Πώς θα σας φαινόταν να περνούσατε πάνω από τρεις ημέρες σε μία βάρκα στον ωκεανό; Να γίνει λίγο χειρότερο; Πώς θα σας φαινόταν να περνούσατε πάνω από τρεις ημέρες σε μία βάρκα στον ωκεανό, σε ηλικία 11 ετών; Μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερο; Κι όμως… Αυτή είναι η φρικιαστική ιστορία, όπου ενεπλάκη και ελληνικό πλοίο.
Ο χρόνος γυρίζει στις 8 Νοεμβρίου 1961. Ο 40χρονος Αρτούρ Ντουπερόλ ναυλώνει το πολυτελές γιοτ “Bluebelle” από το Λόντερντεϊλ της Φλόριντα, προκειμένου να απολαύσει ένα ταξίδι στις Μπαχάμες. Μαζί του είναι η 38χρονη Τζιν και τα παιδιά τους, δηλαδή ο 14χρονος Μπράιαν, η 11χρονη Τέρι Τζο και η 7χρονη Ρενέ. Κάνει το μοιραίο λάθος να δώσει σε έναν γνωστό του, τον 44χρονο Τζούλιαν Χάρβεϊ, τον ρόλο του κυβερνήτη έναντι 100 δολαρίων/ημέρα. Πλαισιώνεται από την έκτη του σύζυγο, ονόματι Μαίρη Ντιν, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα μαγείρισσας.
Η οικογένεια ταξιδεύει σε τοποθεσίες, όπως το Μπίμινι και το Σάντι Πόιντ, όπου αγοράζει αναμνηστικά και ασχολείται με διάφορες δραστηριότητες (κολύμβηση με αναπνευστήρα κ.λπ.).
Τη νύχτα της 12ης Νοεμβρίου, όμως, η Τέρι Τζο ξυπνά από ουρλιαχτά και χτυπήματα στο κατάστρωμα, πάνω από την καμπίνα στην οποία κοιμόταν.
Σε μεταγενέστερες δηλώσεις ανέφερε ότι είδε αιμόφυρτους τη μητέρα της και τον αδερφό της. Κείτονταν στο πάτωμα. Το πρώτο σοκ ήταν γεγονός.
Κατόπιν ο Χάρβεϊ περπάτησε προς το μέρος της και όταν τον ρώτησε τι συνέβη, εκείνος τη χαστούκισε και την έστειλε στην καμπίνα της. Η μικρή υπάκουσε. Λίγο αργότερα, όμως, επανήλθε στο κατάστρωμα, όπου διαπίστωσε ότι η στάθμη του νερού είχε αρχίσει να ανεβαίνει.
Όταν ρώτησε τον κυβερνήτη αν βυθίζεται το γιοτ, η απάντηση ήταν καταφατική. Δεύτερο σοκ. Το τρίτο ήρθε μόλις έμεινε μόνη, αφότου ο γνωστός του πατέρα της κατέφυγε σε μία σωστική λέμβο. Το ίδιο, ωστόσο, έκανε κι αυτή, ενθυμούμενη πως υπήρχε άλλη μία.
Ο Χάρβεϊ είχε μόλις πνίξει τη σύζυγό του και είχε μαχαιρώσει μέχρι θανάτου την οικογένεια της μικρής, η οποία κλήθηκε να περάσει τις επόμενες 84 ώρες χωρίς νερό και τροφή. Εκτεθειμένη είτε στον ήλιο είτε στο κρύο. Η κλεψύδρα της ζωής είχε αδειάσει δραματικά.
Πρώτα απ’ όλα, όμως, ποιος ήταν ο λόγος που ο Χάρβεϊ προέβη στα εγκλήματα στο πλοίο;
Πιθανότατα, ο άλλοτε πεζοναύτης και βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να σκότωσε τη γυναίκα του, προκειμένου να εισπράξει 20.000 δολάρια από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής.
Ακολούθως αφαίρεσε βιαίως τη ζωή των γονιών και του ενός παιδιού, προτού βυθίσει το γιοτ και διαφύγει μαζί με την 7χρονη Ρενέ.
