«Τρώει» 45 κιλά μετάλλου την ημέρα: Ο λόγος που οι λάτρεις του Τιτανικού βιάζονταν να τον δουν για τελευταία φορά (Pics & Vids)

Δέος προκαλούν οι υποβρύχιες λήψεις του «αβύθιστου» Τιτανικού που έσυρε στον θάνατο 1.519 ανθρώπους…

Τιτανικός, το «καταραμένο» πλοίο. Ήταν 15 Απριλίου του 1912 όταν το υπερωκεάνιο RMS Titanic βυθίστηκε στη μέση του Ατλαντικού ύστερα από σύγκρουση με παγόβουνο.

Σήμερα, το «διαμάντι» της  White Star Line έχει συμπληρώνει 111 χρόνια στα βάθη του Ατλαντικού. Έμεινε εκεί να θυμίζει πως τίποτα δε μπορεί να πάει κόντρα στη μοίρα του, όσο μεγαλειώδες κι αν είναι.

Τρεις μέρες πριν το τραγικό φινάλε, την Τετάρτη 12 Απριλίου του 1912, ο Τιτανικός είχε σηκώσει τις άγκυρες από το λιμάνι του Σαουθάμπτον της νότιας Αγγλίας. Ήταν το πρώτο –και το τελευταίο του- ταξίδι.

2.224 άνθρωποι επιβιβάστηκαν στο υπερπολυτελέστατο πλοίο και ετοιμάζονταν να γράψουν ιστορία ως «οι πρώτοι επιβάτες του Τιτανικού». Και πράγματι, η ιστορία γράφτηκε. Οι ίδιοι, όμως, μνημονεύονται όχι ως οι «πρώτοι», μα ως «οι μοναδικοί επιβάτες του καταραμένου Τιτανικού».

Η ανείπωτη τραγωδία του 1912

«Ούτε ο Θεός ο ίδιος δε μπορεί να βυθίσει τον Τιτανικό», λέγεται πως είχε πει αξιωματικός του πλοίου. Λόγια που διαψεύστηκαν με τον πιο δραματικό τρόπο όταν ένα παγόβουνο βρέθηκε στο δρόμο του. Η πρόσκρουση ήταν αναπόφευκτη, με τη βύθιση να πραγματοποιείται δύο μόλις ώρες αργότερα. Το ρολόι έδειχνε 01:40 ώρα πλοίου.

1.519 άνθρωποι χάθηκαν στα παγωμένα νερά, 600 χιλιόμετρα από το λιμάνι του καναδικού νησιού Newfoundland. 705 επιβάτες επιβίωσαν εκ των οποίων κανείς δε ζει σήμερα.

Το μόνο που έμεινε να θυμίζει την ανείπωτη τραγωδία της 15ης Απριλίου είναι το κουφάρι του θρυλικού πλοίου. Εκείνο που στέκει αγέρωχο στο βυθό του Ατλαντικού 3,81 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Τα συντρίμμια του Τιτανικού

Κατά τη διάρκεια της βύθισής του, ο Τιτανικός έσπασε σε δύο κομμάτια. Τα συντρίμμια του ανακαλύφθηκαν 73 χρόνια αργότερα, το 1985 από τον Δρ. Ρόμπερτ Μπάλαρντ.

Πλώρη και πρύμνη βρίσκονται σήμερα στα βάθη του ωκεανού σε απόσταση 600 μέτρων το ένα από το άλλο. Η πλώρη διατηρείται ακόμα σε καλή κατάσταση, παρά την ταχύτητα με την οποία προσέκρουσε στον πάτο του βυθού. Από την άλλη, η πρύμνη «ψυχορραγεί», καθώς το στροβίλισμά της προτού αγγίξει τη σκληρή επιφάνεια του πάτου, την κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς.

Η καταστροφή, όμως, συνεχίστηκε και μετά τη βύθιση…

Το δολοφονικό «Halomonas titanicae»

Σήμερα, η εικόνα του πλοίου ουδεμία σχέση έχει με εκείνη που αντίκρυσε η ομάδα του Ρόμπερτ Μπάλαρντ που ανακάλυψε το ναυάγιο την 1η Σεπτεμβρίου του 1985.

