Τον ταυτοποίησαν: Ο διαβόητος «Zodiac» βρέθηκε και είναι σήμερα 76 ετών (Pics)
Βρείτε μας στο

Οι περισσότεροι τον γνωρίσαμε μέσα από την ομώνυμη ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ το 2009. Ωστόσο υπήρξε ένας αληθινός φόβος και τρόμος για πολύ κόσμο και στην πραγματική ζωή. Ο λόγος για τον Zodiac, τον διαβόητο δολοφόνο που έδρασε την δεκαετία του ’60 στις ΗΠΑ και η ταυτότητα του υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια όλων των εποχών…

Ο Zodiac δρούσε για χρόνια στην Καλιφόρνια, σκοτώνοντας κατά βάση νεαρά ζευγάρια. Στα γράμματα που έστελνε στην αστυνομία έλεγε πως σκοπός του ήταν να «συλλέξει σκλάβους για την επόμενη ζωή» ομολογώντας ότι έχει διαπράξει 37 δολοφονίες (αν και 7 έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα).

Από τις εφτά «επίσημες» απόπειρες που έχει οι πέντε άνθρωποι πέθαναν ενώ οι άλλοι δύο έζησαν. «Zodiac» ήταν το όνομα που έδινε ο ίδιος στον εαυτό του μέσα από τα 20 περίπου γράμματά του στην αστυνομία, τα οποία ήταν γραμμένα με ελληνικά, αστρολογικά και καιρικά σύμβολα όπως επίσης και σύμβολα ναυτικών μαζί με χαρακτήρες του κώδικα Μορς. Είναι χαρακτηριστικό πως η αποκρυπτογράφησή τους δυσκόλεψε μέχρι και τους πιο έμπειρους επαγγελματίες του είδους.

Τον ταυτοποίησαν: Ο διαβόητος «Zodiac» βρέθηκε και είναι σήμερα 76 ετών (Pics)

«Μου αρέσει να σκοτώνω ανθρώπους γιατί είναι πολύ διασκεδαστικό. Πιο διασκεδαστικό από το να σκοτώνεις άγρια ζώα στο δάσος γιατί ο άνθρωπος είναι το πιο επικίνδυνο ζώο από όλα. Είναι τρομερά διεγερτικό. Είναι καλύτερο και από το να κάνω σεξ με γυναίκα. Το καλύτερο είναι ότι όταν πεθάνω θα ξαναγεννηθώ στον παράδεισο και αυτοί που σκότωσα θα γίνουν δούλοι μου. Δεν θα σας δώσω το όνομά μου γιατί θα προσπαθήσετε να καθυστερήσετε αυτή τη συλλογή μου από δούλους», ανέφερε σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γράμματά του.

Σήμερα, σχεδόν 50 χρόνια μετά, δύο εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι έχουν εξιχνιάσει την υπόθεση θεωρώντας ότι ο Zodiac βρέθηκε στα χέρια της αστυνομίας, η οποία όμως τον άφησε να φύγει. Πρόκειται για έναν ύποπτο που είχε ανακριθεί για πρώτη φορά σχετικά με τη δολοφονία μίας έφηβης το 1966, η οποία θωρήθηκε πιθανό θύμα του Zodiac.

Τον ταυτοποίησαν: Ο διαβόητος «Zodiac» βρέθηκε και είναι σήμερα 76 ετών (Pics)
Σε ένα νέο ντοκιμαντέρ που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα και να ρίξει φως στο μυστήριο που για μισό αιώνα ταλανίζει τις αρχές, ο πρώην ντετέκτιβ, Σαλ Λαμπαρμπέρα και ο εμπειρογνώμονας, Κεν Μέινς, εξετάζουν τα στοιχεία από τη δολοφονία της 18χρονης Cheri Jo Bates, η οποία χτυπήθηκε και μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στην Καλιφόρνια.

