Ήταν απόγευμα της 9ης Ιανουαρίου 2018 όταν ένας άνθρωπος που έβγαζε βόλτα τον σκύλο του σε περιοχή της Αρκίτσας αντικρίζει το πτώμα ενός άγνωστου άνδρα που είναι σαφές ότι έχει δεχτεί πυροβολισμούς. Από εκείνη την στιγμή ξεκινά ένα θρίλερ, με πολλές ανατροπές, του οποίου το τελευταίο κεφάλαιο δεν έχει γραφτεί ακόμα καθώς τα άτομα που κατηγορήθηκαν για την δολοφονία αθωώθηκαν και ο θύτης ή οι θύτες παραμένουν ασύλληπτοι.
Το πτώμα βρέθηκε περίπου 300 μέτρα από τον οικισμό Τριανταφυλλιά και όλα μαρτυρούν ότι είναι κυνηγός. Φορά ρούχα παραλλαγής, φέρει φυσιγγιοθήκη αλλά το όπλο του δεν εντοπίζεται πουθενά. Ο άντρας είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι και στο στήθος πιθανότατα με κυνηγετικό όπλο, έξω από το αυτοκίνητό του, ένα ασημί Opel με ξένες πινακίδες που ήταν κλειδωμένο, ενώ τα κλειδιά του αμαξιού εντοπίζονται σε απόσταση 500 μέτρων περίπου από τον τόπο του εγκλήματος. Πάνω στο θύμα δεν υπάρχει ταυτότητα ή χρήματα.
Αργότερα γίνεται γνωστή η ταυτότητά του. Είναι ο «Γερμανός», όπως τον αποκαλούν, λόγω της εθνικότητάς του. Ο 55χρονος Γκερντ Πέτερ Μπάουμπεγκερ ζούσε στον παραλιακό οικισμό Κέδρος της Αρκίτσας και βρισκόταν σε διάσταση με την πρώην σύντροφό του του που έμενε στη Σκάλα Αταλάντης. Όταν ο ιατροδικαστής διαπιστώνει ότι έχει χτυπηθεί πισώπλατα, γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται για κάποιο κυνηγετικό ατύχημα ή αυτοκτονία, αλλά για στυγερή δολοφονία. Μοιραία, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, οι έρευνες επικεντρώνεται στο στενό περιβάλλον του και οι υποψίες πέφτουν πάνω στην πρώην σύζυγό του.
Οι πληροφορίες που αρχίζουν να βγαίνουν στην δημοσιότητα για τεταμένες σχέσεις της –τότε- 48χρονης πρώην συντρόφου του με τον Γερμανό, καθώς υπήρχαν οικονομικές δοσοληψίες και διαφορές. Το γεγονός ότι εκείνη πλέον διατηρούσε άλλη σχέση, γίνεται βούτυρο στο ψωμί των αδηφάγων μίντια που μερικούς μήνες αργότερα ήδη την αποκαλούν «μαύρη χήρα» και θεωρούν ότι είναι ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας.
Το θύμα είχε συνάψει ιδιωτικό συμφωνητικό με την πρώην του για δάνειο ύψους 250.000 ευρώ κι εκείνη του παραχωρούσε το δικαίωμα να μένει σε δικό της σπίτι χωρίς κάποιο αντάλλαγμα ή μίσθωμα, ενώ παράλληλα υποχρεώθηκε να του καταβάλλει 1.000 ευρώ μηνιαίως. Η έρευνα δείχνει μάλιστα ότι ο Γερμανός παρά το χαμηλό προφίλ του έχει λογαριασμούς με σημαντικά ποσά στην Ελβετία, ενώ σε έναν εξ αυτών την είχε συνδικαιούχο και σε έναν δεύτερο της είχε παραχωρήσει κωδικούς e-banking. Στο σπίτι του η αστυνομία βρίσκει δύο πλάκες χρυσού, ένα χρυσό ρολόι αξίας 5.500 ευρώ, ένα μονόπετρο αξίας 4.500 ευρώ, χρυσά μανικετόκουμπα…
Επιπλέον φαίνεται ότι στην πορεία η γυναίκα είχε αποσπάσει άλλες 100.000 ευρώ και σταμάτησε να πληρώνει τις δόσεις του προηγούμενου δανείου ενώ το θύμα είχε στο μεταξύ μπλοκάρει την πρόσβασή της στους λογαριασμούς του. Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα δεν δείχνουν καλά για την ίδια ούτε τον νυν σύντροφό της που σύμφωνα με το αφήγημα ήταν εκείνος που πυροβόλησε τον Γερμανό. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2018 θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για την πρώην σύντροφο του θύματος και τον νέο σύντροφό της της και θα οδηγηθούν στην Ασφάλεια Λαμίας, όπου θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα της Λαμίας. Η απολογία τους διαρκεί 10 ώρες και με ομόφωνη απόφαση, κρίνονται προφυλακιστέοι και οδηγούνται στις φυλακές Κορυδαλλού μέχρι την δίκη τους. Κι ενώ η κοινή γνώμη έχει προεξοφλήσει την ενοχή τους, ο εκ των συνήγορων υπεράσπισης Δημήτρης Κρούπης λέει προφητικά: «Η δικογραφία μπάζει από παντού. Κάποιοι βιάστηκαν…».
Στις 18 Μαρτίου 2020 οι δύο κατηγορούμενοι θα καθίσουν τελικά στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Λιβαδειάς κι εκεί αρχίζει να διαφαίνεται η απόλυτη ανατροπή. Όλα τα στοιχεία αποδεικνύονται περιστασιακά. Μπορεί να έδειχναν τεταμένες σχέσεις με το θύμα, όχι όμως και την ενοχή τους για δολοφονία. Καθοριστικό ρόλο παίζουν τα αποτελέσματα εργαστηριακών ελέγχων που ζήτησαν οι φερόμενοι ως θύτες. Από αυτούς προκύπτει πως ανιχνεύτηκε dna στα νύχια του αδικοχαμένου Γερμανού το οποίο ανήκει σε άλλο άτομο, γεγονός που δείχνει ότι κάποιος άλλος ήταν στο σημείο της δολοφονίας και όχι αυτοί. Η απόφαση του ΜΟΔ Λειβαδιάς έρχεται ακριβώς 17 μήνες και 20 ημέρες μετά την αντίστοιχα ομόφωνη απόφαση για προφυλάκισή τους…
Σύμφωνα με το δικαστήριο, λοιπόν, δύο αθώοι πέρασαν όλο αυτό το διάστημα στην φυλακή και τελικά απέφυγαν μια άδικη –όπως προκύπτει- τιμωρία για ένα έγκλημα που ουδέποτε διέπραξαν. Ωστόσο το κοινωνικό στίγμα στην μικρή κοινωνία της Αρκίτσας είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθεί… Όπως, πολύ δύσκολο είναι πλέον να βρεθούν οι πραγματικοί ένοχοι για την δολοφονία του Γερμανού που συγκλόνισε το πανελλήνιο.