Ζούσαν στην… επανάσταση του 1821: Τα μακροβιότερα όντα του πλανήτη κρατούν το κλειδί της μακροζωίας και για τον άνθρωπο

Ο καρχαρίας-μαθουσάλας, που βρέθηκε να περπατάει (ή μάλλον να… κολυμπάει) στα 392!

Έχει γράψει ιστορία ο στίχος «τι να μας πεις κι εσύ απ’ τη ζωή σου, μια νύχτα απ’ τη δική μου ολόκληρη η δική σου».

Ανεξαρτήτως μουσικών γούστων του καθενός, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επιδείξεις αυτοπεποίθησης/εμπειρίας που έχει γίνει από αοιδό.

Όσο κι αν φαίνεται ωστόσο σουρεαλιστικό, υπάρχει ένας μόνο ακόμα που δικαιούται να τον τραγουδήσει εκτός του Βασίλη του Τερλέγκα.

O… καρχαρίας της Γροιλανδίας!

Ξεπερνώντας είδη που θεωρούνταν «πρωταθλητές» της μακροζωίας (όπως οι φάλαινες που συναντώνται στα ίδια νερά και οι χελώνες των νησιών Γκαλαπάγκος) ο «Σομνιόσος ο μικροκέφαλος» έχει σπάσει τα κοντέρ.

Διότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, ζούσε από την εποχή της ελληνικής επανάστασης του… 1821!

Οι επιβλητικοί καρχαρίες, που απαντώνται βορειότερα από κάθε άλλο είδος, φτάνουν σε μήκος τα 6,4 μέτρα και σε βάρος τον ένα τόνο.

Κατά περιπτώσεις είναι πιθανό να φτάνουν ακόμα και τα 7,3 μέτρα σε μήκος και τα 1.400 κιλά σε βάρος.

Δεν είναι επικίνδυνοι για τους ανθρώπους, καθώς τρέφονται με ψάρια και φώκιες (ενίοτε και με ταράνδους ή πολικές αρκούδες).

Εκείνο που τους κάνει όμως μοναδικούς είναι η ηλικία τους:

Γιατί ούτε λίγο-ούτε πολύ υπολογίζεται ότι μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 400 χρόνια!

 

Οι επιστήμονες κατάφεραν να εκτιμήσουν την πορεία αυτών των μεγαλοπρεπών πλασμάτων στον χρόνο με μια καινοτόμο μέθοδο.

Εφάρμοσαν ραδιοχρονολόγηση στις πρωτεΐνες των ματιών από 28 θηλυκούς καρχαρίες Γροιλανδίας, οι οποίοι πιάστηκαν από το 2010 έως το 2013 σε επιστημονικές αποστολές.

Και στο πλαίσιο των υπολογισμών τους έλαβαν υπόψη τις δοκιμές ατομικών βομβών, οι οποίες έχουν αυξήσει τα επίπεδα άνθρακα-14 στην ατμόσφαιρα της Γης.

Σύμφωνα με τη λογική αυτής της μεθόδου, το άλμα στα επίπεδα άνθρακα-14 κοντά στο 1950 ήταν ένα εξαιρετικά χρήσιμο σημάδι για να καθοριστεί η ηλικία των καρχαριών.

Με βάση λοιπόν την χρονολόγηση άνθρακα και τις εκτιμήσεις της ανάπτυξης των καρχαριών της Γροιλανδίας, ένας εξ αυτών προσδιορίστηκε στα 392 έτη!

Ενδεικτικό είναι ότι ο γηραιότερος θηλυκός καρχαρίας που αλιεύτηκε κατά λάθος είχε γεννηθεί όταν στη Γαλλία βασίλευε ακόμη ο Λουδοβίκος ΙΓ’!

Σύμφωνα, δε, με ένα ακόμα εντυπωσιακό συμπέρασμα των ερευνών, οι συγκεκριμένοι καρχαρίες φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα σε ηλικία 150 ετών!

Αυτή η παρατεταμένη… εφηβεία οφείλεται στην αργή ανάπτυξη των καρχαριών της Γροιλανδίας, καθώς υπολογίζεται ότι δεν μεγαλώνουν περισσότερο από ένα εκατοστό τον χρόνο.

Κι αυτό εκτιμούν οι επιστήμονες ότι είναι ένα ακόμα στοιχείο που συμβάλλει στην απίστευτη μακροβιότητά τους.

Όπως αναφέρουν στοιχεία από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ο καρχαρίας της Γροιλανδίας έχει τη δυνατότητα να επιδιορθώνει το DNA του όταν παθαίνει κάποια ζημιά ή αλλοίωση.

Η μακρά παραμονή του στα παγωμένα νερά του Αρκτικού (και μάλιστα σε μεγάλα βάθη) τον αναγκάζει να ζει για μεγάλα διαστήματα με ελάχιστη τροφή.

Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ν’ αναπτύσσει έναν πολύ εξελιγμένο και αποτελεσματικό μεταβολισμό.

Ακριβώς λοιπόν επειδή συνίσταται σ’ έναν συνδυασμό γενετικών χαρακτηριστικών και τρόπου ζωής, η απίθανη μακροζωία του καρχαρία παράγει εξαιρετικά χρήσιμα συμπεράσματα.

Το γεγονός ότι γερνάει στα τελευταία χρόνια 150 χρόνια της ζωής του χωρίς εμφανή σημάδια γήρατος και εκφυλισμού, μπορεί να βοηθήσει και στην επέκταση του ανθρώπινου προσδόκιμου ζωής.

Διότι προφανώς τα σχετικά στοιχεία δεν είναι δυνατόν να το εκτοξεύσουν σε τέτοιες… ιλιγγιώδεις ηλικίες.

Αν μη τι άλλο όμως μπορούν να συνδράμουν στην (εξίσου σημαντική) προσπάθεια να έχουν οι ηλικιωμένοι μια πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής…