Αυτά δεν περνούσαν σε εκείνον: Ο λόγος που ο Μητροπάνος απαγόρευσε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς να παίζουν τα τραγούδια του
Βρείτε μας στο

Γνήσιος και ασυμβίβαστος, πολλές φορές σε βαθμό παρεξηγήσεως, ο Δημήτρης Μητροπάνος δεν συνήθιζε να μασάει τα λόγια του. Ούτε ήταν από εκείνους τους τραγουδιστές που περιορίζονταν στον απλό ρόλο του διασκεδαστή, φροντίζοντας να έχει θέση και στάση απέναντι στην επικαιρότητα και τα όσα συνέβαιναν, ακόμη κι αν δεν γινόταν αρεστός.

Αυτός ήταν και ο λόγος που για σχεδόν 5 χρόνια είχε προτιμήσει την δισκογραφική… αφωνία καθώς δεν του δίνονταν να ερμηνεύσει κομμάτια της αρεσκείας του, ενώ την περίοδο που το μπουζούκι απαγορεύτηκε να ακούγεται από το ραδιόφωνο, είχε την τόλμη να εναντιωθεί σε αυτήν την πρωτάκουστη απόφαση η οποία είχε μετατρέψει ένα όργανο σε παρία, καταδικάζοντας σε εξοστρακισμό διαμάντια του ελληνικού τραγουδιού.

Εκείνη την εποχή, χωρίς ίντερνετ , δεν υπήρχε άλλο Μέσο πλην του ραδιοφώνου προκειμένου το κοινό να έρθει σε επαφή με το έργο των καλλιτεχνών. Ακόμη και χρυσοί ή πλατινένιοι δίσκοι έκαναν πωλήσεις μερικών δεκάδων (ή και εκατοντάδων) χιλιάδων αντιτύπων, αλλά μέχρι εκεί. Εάν τα κομμάτια τους δεν έφταναν μέχρι τα ερτζιανά, οι συντελεστές τους γνώριζαν ότι αυτό το εμπάργκο θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια δημοφιλίας, εισοδημάτων και τελικά σε μουσικό αφανισμό τους.

Αν και τα γνώριζε όλα αυτά, ο Δημήτρης Μητροπάνος εναντιώθηκε σφόδρα στο ιδιότυπο εμπάργκο στις… πενιές. Βέβαια ο ίδιος είχε την τύχη κατά την διάρκεια της καριέρας του να συνεργαστεί με πολλούς συνθέτες, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα, όπως άλλωστε συνέβη μέχρι το τέλος. Ζαμπέτας, Θεοδωράκης, Μούτσης, Καλδάρας, Παπαδόπουλος, Τόκας, Παπαβασιλείου, Μουσαφίρης, Νικολόπουλος, Σπανός, Πορτοκάλογλου, Κραουνάκης, Κατσαρός, Κορκολής, Κορακάκης είναι μερικά μόνο από αυτά τα ονόματα που το μαρτυρούν.

Μοιραία, λοιπόν, ακόμη και τότε είχε τραγουδήσει πολλά κομμάτια που δεν είχαν μπουζούκι κι επομένως ακούγονταν και παίζονταν από το ραδιόφωνο. Μένοντας, όμως, πιστός στις πεποιθήσεις του ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ την μετάδοσή τους, στέκοντας αλληλέγγυος στους συναδέλφους του. Κι όλα αυτά αξίζει να σημειωθεί ότι συνέβαιναν σε ιδιωτικούς σταθμούς, και μάλιστα δεκαετίες αφότου ο μέγιστος Μάνος Χατζιδάκις είχε καταφέρει να παίζονται γνήσια λαϊκά κομμάτια στο δημόσιο ραδιόφωνο, κάτι κυριολεκτικά ανήκουστο παλαιότερα!

Σε παλαιότερη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Μητροπάνος είχε δώσει εξηγήσεις για αυτήν την στάση του, λέγοντας το προφανές. Ότι δηλαδή μια τέτοια απαγόρευση που δεν στηριζόταν πουθενά αλλού πέρα των… ατομικών γούστων, δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή.

«Είπαν κόβουμε το μπουζούκι. Δεν παίζουμε μπουζούκι. Αναγκάστηκα να πω, παιδιά επειδή εγώ έχω κι άλλα τραγούδια που δεν έχουν μπουζούκι σας παρακαλώ πάρα πολύ μην τα παίζετε ούτε αυτά, δεν θέλω. Δεν θέλω να με παίζετε καν. Και ποιοι ήταν αυτοί οι οποίοι είπαν ότι αυτό δεν θα παίζεται; Δεν ήρθε –εν πάση περιπτώσει ένας μουσικός να το πει, έχοντας μια άποψη, εξηγώντας κάτι… Έτσι απλά η διοίκηση της επιχείρησης είπε εμένα δεν μ’ αρέσει το μπουζούκι. Με γεια του με χαρά του. Να μην ακούει. Αλλά όταν έχεις ένα Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης…», είπε τότε ο σπουδαίος καλλιτέχνης, κλείνοντας με μια φράση που περικλείει την προσωπική στάση ζωής του: «Πάντα πρέπει να παλεύεις για αυτά που πιστεύεις»…

30 ετών, εφοριακός, δεν γέμιζε το μάτι σε κανέναν: Ο παιχταράς που «τερμάτισε» τον Εκατομμυριούχο χωρίς «μαξιλαράκια»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 30 ετών, εφοριακός, δεν γέμιζε το μάτι σε κανέναν: Ο παιχταράς που «τερμάτισε» τον Εκατομμυριούχο χωρίς «μαξιλαράκια»