Η ντροπή του «Τάγματος Αζόφ»: Οι ναζιστές της Ουκρανίας που λερώνουν το όνομα της πατρίδας τους
Βρείτε μας στο

Δύσκολα μπορεί να βγάλει κανείς άκρη όσον αφορά την εσωτερική πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία. Κοιτώντας κανείς από απόσταση τα πράγματα και εξαιρουμένης της τρανταχτής πραγματικότητας πως το ΝΑΤΟ αντιλαμβάνεται την χώρα ως ένα μέσο για να βρίσκεται στα σύνορα με τη Ρωσία -γεγονός που σε κάποια «πανέξυπνα» μυαλά αυτό μπορεί να είναι αληθινό επιχείρημα για την εισβολή της Ρωσίας (αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση)- θα αντιληφθεί πως έχουμε να κάνουμε με μια λαβυρινθώδη πολιτική κατάσταση.

Η άνοδος του φασισμού τα προηγούμενα χρόνια και η παρανομοποίηση των αριστερών κομμάτων μπορεί να είχε ως απόληξη την εδραίωση ενός καθεστώτος υποτυπώδους σταθερότητας αλλά άφησε πίσω ενεργές παραστρατιωτικές, φασιστικές ομάδες που συνεχίζουν να είναι τρομακτικές απειλές.

Μια από αυτές, μάλλον η πιο δολοφονική, φανατική και αδίστακτη, είναι το Τάγμα Αζόφ. Αποτελείται από εθελοντές στρατιωτικούς που ανήκουν στην εθνική φρουρά της Ουκρανίας, εδρεύει στη Μαριούπολη στην παράκτια περιοχή Αζοφικής θάλασσας (να πως προκύπτει και το όνομά της) και πρόκειται για ομάδα που έπαιξε εξέχοντα ρόλο στις μάχες μεταξύ των φιλορωσικών αυτονομιστικών δυνάμεων και των Ουκρανών, τον Ιούνιο του 2014.

Ιδρυτής και πρώτος διοικητής του Τάγματος Αζόφ υπήρξε ο ακροδεξιός Αντρίι Μπιλέτσκι, πάλαι ποτέ αρχηγός και της νεοναζιστικής οργάνωσης Patriot of Ukraine και μέλος της Εθνικόσοσιαλιστικής Συνέλευσης. Το Τάγμα Αζόφ αποτελείται από ανοιχτούς υποστηρικτές του ναζισμού, φοράνε με περηφάνια σύμβολα των SS, κράνη με σβάστικες και παγανιστικούς ρούνους και το σύμβολο που φέρουν στα μανίκια τους είναι ένας πλάγιος Ρούνος.

Το Τάγμα Αζόφ ιδρύθηκε στις 5 Μαΐου του 2014 ως αποτέλεσμα του διατάγματος του τότε υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ σύμφωνα με το οποίο επιτρεπόταν η ίδρυση νέων παραστρατιωτικών δυνάμεων από πολίτες μέχρι 12.000 άτομα. Τον Σεπτέμβριο του 2014, το τάγμα Αζόφ, εγγράφηκε στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας ως Ειδική αστυνομική δύναμη.

Από τότε έχει κατηγορηθεί άπειρες φορές για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου. Σύμφωνα με μια σειρά εκθέσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το τάγμα Αζόφ επιδίδεται διαρκώς σε εγκλήματα πολέμου, μαζικές λεηλασίες, παράνομες κρατήσεις και βασανιστήρια.

Μια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας από τον Μάρτιο του 2016 ανέφερε συγκεκριμένα ότι η οργάνωση είχε «συλλέξει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη διεξαγωγή εχθροπραξιών από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και το Τάγμα Αζόφ μέσα και γύρω από το Shyrokyne (31 χλμ ανατολικά της Μαριούπολης), από το καλοκαίρι του 2014 μέχρι σήμερα. Επίσης μαζικές λεηλασίες τεκμηριώθηκαν σε κατοικίες πολιτών, καθώς και στόχευση περιοχών αμάχων μεταξύ Σεπτεμβρίου 2014 και Φεβρουαρίου 2015».

Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί

Ο λαός της Ουκρανίας είναι δυστυχώς εγκλωβισμένος ανάμεσα σε ένα μετεμφυλιακό, αλλοπρόσαλλο καθεστώς που κάνει οργανώσεις όπως το Τάγμα Αζόφ να είναι τμήμα του κοινωνικού σκηνικού και τις επεκτατικές διαθέσεις της Ρωσίας που δεν θα ησυχάσει αν δεν δει την χώρα να καθυποτάσεται στις διαθέσεις της. Το κακό για αυτούς είναι ότι μια ενδεχόμενη δυτικοποίηση θα κάνει την Ρωσία να νιώθει μεγαλύτερη απειλή και στην περιοχή η κατάσταση θα μυρίζει διαρκώς μπαρούτι. Το καλό ωστόσο μιας ενδεχόμενης δυτικοποίησης της Ουκρανίας είναι πως ίσως ανθρώπινα σκουπίδια όπως τα μέλη του Τάγματος Αζόφ θα πάψουν να παίζουν ενεργό ρόλο στα πράγματα της χώρας…