Μετά το μοιραίο τροχαίο: Τι απέγιναν τα 2 κορίτσια που βρίσκονταν στο αμάξι με τον Ντράζεν Πέτροβιτς
Βρείτε μας στο

Ήταν μια κατά τα άλλα συνηθισμένη πτήση από την Φρανκφούρτη για το Ζάγκρεμπ. Οι αεροσυνοδοί διαπίστωσαν ότι έλειπε ένας επιβάτης, ενώ οι αποσκευές του βρίσκονταν στο αεροπλάνο. Μετά από ένα σύντομο τσεκ, διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για τον σπουδαίο Ντράζεν Πέτροβιτς. Ο αδελφός του, Αλεξάνταρ, ενημερώνει ότι ο σταρ της εθνικής Κροατίας δεν θα επιβιβαζόταν αφού είχε αποφασίσει να ταξιδέψει οδικώς, συνοδεία δύο γυναικών.

Τα ονόματά τους Κλάρα Σάλαντζι και Χιλάλ Εντεμπάλ. Η συνέχεια γνωστή… Λίγη ώρα αργότερα το κόκκινο Volkswagen Golf που οδηγούσε η πρώτη ξεφεύγει από τον έλεγχό της στο βρεγμένο οδόστρωμα της Autobahn 9 και συγκρούεται με φορτηγό. Η Κλάρα, αν και τραυματισμένη, έχει σωθεί ουσιαστικά χάρη στη ζώνη ασφαλείας. Η Χιλάλ η οποία καθόταν στο πίσω κάθισμα επιβιώνει σαν από θαύμα, παρά τη σφοδρή σύγκρουση και το γεγονός ότι δεν είχε λάβει προφυλάξεις.

Αντίθετα, ο συνοδηγός, που δεν είναι άλλος από τον «Μότσαρτ του μπάσκετ», εκσφενδονίζεται από το παρμπρίζ, αφού δεν φορούσε ζώνη. Την ώρα του τροχαίου κοιμόταν και δίχως να αντιληφθεί ποτέ τι συνέβη, πεθαίνει ακαριαία από βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις…

Μετά το μοιραίο τροχαίο: Τι απέγιναν τα 2 κορίτσια που βρίσκονταν στο αμάξι με τον Ντράζεν Πέτροβιτς

Το ανάθεμα στην Σάλαντζι

Σχεδόν αυτόματα όλοι κατηγορούν την Σάλαντζι για τον θάνατο του Ντράζεν. Στο κάτω-κάτω της γραφής, εκείνη κρατούσε το τιμόνι… Επιπλέον η άλλη συνεπιβάτης και μέχρι εκείνη την ώρα φίλη της, Χιλάλ, υποστήριξε ότι έτρεχε με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Ωστόσο η αστυνομία του Ίνγκολσταντ η οποία ανέλαβε την υπόθεση, φτάνει σε διαφορετικό πόρισμα. Όντως η ταχύτητα με την οποία πήγαινε το αυτοκίνητο ήταν υψηλή, αλλά μέσα στα επιτρεπόμενα όρια. Εκείνη την ημέρα, αν και αρχές καλοκαιριού, η ορατότητα ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. Και δίχως κανείς από τους επιβαίνοντες να το γνωρίζει, μπροστά τους είχε ήδη στηθεί μια παγίδα θανάτου.

Ένα φορτηγό που είχε την ανάποδη κατεύθυνση, προσπάθησε να αποφύγει τη σύγκρουση με άλλο αμάξι και ο οδηγός του χάνει τον έλεγχο. Μπαίνει στο αντίθετο ρεύμα και όταν τελικά ακινητοποιείται, όπως-όπως, κλείνει και τα τρία ρεύματα… Η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη… Η Κλάρα Ζάλαντζι δεν έφταιγε σε τίποτα, αλλά ποτέ δεν βγήκε καθαρή στη συνείδηση του κόσμου.

«Έφυγε» στα 52, με το παράπονο: Ο ιπτάμενος Έλληνας γκολκίπερ που περίμενε μάταια 7 μήνες να παίξει στην Ίντερ, δεν το ξεπέρασε ποτέ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Έφυγε» στα 52, με το παράπονο: Ο ιπτάμενος Έλληνας γκολκίπερ που περίμενε μάταια 7 μήνες να παίξει στην Ίντερ, δεν το ξ

Πριν την καταστροφή

Με τον Ντράζεν Πέτροβιτς η Κλάρα Ζάλντζι είχε γνωριστεί μόλις μερικούς μήνες νωρίτερα. Παίκτρια μπάσκετ και η ίδια, αλλά ταυτόχρονα και πολύ όμορφη, έκανε παράλληλα και καριέρα μοντέλου. Η ουγγρικής καταγωγής Γερμανίδα είχε βρεθεί στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού για ένα διήμερο ταξίδι στη Νέα Υόρκη με μια φίλη της.

Ήταν αποφασισμένη να γνωρίσει τον Κροάτη άσο των Νετς και με τα σπαστά αγγλικά της επικοινώνησε τηλεφωνικά με το γραφείο της ομάδας, ζητώντας το νούμερό του. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν συνέβη, αλλά η γραμματεία της είπε ότι μπορούσε να αφήσει τα δικά της στοιχεία και ο ίδιος ο «Γιος του Διαβόλου» θα έπραττε ό,τι νόμιζε σωστό.

Μετά το μοιραίο τροχαίο: Τι απέγιναν τα 2 κορίτσια που βρίσκονταν στο αμάξι με τον Ντράζεν Πέτροβιτς

Και όντως ο Ντράζεν Πέτροβιτς κάλεσε πίσω, στο ξενοδοχείο της, και μετά από μια σύντομη κουβέντα, ζήτησε από τον φίλο του, Μάριο Μίοτσιτς, να εξασφαλίσει δυο καλές θέσεις για τα κορίτσια για το ματς του Νιου Τζέρσεϊ το ίδιο βράδυ. Μετά τον αγώνα όλοι μαζί βγήκαν για φαγητό και ο Πέτροβιτς δεν μπορούσε να πάρει τα μάτια του από την 23χρονη πανέμορφη κοπέλα.

Κι ενώ η φίλη της όντως έφυγε την επόμενη ημέρα, εκείνη παρέμεινε μία εβδομάδα στο «Μεγάλο Μήλο». Ο Μίοτσιτς παρέμενε πολύ επιφυλακτικός για τις προθέσεις της. Το ίδιο και η μητέρα του, όταν έμαθε για την σχέση που είχε αναπτυχθεί. Αν και από απόσταση, οι δυο τους παρέμειναν σε επαφή, με συχνά ταξίδια μικρής διάρκειας. Ωστόσο της υποσχέθηκε ότι το καλοκαίρι του 1993 θα γνώριζε την οικογένειά της. Άλλωστε, όλα έδειχναν ότι θα άφηνε πίσω του ΝΒΑ και θα επέστρεφε στην Ευρώπη και μάλιστα πιθανότατα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού…

Μετά το μοιραίο τροχαίο: Τι απέγιναν τα 2 κορίτσια που βρίσκονταν στο αμάξι με τον Ντράζεν Πέτροβιτς

Μετά την τραγωδία

Το τροχαίο της 7ης Ιουνίου έκοψε με βίαιο τρόπο το νήμα της ζωής του, σε ηλικία μόλις 28 ετών. Ό,τι πλάνα και αν είχε κάνει για την προσωπική και την επαγγελματική του ζωή δεν έγιναν ποτέ ευρέως γνωστά. Ούτε φυσικά υλοποιήθηκαν…

Η Κλάρα Σάλαντζι επέλεξε τον δρόμο της σιωπής. Έχοντας βέβαια να αντιμετωπίσει μεγάλη εχθρότητα τόσο από τα Μέσα όσο –κυρίως- από τον απλό κόσμο, προτίμησε να μην μιλήσει. Και η ίδια άλλωστε είχε τραυματιστεί αρκετά σοβαρά, ενώ αντιλήφθηκε ότι θα ήταν το εξιλαστήριο θύμα.

