Πολύχρωμες επιτύμβιες στήλες, σκαμπρόζικα ποιήματα: Το νεκροταφείο όπου γελάς με το θάνατο
Βρείτε μας στο

Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί πως είναι δυνατόν ένα νεκροταφείο εκτός από θλίψη και πόνο, να προσφέρει και γέλιο.

Και όμως, ένα… χαρούμενο νεκροταφείο βρίσκεται στο μικρό χωρίο Σαπάντα της Ρουμανίας, στην επαρχία Μαραμούρες.

Το συγκεκριμένο νεκροταφείο, δεν αποτελεί  μόνο έναν μοναδικό χώρος ταφής, αλλά και ένα υπαίθριο μουσείο και τουριστικό αξιοθέατο ταυτόχρονα.

Το συγκεκριμένο κοιμητήριο, σχεδιάστηκε το 1935 από τον τοπικό ξυλογλύπτη Σταν Ίον Πάτρας (και ο ίδιος είναι ενταφιασμένος σε αυτό το νεκροταφείο) και ξεχωρίζει για τις πολύχρωμες και ψηλές επιτύμβιες στήλες που είναι ζωγραφισμένες με σκηνές από τη ζωή του θανόντος.

Σε αυτό το νεκροταφείο υπάρχουν πλέον πάνω από 1000 πολύχρωμοι τάφοι.

«Έχω δει τι αγγίζει τους τουρίστες. Αυτό το νεκροταφείο δεν είναι απλά ένα νεκροταφείο. Ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι αυτός είναι ένας τόπος όπου μπορείς να γελάσεις με τον ίδιο τον θάνατο», ανέφερε ο ξυλογλύπτης Ντουμίτρου Ποπ Τίνκου , που συνεχίζει το έργο του Σταν Ίον Πάτρας.

Επιπλέον, σε κάθε επιτύμβια στήλη είναι σκαλισμένα ποιήματα, με σκοπτική πολλές φορές διάθεση, σχετικά με τη ζωή του νεκρού και τον τρόπο που πέθανε.

Ταπρωτότυπο αυτό κοιμητήριο διαφέρει από την καθιερωμένη δυτική παράδοση όπου η διαδικασία της ταφής αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα.

Η χριστιανική κοσμοθεωρία συνδυάζεται με τη μακραίωνη τοπική παράδοση σύμφωνα με την οποία ο θάνατος είναι μια στιγμή χαράς και προσμονή για μια καλύτερη ζωή.

Ένα παράδειγμα του πόσο «χαρούμενο» είναι το συγκεκριμένο νεκροταφείο πέρα από τα πλούσια χρώματα είναι να παρατηρήσει κανείς κάποια από τα ποιήματα που υπάρχουν στις επιτύμβιες στήλες:

«Κάτω από το βαρύ σταυρό
Βρίσκεται η φτωχή μου πεθερούλα
Τρεις ακόμη μέρες να ζουσε
θα ήμουν εγώ ξαπλωμένος και αυτή θα διάβαζε (το σταυρό).
Εσείς που περνάτε από δω
παρακαλώ μην προσπαθήσετε να την ξυπνήσετε
γιατί αν έρθει πίσω σπίτι
θα μου γκρινιάζει περισσότερο.
Eγώ θα συμπεριφόρομαι σωστά
ώστε να μη σηκωθεί από τον τάφο.
Μείνε εδώ, αγαπητή μου πεθερά!»

Παρόλο που το συγκεκριμένο νεκροταφείο βρίσκεται περίπου 600 χιλιόμετρα από το Βουκουρέστι, πρόκειται για ένα από τα πιο τουριστικά αξιοθέατα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των υπευθύνων του νεκροταφείου ο ίδιος ο Ντουμίτρου φτιάχνει περίπου 10-15 ταφόπλακες κάθε χρόνο.

Το κόστος είναι μεταξύ 400 με 1.000 ευρώ για κάθε τάφο και χρειάζονται μερικές εβδομάδες για να φτιαχτεί.