Μπαίνεις στο αεροπλάνο έχοντας προηγηθεί ένας εξονυχιστικός και κουραστικός έλεγχος, οι αεροσυνοδοί σου δίνουν αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα πρέπει να συμπεριφερθείς σε περίπτωση προβλήματος, ελέγχουν σχολαστικά τις θέσεις και τους αποθηκευτικούς χώρους, το κλίμα εμπνέει ασφάλεια όπως και να το κάνεις, οι δεύτερες και οι τρίτες σκέψεις σου που ξεπροβάλουν από το υποσυνείδητο για το ταξίδι με το αεροπλάνο μοιάζουν πολύ υπερβολικές με τόσα μέτρα και τόση προσοχή. Και όμως: υπάρχει μια κίνηση που δεν έχει να κάνει με την οργάνωση τριγύρω αλλά με τη δική σου προσοχή.
Το λέει ο πιλότος: «Βάλτε τα κινητά σας σε κατάσταση πτήσης». Δεν πρέπει να είναι ανοιχτά με άλλα λόγια. Κάποιο λόγο θα έχει για να το λέει, λογικά η ασφάλεια της πτήσης εξαρτάται και από αυτό. Και αν ξεχαστείς και δεν το κάνεις; Τότε τι γίνεται; Οι θεωρίες πως αυτή σου η αμέλεια ίσως αποβεί μοιραία για την πτήση δίνουν και παίρνουν ως φήμες στον έξω κόσμο. Από την άλλη, αν ήταν τόσο σημαντικό το να βάλεις το κινητό σου σε κατάσταση πτήσης γιατί δεν το ελέγχει κανείς από το προσωπικό; Γιατί δεν τσεκάρουν το κινητό σου;
Μπα, δεν πρόκειται για κάτι τόσο σημαντικό, αποκλείεται τέτοια οργάνωση, τόσα μέτρα ασφαλείας να κινδυνεύουν να πάνε στράφι απλά εξαιτίας της δικής σου απροσεξίας. Δεν θα το ρίσκαραν ποτέ τέτοιοι κολοσσοί όπως οι αεροπορικές εταιρίες. Από την άλλη, ποτέ δεν ξέρεις, ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις. Διάολε, τι ακριβώς συμβαίνει με αυτή τη μυστήρια προτροπή για να την λειτουργία πτήσης, με αυτή την προτροπή που δεν είναι ούτε τόσο χαλαρή ώστε να την αγνοήσεις ούτε τόσο επιτακτική ώστε να είσαι βέβαιος πως δεν θα την ξεχάσεις…
Στις ΗΠΑ πάντως δεν υπάρχει αυτή η ασάφεια. Είναι μάλιστα νόμος να θέτετε το τηλέφωνό σας σε λειτουργία αεροπλάνου κατά τη διάρκεια της πτήσης, με τους κανονισμούς να εξηγούν: «Τα κινητά τηλέφωνα που είναι εγκατεστημένα σε αεροπλάνα, αερόστατα ή οποιουδήποτε άλλου τύπου αεροσκάφη ή μεταφέρονται σε αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ενώ τα αεροσκάφη αυτά βρίσκονται στον αέρα. Όταν οποιοδήποτε αεροσκάφος αφήνει το έδαφος, όλα τα κινητά τηλέφωνα που βρίσκονται στο εν λόγω αεροσκάφος πρέπει να απενεργοποιούνται».
Να΄ναι καλά ο PerchPoint, πιλότος και ταυτόχρονα TikTokερ, ο οποίος ανέλυσε το τι συμβαίνει αν ξεχάσετε να βάλετε το τηλέφωνό σας στη λειτουργία αεροπλάνου. «Αν ξεχάσετε να βάλετε το τηλέφωνό σας στη λειτουργία αεροπλάνου, όχι, δεν είναι το τέλος του κόσμου, το αεροπλάνο δεν θα πέσει από τον ουρανό και δεν θα πειράξει καν τα συστήματα του αεροσκάφους», μας λέει καθήσυχαστικα ο εν λόγω τυπάκος.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει και να παίρνουμε εντελώς ελαφρά τη καρδία το θέμα και για αυτό προσθέτει: «Αν έχετε ένα αεροσκάφος με 70, 80, 150 άτομα στο αεροσκάφος και ακόμη και τα τηλέφωνα τριών ή τεσσάρων ατόμων αρχίσουν να προσπαθούν να κάνουν σύνδεση με έναν πύργο ραδιοεπικοινωνίας για μια εισερχόμενη τηλεφωνική κλήση, στέλνει ραδιοκύματα. Υπάρχει το ενδεχόμενο αυτά τα ραδιοκύματα να παρεμβαίνουν στα ραδιοκύματα των ακουστικών που χρησιμοποιούν οι πιλότοι».
Στο ίδιο βίντεο, ο πιλότος συνέχισε να θυμάται μια συγκεκριμένη εμπειρία κατά την οποία μόλις και μετά βίας μπορούσε να ακούσει τα μηνύματα στα ακουστικά του λόγω παρεμβολών. «Ακουγόταν σαν κουνούπι στο αυτί μου», εξήγησε. «Όπως είπα, σίγουρα δεν είναι το τέλος του κόσμου, αλλά είναι αρκετά ενοχλητικό όταν προσπαθείς να αντιγράψεις οδηγίες και ακούγεται σαν να πετάει μια σφήκα ή κάτι τέτοιο. Έτσι, αν ποτέ είστε περίεργοι γιατί πρέπει να βάλετε το κινητό σας σε λειτουργία αεροπλάνου, αυτός είναι ο λόγος», κατέληξε.
Ε, δεν το λες και πολύ ακίνδυνο να μην μπορεί να πιλοτάρει ο πιλότος συγκεντρωμένος. Για την ακρίβεια, το λες και κομματάκι επικίνδυνο…