Να μπεις φυλακή επειδή έχεις βάλει φωτιά; Ναι. Να μπεις φυλακή επειδή έχεις προσπαθήσει να σβήσεις φωτιά; Όχι. Κάποιος άνθρωπος βίωσε το λάθος σενάριο. Του «κόλλησαν» το στίγμα, μπήκε σε περιπέτειες, έχασε και σχεδόν έναν χρόνο από τη ζωή του.
Το συμβάν έγινε σχετικά πρόσφατα. Τον Αύγουστο του 2021. Στα 43 του τότε, ένας οδηγός αστικών λεωφορείων συνελήφθη στο Κρυονέρι, με την κατηγορία ότι παρίστανε τον εθελοντή για να δυσκολέψει το έργο των πυροσβεστών. Ήταν οι μέρες που εκτυλισσόταν η επιχείρηση για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη.
Εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας υπέδειξαν τον συγκεκριμένο άνδρα σε αστυνομικούς, καταθέτοντας αργότερα ότι στα σημεία του δάσους που είχε περάσει πρόσφατα, ξεπηδούσαν νέες εστίας φωτιάς.
Στην εις βάρος του δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, προέκυψε παρουσία του σε τρία σημεία αναζωπυρώσεων. Ασχέτως αν κατά τη σύλληψή του δεν βρέθηκε πάνω του οτιδήποτε που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά. Επίσης, κάτοικοι της περιοχής παρουσιάστηκαν ενώπιον της ανακρίτριας και κατέθεσαν ότι χωρίς τη βοήθειά του δεν θα είχαν καταφέρει να σώσουν τις περιουσίες τους.
Φυσικά εκείνος δήλωσε αθώος από την πρώτη στιγμή. Μόλις παρακολούθησε στην τηλεόραση τι συμβαίνει στην περιοχή, έσπευσε για βοήθεια. Στην απολογία του είπε ότι μετέφερε στο γήπεδο της Βαρυμπόμπης ένα από τα άλογα του ιππικού ομίλου που είχε εγκλωβιστεί. Παράλληλα, υποστήριξε ότι βοήθησε δύο κατοίκους να σβήσουν τις φωτιές που απειλούσαν τα σπίτια τους.
«Παρά το γεγονός ότι έλιωσαν οι σόλες των παπουτσιών του συνέχισε να μας βοηθάει ξυπόλυτος», αποκάλυψε χαρακτηριστικά ο πρώτος για όσα συνέβησαν στις 3 Αυγούστου.
«Χωρίς τη βοήθειά του δεν ξέρω εάν θα τα καταφέρναμε, ο άνθρωπος έβαλε ψυχή και σώμα για να βοηθήσει», τόνισε ο δεύτερος κάτοικος.
Στις 4 Αυγούστου, ο εθελοντής δεν επέστρεψε στο πύρινο μέτωπο λόγω κόπωσης και τελικά το έκανε το απόγευμα της επόμενης ημέρας μαζί με έναν συνάδελφό του. Ως τα ξημερώματα της 6ης Αυγούστου βοηθούσε όπου μπορούσε και κουβαλούσε μάνικες με το μηχανάκι του. Ώσπου λίγες ώρες αργότερα, εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας τον ακινητοποίησαν και τον παρέδωσαν σε αστυνομικούς της ΟΠΚΕ.
Εκ διαμέτρου αντίθετη με τις μαρτυρίες των κατοίκων ήταν εκείνες των μελών εθελοντών του Κρυονερίου και των χειριστών ενός πυροσβεστικού ερπυστριοφόρου, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η παρουσία του κάθε άλλο παρά καλό σκοπό είχε στην περιοχή.
Ομολογουμένως, η υπόθεση είχε αρχίσει να γίνεται πολύ μπερδεμένη, με τις δύο πλευρές να τάσσονται θερμά υπέρ ή κατά του κατηγορούμενου.