38 χρόνια μετά, η κατάσταση του πλοίου είναι πολύ χειρότερη, με τους επιστήμονες να δίνουν την απάντηση στο ερώτημα όλων μας:

Τελικά, γιατί ο Τιτανικός καταστρέφεται με τέτοιους ρυθμούς στον βυθό του Ατλαντικού;

«Halomonas titanicae», είναι η απάντηση. Ο λόγος για το σιδηροβόρο βακτήριο –ή αλλιώς, το «βακτήριο της σκουριάς»- που κατατρώει συνεχώς τα ιστορικά απομεινάρια διασημότερου πλοίου στον κόσμο, κάνοντας το να μοιάζει ακόμα πιο ανήμπορο στο πέρασμα του χρόνου.

Τα είδη του εν λόγω βακτηρίου έχουν απασχολήσει πολύ τους επιστήμονες, αφού πολλά από αυτά είναι άγνωστα στον επιστημονικό χώρο και παρατηρήθηκαν πρώτη φορά στο ναυάγιο του Τιτανικού.

 

Σύμφωνα με τις έρευνες, μπορούν να επιβιώσουν σε τρομερά αντίξοες συνθήκες και δύσκολα κάτι θα μπορέσει να απαλλάξει το «θύμα» τους από τις δραματικές συνέπειες της δράσης τους.

Το «Halomonas titanicae» καταβροχθίζει καθημερινά 45 κιλά μετάλλου του ναυαγίου, ποσότητα που καθιστά σαφές ότι σε περίπου 10 χρόνια από σήμερα, ό,τι απέμεινε από τον Τιτανικό θα έχει εξαφανιστεί!

Ήδη, το πηδάλιό του, δεν υπάρχει πουθενά. Η σκουριά το έχει κυριολεκτικά καταπιεί…

 

Οι τελευταίες (;) επισκέψεις στο κουφάρι του Τιτανικού;

Αν ισχύουν όσα υποστηρίζουν οι επιστήμονες -ότι δηλαδή σε μερικά χρόνια το «αβύθιστο» πλοίο θα έχει εξαφανιστεί- ελάχιστοι είναι εκείνοι που προλαβαίνουν να βρεθούν κοντά του. Ελάχιστοι και πολύ πολύ πλούσιοι…

Η ταξιδιωτική εταιρεία «Blue Marble Private» που εδρεύει στο Λονδίνο, διοργανώνει εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια σε συνεργασία με το «OceanGate Expeditions» την πιο απόκοσμη κρουαζιέρα με πρωταγωνιστή, ποιον άλλο; Τον Τιτανικό.

https://www.youtube.com/watch?v=UCwg2h7i4Ac&t=922s

 

Άνθρωποι με γερό στομάχι και πολλές χιλιάδες ευρώ στον τραπεζικό τους λογαριασμό, είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στα βάθη του Ατλαντικού και να απολαύσουν από κοντά τη σημερινή όψη που έχει το πλοίο-φάντασμα. Δυστυχώς, το δυστύχημα που πολλοί απεύχονταν μεν, θεωρούσαν σίγουρο δε, έλαβε χώρα μερικές ημέρες πριν, με 5 ανθρώπινες ζωές να χάνονται πριν καν προλάβουν να προσεγγίσουν το κουφάρι του Τιτανικού.

Το βαθυσκάφος Titan αποτελεί την τρανή απόδειξη πως το ταξίδι στα βάθη του Ατλαντικού για… tour στο διασημότερο κουφάρι πλοίου όλων των εποχών κρύβει τρομερούς και απόκοσμους κινδύνους και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται -λόγω καθαρής ματαιοδοξίας- ως ταξίδι αναψυχής «για λίγους».

Οι φωτογραφίες – πρόμο της κρουαζιέρας θανάτου κυκλοφόρησαν λίγο πριν την έναρξη των ταξιδιών στο κουφάρι του Τιτανικού και είναι ενδεικτικές του τι επικρατεί σήμερα στα βάθη του Ατλαντικού.

Τόσο αυτές όσο και οι πιο πρόσφατες λήψεις του National Geographic από την εικόνα του RMS Titanic, καθιστούν σαφές πως η ομορφιά του -αν και απόκοσμη πλέον- εξακολουθεί να υπάρχει…