Είδε το μέλλον: Το πείραμα του Ραιαν Ρέινολντς που έκανε τη Ρέξαμ πρότυπο επένδυσης

Ο “Deadpool” είναι και ένας απίστευτα διορατικός επιχειρηματίας όπως δείχνει το ποδοσφαιρικό παραμύθι που σκάρωσε στο Ρέξαμ

Έχει χάρισμα. Είναι ικανότατος, διορατικός, θαυμαστά επικοινωνιακός και ασύγκριτος ατακαδόρος, με κύριο όπλο του την κοφτερή αίσθηση του χιούμορ. Ο Ράιαν Ρέινολντς συνιστά πραγματικά μια ξεχωριστή περίπτωση. Ένας λαμπερός επαγγελματίας, ένας επιχειρηματίας που κάνει τα πράγματα με τον δικό του τρόπο. Και πετυχαίνει, παντού. Ο κινηματογραφικός μας “Deadpool” είναι τελικά πολλαπλώς σούπερ ήρωας, διαθέτει το άγγιγμα του Μίδα…

Από το πλήθος των επενδυτικών του κινήσεων, γιατί η υποκριτική είναι απλώς κομμάτι της ζωής του, ξεχωρίζει το ότι πούλησε την οικονομική υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας Mint Mobile στον κολοσσό T-Mobile αντί 1,35 δισ. δολαρίων (!), ο ίδιος είχε περί το 25% των μετοχών άρα πήρε το 1/4 εξ αυτών. Είχε προηγηθεί η πώληση της Aviation Gin (εταιρεία αλκοολούχων ποτών) για 610 εκατομμύρια δολάρια το 2020, χωρίς να είναι σαφές πάντως πόσο ακριβώς ήταν το μερίδιο του. Λίγα δεν θα ήταν βέβαια, εννοείται. Και αυτά είναι απλώς τα πιο ηχηρά από κάμποσα προσοδοφόρα deal σε διάφορους τομείς.

Ωστόσο, τίποτα δεν συνοψίζει καλύτερα το πόσο «μύτη» έχει ο Καναδός ηθοποιός στο να μυρίζεται τις ευκαιρίες από το project Ρέξαμ. Με τη μία είπε το «ναι» όταν ο συνάδελφός του και γνωστός από το It’s Always Sunny in Philadelphia, Ρομπ ΜακΈλενι του πρότεινε να αγοράσουν την ουαλική ομάδα. Μα τι στο καλό είδαν σε αυτήν; Το μέλλον. Την ευκαιρία. Το συμβολισμό και την πιασάρικη (τηλεοπτική) ιστορία.

Welcome to Wrexham. Αυτός είναι ο τίτλος της σειράς ντοκιμαντέρ (Disney+) που μας παρουσιάζει την καθημερινότητα ενός συλλόγου που χάρη στη θεόσταλτη βοήθεια των 2 διάσημων ξενόφερτων ιδιοκτητών του ανεβαίνει ένα ένα τα σκαλάκια της ιεραρχίας, φιλοδοξώντας να βρει ξανά τη θέση του στην ελίτ. Μιλάμε άλλωστε για ένα από τα αρχαιότερα ποδοσφαιρικά κλαμπ στον κόσμο (ιδρύθηκε το 1864). Ένα τηλεοπτικό προϊόν που έβαλε την περιπέτεια αυτή στα σπίτια χιλιάδων ανθρώπων, που επικοινώνησε αυτήν την προσπάθεια με απαράμιλλη διείσδυση σε διαφορετικούς κόσμους.

Κατά βάση είναι μια ωδή στον ρομαντισμό, μια εναλλακτική ματιά το ποδόσφαιρο όπως άλλοτε. Οι Ρέινολντς και ΜακΈλενι αγόρασαν τη Ρέξαμ, για 2,5 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο σύλλογος ήταν στην Ε’ Κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος. Από τότε και μετά την 1η σεζόν του «παραλίγο», ακολούθησαν back to back άνοδοι. Φέτος η ομάδα παίζει στην League One, στην 3η δηλαδή ιεραρχικά Κατηγορία, και τα πάει περίφημα. Αυτή τη στιγμή και ύστερα από 10 αγωνιστικές, βρίσκεται στην 2η θέση, στο -2 από την πρωτοπόρο Μπέρμιγχαμ. Αν συνεχίσει έτσι, τότε το τέλος της σεζόν θα την βρει στην Championship.

Προτρέχουμε ναι, όμως η αλήθεια είναι πως αυτό το project μας έχει… κακομάθει. Όλα βαίνουν καλώς, όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Προς το παρόν  υπάρχει ένα οικονομικό άνοιγμα, κοντά στις 10 εκατ. λίρες κατά τον περσινό ισολογισμό, αλλά είναι κάτι που έχει προϋπολογιστεί στο πλαίσιο της επένδυσης. Κι άλλωστε, είναι θέμα χρόνου να καλυφθεί η «τρύπα» και να αρχίσει η κερδοφορία.

Ολόκληρο το Ρέξαμ επωφελείται από αυτήν τη μοναδική διαφήμιση. Μια πόλη 45.000 κατοίκων ζει οικονομική αναγέννηση χάρη στην αύρα του “Deadpool”. Μέσα στο 2023, μετατράπηκε στο μεγαλύτερο ίσως… hotspot επενδύσεων σε ακίνητα ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου. Και για αγορά, και για ενοικίαση. Η ομάδα είναι παγκόσμιο trend, πρωταγωνιστεί στα social media, τραβάει δημοσιότητες σαν μαγνήτης, από τον Πρίγκιπα Ουίλιαμ ως τον Ντέιβιντ Μπέκαμ.

Ο Ρέινολντς και ο ΜακΈλενι δεν είναι οι απρόσωποι ιδιοκτήτες. Εξ αρχής έκαναν ό,τι μπορούσαν για να καταλάβουν την κουλτούρα της ομάδας που αγοράσαν, του τόπου. Σεβάστηκαν τις παραδόσεις, την κληρονομία, αντιμετωπίζουν τους παίκτες σαν οικογένεια τους, γίνονται κομμάτι της κοινότητας. Ο Ρέινολντς μάλιστα, θέλει να αγοράσει και σπίτι στην περιοχή.

Κάπως έτσι, η Ρέξαμ γίνεται το απόλυτο παράδειγμα πετυχημένου μάρκετινγκ. Κάποια στιγμή, προβλέπουμε, θα διδάσκεται σε σχολές όλο αυτό. Πώς στήθηκε, πώς προβλήθηκε, πώς γιγαντώθηκε. Ένας συνδυασμός επαγγελματικής οξυδέρκειας και συναισθήματος που αγγίζει τις καρδιές ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Με όχημα το ποδόσφαιρο, που έχει την ικανότητα να γεννά συναίσθημα στο μέγιστο βαθμό. Ο Ράιαν Ρέινολντς το έκανε και αυτό.