«Έψαχναν το στικάκι ενώ ψυχορραγούσε»: Οι υπάνθρωποι που διαπόμπευσαν τη Λίνα Κοεμτζή κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι
Βρείτε μας στο
Ιστορίες

«Έψαχναν το στικάκι ενώ ψυχορραγούσε»: Οι υπάνθρωποι που διαπόμπευσαν τη Λίνα Κοεμτζή κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι

Βούτηξε στο κενό από τον 9ο όροφο του ΑΠΘ, νικημένη από την διαπόμπευση, τον χλευασμό και τις απειλές

Ο Στάθης Παναγιωτόπουλος είναι, λόγω της δημοσιότητάς του και της τεράστιας έκτασης που έχει λάβει η υπόθεση της διαρροής ανάρμοστου υλικού στο διαδίκτυο, η τελευταία ελπίδα για να ευαισθητοποιηθεί η πολιτεία και να αυστηροποιηθεί το νομικό πλαίσιο ως προς την απόδοση δικαιοσύνης σε εγκλήματα που απαντώνται στον όρο «τεχνολογική σεξουαλική κακοποίηση».

Ο στρουθοκαμηλισμός του κράτους είναι παροιμιώδης, καθώς εξακολουθεί να χαρακτηρίζει όλες αυτές τις πράξεις πλημμελήματα, εξασφαλίζοντας ασυλία η ποινές-χάδι στους δράστες. Και όλα αυτά ενώ προ πενταετίας υπήρξε η πλέον κατάλληλη αφορμή για να… συγκινηθούν οι άρχοντες του κράτους. Ο τραγικός χαμός μιας 22χρονης κοπέλας, που βάσει όλων των ενδείξεων προήλθε από ένα πρωτοφανές κύμα εκβιασμών, μετά τη δημοσιοποίηση και διακίνηση φωτογραφιών της (πιθανότατα και βίντεο) στο διαδίκτυο.

Το Νοέμβριο του 2016 η Λίνα Κοεμτζή βούτηξε στο κενό από τον 9ο όροφο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, νικημένη από την κατάθλιψη που της είχαν προκαλέσει η διαπόμπευση, ο χλευασμός και οι απειλές.

Με καταγωγή από τα Γιαννιτσά, η Λίνα, μεγαλύτερο παιδί μιας πενταμελούς οικογένειας, είχε εισαχθεί στο τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, από το οποίο μεταπήδησε στα ΤΕΦΑΑ λόγω της αγάπης της για τον αθλητισμό. Ήταν πρώην αθλήτρια του kick boxing, εξαιρετική μαθήτρια, ιδιαίτερα εμφανίσιμη, πρόσχαρη και κοινωνική – «η χαρά της ζωής», όπως περιέγραφε μετά το τραγικό συμβάν ο στενός κύκλος της.

Η Λίνα πλήρωσε με τη ζωή της το μεγάλο λάθος να εμπιστευτεί έναν άνθρωπο που σήμερα θα έπρεπε να είναι δακτυλοδεικτούμενος στην κοινωνία (αλλά λόγω του νομικού κενού που λέγαμε κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ποτέ). Έναν φίλο της, γνωστό της από τα Γιαννιτσά, ο οποίος της φούσκωσε τα μυαλά περί καριέρας στο μόντελινγκ και την έπεισε να ποζάρει μπροστά στην ερασιτεχνική κάμερά του ημίγυμνη, με την υπόσχεση ότι οι φωτογραφίες θα διοχετευτούν αποκλειστικά και μόνο σε πρακτορεία μοντέλων.

Αφελώς το κορίτσι τον εμπιστεύτηκε και λίγο καιρό αργότερα ήλθε αντιμέτωπη με την απόλυτη προδοσία. Ο και καλά φωτογράφος με διασυνδέσεις στο χώρο του μόντελινγκ ανέβασε τις φωτογραφίες στο προσωπικό του ιστολόγιο και από εκεί ταξίδεψαν εν ριπή οφθαλμού στο αχανές σύμπαν του διαδικτύου, καταλήγοντας στα χέρια και κάποιων αδίστακτων υπανθρώπων, που είδαν το κορμί της Λίνας ως τροφοδότη των αρρωστημένων φαντασιώσεών τους.

