Διορατικός. Χειμαρρώδης. Κάποιες φορές εξαιρετικά καχύποπτος, μα πάντα εύστοχος. Αυτός είναι ο Θανάσης Κατερινόπουλος. Ο Ταξίαρχος εν αποστρατεία της ΕΛ.ΑΣ. που κατάφερε να γίνει ο αγαπημένος των τηλεθεατών μέσα από τη συμμετοχή του στο «Φως στο Τούνελ», εδώ και περίπου μία δεκαετία μας έχει χαρίσει μοναδικές τηλεοπτικές στιγμές και τεράστιες συγκινήσεις.
Η παρουσία του στο πλατό της Αγγελικής Νικολούλη μοιάζει να προμηνύει τη λύση μεγάλων μυστηρίων, με τον ίδιο να έχει καταφέρει πολλές φορές να «στριμώξει» ακόμα και την ίδια τη δημοσιογράφο που επιλέγει κάθε φορά να αποκαλύψει μόνο όσα πρέπει να αποκαλυφθούν την εκάστοτε στιγμή και τίποτα παραπάνω.
Ο Κατερινόπουλος, όμως, δεν κρατιέται. Γι’ αυτό και οι τηλεθεατές τoν περιμένουν πώς και πώς να τοποθετηθεί σε υποθέσεις εγκλημάτων των οποίων η εξιχνίαση είναι δύσκολη και χρονοβόρα.
Ο ίδιος, έχει ουκ ολίγες φορές «δείξει» τον δολοφόνο πολύ πριν λάβουν χώρα συλλήψεις και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και προτού να υπάρξουν καν σοβαρές ενδείξεις.
Ιδού οι τέσσερις δολοφόνοι που είχαν «πιάσει» τα ραντάρ του κ. Κατερινόπουλου ήδη από την πρώτο «Φως στο Τούνελ» που ασχολήθηκε με την υπόθεση των θυμάτων τους:
#1 Δήμητρα Βούλγαρη
Η «χήρα του καπετάνιου» ή η «μαύρη χήρα» -όπως έμεινε στη μνήμη όλων μας- κατάφερε να ξεγελάσει πολύ κόσμο, όχι όμως την οικογένεια του συζύγου της και τον Θανάση Κατερινόπουλο, ο οποίος θα παραδεχόταν αρκετά χρόνια αργότερα πως ήταν βέβαιος για την ενοχή της από την πρώτη στιγμή, κάτι το οποίο είχε ξεκαθαρίσει και στην ίδια την Αγγελική Νικολούλη.
Το χρονικό του εγκλήματος
8 Δεκεμβρίου 2014. Ο καπετάνιος Θανάσης Λάμπρου βρίσκεται νεκρός με δύο σφαίρες στο κεφάλι και τον θώρακα στην αυλή του σπιτιού παιδικού του φίλου στην Κοιλάδα Αργολίδας, από τον νονό της κόρης του.
«Άκουσα φωνές. Κοντοστάθηκα. Άκουσα έναν άνδρα που ούρλιαζε σε κατάσταση αμόκ «θα σε σφάξω, θα σε σκοτώσω» και μια γυναικεία φωνή που έκλαιγε με αναφιλητά. Στη συνέχεια άκουσα έναν άνθρωπο που έτρεχε. Τα βήματά του. Άκουσα αγκομαχητά. Έναν πυροβολισμό. Ένα ”ωχ”. Επικράτησε απόλυτη ησυχία και μετά από τριάντα δευτερόλεπτα ήρθε και ο δεύτερος πυροβολισμός», θα δήλωνε αργότερα ο δεύτερος.
Το περίστροφο που χρησιμοποιήθηκε για τον φόνο ανήκε στον ιδιοκτήτη του σπιτιού και βρισκόταν πάντα φυλαγμένο στο ίδιο συρτάρι.
