Η μεγαλύτερη λογοτεχνική απάτη όλων των εποχών: Ο βραβευμένος συγγραφέας που ξεγύμνωσε την ηθική της Αμερικής

Η φάρσα του έμεινε στην ιστορία

Πίσω στο 1969 ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μάικ ΜακΓκρέιντι γνωρίζει την σπουδαιότερη διάκριση της ως τότε καριέρας του καθώς βραβεύεται για το βιβλίο του «A Dove In Vietnam», μια συλλογή κομματιών με θέμα τον πόλεμο στον οποίο είχαν μπλέξει οι ΗΠΑ στην άλλη πλευρά του πλανήτη. Τα κείμενα δημοσιεύονταν σε καθημερινή βάση στην εφημερίδα «Newsday», στην οποία είχε αντικαταστήσει ως αρθρογράφος τον σπουδαίο Τζον Στάινμπεκ. Αργότερα θα παραλάβει ακόμη ένα ιδιαίτερα σημαντικό βραβείο για την στήλη που διατηρούσε. Ωστόσο, δεν έμεινε στην ιστορία για κανένα από αυτά τα κατορθώματά του…

Ο ΜακΓκρέιντι είχε κάθε λόγο να νιώσει υπερήφανος εκείνες τις μέρες, παρά το γεγονός ότι την ίδια χρονιά θα δει το δικό του δημιούργημα να βρίσκεται πολύ πίσω σε πωλήσεις σε σχέση με άλλα βιβλία και κυρίως συγκρινόμενο με το «Naked Came The Stranger». Μια νουβέλα, ευτελούς λογοτεχνικής αξίας, που πραγματευόταν την ερωτική ζωή μιας νοικοκυράς, σε ένα κείμενο γεμάτο με τουλάχιστον «πιπεράτες» περιγραφές από τις περιπτύξεις της και διάφορα άλλα τέτοια που συνήθως συναντάμε σε σαπουνόπερες.

Η συγγραφές του βιβλίου, Πενέλοπε Ας, μπορεί να μην έπαιρνε κανένα βραβείο και να «έτρωγε» άγριο κράξιμο από τους κριτικούς, όμως την ίδια ώρα είχε χιλιάδες πωλήσεις και έμενε για 13 εβδομάδες στη λίστα των best seller των New York Times, φτάνοντας μέχρι το νούμερο 4! Η συγγραφέας έδινε χαμογελαστή συνεντεύξεις και μιλούσε για την πρωτοφανή επιτυχία της στην πρώτη δουλειά της, κιόλας, χωρίς κανείς να γνωρίζει ότι στην πραγματικότητα ήταν η… κουνιάδα του Μάικ ΜακΓκρέιντι και το όνομά της τίποτα παραπάνω από ένα ψευδώνυμο το οποίο είχε εμπνευστεί η σύζυγός του.

Προφανώς δεν επρόκειτο για κάποια σύμπτωση… Ήταν ένα καλοστημένο κόλπο που σχεδίασε και υλοποίησε ο ίδιος ο ΜακΓκρέιντι ο οποίος για καιρό είχε φτάσει στο… αμήν με την υποκουλτούρα και την υποκρισία της Αμερικής. Δεν άντεχε στην ιδέα ότι κάθε χρόνο χαμηλής αισθητικής και αμφιβόλου ποιότητας βιβλία πουλούσαν σαν τρελά και θέλησε να αποδείξει ότι ακόμη κι ένα επίτηδες κακογραμμένο μυθιστόρημα ή νουβέλα θα μπορούσε να γίνει ανάρπαστο.

Για να το πετύχει, απευθύνθηκε σε δημοσιογράφους (κάποιους από την εφημερίδα στην οποία εργαζόταν) και συγγραφείς, συγκεντρώνοντας συνολικά 25 άτομα. Ανάμεσά τους ο βραβευμένος με Πούλιτζερ το 1965, Τζιν Γκολντς, ο Ρόμπερτ Γκριν που κέρδισε το βραβείο το 1970, η αργότερα ιδιαίτερα επιτυχημένη και διάσημη δημοσιογράφος Μέριλιν Μπέργκερ και πολλοί άλλοι, ιδιαίτερα ταλαντούχοι άνθρωποι.

