Έχει γίνει ντοκιμαντέρ στο Netflix, τον ακολουθούν εκατομμύρια στα social media (1,7 μόνο στο Instragram). Στα media έχει γίνει γνωστός με την κωδική ονομασία «ο άνθρωπος που θέλει να κατακτήσει την αθανασία» – 2 εκατ. δολάρια ξοδεύει το χρόνο γι’ αυτό έχοντας φτιάξει μία δομημένη στη λεπτομέρεια και στην αυστηρότητα πειθαρχία καθημερινότητα ως προς τα πάντα (άσκηση, διατροφή, ύπνος). Μήπως όμως τελικά ο Μπράιαν Τζόνσον έκανε μια τρύπα στο νερό; Και το πείραμα που διεξάγει απέτυχε παταγωδώς, καθώς όχι μόνο δεν καταφέρνει αυτό που ήθελε, αλλά φαίνεται να επιταχύνει και το ρυθμό γήρανσής του;
Ήταν ο ίδιος που αποκάλυψε πως τα πράγματα δεν πάνε προς την σωστή κατεύθυνση. Ο 46χρονος (βάσει ταυτότητας τουλάχιστον…) μεγιστάνας της τεχνολογίας ανακοίνωσε πως έκανε ένα μεγάλο λάθος ποντάροντας όλες του τις μάρκες στη ραπαμυκίνη. Το θεωρούσε κάτι σαν «δια πάσα νόσον», εδώ και μια 5ετία ήταν το Α και το Ω της (αμφιλεγόμενης) προσπάθειάς του, μέρος της οποίας είναι οι καθημερινές μεταγγίσεις αίματος του γιου του…
Όπου ραπαμυκίνη, ανοσοκατασταλτικό φάρμακο, το οποίο αρχικά αναπτύχθηκε για ασθενείς με μεταμόσχευση οργάνων. Έρευνες το είχαν συνδέσει με επίτευξη μακροζωίας σε ποντίκια και ο Τζόνσον το έπαιρνε καθημερινά, σε συγκεκριμένες δόσεις και σε συνεννόηση με το team (συνολικά είναι πάνω από 30 άτομα) που τον «κουράρει».
Έλα όμως που αντί για αναζωογόνηση, ο μεγιστάνας άρχισε να παρατηρεί ανησυχητικές παρενέργειες: Άφθες στο στόμα. Πληγές που αργούν να επουλωθούν. Ανισορροπία στη χοληστερόλη και στο σάκχαρο του αίματος. Κυρίως αυτό που θορύβησε τον Τζόνσον ήταν η αύξηση του καρδιακού του ρυθμού σε κατάσταση ηρεμίας, ένας δείκτης που ο ίδιος θεωρεί «ιερό» για τα data που συλλέγει. Τα σημάδια ήταν πάρα πολλά για να τα αγνοήσει.
Πόσο μάλλον καθώς πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Yale, ανέτρεψε το θετικό αφήγημα γύρω από τη ραπαμυκίνη. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τελικά το φάρμακο επιτάχυνε τη βιολογική γήρανση σε 16 επιγενετικούς δείκτες. Αντιμέτωπος με το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό για το οποίο έχει ξοδέψει εκατομμύρια για να αποφύγει, ο Τζόνσον τουλάχιστον δεν κρύφτηκε. «Σε όσους γελάνε από το σπίτι, γελάω κι εγώ μαζί σας» είπε με ένα ειρωνικό χαμόγελο, επιβεβαιώνοντας πως έχει σταματήσει πλέον να παίρνει το φάρμακο.
Έσπευσε να δηλώσει πάντως πως δεν πρόκειται να σταματήσει και θα συνεχίσει το πείραμα του, απλά με αλλαγές. Αυτό ομολογουμένως είναι ένα θετικό μήνυμα. Στο πλαίσιο του να μην μας πτοούν οι δυσκολίες, να μην τα παρατάμε. Κάποιοι άλλωστε θα πουν πως οι όποιες επιτυχίες μας χτίζονται μέσα από τις αποτυχίες μας.
Σε κάθε περίπτωση, αν ο Μπράιαν Τζόνσον συναντούσε έναν… Ικαριώτη αιωνόβιο γέροντα ίσως να έμπαινε σε σκέψεις για το πραγματικό μυστικό του πώς να ζήσεις περισσότερο. Μήπως δηλαδή αυτό κρύβεται στην έλλειψη άγχους, στην επαφή με τη φύση, στην καλή διατροφή και στις όσο λιγότερες εμμονές. Με την πίεση που βάζει στον εαυτό του να ζήσει για πάντα (ή κοντά εκεί…), με τη μανία του να τα καταφέρει αναρωτιέται κανείς αν ο Μπράιαν Τζόνσον περισσότερο φθείρεται παρά βοηθάει τον οργανισμό του. Είναι σίγουρα «πειραματόζωο», πρώτα ο ίδιος το παραδέχεται με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον του biohacking, όπως ονομάζεται η προσπάθεια των ανθρώπων να νικήσουν το χρόνο.