Η κάποτε πόιντ γκαρντ σε ομάδα γυναικών μπάσκετ έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητα για ένα διάστημα. Όταν, επέστρεψε όμως, τα φώτα στράφηκαν πάνω της για τους λάθος λόγους. Μόλις τρία χρόνια μετά το δυστύχημα που κόστισε τη ζωή του συντρόφου της, έγινε γνωστό ότι είχε συνάψει ερωτική σχέση με έναν άλλον διάσημο αθλητή. Τον Γερμανό διεθνή ποδοσφαιριστή και ήρωα του τελικού του Euro 1996 τον οποίο κατέκτησαν τα «πάντσερ», Όλιβερ Μπίρχοφ.

Μετά το μοιραίο τροχαίο: Τι απέγιναν τα 2 κορίτσια που βρίσκονταν στο αμάξι με τον Ντράζεν Πέτροβιτς

Οι δυο τους παντρεύτηκαν τελικά το 2001 και δημιούργησαν οικογένεια με τη γέννηση της κόρης τους το 2007. Όμως μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης δεν την συγχώρησε. Την θεώρησαν μια gold digger που τελικά πέτυχε το σκοπό της. Να τυλίξει έναν πλούσιο και διάσημο…

Η ιστορία της Χιλάλ

Ανάμεσα σε αυτούς ενδεχομένως να βρίσκεται και η άλλη πρωταγωνίστρια της τραγωδίας. Η Χιλάλ Εντεμπάλ έπαιζε επίσης μπάσκετ αγωνιζόμενη ως σέντερ. Μάλιστα για ένα διάστημα ήταν συμπαίκτρια της Σάλαντζι και από τα παρκέ ξεκίνησε και η φιλία τους.

Είχε μπροστά της μια πολύ υποσχόμενη καριέρα… Αν και γεννημένη στη Γερμανία, ήταν ήδη διεθνής με την εθνική Τουρκίας και αγωνιζόταν σε αμερικανικό κολέγιο με υποτροφία. Τα δικά της τραύματα, όμως, αποδείχθηκαν πολύ σοβαρά. Τόσο ώστε να μείνει δύο μήνες σε κώμα, ενώ όταν βγήκε από αυτό αποδείχθηκε ότι ο εγκέφαλός της πλέον δεν λειτουργούσε φυσιολογικά.

Μετά το μοιραίο τροχαίο: Τι απέγιναν τα 2 κορίτσια που βρίσκονταν στο αμάξι με τον Ντράζεν Πέτροβιτς

Χτυπημένη από ολική απώλεια μνήμης, αρχικά δεν μπορούσε να θυμηθεί τίποτα. Ούτε καν τη γειτονιά που μεγάλωσε στο Μόναχο. Οι γιατροί είπαν ότι με πολλή υπομονή και θεραπεία, θα μπορούσε να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση μετά από 8 χρόνια.

Αυτό όμως δεν συνέβη. Η Χιλάλ τα έχασε όλα. «Έπαιζα μπάσκετ, ήμουν διεθνής, ήμουν νέα και έβγαζα πολύ καλά λεφτά. Τα έχασα όλα σε μια στιγμή. Πλέον δεν μπορώ ούτε καν να δουλέψω, γιατί μπορεί να ξεχνάω μια τηλεφωνική συνομιλία ή κάτι σημαντικό. Όμως δεν τα παρατάω», εξομολογήθηκε.

Όσο ήταν σε κώμα, η Σάλαντζι την επισκέφθηκε μερικές φορές. Και το έκανε και αργότερα όταν η φίλη της «ξύπνησε». Οι δυο τους δεν αποκατέστησαν ποτέ τις σχέσεις τους..

Μετά το μοιραίο τροχαίο: Τι απέγιναν τα 2 κορίτσια που βρίσκονταν στο αμάξι με τον Ντράζεν Πέτροβιτς

Όσο για την μητέρα του Ντράζεν Πέτροβιτς, κάποια στιγμή μετά από χρόνια συνάντησε την Χιλάλ Εντεμπάλ. Ήταν ένα συγκινησιακά φορτισμένο αλλά τελικά γλυκό συναπάντημα που έφερε μια κάποια κάθαρση. Αντίθετα, η γνώμη της Μπισέρκα Πέτροβιτς για την Κλάρα Σάλαντζι δεν άλλαξε ποτέ. «Είναι ένα τέρας» είχε πει σε συνέντευξή της παλιότερα, κάνοντας ξεκάθαρα τα συναισθήματά της για αυτήν…