Η χήρα του, Δήμητρα Βούλγαρη, 37 ετών τότε, καθηγήτρια Αγγλικών, απέκλεισε το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας δηλώνοντας πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να βρεθεί ο άνθρωπος που αφαίρεσε τη ζωή του συζύγου της. Όσοι τη γνώριζαν έκαναν λόγο για τεράστιες υποκριτικές ικανότητες, όταν την είδαν στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη να θρηνεί για τον χαμό ενός ανθρώπου που –σύμφωνα με τις μαρτυρίες- δε νοιαζόταν καθόλου. Στο λαιμό της φορούσε ένα μενταγιόν με το όνομά του.
Απόλυτα ψύχραιμη, σε σημείο που άγγιζε τα όρια της απάθειας, μιλούσε με κάθε λεπτομέρεια για τη στιγμή που ενημερώθηκε από την αδερφή της για τον «τραυματισμό» του συζύγου της. Εκείνη βρισκόταν σε ιδιαίτερο μάθημα Αγγλικών το οποίο παράτησε για να τρέξει στο Κέντρο Υγείας.
Όπως αποδείχτηκε, γνώριζε εξαρχής πως ο 42χρονος ήταν νεκρός. Παρόλα αυτά, δε δίστασε να χρησιμοποιήσει το ίδιο της το παιδί, την 10 ετών κόρη τους, ως μέσο για να φανεί πως δεν υποψιαζόταν το παραμικρό για την κατάστασή του.
Τηλεφώνησε στο παιδί τους στο σπίτι για να της πει να ετοιμαστεί να πάνε μαζί να δουν τον πατέρα της, ο οποίος –όπως της είπε- είχε πυροβοληθεί. Το κορίτσι ήταν μπροστά όταν οι γιατροί ανακοίνωναν στη Δήμητρα πως ο σύζυγος και πατέρας του παιδιού της ήταν νεκρός.
Και η ίδια θα έφτανε πολύ πιο μακριά για να ξεφύγει.
Ρίχνοντας ευθύνες σε συγγενείς του θύματος, αφήνοντας αιχμές πως είχαν προσωπικούς λόγους να τον σκοτώσουν, αλλά και στην Αστυνομία Ναυπλίου που σύμφωνα με την ίδια δεν έκανε καλά τη δουλειά της, κατέληξε να ανοίξει πιο πολλά μέτωπα από όσα θα άντεχε. Οι συγγενείς του Θανάση Λάμπρου την κατηγορούσαν για εξωσυζυγικές σχέσεις και άσχημη συμπεριφορά απέναντι στον σύζυγό της, με την ίδια να δηλώνει πως υπήρχαν προβλήματα αλλά πάντα τον αγαπούσε. Ορκίστηκε να βρει τον δολοφόνο του.
Οι έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η κατοικία έξω από την οποία βρέθηκε δολοφονημένος ο καπετάνιος δεν ήταν ένα απλό, φιλικό σπίτι μα μια… βίλα οργίων την οποία η χήρα και πολλά άλλα πρόσωπα επισκέπτονταν συχνά. Η οικογένεια του Λάμπρου κατέθεσε στην Αστυνομία πως ο μόνος λόγος που υπήρχε για τον Θανάση να πάει εκεί τέτοια ώρα ήταν για να πιάσει τη σύζυγό του με τον εραστή της.
Οι αντιφάσεις στις οποίες φάνηκε να πέφτει όταν η Αγγελική Νικολούλη άρχισε να της ζητά εξηγήσεις, τις οποίες εκείνη δεν είχε προβλέψει, κατέστησαν σαφές πως δεν έλεγε την αλήθεια. Όσα ανέφερε για τη θέση στην οποία βρέθηκαν μέσα στο σπίτι τους το τσαντάκι και το κινητό τηλέφωνο του συζύγου της τα οποία εκείνος δεν αποχωριζόταν ποτέ, δεν έπεισαν κανέναν.
Η ίδια, συνελήφθη το καλοκαίρι του 2015 και φέρεται να ομολόγησε την πράξη της στους άνδρες της Ασφάλειας Ναυπλίου. Ωστόσο, δεν υπέγραψε ποτέ την κατάθεσή της. «Με δεσμεύει ό,τι φέρει την υπογραφή μου. Δεν έχω υπογράψει καμία ομολογία – απολογία, άρα όχι φυσικά, δεν έχω ομολογήσει σε κανέναν και τίποτα», δήλωσε μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού στην Τατιάνα Στεφανίδου, λέγοντας πως την είχαν σε μια καρέκλα επί ώρες, χωρίς νερό.
Στα νύχια του θύματος, ωστόσο, βρέθηκε γενετικό υλικό της συζύγου του. Πλέον, υπήρχαν οι αποδείξεις που απαιτούνταν για την καταδίκη της.
Το Δικαστήριο, έκρινε ένοχη τη Δήμητρα Βούλγαρη και την καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη. Ωστόσο, θεωρήθηκε πως είχε συνεργό –πιθανότατα κάποιον εραστή της-, ο οποίος εν έτει 2022 παραμένει άγνωστος.
Μέχρι σήμερα η «μαύρη χήρα» επιμένει στην αθωότητά της…
Εμπλοκή Κατερινόπουλου
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας της Δήμητρας Βούλγαρη στο πλατό της Αγγελικής Νικολούλη, ο κ. Κατερινόπουλος είχε τονίσει τη σημασία του να σταλεί στην Κοιλάδα Αργολίδας εξειδικευμένο κλιμάκιο από την Αθήνα για να βοηθήσει στην έρευνα και να εξιχνιαστεί το έγκλημα.
Η χήρα είχε τότε συμφωνήσει με την τοποθέτησή του, με τον Ταξίαρχο εν αποστρατεία να σχολιάζει πως «τα στοιχεία φωνάζουν από μόνα τους», θέλοντας μάλιστα να… τη συγχαρεί για την ψυχραιμία της. Τακτική διόλου «ξένη» για τον ίδιο, καθώς τον έχουμε δει και σε άλλες, πιο πρόσφατες, υποθέσεις να συγχαίρει τους θύτες για την ψυχραιμία, τη δύναμη ή τον τρόπο που σκέφτονται.
Ένα έμπειρο μάτι, ωστόσο, καταλαβαίνει πως τα λόγια του κρύβουν μεγάλη δόση ειρωνείας, η οποία καθιστά σαφές πως οσονούπω θα υπάρξεις σημαντικές εξελίξεις.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Χάρη Βεραμόν και τη διαδικτυακή εκπομπή «Ίχνη στο Σκοτάδι», ο Θανάσης Κατερινόπουλος αποκάλυψε για την υπόθεση της χήρας του καπετάνιου:
«Καθόλου δύσκολο δεν ήταν να διαχειριστούμε την παρουσία της στο στούντιο. Από το τέλος της πρώτης βραδιάς που ήταν καλεσμένη στην εκπομπή ήμουν πεπεισμένος πως είχε σχέση με τη δολοφονία, κάτι που αποδείχτηκε αργότερα. Ήταν θέμα χρόνου να εξιχνιαστεί η υπόθεση, όπως και εξιχνιάστηκε. Ένας τουλάχιστον -αυτή που πήρε το παιχνίδι πάνω της- είναι φυλακή. Από εκεί και πέρα, η Δικαιοσύνη όφειλε να ερευνήσει αν υπάρχουν κι άλλοι συμμέτοχοι, ηθικοί αυτουργοί ή άμεσοι συνεργοί. Είναι θέμα Δικαιοσύνης, δεν είναι θέμα δικό μου. Σημασία έχει ότι εξιχνιάστηκε μια δολοφονία».
Μέχρι σήμερα, επιμένει στην αρχική του άποψη: η Δήμητρα Βούλγαρη δεν έδρασε μόνη της και είναι πιθανό να καλύπτει τον άνθρωπο που πάτησε τη σκανδάλη και δολοφόνησε εν ψυχρώ τον Θανάση Λάμπρου.
#2 Μπάμπης Αναγνωστόπουλος
Η υπόθεση της δολοφονίας της 20χρονης Κάρολαϊν Κράουτς στα Γλυκά Νερά είναι νωπή στο μυαλό και την ψυχή όλων μας, με τον 33χρονο πιλότο Μπάμπη Αναγνωστόπουλο να έχει καταφέρει να παραδώσει μαθήματα υποκριτικής για προχωρημένους και να προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης με τον τρόπο που αφαίρεσε τη ζωή της συζύγου του και του αδέσποτου σκύλου που η ίδια είχε υιοθετήσει μερικούς μήνες πριν το τέλος τους.
Ο κόσμος είχε διχαστεί: Κάποιοι συμπονούσαν τον σύζυγο που έχασε αν μία νυκτί τη γυναίκα και μητέρα του παιδιού του από τα χέρια αδίστακτων ληστών -όπως ο ίδιος υποστήριζε- και κάποιοι άλλοι δήλωναν από την πρώτη στιγμή βέβαιοι πως ο πιλότος είναι ο δολοφόνος. Το ρητό it’s always the husband που ακούμε συνεχώς στις αστυνομικές σειρές του εξωτερικού, επιβεβαιώθηκε ξανά, αυτή τη φορά με τον πιο τραγικό τρόπο.
Ο Κατερινόπουλος, πάντως, δεν έπεσε απ’ τα σύννεφα με την εξέλιξη της υπόθεσης και όπως και στην περίπτωση της χήρας του καπετάνιου, εξακολουθεί να πιστεύει πως ο πιλότος δεν έδρασε μόνος του.
«Η γλώσσα σώματος αυτού του ανθρώπου έλεγε τα πάντα από την πρώτη στιγμή. Είναι φανερό ότι υπήρχε προμελέτη. Προσωπικά δεν πείστηκα ότι δεν έχει σχέση με το έγκλημα. Ήμουν ο πρώτος που φώναζα ότι αυτός είναι, δεν το έλεγα τυχαία. Υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις, οι Αρχές έστω και καθυστερημένα έφτασαν εκεί. Βεβαίως είναι ο αυτουργός του εγκλήματος, δεν πιστεύω ότι στο χώρο υπήρχε τρίτο πρόσωπο, αυτό θα είχε αποδειχθεί μέχρι τώρα.
Δεν μπορούμε, όμως, να αποκλείσουμε ότι έξω από το σπίτι δεν υπήρχαν άλλα πρόσωπα που ενδεχομένως έπαιξαν ρόλο για να φτάσει στη δολοφονία. Η εκτίμησή μου είναι ότι υπάρχει συνεργός, πιστεύω ότι θα συνεχίσει να το ψάχνει η δικαιοσύνη. Θέλω να πιστεύω ότι θα κινηθούν και σε αυτή τη κατεύθυνση για τη διερεύνηση ύπαρξης ηθικού αυτουργού ή άλλου συνεργού που δεν ήταν στο σπίτι αλλά έξω από το σπίτι», έχει δηλώσει στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του Sigma TV.
To στοιχείο-κλειδί που «έδειξε» τον δολοφόνο στον Κατερινόπουλο
Ήταν στις 14 Μαΐου όταν μεταδόθηκε το πρώτο «Φως στο Τούνελ» αμέσως μετά το έγκλημα στα Γλυκά Νερά. Ο κόσμος ήταν ακόμα «παγωμένος», μα ο Κατερινόπουλος εμφανίστηκε πεπεισμένος πως ο ένοχος ήταν κυριολεκτικά δίπλα στην Αστυνομία. Η Αγγελική Νικολούλη προσπάθησε πολλές φορές να βάλει φρένο στον Ταξίαρχο ο οποίος εμφανίστηκε στο πλατό χειμαρρώδης -όπως πάντα- και έτοιμος για αποκαλύψεις που όμως… δεν έπρεπε να λάβουν χώρα. Όχι ακόμα τουλάχιστον.
«Γιατί κάλεσε το 100 και όχι το 112;», έλεγε και ξαναέλεγε για τον Αναγνωστόπουλο, τονίζοντας πως οι πιλότοι είναι εκπαιδευμένοι σε περιπτώσεις ανάγκης να καλούν το 112 και όχι το 100. Για τον ίδιο, αυτό ήταν το πρώτο στοιχείο που αποτελούσε απόδειξη της ενοχής του πιλότου.
«Κύριε Κατερινόπουλε, για να μην παρερμηνεύουν όσα λέμε, ας προσέχουμε λίγο», τον διέκοψε η Νικολούλη σε αυστηρό τόνο, με τον ίδιο να επιμένει: «Μα δεν μιλάμε για παρερμηνεία!».
«Θέλω να πιστεύω ότι έχουν κάνει αναπαράσταση και με τα τηλέφωνα και σε όλα. Στον τρόπο χειρισμού του τηλεφώνου. Αν δεν κάνανε, να κάνουν! Πώς κατάφερε να ξεκλειδώσει το κινητό και να καλέσει το 100 με τη μύτη; Είναι πολυδιάστατη υπόθεση αυτή. Οι Αρχές δεν πρέπει να αφήσουν τίποτα μα τίποτα χωρίς να το ερευνήσουν. Πάντα ξεκινάμε από το σημείο που έγινε το έγκλημα, υποθέτω ότι έγιναν οι αυτοψίες.
Είναι μια υπόθεση που πρέπει να ερευνηθεί από παντού. Και από το προσωπικό και από το εργασιακό περιβάλλον του πιλότου. Τα πάντα. Πού μίλησε, με ποιους μίλησε, προβλήματα που είχε στο εργασιακό του περιβάλλον, προβλήματα που είχαν μεταξύ τους. Οι Αρχές έχουν πολλή δουλειά. Δεν είναι μια τυχαία δολοφονία, που μπήκαν να κλέψουν, πήραν τα λεφτά και έφυγαν», τόνισε με… το πρώτο «καλησπέρα».
Όπως ήταν λογικό, από την εκπομπή της επόμενης εβδομάδας απουσίαζε. Και το γιατί είναι ξεκάθαρο.
«Πατούσα φρένο συνέχεια για να μην έχουμε εκτροπή και προκαλέσουμε καραμπόλα», παραδέχτηκε η Αγγελική Νικολούλη αναφερόμενη στον Κατερινόπουλο στο ξεκίνημα της έκτακτης εκπομπής της 18ης Ιουνίου, αμέσως μετά τη σύλληψη του Αναγνωστόπουλου, αποφασίζοντας να εξομολογηθεί με τον τρόπο αυτό πως πράγματι ο κ. Κατερινόπουλος είχε καταφέρει να… της προκαλέσει πονοκέφαλο με τις ασταμάτητες νύξεις σε βάρος του πιλότου.
«Η εκτροπή είναι μέσα στο παιχνίδι -με την καλή έννοια- κι όχι αυτή που θα προκαλέσει ατύχημα. Εσύ έχεις το δημοσιογραφικό μάτι που δεν μπορεί να ταυτιστεί με το αστυνομικό μάτι. Επιτρέψτε μου να πω ότι πέρα από αυτά που είχα στο μυαλό μου -είχα και σχετική πληροφόρηση- ήμουν βέβαιος από το πρώτο βράδυ ότι αυτός ήταν ο δράστης. Αυτό ενισχύθηκε και από την περιβόητη γλώσσα του σώματος. Θα σας αποκαλύψω κάτι που δεν έχουμε κουβεντιάσει ποτέ. Έχω κάνει ειδική εκπαίδευση πάνω στη γλώσσα του σώματος. Είμαι διαπραγματευτής κρίσεων και ομηριών. Ό,τι έμαθα από τους Αμερικάνους τα είδα πάνω σε αυτόν τον άνθρωπο στο βίντεο που δείξατε εδώ», απάντησε ο ίδιος.