Αφού τους ανέλυσε το σχέδιό του και τον βασικό σκελετό της υπόθεσης του βιβλίου του, τους ανέθεσε να γράψουν από ένα κεφάλαιο ο καθένας, δίνοντάς τους χρονικό περιθώριο μόνο μια εβδομάδα. Χωρίς μάλιστα να γνωρίζουν τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το καθένα ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι εγγυημένα κακό και γεμάτο «τρύπες». Αργότερα αποκάλυψε ότι συχνά αναγκαζόταν να επιστρέφει στους δημιουργούς τους μεγάλα κομμάτια καθώς έκρινε ότι παραήταν καλά για το χαμηλό επίπεδο που επεδίωκε. Στο τέλος, ο ίδιος και ο συνεργάτης του, Χάρβεϊ Άρονσον ανέλαβαν να «δέσουν» υποτυπωδώς τα κενά.

Η πλοκή εξελισσόταν γύρω από την ζωή της Τζίλιαν Μπλέικ, μιας νοικοκυράς στο Λονγκ Άιλαντ, που υποψιάζεται ότι ο σύζυγός της έχει διπλή ερωτική ζωή. Για να τον εκδικηθεί, αποφασίζει να τον πληρώσει με το ίδιο νόμισμα, με αποτέλεσμα στις 219 σελίδες του να συνάψει σχέσεις με μια μεγάλη ποικιλία ανδρών στους περιλαμβανόταν δικηγόροι, στελέχη επιχειρήσεων, ένας γκάνγκστερ, ένας παραγωγός ακατάλληλων για ανηλίκους ταινιών, ενός πυγμάχου, ενός ραβίνου, ακόμη κι ενός άνδρα που μέχρι να την γνωρίσει δήλωνε ομοφυλόφιλος! Κατά την διάρκεια όλων των σχετικών γλαφυρών περιγραφών για τις περιπέτειές τους καταγράφονται ένας φόνος, δύο αυτοκτονίες, ένας νευρικός κλονισμός, μια άμβλωση, πέντε διαζύγια, τρεις χωρισμοί και ένα σωρό άλλα τέτοια χαριτωμένα που καθιστούσαν το βιβλίο λογοτεχνικό «σκουπίδι».

Την απίστευτη «απάτη» αποκάλυψε τελικά ένας δημοσιογράφος της «Wall Street Journal», προκαλώντας τέτοιον χαμό ώστε ο γνωστός παρουσιαστής του CBS, Γουόλτερ Κρόνκαϊτ έστειλε ιδιωτικό ελικόπτερο στα γραφεία της «Newsday» για να μεταφέρουν τον ΜακΓκρέιντι και άλλους εμπλεκόμενους μέχρι το κανάλι για την πρώτη αποκλειστική συνέντευξή τους. Εκεί οι τηλεθεατές έμειναν με το στόμα ανοιχτό από όσα άκουγαν, ενώ –μάλλον αναμενόμενα- αυτή η εξέλιξη εκτόξευσε ακόμη περισσότερο τις πωλήσεις του βιβλίου που έφτασε να φιγουράρει στο νούμερο 4 στη σχετική λίστα!

Ο Μακ Γκρέιντι συνέχισε την ζωή του μαζί με το δημοσιογραφικό και συγγραφικό του έργο, παρέμεινε υπέρμαχος της γυναικείας χειραφέτησης δηλώνοντας φεμινιστής και ολοκλήρωσε την καριέρα του ως κριτικός εστιατορίων, αφήνοντας –τελικά- αυτόν τον κόσμο το 2012 σε ηλικία 78 ετών. «Πάντοτε φοβόταν ότι το Naked Came The Stranger θα επισκίαζε το υπόλοιπο έργο του», εκμυστηρεύθηκε η σύζυγός του, Κορίν Γκανγκ. Αποδείχθηκε ότι ο άντρας της είχε δίκιο, όπως ακριβώς συνέβη και με το βιβλίο…