Η λέμβος του βρέθηκε από το φορτηγό πλοίο “Gulf Lion” και μεταφέρθηκε σε σημείο της αμερικανικής ακτοφυλακής. Η μικρούλα είχε πεθάνει από πνιγμό. Η εκδοχή του έλεγε πως προσπάθησε να την κρατήσει ανεπιτυχώς στη ζωή.
Υποστήριξε επίσης ότι το γιοτ είχε υποστεί βλάβη, εξ ου η και η εγκατάλειψή του, ωστόσο δεν άργησε να ενημερωθεί πως η Τέρι Τζο είχε εντοπιστεί ζωντανή.
«Θεέ μου! Αυτό είναι υπέροχο», φέρεται να είπε. Την επόμενη μέρα, η ιστορία απέκτησε και έκτο νεκρό. Αυτοχειρία. Ο Χάρβεϊ άρπαξε ένα ξυράφι με δύο λάμες, έκοψε μηρό, αστράγαλο, λαιμό και εξέπνευσε στο δωμάτιο του μοτέλ που είχε μεταφερθεί.
Άγνωστο παραμένει γιατί ο έκτος νεκρός δεν ήταν η Τέρι Τζο. Ποιος ήταν ο λόγος που ο δολοφόνος έλαβε την απόφαση να την αφήσει ζωντανή; Να πίστευε άραγε ότι δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα σωτηρίας;
Η ουσία είναι ότι η μικρή έγινε αντιληπτή από τον Νίκο Σπαχιδάκη. Ήταν δεύτερος αξιωματικός στο ελληνικό πλοίο “Captain Theo“, το οποίο βρισκόταν στο Northwest Providence Channel, ένα στενό που χωρίζει δύο μεγάλα νησιά στις Μπαχάμες. Προφανώς αρχικά πίστεψε ότι βλέπει οφθαλμαπάτη.
Όταν διαπίστωσε πως πρόκειται για ένα κοριτσάκι, ο Σπαχιδάκης κάλεσε κοντά του τον καπετάνιο Στέλιο Κουτσοδόντη, ο οποίος διέταξε να σταματήσουν οι μηχανές και να κατέβει μία σωσίβια σχεδία. Φώναξαν στο κορίτσι να μην πηδήξει στο νερό, αφού στο σημείο είχαν συγκεντρωθεί καρχαρίες. Ένα μέλος του πληρώματος, ο Βαγγέλης Καντζήλας, το ανέβασε με ασφάλεια.
Η μικρή βρισκόταν σε σύγχυση και μετά βίας μπορούσε να μιλήσει. Της προσέφεραν νερό και χυμό πορτοκαλιού, όσο της αφαιρούσαν το αλάτι από το σώμα της και της τοποθετούσαν βαζελίνη στα χείλη της. Ψέλλισε με βραχνή φωνή το όνομά της και ενημέρωσε ότι έπλεε για αρκετές ημέρες. Σύντομα οι απαντήσεις της δίνονταν με άτονες χειρονομίες, ενώ δεν άργησε να πέσει σε ημικωματώδη κατάσταση.
Προτού γίνουν όλα αυτά, ένα από τα μέλη του πληρώματος την είχε τραβήξει φωτογραφία, η οποία έγινε πρωτοσέλιδο στο περιοδικό “Life” και έκανε τον γύρο του κόσμου, λαμβάνοντας τον χαρακτηρισμό “Sea Orphan”.
Διακομίστηκε σε νοσοκομείο στο Μαϊάμι, όπου της παρασχέθηκε θεραπεία για αφυδάτωση και σοβαρό ηλιακό έγκαυμα. Επιβίωσε, μεγάλωσε με τον θείο και τη θεία της, ενώ άλλαξε το όνομά της σε Tere Duperrault Fassbender. Επί σειρά ετών δεν μιλούσε για το απίστευτο και φρικιαστικό περιστατικό, ώσπου το 2010 δημοσίευσε τα απομνημονεύματά της υπό τον τίτλο “Alone: Orphaned on the Ocean”. Το 1988 είχε συναντηθεί με τον καπετάνιο του ελληνικού πλοίου.
Χάρη σε εκείνον και το υπόλοιπο πλήρωμα, η Τέρι Τζο κρατήθηκε στη ζωή, αργότερα παντρεύτηκε και έκανε τρία παιδιά. Όσα δηλαδή είχε η οικογένειά της, προτού ξεκληριστεί…