Μόνο ντροπή γι' αυτό που έγινε στον Άγιαξ...
Βρείτε μας στο

Όταν μιλάς για τον τελευταίο τεράστιο Αγιαξ, είναι από τα ονόματα που σου έρχονται αμέσως στο μυαλό. Κατέκτησε εγχώριους τίτλους, εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους εξτρέμ της εποχής και πανηγύρισε Champions League και Διηπειρωτικό. Πλέον είχε έρθει η ώρα για μια καριέρα στα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης και το 1997 είπε «αντίο» στον Αίαντα. Το πρώτο, γιατί το δεύτερο και οριστικό, γράφτηκε πριν μερικές μέρες.

Ο πρώην άσος των Αρσεναλ και Μπαρτσελόνα επέστρεψε στο Αμστερνταμ το 2012 για να αναλάβει ρόλο τεχνικού διευθυντή και πήρε μεγάλο credit για τις πρόσφατες επιτυχίες του συλλόγου στην Ευρώπη. Το διάστημα 2017-2019 η ομάδα έπαιξε στον τελικό του Europa League και βρέθηκε μια φάση μακριά από εκείνον του Champions League, όμως δεν θα είναι τα ταλέντα και τα deals που έκλεισε για τον Αγιαξ τα τελευταία πράγματα που θα θυμάται ο κόσμος από τον Μαρκ Όβερμαρς.

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής, ο 48χρονος Ολλανδός αποτέλεσε παρελθόν «έπειτα από μια σειρά ακατάλληλου περιεχομένου μηνυμάτων σε γυναίκες συναδέλφους για μεγάλο διάστημα».

Τα πάντα άρχισαν πριν από δέκα μέρες, ένα πρωινό Δευτέρας. Ολλανδική εφημερίδα αποκάλυψε ότι από τον Δεκέμβριο βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα στο club καθώς υπάρχουν πληροφορίες για τη συμπεριφορά του Όβερμαρς. Ότι κάνει κατάχρηση της θέσης του και όχι παρενοχλεί. Ευτυχώς για τις υπαλλήλους και δυστυχώς για τον ίδιο, αργότερα μέσα στην ημέρα η εφημερίδα έδωσε στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της.

Αυτά, ξεκινούσαν από τις τουαλέτες στα κεντρικά του Αγιαξ. Μια γυναίκα, η οποία υποστήριξε ότι έλαβε μήνυμα από τον διευθυντή, συνειδητοποίησε ότι της το έστειλε όταν βρισκόταν στα γραφεία, καθώς το κατάλαβε από τα πλακάκια στον τοίχο. Φυσικά, το μήνυμα δεν ήταν κείμενο αλλά μία dick-pic. Και δεν ήταν η πρώτη, ούτε η τελευταία που θα έστελνε ο 48χρονος άνδρας, αφού κάτι ανάλογο έκανε σε 11 γυναίκες που εργάζονται στο club.

Αφού οι Ολλανδοί έκαναν την αρχή, τα μεγαλύτερα βρετανικά Μέσα άρχισαν να «σκαλίζουν» το θέμα αφού διαπίστωσαν ότι έχει πολύ ψωμί. Έτσι, έγινε γνωστό ότι ο Αγιαξ είχε έρθει σε επαφή με την εφημερίδα αμέσως μόλις έμαθε για την έρευνα, όμως ακόμα δεν είχε διαρρεύσει ότι ο Όβερμαρς εμπλέκεται. Πριν προλάβει να περάσει μια εβδομάδα, ο Μαρκ αποτελούσε παρελθόν για τους 4 φορές πρωταθλητές Ευρώπης.

Μόνο ντροπή γι' αυτό που έγινε στον Άγιαξ...

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

O γενικός διευθυντής, Έντβιν Φαν Ντερ Σαρ, είχε προλάβει να στείλει mail σε όλους τους εργαζόμενους με το οποίο γνωστοποιούσε ότι η διαδικασίες για την καταγγελία βρίσκονται σε εξέλιξη, όμως το απίστευτο στην υπόθεση είναι ότι μόλις τρεις μέρες αργότερα, ο Όβερμαρς έβαλε υπογραφή σε νέο συμβόλαιο μέχρι το 2026. Αυτό, από μόνο του αποδεικνύει ότι τα όσα έκανε είχαν συμβεί πριν ανανεώσει τη συνεργασία του με τον Αγιαξ.

Μέσα από την ομάδα, ο Όβερμαρς περιγράφεται ως ένας μοναχικός άνθρωπος που δεν έχανε ευκαιρία να πιάσει κουβέντα με τις γυναίκες συναδέλφους. Έχοντας στο χέρι μια κούπα καφέ, μπορούσε να ρωτήσει το οτιδήποτε και συχνά οι συζητήσεις τραβούσαν σε διάρκεια χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος. Μπορεί στη δουλειά του να ήταν αποτελεσματικός, όμως η άμεση επικοινωνία δεν ήταν το δυνατό του σημείο. Έτσι, προτιμούσε τα μηνύματα.

«Αρχικά φαινόταν ακίνδυνος» έγραψαν οι Ολλανδοί. «Όμως στη συνέχεια γινόταν όλο και πιο ενοχλητικός».

Παρότι ο Όβερμαρς αποτέλεσε παρελθόν σχετικά γρήγορα από τη στιγμή που έγιναν οι αποκαλύψεις, η κριτική στον Αγιαξ ήταν έντονη ακόμα και για το ότι του δόθηκε η ευκαιρία να παραιτηθεί και δεν απομακρύνθηκε. «Ο τεχνικός διευθυντής αφήνει τον Αγιαξ. Πήρε την απόφαση έπειτα από συζήτηση με τη διοίκηση και τον CEO, Έντβιν Φαν Ντερ Σαρ» αναφερόταν στην ανακοίνωση.

Εκτός από τον παλιό τερματοφύλακα, ολόκληρος ο σύλλογος δέχθηκε πλήγμα στο πρεστίζ του για ένα θέμα για το οποίο αν υπήρχαν καταγγελίες από τις γυναίκες, θα μπορούσε να επιφέρει μεγαλύτερες συνέπειες. «Ήταν γνωστό και προσπάθησαν να το κουκουλώσουν;», «Αναγκάστηκε η ομάδα να τον διώξει μόνο λόγω της δημοσιότητας που πήρε το θέμα»;

Μόνο ντροπή γι' αυτό που έγινε στον Άγιαξ...

Υπήρχαν ερωτήματα που έθεταν σε κίνδυνο την υπόληψη του Άγιαξ, που έφτασε σε σημείο να κατηγορείται ακόμα και για το ότι δεν τήρησε το πρωτόκολλο της ομοσπονδίας σχετικά με τα θέματα ασφάλειας στην εργασία. Για να καταλάβει κανείς σε πόσο δύσκολη θέση βρέθηκε το club και πόσο λεπτοί χειρισμοί απαιτούνταν στην όλη υπόθεση, ζήτησε και πήρε τη συμβουλή εταιρείας δημοσίων σχέσεων για ενεργήσει.

«Ντρέπομαι, δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι ξεπέρασα τα όρια.  Μου έγινε σαφές αυτές τις μέρες, απολογούμαι. Αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη για κάποιον με τη δική μου θέση, όμως τώρα είναι αργά. Επιπτώσεις θα υπάρξουν και στην προσωπική μου ζωή, οπότε σας ζητώ να μην ενοχλήσετε εμένα και την οικογένειά μου» έγραψε μεταξύ άλλων ο Όβερμαρς σε ένα φινάλε που σίγουρα θα είχε φανταστεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο…