Το τέρας προελαύνει: Πιο κοντά από ποτέ σε έναν πυρηνικό πόλεμο…
Βρείτε μας στο
Ιστορίες

Το τέρας προελαύνει: Πιο κοντά από ποτέ σε έναν πυρηνικό πόλεμο…

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο αλλάζει τα δεδομένα.

Αρκετά τεταμένο φαίνεται πως είναι το κλίμα γύρω από την πιθανότητα να σημειωθεί πυρηνικός πόλεμος, όπως αναφέρει ο Λουκάς Τσούκαλης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο πυρηνικός πόλεμος γνωστός και ως ατομικός πόλεμος και θερμοπυρηνικός πόλεμος, είναι στρατιωτική σύγκρουση ή πολιτική στρατηγική που χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα. Τα πυρηνικά όπλα είναι όπλα μαζικής καταστροφής. Σε αντίθεση με τον συμβατικό πόλεμο, ο πυρηνικός πόλεμος μπορεί να προκαλέσει καταστροφή σε πολύ μικρότερο χρόνο και μπορεί να έχει μακροχρόνιο ραδιενεργό αποτέλεσμα.

«Υπάρχει πλέον ακόμη πιο άμεση, ανοιχτή εμπλοκή της Δύσης σε έναν πόλεμο που είναι τυπικά τουλάχιστον μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, αλλά που τα πολεμοφόδια, τα περισσότερα προέρχονται από τις δυτικές χώρες. Η υλική υποστήριξη από τις δυτικές χώρες και οι κυρώσεις από τις δυτικές χώρες» τόνισε ο κ. Τσούκαλης.

«Το δεύτερο μεγαλύτερο θύμα είναι η Ρωσία και για τις μεγάλες απώλειες ανθρώπων και από τις δύο πλευρές και για τις υλικές καταστροφές, αλλά επίσης και για το γεγονός ότι η Ρωσία και ρωσικός λαός μπαίνουν σε μια απίστευτη καραντίνα με ευθύνη της ηγεσίας τους αναμφιβόλως», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «θα έλεγα ότι ο δεύτερος μεγάλος χαμένος μέχρι τώρα είναι οι ίδιοι οι Ρώσοι» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσούκαλης τόνισε «δεν δικαιολογώ ούτε αυτή τη βαρβαρότητα, ούτε την εισβολή, αλλά από την άλλη να καταλαβαίνουμε και σε ποιο κόσμο ζούμε. Είναι επικίνδυνα τα πράγματα, διότι νομίζω ότι έχουμε φτάσει σήμερα πολύ πιο κοντά από ποτέ άλλοτε σε έναν κίνδυνο πυρηνικού πολέμου. Δηλαδή το πράγμα μπορεί να ξεφύγει».