Κωδικός "Offside": Ο μουντιαλικός παίκτης που πιάστηκε στη φάκα της Δίωξης για χάρη του καρτέλ του Κάλι
Βρείτε μας στο

Από μικρός έπαιζε στην Αμέρικα ντε Κάλι και τα γεράματα τον βρήκαν να φορά τη φανέλα της. Επιθετικός, ντόπιος, με τις 492 εμφανίσεις να τον κάνουν Νο2 στη σχετική λίστα και τα 208 γκολ, πρώτο σκόρερ όλων των εποχών. Έδωσε το «παρών» σε 4 τελικούς Copa Libertadores στο οποίο μέχρι και σήμερα είναι ο 6ος σκόρερ με 29 τέρματα, ενώ με την Εθνική Κολομβίας αγωνίστηκε 54 φορές και βρήκε δίχτυα 13. Κι όμως, η φήμη του Αντονι Ντε Αβιλα, έγινε πολύ μεγαλύτερη για τα όσα έκανε έξω από το γήπεδο.

Μέσα και από το Narcos, έχουμε δει ότι τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 οι μισές ομάδες της μεγάλης κατηγορίας ανήκαν σε αφεντικά των καρτέλ. Η Αμέρικα, 2η σε τίτλους πίσω μόνο από την Ατλέτικο Νασιονάλ, που κάποτε ανήκε στον Πάμπλο Εσκομπάρ, δεν αποτελούσε εξαίρεση και μόνο τυχαίο δεν ήταν ότι στα 16 χρόνια του Ντε Αβιλα, κατέκτησε 7 πρωταθλήματα. Περισσότερο όμως από τις εφημερίδες και τα κανάλια, το όνομα του τοπικού «ήρωα» έπαιζε στις αναφορές της Αστυνομίας. Στην Κολομβία, αλλά και την Ιταλία.

Κωδικός "Offside": Ο μουντιαλικός παίκτης που πιάστηκε στη φάκα της Δίωξης για χάρη του καρτέλ του Κάλι

Όπως γίνεται σαφές στη σειρά του Netflix, μετά τον θάνατο του Εσκομπάρ το 1993, το καρτέλ του Μεδεγίν ‘έπεσε’ και στο προσκήνιο πέρασε εκείνο του Κάλι. Τα αφεντικά της οργάνωσης, οι Χιλμπέρτο και Μιγκέλ Ροδρίγες Ορεχουέλα, θέλησαν άμεσα να επεκτείνουν την επιχείρησή τους στην Ευρώπη και χρειάζονταν εργαστήρια για την παραγωγή κοκαΐνης. Για να συμβεί αυτό είχαν ανάγκη από μια νέα συνεργασία, μια νέα συμμαχία. Έτσι, «άπλωσαν» το μαγαζί τους στην Νάπολη και απέκτησαν δεσμούς με την Μαφία της περιοχής, την Camorra.

Οι πρώτες επαφές έγιναν πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990, το οποίο φιλοξενήθηκε στην Ιταλία. Τα ταξίδια Κάλι – Νάπολη γίνονταν όλο και πιο συχνά και η DEA, η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ, παρακολουθούσε στενά. Προφανώς οι gringos – όπως αποκαλούν οι Λατινοαμερικάνοι τους Αμερικανούς – κάτι ήξεραν όταν έδωσαν στην επιχείρηση την κωδική ονομασία ‘offside’. Ο φάκελος περιείχε εκατοντάδες ονόματα και σενάρια για συλλήψεις εγκληματιών κατά τη διάρκεια των αγώνων της Κολομβίας στο Mundial. Ένα από αυτά, ήταν του Αντονι Ντε Αβιλα.

Κωδικός "Offside": Ο μουντιαλικός παίκτης που πιάστηκε στη φάκα της Δίωξης για χάρη του καρτέλ του Κάλι

Ακόμα δεν υπήρχε κάτι σε βάρος του, όμως τα ταξίδια των Ορεχουέλα στον ιταλικό νότο είχαν κινήσει υποψίες. Εκείνη την περίοδο, ο επιθετικός που λόγω του ύψους του (1.57μ.) είχε το παρατσούκλι ‘el pitufo’ [σ.σ. το Στρουμφ], βρισκόταν στο peak της καριέρας του κατακτώντας τίτλους χάρη στη βοήθεια του καρτέλ του Κάλι. Ήταν ένα πρόσωπο οικείο στα αδέρφια, τον Χιλμπέρτο και τον Μιγκέλ. Στο ‘Italia ’90’ είχε μείνει εκτός από τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Κάρλος Ματουράνα, όμως τα επόμενα χρόνια έγραψε ιστορία.

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)

Το 1994 ήταν στην αποστολή για το Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ και το 1997, τράβηξε πάνω του όλα τα βλέμματα. Κατά τη διάρκεια των προκριματικών πέτυχε το μοναδικό γκολ της Κολομβίας κόντρα στο Εκουαδόρ και έστειλε τη χώρα του στο Mundial της Γαλλίας. Στο φινάλε, το… χάρισε στα αφεντικά του καρτέλ, που εκείνη την περίοδο ήταν στη φυλακή. «Αφιερώνω αυτή τη νίκη σε κάποιους ανθρώπους, που τους στέρησαν την ελευθερία. Δεν χρειάζεται να πω ονόματα, έχω τόση αγάπη και αφοσίωση προς εκείνους, Χιλμπέρτο και Μιγκέλ» είπε ο Ντε Αβιλα ανάμεσα από δημοσιογράφους και Αστυνομία.

Και μέσα από τη φυλακή όμως, τα αδέρφια ‘έτρεχαν’ το καρτέλ και είχαν τον δικό τους άνθρωπο να κάνει τις σημαντικές δουλειές. Ο Αντονι είχε βρεθεί και αυτός για μερικές εβδομάδες πίσω από τα σίδερα το 2001, όμως παρότι από το 2004 θεωρούνταν φυγάς, συνέχιζε να κάνει το δρομολόγιο Κάλι – Νάπολη καθώς οι Ορεχουέλα του είχαν αναθέσει να φτιάξει τις σχέσεις με την Camorra. Τα επόμενα χρόνια τα ίχνη του χάθηκαν καθώς δούλευε στη σκιά, όμως κάποια στιγμή επέστρεψε στα γνωστά λημέρια της νότιας Ιταλίας.

Δυστυχώς για τον ίδιο, ακόμα τον παρακολουθούσαν και οι καταθέσεις και οι πληροφορίες ανθρώπων που στο παρελθόν είχαν συνεργαστεί μαζί του, οδήγησαν στον εντοπισμό του. Οι τίτλοι του τέλους για τον Ντε Αβιλα έπεσαν στις 21 Σεπτεμβρίου του 2021. Φορώντας μια εμφάνιση της Αμέρικα ντε Κάλι, περπατούσε αμέριμνος στα στενά της Porta Capuana στο κέντρο της Νάπολης. Προσποιήθηκε ότι είναι τουρίστας, όμως συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 ετών για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και εμπόριο ναρκωτικών.

Κωδικός "Offside": Ο μουντιαλικός παίκτης που πιάστηκε στη φάκα της Δίωξης για χάρη του καρτέλ του Κάλι

«Ευχαριστώ τους οπαδούς μου σε όλο τον κόσμο για τη στήριξη. Δεν βλέπω την ώρα να σας αγκαλιάσω, είμαι αθώος» είπε ο παλιός επιθετικός και μέλος του καρτέλ, ο οποίος όταν θα βγει από τη φυλακή, θα είναι 70 ετών…