«Μικρή Μόσχα» αποκαλούσαν την περιοχή των Τρικάλων στην οποία μεγάλωσε ο Δημήτρης Μητροπάνος, εξαιτίας των πολιτικών πεποιθήσεων των κατοίκων της. Την ίδια ώρα που λόγω ακριβώς των ίδιων κομμουνιστικών φρονημάτων στερήθηκε την πατρική φιγούρα θεωρώντας ότι ο πατέρας του είχε χαθεί στον πόλεμο.
Ήταν δύσκολα εκείνα τα χρόνια, όχι μόνο στην Αγία Μονή Τρικάλων, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα που προσπαθούσε ακόμη να χτίσει ένα καλύτερο μέλλον στα αποκαΐδια που άφηνε πίσω της ο Β’ Παγκόσμιος αλλά και ο εμφύλιος σπαραγμός.
Κι αν κάποια στιγμή τα όπλα σίγησαν, τα σημάδια παρέμειναν στο «κορμί» της χώρας για δεκαετίες. Οι «ηττημένοι» είχαν πλέον να αντιμετωπίσουν τα αντίποινα των νικητών, με αποτέλεσμα πολλοί από εκείνους που είχαν συνταχθεί με τον ΕΑΜ-ΕΛΑΣ να προτιμήσουν να βρεθούν σε πιο φιλικά εδάφη.
Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο πατέρας του Δημήτρη Μητροπάνου. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 με ένα γράμμα από την Ρουμανία δίνει τα πρώτα σημάδια ζωής μετά από χρόνια. Ο σπουδαίος λαϊκός ερμηνευτής ως τότε τον είχε για νεκρό. Πίστευε ότι είχε χαθεί στον πόλεμο όπου είχε λάβει μέρος. Οργανωμένος κι εκείνος στο Κομμουνιστικό Κόμμα κατάλαβε τους λόγους που τον είχαν κάνει να φύγει, κατά την διάρκεια εκείνης της τεταμένης περιόδου.
Περίπου εκείνο το διάστημα ήταν που ο –τότε- νεαρός Δημήτρης άφηνε πίσω του τα Τρίκαλα και τις δουλειές που έπιανε δεξιά κι αριστερά προκειμένου να συνεισφέρει στο πενιχρό οικογενειακό εισόδημα για να βοηθήσει την μητέρα του να επιβιώσει μέσα σε αυτές τις συνθήκες.
Πρώτα ο Απόστολος Καλαδάρας και στη συνέχεια ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ήταν που του συνέστησαν να ασχοληθεί με το τραγούδι, αλλά ήταν ένας άλλος μεγάλος του χώρου της ελληνικής μουσικής που τον έβγαλαν στο… κλαρί! Ο Γιώργος Ζαμπέτας τον οποίο γνώρισε μέσω του Τάκη Λαμπρόπουλου στην εταιρεία «Columbia». Θα δουλέψει στο πλευρό του στα «Ξημερώματα», ενώ θα κάνει το ντεμπούτου του με το κομμάτι «Θεσσαλονίκη».
Μετά την πτώση της χούντας και την Μεταπολίτευση η Ελλάδα μπαίνει σταδιακά σε μια νέα εποχή, επιχειρώντας να αφήσει οριστικά πίσω της τον διχασμό. Τότε –πλέον- αρχίζει να γίνεται εύκολη η επιστροφή ανθρώπων που επί δεκαετίες βρίσκονταν σε κράτη του Ανατολικού Μπλοκ και η επανένωση ολόκληρων οικογενειών. Τότε, σε ηλικία 29 ετών, είναι και η πρώτη φορά που ο Δημήτρης Μητροπάνος συναντά τον βιολογικό πατέρα του, ο οποίος στο μεταξύ έχει φτιάξει ξανά την ζωή του. «Μέχρι τα δεκάξι μου γραφόμουν “ορφανός”», είχε πει.
Όπως παραδέχτηκε σε συνέντευξή του, εκείνη η πρώτη συνάντηση είχε προφανώς συγκινησιακή φόρτιση αλλά και αμηχανία. Πάντως στη συνέχεια διατήρησαν κάποια σχέση κι ας μην είχαν την αντίστοιχη πατέρα και γιου. Για τον Δημήτρη Μητροπάνο στο μεταξύ δεύτερος πατέρας είχε γίνει ο Γιώργος Ζαμπέτας, «ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι», όπως χαρακτηριστικά είχε αποκαλύψει ο μεγάλος τραγουδιστής, ο τελευταίος των «μεγάλων λαϊκών».