«Η τακτική του ήταν να βάζει φωτιά σε δύσβατα σημεία, προκειμένου να καθυστερεί την πρόσβαση σε πυροσβεστικά οχήματα», κατέθεσε ο επικεφαλής ομάδας εθελοντών πυροσβεστών του Κρυονερίου.
Όπως αποδείχθηκε, όλα άρχισαν όταν ένας κάτοικος ανέφερε στον αρχηγό πως το μεσημέρι της 5ης Αυγούστου παρατήρησε έναν άνδρα με μπλε δίκυκλο μάρκας Kawasaki Z-750 να βγαίνει από το δάσος, όπου υπήρχε φωτιά, ενώ το ίδιο άτομο είχε δει, δύο ημέρες νωρίτερα, σε άλλο σημείο, όπου επίσης είχε τυλιχθεί στις φλόγες.
Το μεγάλο λάθος είχε γίνει. Ο επικεφαλής παρέλειψε να μεταφέρει στους υπόλοιπους τα χαρακτηριστικά του δικύκλου. Επομένως, όταν εντόπισαν τον κατηγορούμενο με «παπάκι» (και όχι μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού), τον ακινητοποίησαν.
Ο μάρτυρας κλήθηκε για κατάθεση στη ΓΑΔΑ, όπου ήταν ξεκάθαρος. Έβγαζε σιγουριά με τα λόγια του. Εμπιστευόταν την παρατηρητικότητά του.
«Δεν πρόκειται για τον ίδιο άνδρα που σας ανέφερα ότι είδα να οδηγάει το ανωτέρω δίκυκλο. Όσον αφορά το δίκυκλο που κατασχέθηκε και μου υπέδειξαν οι αστυνομικοί, δεν πρόκειται για το ίδιο που ανέφερα στην κατάθεσή μου», είπε.
Καμία μαρτυρία κατοίκου δεν έφτανε, ούτε φυσικά η δήλωση του 43χρονου περί αθωότητας, για να αποτρέψει το μοιραίο. Προφυλακίστηκε για 11 μήνες. Από τη Νέα Ιωνία που κατοικούσε, βρέθηκε στο πύρινο μέτωπο και από εκεί στον Κορυδαλλό…
Επειτα από έρευνα, στην οικία του βρέθηκαν κροτίδες (είπε ότι τις είχε προμηθευθεί για το Πάσχα) και τσόφλια καρυδιών (υποστήριξε ότι χρησίμευαν για προσάναμμα στο τζάκι).
Ο εθελοντής, ο οποίος υποστήριξε ότι προέκυπταν νέες -αδικαιολόγητες- εστίες από τα σημεία που περνούσε ο 43χρονος, παραδέχθηκε ότι δεν τον είχε δει να βάζει φωτιά.
Προσπαθώντας να ερμηνεύσει τις εις βάρος του κατηγορίες, ο άνδρας είπε: «Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι τους έδινα κατευθύνσεις και θεώρησαν ότι κακώς βρισκόμουν εκεί και τους έκανα υποδείξεις. Είμαι πληγωμένος που κάηκε το δάσος και δεν ένιωσα κανένα είδος ηρωισμού».
Ο οδηγός λεωφορείων κρίθηκε προφυλακιστέος για εμπρησμό από πρόθεση σε τρεις περιπτώσεις: μία στο νεκροταφείο Κρυονερίου στις 4/8/2021 και δύο στην περιοχή Μαντρί στις 6/8/2021.
Τα αιτήματα του δικηγόρου του περί αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους ή κλήσης πληρωμάτων πυροσβεστικών οχημάτων που είχαν εικόνα των κινήσεων του εντολέα του στη φωτιά και θα μπορούσαν να καταθέσουν, δεν έγιναν δεκτά.
Ο 43χρονος οδηγήθηκε στην Ε’ πτέρυγα του Κορυδαλλού, όπου βρίσκονται κυρίως αλλοδαποί κρατούμενοι, προκειμένου να μην συνυπάρξει με Έλληνες που θα μπορούσαν να συνδέονται με την πυρόπληκτη περιοχή.