#3 Δέσποινα Κουτσέγκου & Χρήστος Ντιός
Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη μητέρα και τον πατριό του 23χρονου Κωστή Πολύζου που έφτασαν στο έγκλημα μόνο και μόνο για να γλιτώσουν την αποπληρωμή δανείου;
Ήταν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 18 Φεβρουαρίου του 2011 όταν ο 23χρονος Κωστής Πολύζος εξαφανίστηκε από τη Σιάτιστα Κοζάνης.
Έμενε στο ίδιο σπίτι με τη μητέρα του, Δέσποινα Κουτσέγκου, τον πατριό του, Χρήστο Ντιό και τον 12χρονο ετεροθαλή αδερφό του. Είχε μόλις επιστρέψει από το σπίτι του παιδικού του φίλου, Σπύρου, που έμενε πολύ κοντά όταν -σύμφωνα με τις μαρτυρίες μητέρας και πατριού- βγήκε έξω για να επισκευάσει κάποια βρύση.
Ένα αυτοκίνητο έφτασε έξω από το γκαράζ του σπιτιού τους, με τον Κωστή να μιλά και να γελά με έναν άγνωστο άντρα. Θεωρία που υποστήριξε και ο μικρός του αδερφός, ο οποίος χωρίς να έχει δει το παραμικρό είχε πειστεί πως όλα συνέβησαν ακριβώς έτσι. Λίγο αργότερα, ο Κωστής μπήκε στο σπίτι κι ενημέρωσε τους δικούς του πως θα επέστρεφε στο σπίτι του Σπύρου. Δεν θα αργούσε. Δεν πήρε μαζί το κινητό του. Το αγόρι, όμως, δεν επέστρεψε ποτέ στο σπίτι του.
Μόνο που τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι…
Για την ακρίβεια, τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν αλήθεια. Ο Κωστής μπήκε στο σπίτι στις 23.30, σύμφωνα με μαρτυρία γειτόνισσας ή οποία τον χαιρέτησε κιόλας, κανείς όμως δεν τον είδε να ξαναβγαίνει. Εκείνη, κατέθεσε πως τον είδε κουρασμένο και βιαστικό να πάει να ξαπλώσει. Όσο για το αυτοκίνητο έξω από το γκαράζ και τον άγνωστο άντρα που υποτίθεται πως μιλούσε με τον Κωστή; Κανείς απ’ τους συγγενείς του πατριού που έμεναν σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι δεν τον είδε, ούτε άκουσε το αυτοκίνητο.
Η μητέρα και ο πατριός του, 49 και 42 ετών αντίστοιχα, έψαχναν εναγωνίως «το παιδί τους» και με κλάματα στο «Φως στο Τούνελ» αναζητούσαν την αλήθεια. Δε δίστασαν να κατηγορήσουν μέχρι τον παππού και τον θείο του, ακόμα και τον παιδικό του φίλο. Πώς θα μπορούσαν να μη συγκινήσουν το κοινό;
Η δημοσιογράφος, από τη μεριά της, δεν μπορούσε να προσπεράσει τις αντιφάσεις στις οποίες έπεφταν. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του διήρκεσαν επτά μήνες.
Στις 24 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς το πτώμα του βρίσκεται σε ένα από τα πιο δύσβατα χωράφια της οικογενείας του πατριού του στο Πασά Γεφύρι από έναν κυνηγό, τον κ. Σαράντη Λιάκο, φαγωμένο από σκυλιά και άλλα άγρια ζώα, που τον είχαν μισοξεθάψει. Βρισκόταν μέσα σε έναν λάκκο του ενός μέτρου. Ο κυνηγός δε μπορούσε να γνωρίζει την ταυτότητα του θύματος.
Ο ίδιος δεν πηγαίνει στην Αστυνομία. Μερικές ημέρες πριν, είχε δει στον ύπνο του τον Κωστή να περιφέρεται στο συγκεκριμένο χωράφι. Δύο ημέρες μετά το μακάβριό εύρημά του, αποφάσισε να απευθυνθεί στις Αρχές. Το ίδιο βράδυ, ονειρεύτηκε ξανά τον Κωστή, χαμογελαστό αυτή τη φορά, να απομακρύνεται από το χωράφι…
Η αναγνώριση του πτώματος ήταν αδύνατη χωρίς τη βοήθεια ιατροδικαστών και DNA. Πλέον, Αστυνομία και Νικολούλη δεν έψαχναν τον Κωστή, μα τον δολοφόνο του…
Η απάντηση άργησε να έρθει, όμως εντέλει ο Κωστής δικαιώθηκε. Ήταν η ίδια του η μητέρα που του είχε αφαιρέσει τη ζωή και τον είχε πετάξει στο χωράφι. Με τη βοήθεια του συζύγου της, φυσικά. Κίνητρο; Η εύκολη «αποπληρωμή» των δανείων ύψους 250.000 ευρώ που είχαν πάρει στο όνομά του. Οι τράπεζες πίεζαν πολύ, ο Κωστής είχε αρχίσει να ανησυχεί για το πώς θα ξεπλήρωναν ένα τόσο μεγάλο ποσό και ζητούσε εξηγήσεις. Εξηγήσεις που κανείς δεν ήταν πρόθυμος να του δώσει.
Οι δυο τους συνελήφθησαν τον Ιανουάριο του 2016. Το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Καστοριάς τους επέβαλλε ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση των ενόρκων και των τακτικών δικαστών, ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία του Κωστή Πολύζου, περιύβριση νεκρού αλλά και πλαστογραφία καθώς πολλές από τις υπογραφές στα χαρτιά που έφεραν το όνομα του Κωστή ανήκαν στον πατριό του.
«Δεν θυμάμαι, έχουν περάσει χρόνια», έλεγε και ξαναέλεγε στο Δικαστήριο η Κουτσέγκου κάθε φορά που καλούνταν να απαντήσει κάποιο «δύσκολη» ερώτηση. «Είναι χειρότερη από τη Μήδεια, γιατί ωθήθηκε από ταπεινά αίτια», είπε η Εισαγγελέας για εκείνη και το πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα.
Με αφορμή μία ανάρτηση-αφιέρωμα στο blog του με τίτλο «Σκότωσε τα τρία της παιδιά για να εκδικηθεί τον άπιστο άντρα της», για την οποία ρωτήθηκε στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» την περασμένη εβδομάδα, ο Θανάσης Κατερινόπουλος άνοιξε ξανά το κεφάλαιο «Κωστής Πολύζος» λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Χθες έκανα αυτήν την ανάρτηση και δεν σας κρύβω πως σήμερα το πρωί κοίταζα τα στατιστικά στοιχεία. Είχα 28.000 επισκέψεις και αυτή η ανάρτηση αναγνώστηκε από 8.500 άτομα. Και λέω ‘ώπα, ο κόσμος τι ψάχνει εδώ;’. Για ένα έγκλημα που έγινε το 1961 και δεν έγινε στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα έχουμε μία παρόμοια υπόθεση με κάποια κυρία -εντός εισαγωγικών το «κυρία»- που συμμετείχε στη δολοφονία του παιδιού της, άλλαξε τόπο καταγωγής, ήρθε κι έμεινε στην Ελευσίνα και έβγαζε τις φίλες της για καφέ και τις κέρναγε στη μνήμη του παιδιού της. Συνελήφθη πριν χρόνια, η περίπτωση της Κοζάνης. Η έρευνα πήγε σε βάθος, είχε αποτελέσματα. Συνελήφθη, είναι μέσα, καταδικάστηκε…».
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το ότι παρά το γεγονός πως από τις εκπομπές της Αγγελικής Νικολούλη οι οποίες ασχολήθηκαν με την υπόθεση Πολύζου, είναι σαφές πως ο κ. Κατερινόπουλος είχε εξαρχής υποπτευθεί τη μητέρα του Κωστή, μέχρι σήμερα αποφεύγει να μιλήσει με λεπτομέρειες για τη δολοφονία του, με τη συναισθηματική του φόρτιση να είναι κάτι περισσότερο από αισθητή…