Από εκεί και πέρα ξεκινά το προσωπικό δράμα της κοπέλας, που αναγνωρίζεται από τις φωτογραφίες στον τόπο καταγωγής της, στα Γιαννιτσά και ακολούθως στη Θεσσαλονίκη, με τη φήμη που τη συνοδεύει στις εμετικές σελίδες και τα μπλογκ αυτού τους είδους να είναι αυτή της… σχεδόν εκδιδόμενης. Η διαπόμπευση και η χλεύη συνοδεύονται από χυδαίες βρισιές σε προσωπικά μηνύματα και πρόστυχες προτάσεις από παράσιτα του πληκτρολογίου. Κάποιοι φτάνουν να τις ζητούν νέες αποκαλυπτικές πόζες προκειμένου «να μην σε ξεφτιλίσω παντού», ενώ ένας άλλος, ονόματι Άγγελος, απαιτεί να συνευρεθεί μαζί του για να μην έχει «άσχημα ξεμπερδέματα».

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Η Λίνα προσπαθεί να τα αφήσει όλα πίσω της και συνάπτει σχέση με έναν άνδρα από την Καλαμαριά, ο οποίος μάλλον της επιφυλάσσει τη χαριστική βολή. Φέρεται να έχει βιντεοσκοπήσει κρυφά κάποια από τις ερωτικές συνευρέσεις τους και στη συνέχεια την απειλεί πως «αν δεν βάλουν κι άλλους στο παιχνίδι» θα διαρρεύσει το βίντεο στα social media. Άγνωστο αν συνέβη τελικά, αλλά και μόνο η απειλή από έναν οικείο της ήταν αρκετή για να ρίξει αλάτι στις πληγές της. Ποιον και πώς να εμπιστευτεί ξανά, όταν μάλιστα το παρελθόν εξακολουθεί να την καταδιώκει με τη μορφή εκβιασμών από άνδρες κάθε διαστροφής και ηλικίας;

Υπάρχει και από την οικογένεια της η καταγγελία ότι είχε πέσει θύμα εκβιασμού με μέσο κάποιο «ροζ» βίντεο, χωρίς να έχει εξακριβωθεί αν είναι αυτό του πρώην συντρόφου της ή του ερασιτέχνη φωτογράφου, ο οποίος φέρεται και να τη βιντεοσκοπούσε κατά τη λήψη των φωτογραφιών.

«Αν μπορούσα να θυμηθώ και να μοιραστώ μαζί σας, κάποια από τα μηνύματα που έστελναν στην αδικοχαμένη Λίνα Κοεμτζή, πραγματικά θα αναθεωρούσατε την άποψή σας για το ανθρώπινο ον. Δεν μπορείτε να καταλάβετε και να φανταστείτε σε 500 σελίδες εκβιασμών, υβριστικών, απειλητικών εκφράσεων, τι είχε υποστεί εκείνο το κορίτσι», ανέφερε σε συνέντευξή του στη Lifo o δικηγόρος της οικογένειας Κοεμτζή, Αντώνης Ξυλουργίδης. Είχε προσθέσει δε ότι η κοπέλα είχε σχεδόν εξοστρακιστεί από την πόλη της, τα Γιαννιτσά, εξαιτίας της διακίνησης των φωτογραφιών.

Η οικογένειά της έδωσε και εξακολουθεί να δίνει επίπονο αγώνα για την απονομή δικαιοσύνης – βέβαιη ότι υπήρξαν ηθικοί αυτουργοί πίσω από το θάνατο της Λίνας, χωρίς να αποκλείει καθόλου και την πιθανότητα φυσικής αυτουργίας.

Η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη, αλλά και οι τρεις κατηγορούμενοι (έστω αυτοί που χαρακτηρίστηκαν τέτοιοι) κλήθηκαν να λογοδοτήσουν σε Πλημμελειοδικείο για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, το Δεκέμβριο του 2019. Οι δύο εξ αυτών μάλιστα αθωώθηκαν, ενώ στον άνθρωπο που είχε βγάλει τις φωτογραφίες επιβλήθηκε η… εξοντωτική ποινή τέλεσης κοινωνικής εργασίας για 120 μέρες. Ο λόγος που δεν φυλακίστηκε έστω με αναστολή είναι ότι όταν συνέβη η πράξη ήταν ανήλικος.

Στην απολογία του, ένας από τους τρεις κατηγορουμένους, υποστήριξε ότι ήταν ένας από τους εκατοντάδες που είδαν και διακίνησαν τις φωτογραφίες και άρα δεν υπάρχει λόγος να κατηγορείται. Ο αντιεισαγγελέας Εφετών αρχειοθέτησε τη δικογραφία καθώς δεν θεώρησε πως προέκυπτε εγκληματική ενέργεια!

Η μητέρα της Λίνας, Σταυρούλα, έχει αποκαλύψει έκτοτε ότι άγνωστοι έχουν απειλήσει τόσο την ίδια όσο και τη μικρή της κόρη να σταματήσει τις ενέργειες για να ρίξει φως στο θάνατο της κόρης της. Την πρώτη φορά δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες την ακολούθησαν στο κοιμητήριο. Τη στιγμή τη φώναξαν προς το μέρος τους ήταν μόνη της και την απείλησαν ότι θα της «κόψουν το λαρύγγι» αν δε σταματήσει τις έρευνες για το θάνατο της Λίνας.

Εκτός αυτού, άγνωστοι απείλησαν και τη μικρότερη κόρη της, στέλνοντας της μηνύματα μέσω social media, για να την προειδοποιήσουν ότι θα έχει την ίδια τύχη με την αδελφή της αν δε σταματήσουν όλες οι ενέργειες σχετικά με τη διαλεύκανση των συνθηκών του θανάτου της. Πιθανότατα αυτοί που νιώθουν ένοχοι τρόμαξαν όταν έμαθαν ότι τις έρευνες δέχτηκε να ενισχύσει αφιλοκερδώς ο γκουρού της εξιχνίασης ηλεκτρονικών εγκλημάτων και επί 23 συναπτά έτη επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης.

Αυτά τα συμβάντα έχουν προφανώς ενισχύσει την πεποίθηση των στενών συγγενών της Λίνας ότι το άτυχο κορίτσι έπεσε θύμα εγκληματικής πράξης. Και φαντάζει ασύλληπτο που ο φάκελος της υπόθεσης έχει κλείσει όταν υπάρχει η κατάθεση ενός 47χρονου αυτόπτη μάρτυρα της αυτοκτονίας (;), ο οποίος είδε δίπλα του δύο άνδρες να ψάχνουν πάνω από το σώμα της Λίνας όταν ψυχορραγούσε, στην Λεόντος Σοφού στη Θεσσαλονίκη, προσπαθώντας αγωνιωδώς να βρουν «κάποιο στικάκι».

Ήταν οι ίδιοι άνδρες που λίγο πριν είχαν βγει από την εστία και έτρεξαν προς το σημείο πτώσης της κοπέλας. Σύμφωνα με τον μάρτυρα είναι πολύ πιθανό να βρίσκονταν και οι δύο στον 9ο όροφο μαζί με την κοπέλα, καθώς είχε διακρίνει σκιές στην ταράτσα και φωνές «σαν να μάλωναν κάποιοι».

Περίπου τρία χρόνια μετά από αυτή τη μαρτυρία, οι κακοποιητές του διαδικτύου εξακολουθούν να δρουν ανενόχλητοι και τα θύματα να παραμένουν εγκληματικά ανυπεράσπιστα από το νόμο – βορά στις ορέξεις κάθε διαστροφικού  εγκεφάλου με σαδιστικές ορέξεις.