Έκανε τρεις εβδομάδες για να πάει στο προαύλιο. Απέφευγε να βγαίνει από τον θάλαμό του. Πέρασαν δύο μήνες για να ξεκινήσει μεροκάματα στην καντίνα της φυλακής. Εκτιμούσε πως όταν ολοκληρωνόταν η αντιπυρική περίοδος θα τον άφηναν ελεύθερο με περιοριστικούς όρους, όμως ούτε αυτό συνέβη.
Τον Ιανουάριο του 2022 εστάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών το πόρισμα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής.
Σύμφωνα με αυτό, η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη «προκλήθηκε και εκδηλώθηκε έχοντας ένα και μοναδικό σημείο έναρξης (…) προκαλώντας σε πολλές περιπτώσεις κηλιδώσεις (νέες εστίες) από υπερπηδήσεις καιόμενων υλών σε μεγάλες αποστάσεις στην πορεία της, όπως και μεταγενέστερες αναφλέξεις».
Η φωτιά, βάσει του πορίσματος, ξεκίνησε από πυλώνα υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ και αποδίδεται σε «πλημμελή έλεγχο και συντήρηση».
Επίσης, στην τεχνική έκθεση που είχε συντάξει προς υπεράσπιση του 43χρονου, ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, απόστρατος αντιστράτηγος της Πυροσβεστικής, επεσήμανε ότι στα τρία σημεία των φερόμενων ως νέων εστιών στο Κρυονέρι δεν είχε διενεργηθεί αυτοψία, βασική ανακριτική πράξη για να διαπιστωθεί η αιτία μιας πυρκαγιάς.
Σημείωσε ότι η φωτιά δεν είχε φτάσει ακόμη στο Κρυονέρι στους χρόνους που του αποδίδονταν δύο από τις τρεις πυρκαγιές, ενώ επεσήμανε το φαινόμενο της κηλίδωσης και την πιθανότητα αναζωπύρωσης λόγω πλημμελούς κατάσβεσης.
Τέλος ανέφερε ότι «οι μάρτυρες κατηγορίας από έλλειψη βασικών γνώσεων σχετικά με τη συμπεριφορά των δασικών πυρκαγιών, από πλάνη εξέλαβαν τις όποιες «αναζωπυρώσεις» στην περιοχή του Κρυονερίου ως πράξη εμπρησμού».
Παρά τα προαναφερθέντα, ο 43χρονος παρέμενε κρατούμενος. Έπρεπε να φτάσει η ώρα της δίκης. Προσκομίστηκε το περίφημο πόρισμα που δεν είχε συμπεριληφθεί στη δικογραφία. Στις 11 Ιουλίου 2022, οι τρεις δικαστές και οι τέσσερις ένορκοι έκριναν ομόφωνα ότι είναι αθώος. Είχε προηγηθεί αντίστοιχη εισήγηση από τον εισαγγελέα της έδρας. Μια περιπέτεια 11 μηνών.
Ο πρόεδρος μίλησε για δικαστική πλάνη. Ο άνδρας κέρδισε την ελευθερία του, όμως, μέσα του παραμένει εγκλωβισμένος. Φοβάται να μένει μόνος του, φοβάται την πολυκοσμία, φοβάται τις πολλές συζητήσεις γύρω απ’ αυτό που του συνέβη, σαφώς φοβάται τις φωτιές. Ή, μάλλον, φοβάται να βοηθήσει στην κατάσβεσή τους.
Πόσο άδικο. Ένας εθελοντής, ένας άνθρωπος που μερικούς μήνες νωρίτερα έλιωνε τα παπούτσια του για να βοηθήσει πυρόπληκτους και ζώα, είχε αποδυναμωθεί πλήρως. Το όνομά του είναι Θεοδόσης Κακούρης. Ελπίζουμε να ξαναγίνει δυνατός, ελπίζουμε η κοινωνία να αποκτήσει περισσότερους όπως αυτός. Δεν ελπίζουμε στην αποφυγή σοβαρότατων λαθών από την ελληνική δικαιοσύνη.