Απανθρακώθηκε ενώ οδηγούσε: Ο θάνατος του "VIP Broker" που υπεξαίρεσε πάνω από 1 δισ. είναι η σπαζοκεφαλιά του αιώνα
Βρείτε μας στο

Κυριακή 19 Ιουνίου 2022. Είναι 11.30 το πρωί. Ενας άνδρας βρίσκεται πάνω στη μηχανή του και κινείται στην Via Salaria, κοντά στο αεροδρόμιο, Urbe, της Ρώμης. Η βόλτα δεν θα έχει καλό φινάλε. Η BMW προσκρούει με μεγάλη ταχύτητα σε τοίχο περιμετρικά του αεροδρομίου και τυλίγεται στις φλόγες. Από το σοκαριστικό δυστύχημα ανασύρεται απανθρακωμένος o 56χρονος, το πτώμα του οποίου αναγνωρίζεται έπειτα από πολλές ώρες χάρη στο ηλεκτρονικό βραχιολάκι που φορούσε.

Ο Μάσιμο Μποκίκιο βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό και σε λιγότερες από 24 ώρες θα περνούσε από ακρόαση στη δίκη για τις διάφορες κατηγορίες που εκκρεμούσαν σε βάρος του…

Στην πιάτσα, ήταν γνωστός ως «VIP broker». Ηταν διαμεσολαβητής στην ανταλλαγή ενός περιουσιακού στοιχείου ανάμεσα σε αγοραστή και πωλητή και πολύ συχνά σύμβουλος επενδύσεων. Προφανώς, όχι ψιλικατζής. Ο πρώην τραπεζικός είχε τον τρόπο να πείθει πολλές εξέχουσες προσωπικότητες, κυρίως από τον χώρο του ποδοσφαίρου, να του εμπιστεύονται θεωρητικά μικρά ποσά για να τα κάνει μεγάλα.

Ανάμεσα σε αυτούς, ο νυν τεχνικός της Τότεναμ, Αντόνιο Κόντε, ο πρώην προπονητής της Γιουβέντους και Παγκόσμιος Πρωταθλητής με την Εθνική Ιταλίας, Μαρσέλο Λίπι, αλλά και ο επιθετικός της Ρόμα, Στεφάν Ελ Σαραουί. Η λίστα είναι μεγάλη. Αναφέρουμε ενδεικτικά τα ονόματα του πρώην Γάλλου αμυντικού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Πατρίς Εβρά, του διάσημου μάνατζερ, Φεντερίκο Παστορέλο, και του πρέσβη της Ιταλίας στο Λονδίνο, Ραφαέλε Τρομπέτα.

Απανθρακώθηκε ενώ οδηγούσε: Ο θάνατος του "VIP Broker" που υπεξαίρεσε πάνω από 1 δισ. είναι η σπαζοκεφαλιά του αιώνα

Η υπόσχεση ήταν ότι θα κάνει «μαγικά» με τα χρήματα όλων αυτών των κυρίων και κατά μία έννοια, τα έκανε. Πήρε τα λεφτά και εξαφανίστηκε. Το όνομά του ακούστηκε πιο δυνατά όταν «έφαγε» 30 εκατ. ευρώ από τον Αντόνιο Κόντε, ο οποίος κυνήγησε το θέμα και στη συνέχεια 34 άτομα δήλωσαν ότι τους εξαπάτησε με την ίδια μέθοδο. Μόνο από αυτή τη μπίζνα, το ποσό έφτανε κοντά στα 500 εκατ. και όπως ήταν λογικό, οι αρχές πλέον τον αναζητούσαν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αφού προσπαθούσε να χαθεί κάπου ανάμεσα σε Χονγκ Κονγκ και Σινγκαπούρη, τον Ιούλιο του 2021 η Interpol τον εντόπισε στην Τζακάρτα της Ινδονησίας. Μετά τη σύλληψή του, ο Μποκίκιο επέστρεψε στην Ιταλία και υποσχέθηκε να αποζημιώσει «τουλάχιστον στο 90%» τους ανθρώπους που έκλεψε όταν πάρει το πράσινο φως από την πλατφόρμα μεταφοράς χρημάτων που χρησιμοποιούσε. Κάτι τέτοιο δεν έμελλε να συμβεί ποτέ.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Απανθρακώθηκε ενώ οδηγούσε: Ο θάνατος του "VIP Broker" που υπεξαίρεσε πάνω από 1 δισ. είναι η σπαζοκεφαλιά του αιώνα

Κάποια στιγμή μέσω διαφόρων εταιρειών από τις οποίες μετακινούσε τεράστια ποσά, ο λογαριασμός του είχε φτάσει το 1.800.000.000 ευρώ. Οι δουλειές του δεν σταματούσαν στο ρευστό που αφαιρούσε με αυτόν τον τρόπο από ποδοσφαιριστές, διπλωμάτες, αρχιτέκτονες, συγγραφείς και κάθε άλλου είδους επαγγελματίες. Ο Ρωμαίος ήταν «χωμένος» σε πολύ χοντρό παιχνίδι με ξέπλυμα χρήματος και παράνομες επενδύσεις έχοντας εμμέσως ως συμπαίκτη τη Μαφία.

