Από μικρή ονειρευόταν να πάει στην Αμερική, σε τέτοιο βαθμό που φώναζε «Αμέρικα-Αμέρικα» και τελικά χρησιμοποίησε την… μισή λέξη για όνομα. Και κάπως έτσι «γεννήθηκε» η Ρίκα (από το Αμέ-ρικα) Διαλυνά η οποία έκανε σημαντική καριέρα στην υποκριτική, την ώρα που είχε και πολλά ταλέντα ακόμα.
Βέβαια, το πρώτο πράγμα που μαγνήτιζε το βλέμμα όλων ήταν το παρουσιαστικό της. Ακόμη και με τα σημερινά στάνταρντ, η γεννημένη το 1934 στο Ηράκλειο της Κρήτης ηθοποιός, είναι μια καλλονή. Φανταστείτε λοιπόν την εντύπωση που προκάλεσε όταν συμμετείχε στα καλλιστεία του 1954, στα οποία κατέκτησε τον τίτλο της Σταρ Ελλάς… Και μαζί με αυτά και την ευκαιρία να κάνει το παιδικό όνειρό της πραγματικότητα και να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για τον διαγωνισμό Μις Υφήλιος!
Πάντως το ταξίδι στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού δεν αποδείχθηκε εύκολη υπόθεση. Έχοντας την ταμπέλα της «κομμουνίστριας», δυσκολεύτηκε πολύ να εξασφαλίσει βίζα και για να συμβεί αυτό χρειάστηκε η παρέμβαση του State Department και του ίδιου του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Φόστερ Ντάλες για να της επιτραπεί η είσοδος. Όταν τα διαδικαστικά και γραφειοκρατικά προβλήματα ξεπεράστηκαν, όχι μόνο συμμετείχε στα καλλιστεία, αλλά διακρίθηκε κιόλας φτάνοντας μέχρι την 5η θέση!
Η παραμονή της στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια δεν ήταν πάντως βραχεία, καθώς παντρεύτηκε τον ομογενή χρηματιστή Νικ Παπαδάκο (με τον οποίο απέκτησε μία κόρη αργότερα) και στις ΗΠΑ είχε την ευκαιρία να διευρύνει τις σπουδές της στην υποκριτική και όχι μόνο. Ήδη ως νεαρή κοπέλα στην Ελλάδα μετά το σχολείο, έγινε δεκτή στη Σχολή Καλών Τεχνών και σπούδασε ζωγραφική με τον Γιάννη Μόραλη. Παράλληλα, σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου με δασκάλους τον Δημήτρη Ροντήρη, την Κατίνα Παξινού, τον Αλέξη Μινωτή και τον Σπύρο Μελά.
Στην Αμερική έπαιξε αρχικά σε θέατρο στη Νέα Υόρκη με τον θίασο του Αδαμάντιου Λεμού, με το έργο του Νότη Περγιάλη «Το νυφιάτικο τραγούδι» και με την επιστροφή της στην πατρίδα συμμετείχε σε γνωστούς θιάσους της εποχής, όπως της Κυρίας Κατερίνας, του Κώστα Χατζηχρήστου, της Σμαρούλας Γιούλη, του Λάμπρου Κωνσταντάρα και του Κώστα Βουτσά. Παράλληλα έκανε τα βήματά της και στον κινηματογράφο, υποδυόμενη σε μεγάλο βαθμό τον εαυτό της. Δηλαδή την πανέμορφη αλλά παράλληλα δυναμική και χειραφετημένη γυναίκα, ενώ αργότερα είχε την ευκαιρία να δείξει και τις άλλες πτυχές του ταλέντου της στην ζωγραφική αλλά και στην συγγραφή.
Εκείνο που δεν γνωρίζουν πολλοί, τουλάχιστον μέχρι να το εξομολογηθεί η ίδια, είναι η σχέση που είχε με τον πατέρα της και το φυλαχτό που εκείνος της είχε δώσει. Ο μπαμπάς της ήταν αξιωματικός του ελληνικού στρατού και είχε μια παράξενη ιστορία να διηγηθεί καθώς όταν επέστρεψε στο σπίτι του μετά τον πόλεμο, διαπίστωσε με φρίκη ότι όλοι τον είχαν για νεκρό.
Μάλιστα είχε την μακάβρια εμπειρία να δει το όνομά του χαραγμένο πάνω σε τάφο… Ο ίδιος απέδωσε στην Παναγία και σε ένα φυλαχτό που πάντοτε είχε μαζί του ακόμη και στο μέτωπο το γεγονός ότι επέζησε από την φρίκη και το παρέδωσε στην κόρη του, για να την φυλάει ακόμη κι όταν αυτός δεν θα ήταν πλέον στην ζωή.
Η Ρίκα Διαλυνά, η οποία είχε παθολογικό φόβο για τα αεροπλάνα, δεν θα μπορούσε καν να μπει σε αεροσκάφος για να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα και να ταξιδέψει στην Αμερική, αν δεν είχε μαζί της αυτή την εικόνα της Παναγίας. Την πήρε σε εκείνο το πρώτο ταξίδι κι έκτοτε, όπως εκμυστηρεύτηκε, δεν το αποχωρίστηκε ποτέ! Άλλωστε ένιωθε πως με αυτόν τον τρόπο κουβαλούσε πάντα μαζί της ό,τι πιο αγαπημένο έχει στον κόσμο!