«Τους βασάνιζε με ηλεκτρικό ρεύμα»: Ο αδίστακτος «Ράμπο» των ναρκωτικών δηλητηρίασε την επαγγελματική διαιτησία
Βρείτε μας στο

Είναι 30 Μαρτίου του 2020. Οι δρόμοι στην Ιταλία είναι άδειοι λόγω του lockdown, όμως ένα Volvo XC 60 κυκλοφορεί. Μέσα σε αυτό, υπάρχουν 35 κιλά χασίς. Ακολουθεί την Giuditta Pasta στο Μιλάνο και φτάνει σε μια πύλη ολοκληρώνοντας την παράδοση. «Πάρ’ τα, είναι 10 και 25». Αμέσως μετά, πηγαίνει στην San Martino στο Paderno Dugnano, όχι πολύ μακριά. Ένας άνδρας μπαίνει στο αυτοκίνητο.

– Είσαι όντως ντυμένος στρατιώτης!

– Αν πρέπει να κάνεις κάτι, πρέπει να το κάνεις σωστά…

Ο άνθρωπος που οδηγούσε το Volvo ήταν ο Ροζάριο Ντ’ Ονόφριο, επικεφαλής του νομικού τμήματος της Ένωσης Ιταλών Διαιτητών, και η δραστηριότητα αυτή ήταν μόνο ένα κομμάτι μιας συγκλονιστικής διπλής ζωής που ήρθε στο φως της δημοσιότητας μόλις πριν μερικές μέρες.

«Τους βασάνιζε με ηλεκτρικό ρεύμα»: Ο αδίστακτος «Ράμπο» των ναρκωτικών δηλητηρίασε την επαγγελματική διαιτησία

Πρώην αξιωματικός του στρατού, που τέθηκε σε διαθεσιμότητα λόγω πειθαρχικού παραπτώματος, ο 42χρονος χρειάστηκε να δανειστεί τη στολή από έναν φίλο του για να μπορεί να κινείται ανενόχλητος την περίοδο του εγκλεισμού και να μοιράζει «πακέτα» στην περιοχή της Λομβαρδίας. Στις συμμορίες των εμπόρων ναρκωτικών τον ήξεραν ως ‘Rambo’ και ‘il militare’ και ήταν ανάμεσα στα 42 άτομα – τα 39 από αυτά βρέθηκαν πίσω από τα σίδερα – που συνελήφθησαν σε Ιταλία και Ισπανία τον Νοέμβριο του 2022.

Ο Ντ’ Ονόφριο μπήκε στην Ένωση Διαιτητών το 2013, όμως τίποτα απ’ όσα έκανε δεν έμελλε να του δώσει τη δημοσιότητα που απέκτησε τα δύο τελευταία χρόνια. Στις 20 Μαΐου του 2020 συνελήφθη να μεταφέρει 40 κιλά χασίς. Μια ποσότητα που για προσωπική χρήση μάλλον δεν την λες, όμως παρά το γεγονός αυτό την «έβγαλε» απίστευτα καλά, σε σημείο που να προκαλεί τεράστια απορία. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν 2 χρόνια και 8 μήνες, όμως το ακόμα πιο σοκαριστικό ήταν ότι επρόκειτο για κατ’ οίκον περιορισμό.

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»

Τα απίθανα κάθε άλλο παρά σταματούν εδώ. Πέρα από το ότι πιάστηκε να κουβαλά ένα φορτίο που θα μπορούσε να ζαλίσει ολόκληρο το Μιλάνο, ο 42χρονος έπαιζε βρόμικο παιχνίδι και στην άλλη πίστα. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ αξιόπιστων πολιτικών εφημερίδων, είχε πριβέ συνομιλίες με έναν βοηθό διαιτητή, τον οποίο, λόγω της θέσης του στην Ένωση, όφειλε να ερευνά και όχι να τα λέει μαζί του. Ο Ντ’ Ονόφριο από το σπίτι του, απ’ όπου εξέτιε την τιμωρία του, βρέθηκε πρωταγωνιστής σε 6 συνομιλίες που καταγράφηκαν από έναν πρώην επόπτη, τον Ρόμπερτ Αβαλος.

«Τους βασάνιζε με ηλεκτρικό ρεύμα»: Ο αδίστακτος «Ράμπο» των ναρκωτικών δηλητηρίασε την επαγγελματική διαιτησία

Μαθαίνοντας όλα αυτά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γκαμπριέλε Γκραβίνα, παρενέβη αναφέροντας την υπόθεση στο γραφείο του Εισαγγελέα και ζητώντας την απομάκρυνση του Ντ’ Ονόφριο, όμως η Ένωση Διαιτητών δεν θορυβήθηκε. Βασικά, το ακριβώς αντίθετο. Τον Ιούλιο του 2021 βραβεύτηκε ως ένα «ιδιαίτερα διακεκριμένο εθνικό στέλεχος διαιτησίας» από την Εθνική Επιτροπή Ένωσης Διαιτητών και πήρε προαγωγή ως «επικεφαλής του ανακριτικού και εισαγγελικού οργάνου».

Σε μια προσπάθεια τήρησης των προσχημάτων, αυτή η ανέλιξη στην καριέρα του ήρθε στο φως μόνο μετά τη δεύτερη σύλληψη…

«Ήταν πολύ έξυπνος. Ήξερε τι έκανε» λέει για τον Ντ’ Ονόφριο ο Ντανιέλε Τζιανέτο, εκ των ηγετών της οργάνωσης, ο οποίος επίσης συνελήφθη. Ο ‘Rambo’ ήταν ένας χαρακτήρας ο οποίος ενσωματώθηκε τέλεια σε μια συμμορία που είχε αναλάβει τη γραμμή με την Ισπανία και τη διακίνηση ναρκωτικών στην βόρεια Ιταλία. Μια συμμορία για λογαριασμό της οποίας, όπως περιγράφεται στα δικαστικά έγγραφα, ήταν υπεύθυνος ακόμα και για ξυλοδαρμούς και προμήθεια όπλων.

«Τους βασάνιζε με ηλεκτρικό ρεύμα»: Ο αδίστακτος «Ράμπο» των ναρκωτικών δηλητηρίασε την επαγγελματική διαιτησία

Ο ρόλος του δεν περιοριζόταν στο να κάνει διανομές. Ήταν εκείνος που διαχειριζόταν την είσοδο των «πακέτων» από την Ισπανία και σχεδόν όλα τα στάδια μέχρι τη διοχέτευσή τους στην αγορά του Μιλάνο. Ήταν πέντε μήνες σκληρής δουλειάς, με τόνους διαφόρων ποικιλιών χασίς και μαριχουάνας, αλλά και «ειδικών» υγρών για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Όλα αυτά στέλνονταν σε φορτηγά μέσω μια ναυτιλιακής εταιρείας σε μια άλλη – φάντασμα. Από τα χέρια του έχουν περάσει εκατοντάδες κιλά…

Πρώτο καθήκον ήταν να ταξινομεί τα φορτία όταν αυτά έφταναν στις αποθήκες. Σύμφωνα με τον Εισαγγελέα, αποτελούσε τον υπεύθυνο της επιμέλειας των εισαγωγών. Αυτός έβρισκε τους χώρους που θα πήγαιναν οι παλέτες με τα ναρκωτικά, τα σημεία όπου θα μπορούσαν να φορτωθούν με ασφάλεια. Όπως προέκυψε από τις συνομιλίες που υπεκλάπησαν, ήταν ο άνθρωπος που είχε και την αρμοδιότητα να βρίσκει και όπλα.

«Τους βασάνιζε με ηλεκτρικό ρεύμα»: Ο αδίστακτος «Ράμπο» των ναρκωτικών δηλητηρίασε την επαγγελματική διαιτησία

Πίσω από ένα παρουσιαστικό που δεν κάλυπτε το τι πραγματικά συμβαίνει, ο Ντ’ Ονόφριο ήταν τρελό «μπαλαντέρ». Μια ακόμα δουλειά του ήταν να παραδίδει τα χρήματα στον Κινέζο «καθαριστή» στο Μιλάνο, ο οποίος ήταν ειδικός στην τεχνική Fei-Chien, ξεπλένοντας το ρευστό που εισέρρεε άφθονο. Πέρα όμως από τις διακριτικές επιχειρήσεις και αποστολές που έφερνε εις πέρας, όποτε χρειαζόταν, γινόταν πολύ βίαιος.

«Αν το αναλάβει, θα τον βασανίσει με ηλεκτρικό ρεύμα» συζητούσαν μεταξύ τους με μηνύματα δύο μέλη της οργάνωσης, ενώ ο ίδιος σε άλλη συνομιλία, ήταν σαφής. «Δεν φαντάζεσαι πόσες του έριξα».

Η διπλή ζωή του ‘Rambo’ μετά τη δεύτερη σύλληψή του απλοποιείται, πια, αρκετά. Ο κατ’ οίκον περιορισμός… αναβαθμίζεται σε φυλάκιση αρκετών ετών, μιας και μιλάμε για ένα αβάσταχτο, κυριολεκτικά και μεταφορικά, απαγορευμένο φορτίο 6 τόνων. Ο Ντ’ Ονόφριο κατάφερε να κοροϊδέψει, τρόπον τινά, αρκετό κόσμο για ένα αξιοσέβαστο διάστημα, όμως όχι για πολύ καιρό. Στο τέλος, η ίδια η ζωή ύψωσε μπροστά στα μάτια του ένα πολύ γνώριμο, στον ίδιο, αντικείμενο.

Μία κόκκινη κάρτα…