Ο ίδιος προσπάθησε να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο Δικαστήριο. «Δεν είχα ποτέ έναν κακό πελάτη, αυτοί είναι εγκληματίες. Είχα μόνο καλούς ανθρώπους». Τα στοιχεία της Οικονομικής Αστυνομίας όμως, έλεγαν το αντίθετο. Το 2016 είχε κάνει επενδύσεις για εταιρεία που λειτουργούσε για λογαριασμό του clan της Santapaola. Μάλιστα, όταν κάποια στιγμή έγινε γνωστό ότι έχει επιστρέψει μόλις το 40% του ποσού, υπήρξαν τηλεφωνήματα σε όχι πολύ κόσμιο ύφος και απειλές προς τη σύζυγό του.

Μερικές μέρες μετά το τραγικό περιστατικό, υπάρχει φημολογία κάθε είδους. Οι κλειστοί κύκλοι της Ρώμης αναρωτιούνται για το τι μπορεί να συνέβη. Ο broker είχε άδεια εξόδου για δύο ώρες την ημέρα για ιατρικούς λόγους αφού έπασχε από διαβήτη βαριάς μορφής, όμως κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι ακριβώς έγινε πάνω στη μοιραία BMW αφού η πλησιέστερη camera ήταν στα 400 μέτρα από το σημείο. Ο Εισαγγελέας της ιταλικής πρωτεύουσας έχει ήδη ανοίξει φάκελο για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου και οι Αρχές αναζητούν βοήθεια σε τηλεφώνα, τάμπλετ, υπολογιστές, ατζέντες και έγγραφα που κατάσχεσαν από το σπίτι του.

Οι υποθέσεις που ερευνούν οι αρχές, είναι δύο. Η πιο βάσιμη είναι να τον χτύπησε η αρρώστια πάνω στη μηχανή και η άλλη να υπήρξε αυτοκτονία. Τα σενάρια που έχουν αποκλειστεί είναι να έχασε τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας και να συγκρούστηκε με άλλο όχημα, την ύπαρξη του οποίου απέκλεισαν δύο αυτόπτες μάρτυρες. Όπως αναφέρεται σε άρθρο της σούπερ αξιόπιστης πολιτικής εφημερίδας, La Repubblica, τα βλέμματα στρέφονται σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Σε κάτι που ακόμα αποτελεί μυστήριο στην υπόθεση.

Απανθρακώθηκε ενώ οδηγούσε: Ο θάνατος του "VIP Broker" που υπεξαίρεσε πάνω από 1 δισ. είναι η σπαζοκεφαλιά του αιώνα

Η οικογένεια δεν γνώριζε που πήγαινε εκείνη την ημέρα ο Μποκίκιο. Μπορεί να επέστρεφε στο σπίτι, το οποίο δεν βρίσκεται μακριά από τον τόπο του δυστυχήματος. Ομως κανένας δεν ήξερε ούτε που ήταν πριν. Ίσως να εκμεταλλεύτηκε την άδεια του γιατρού και γι’ αυτό τον λόγο οι Εισαγγελείς ερευνούν τις τελευταίες του κινήσεις μέσα από το στίγμα που άφησε το βραχιολάκι εντοπισμού.

Ήταν ατύχημα; Αυτοκτόνησε; Είναι τα απλά ερωτήματα που προκύπτουν με μια πρώτη ματιά στη συγκλονιστική αυτή ιστορία, όμως με μια δεύτερη σκέψη μπορεί κάποιος να υποπτευθεί. Μήπως τον ανάγκασαν να αυτοκτονήσει;. Η ανάλυση της συσκευής που είχε μόνιμα πάνω του θα βοηθήσει την έρευνα, όπως και τα αποτελέσματα των εξετάσεων του DNA. Αυτή τη στιγμή, η Αστυνομία έχει επικοινωνήσει τον θάνατο στην οικογένειά του, όμως η μεγαλύτερη υποψία, παραμένει.

Αυτό στη Via Salaria, ήταν όντως το πτώμα του Μποκίκιο…;