Ένα με τον Ωκεανό: Η σπουδαιότερη δύτρια του κόσμου εξαφανίστηκε στο απέραντο γαλάζιο που λάτρευε με πάθος
Βρείτε μας στο

Ο χαρακτηρισμός «θρύλος» είναι απλά ο ελάχιστος που θα μπορούσε να της αποδοθεί. Ήταν η καλύτερη δύτρια στον κόσμο, μετρούσε εκατοντάδες διακρίσεις, άλλα τόσα ρεκόρ και όμως: μια μέρα πήγε απλά για μια βουτιά με τον γιο της και μια παρέα ανθρώπων με το ίδιο πάθος και δεν βγήκε ξανά ποτέ στην επιφάνεια της θάλασσας.

Η Ναταλία Μολτσανόβα ήταν 53 χρονών όταν έχασε τη ζωή της με αυτόν τον τραγικό και ειρωνικό συνάμα τρόπο. Μέχρι και σήμερα το μυστήριο γύρω από τον θάνατο της συνεχίζει να μένει άλυτο. Είχε προλάβει φυσικά να αφήσει εποχή στις καταδύσεις, να κάνει άπειρους ανθρώπους ανά τον κόσμο να την θαυμάζουν και να την ζηλεύουν. Και παρά το «ποιητικό» στοιχείο του θανάτου της -το να αφήσει δηλαδή την τελευταία της πνοή μέσα στο νερό που τόσο αγάπησε- δεν μπορεί παρά να παραμένει τραγική η κατάληξή της.

Η Μολτσανόβα υπήρξε αθλήτρια από την παιδική και την εφηβική της ηλικία. Στα 20 της όμως έκανε μια παύση στον πρωταθλητισμό για να εκπληρώσει το άλλο όνειρό της: να κάνει οικογένεια.Έκανε δυο παιδιά, τον Αλεξέι και την Οξάνα, και όταν τα χρόνια πέρασαν και τα παιδιά της μεγάλωσαν, στα 40 της πια, επέστρεψε στην άλλη μεγάλη της αγάπη, την θάλασσα.Για την 40χρονη πλέον Ρωσίδα ήταν η ώρα να ανακαλύψει τις ελεύθερες καταδύσεις. Δυο χρόνια μετά, όλος ο πλανήτης μιλούσε για αυτή.

Το 2003 ήταν χρονιά-ορόσημο για εκείνη. Πραγματοποίησε δύο εθνικά ρεκόρ στην στατική άπνοια και την δυναμική άπνοια και λίγους μήνες αργότερα έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στη δυναμική άπνοια σε αγώνες που έλαβαν χώρα στην Κύπρο! Τα επόμενα χρόνια της άνηκαν ολοκληρωτικά. Όλος ο κόσμος του αθλητισμού την θαύμαζε, ακόμα και η μεγαλύτερη αντίπαλός της είχε δηλώσει πως «ήταν η μεγαλύτερη αθλήτρια που γνώρισε ποτέ ο χώρος των ελεύθερων καταδύσεων και πιθανότατα δύσκολα θα βγει καλύτερη από αυτή στο μέλλον»!

Ένα με τον Ωκεανό: Η σπουδαιότερη δύτρια του κόσμου εξαφανίστηκε στο απέραντο γαλάζιο που λάτρευε με πάθος

Στις 2 Αυγούστου του 2015, η Ναταλία βρέθηκε στην Ίμπιζα μαζί με μια μεγάλη παρέα. Με μια βάρκα έφτασαν ανοιχτά του νησιού Φορμεντέρα. Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά από τότε, αφού θα διασκέδαζαν η Ναταλία θα παρέδιδε σε κάποιους από τους φίλους της μαθήματα ελεύθερης κατάδυσης. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το τι θα ακολουθούσε…

Η Μολτσανόβα βούτηξε με σκοπό να φτάσει τα 35 μέτρα, βάθος τεράστιο και επικίνδυνο αλλά περίπου ρουτίνα για εκείνοι που είχε βουτήσει άπειρες φορές σε βάθη τριπλάσια από αυτό. Ο καιρός ήταν ηλιόλουστος, η θάλασσα ήταν «λάδι»: τίποτα δεν προμήνυε κάποιον κίνδυνο.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Η Ναταλία βούτηξε και άπαντες περίμεναν πως έπειτα από μερικά λεπτά θα έβγαινε και πάλι στην επιφάνεια της θάλασσας. Όμως αυτό δεν έγινε ποτέ. Για την ακρίβεια, κανείς δεν γνωρίζει τι έγινε. Το σώμα της ουδέποτε βρέθηκε

Ο γιος και οι φίλοι της ειδοποίησαν την ισπανική ακτοφυλακή. Για τις έρευνες χρησιμοποιήθηκε ακόμα και υποβρύχιο ρομπότ. Στις 5 Αυγούστου ανακοινώθηκε πως θεωρείται νεκρή.

«Φαίνεται ότι θα μείνει στη θάλασσα. Νομίζω θα της άρεσε αυτό το τέλος», ήταν τα λόγια του Αλεξεϊ Μολτσάνοβ, του αγαπημένου της γιου, όταν πια τα πάντα είχαν τελειώσει.