Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως δημιουργούνται οι μεγάλες επιτυχίες των καλλιτεχνών; τραγούδια που ο κόσμος έχει λατρέψει και για χρόνια τραγουδάει ξανά και ξανά; Η απάντηση είναι περισσότερο απλή, απ’ όσο ενδεχομένως να φαντάζεστε.
Την απάντηση έδωσε πριν από κάποια χρόνια, ο καθ’ ύλην αρμόδιος, Μάκης Μάτσας, πρόεδρος για πολλά χρόνια της δισκογραφικής εταιρείας Minos. Ο κ. Μάτσας είχε μιλήσει σχετικά με μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες, που σφράγισε με τη φωνή του ο Γιάννης Πάριος στο δίσκο «Όταν βραδιάζει», που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1983.
Πρόκειται για το πασίγνωστο τραγούδι «Αν δεν είχα και σένα», σε σύνθεση Αλέκου Χρυσοβέργη και στίχους του Σπύρου Γιατρά.
Συγκεκριμένα, ο επί σειρά ετών, ισχυρός άνδρας της ελληνικής δισκογραφίας, αποκάλυψε πως ο αρχικός στίχος του τραγουδιού ήταν «Αν δεν είχα τη μάνα μου, τι θα ήμουν στη γη…» και άλλαξε μετά από δική του παρέμβαση, αφού, όπως ισχυρίσθηκε, με το στίχο «Αν δεν είχα και σένανε» το τραγούδι θα είχε καθολική αποδοχή, αφού θα μπορούσαν να το τραγουδήσουν όλοι, είτε για τη φίλη τους είτε για τη μάνα τους…
Για να είμαστε βέβαια δίκαιοι, δεν ξέρουμε ποια θα ήταν η τύχη του τραγουδιού αν κυκλοφορούσε με τον αρχικό του στίχο.
Το συγκεκριμένο απόσπασμα της συνέντευξης έχει ως εξής:
«Δεν υπάρχουν πια εμπνευσμένοι παραγωγοί. Αυτοί δηλαδή που παλιότερα μπορούσαν να διορθώσουν ένα λάθος σε ένα τραγούδι και να αλλάξουν τη μοίρα του. Διότι πάντα χρειάζεται ένα τρίτο αυτί που μπορεί να εντοπίσει μια υπερβολή σε ένα στίχο ή μια μουσική. Ξέρεις πόσα τραγούδια θα είχαν χαθεί χωρίς αυτές τις μικρές παρεμβάσεις; Θα φέρω ένα παράδειγμα. Ο γνωστός στίχος ¨αν δεν είχα και σένανε τι θα ήμουν στη γη¨, στην αρχική του μορφή ήταν ¨αν δεν είχα τη μάνα μου τι θα ήμουν στη γη¨. Θυμάμαι ακόμη την προσπάθειά μου να πείσω τον στιχουργό να τον αλλάξει, ¨κ. Μάτσα¨, μου έλεγε, ¨έχει καιρό να γραφεί ένα τραγούδι-ύμνος στη μάνα. Θα γίνει χαμός¨. ¨Κι εγώ αγαπώ τη μάνα μου¨, του είπα, ¨αλλά έτσι όπως το γράφεις είναι σαν το ’χεις ταγμένο¨.
Με τα πολλά τον μετέπεισα να βάλει αντί της ¨μάνα του» το και «εσένανε¨ που έγινε τεράστιο σουξέ γιατί το τραγούδησαν όλοι όπως το επιθυμούσαν. Και για τη φίλη τους και -γιατί όχι- τη μάνα τους».