Οι δυο τους ανακάλυψαν ότι ο πραγματικός ύποπτος στην υπόθεση, ο Ρος Σάλιβαν, ταίριαζε στην περιγραφή του Zodiac, η οποία είχε δοθεί από έναν αυτόπτη μάρτυρα κατά τη διάρκεια αστυνομικής έρευνας για άλλη δολοφονία. Μια φωτογραφία του Σάλιβαν που βρέθηκε τον δείχνει να φορά ένα ζευγάρι χοντρά γυαλιά ίδια με εκείνα που είχε ο Zodiac στο σκίτσο της αστυνομίας:

Τον ταυτοποίησαν: Ο διαβόητος «Zodiac» βρέθηκε και είναι σήμερα 76 ετών (Pics)

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Το 1968, όταν έγιναν οι πρώτες δολοφονίες του Zodiac ο Σάλιβαν είχε συλληφθεί σε ένα σημείο πολύ κοντά στον τόπο των εγκλημάτων, ενώ δούλευε στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου, κοντά στο σημείο που βρέθηκε το πτώμα της 18χρονης.

Οι δυο εμπειρογνώμονες αποκαλύπτουν επίσης ότι ο Σάλιβαν φορούσε συνέχεια στρατιωτικά ρούχα και αρβύλες που δένουν με το αποτύπωμα (από αρβύλες) που βρέθηκε στον τόπο των εγκλημάτων του Zodiac. Πριν μάλιστα ξεκινήσουν οι δολοφονίες ο Σάλιβαν είχε δημοσιεύσει μια εργασία σχετική με την κρυπτολογία, που ήταν και το αγαπημένο…χόμπι του Zodiac, ο οποίος συνήθιζε να παίζει με το μυαλό των αστυνομικών στέλνοντάς τους κωδικοποιημένα μηνύματα.

Τον ταυτοποίησαν: Ο διαβόητος «Zodiac» βρέθηκε και είναι σήμερα 76 ετών (Pics)

Στο ντοκιμαντέρ ο Μέινς και ο Λαμπαρμπέρα εξετάζουν και μία αγγελία σε ένα αντίγραφο της San Francisco Chronicle για ένα κατάστημα, το οποίο έμοιαζε με τις εικόνες που έστελνε ο Zodiac στην αστυνομία.  Το κατάστημα πουλούσε εισιτήρια για όπερα, (είχε αναφερθεί στα γράμματα του Zodiac) και βρισκόταν πολύ κοντά στο σημείο όπου ζούσε τότε ο Σάλιβαν.

Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται επίσης και η δουλειά ενός υπερυπολογιστή που προσπαθεί να σπάσει τους κωδικούς του Zodiac. Ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια δημιούργησε λογισμικό σχεδιασμένο για να σπάσει τον κωδικό Ζ340, το διάσημο κρυπτογράφημα του Zodiac.

Τον ταυτοποίησαν: Ο διαβόητος «Zodiac» βρέθηκε και είναι σήμερα 76 ετών (Pics)

Ο serial killer άφησε μάλιστα πίσω του δύο κρυπτογραφήματα: ένα 408 χαρακτήρων που διαβάστηκε μέσα σε λίγες μέρες και ένα 340 γραμμάτων που παραμένει ακόμα και σήμερα γρίφος.

Μιλάμε για 340 χαρακτήρες που αποτελούνται από 63 σύμβολα, χωρίς αναφορές σε τι παραπέμπουν. Είναι γράμματα; Λέξεις ολόκληρες; Ας υποθέσουμε ότι κάθε σύμβολο αντιπροσωπεύει ένα γράμμα. Αυτό αφήνει, όπως αναφέρουν οι ειδικοί 26 πιθανές λύσεις, υψωμένες στην 63η δύναμη! Οπότε οι πιθανές λύσεις ισούνται με τον αριθμό: 139098011710742195590974259094795403842655842142490330518716727403333474672708595090456576

Ο Λαμπαρμπέρα δείχνει σίγουρος για την ταυτότητα του Zodiac, θεωρώντας ότι το μυστήριο επιτέλους λύθηκε και τονίζει:«Για μένα, ως ντετέκτιβ για πάνω από 28 χρόνια ήταν μία από τις πιο συναρπαστικές υποθέσεις. Μπορεί να έχεις χειριστεί τόσες υποθέσεις, αλλά πάντα σε ενδιαφέρουν οι περιπτώσεις αυτών των παλιών serial killer που δεν έχουν ακόμη λυθεί. Και το να λυθεί η πιο διάσημη ανεξιχνίαστη υπόθεση στις ΗΠΑ είναι μία μεγάλη ευκαιρία».

Κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκεται σήμερα ο 76χρονος πλέον Σάλιβαν, ο άνθρωπος που έκρυβε επί 50 και πλέον χρόνια το μυστικό του πιο διαβόητου serial killer όλων των εποχών.