slender
Βρείτε μας στο

«He gets in your head like a virus». Έτσι ξεκινάει το trailer της ταινίας Slender Man που θα κυκλοφορήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Γιατί να μας αφορά τόσο μια horror ταινία; Ίσως γιατί βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, τα οποία δεν είναι και τόσο μακρινά, μιας και μόλις πριν 3 βδομάδες είχαμε το τελευταίο κρούσμα που οφείλεται στην «ύπαρξή» του.

Ο Slender Man είναι μια διαδικτυακή φιγούρα μυθοπλασίας. Τον δημιούργησε το 2009 ο Eric Knudsen ως μια μορφή creepypasta. Μιας ιστορίας δηλαδή που έχει έναν και μοναδικό στόχο: να τρομάξει μέχρι το μεδούλι όποιον την διαβάσει. Το πρόβλημα με αυτή την ιστορία είναι ότι άρχισε να στήνει ψευδαισθήσεις σε όσους την διάβαζαν. Τα άμεσα θύματα του Slender Man ήταν κορίτσια.

Αυτό που ξεκίνησε ως φαντασία ενός horror geek που ήθελε να εντυπωσιάσει στο forum Something Awful, κατέληξε σε μια τραγωδία. Ο Slender Man, ο ψηλός άντρας, με το μαύρο κοστούμι, το ωχρό δίχως μάτια-μύτη-στόμα πρόσωπο και τα χέρια-πλοκάμια σύμφωνα με τον διαδικτυακό αστικό μύθο, έγινε φόβος και τρόμος. Τόσο ώστε πολλοί να λένε πως υπάρχει πραγματικά και η επαφή μαζί του προκαλεί απώλεια μνήμης, παράνοια, παραισθήσεις με ρινική αιμορραγία και αϋπνία.

Slender Man: Ένας αστικός μύθος τρόμου και μαχαιρωμάτων γίνεται ταινία

Στα χαρακτηριστικά που αφορούν την εξωτερική του εμφάνιση είναι σαφείς οι επαγωγές στον Lovecraft και τον Burroughs. Είναι σαφείς οι αναφορές σε άλλες θρυλικές μορφές όπως ο Ακέφαλος Καβαλάρης. Γι΄αυτό και ο Slender Man έχει κενό πρόσωπο. Τα πλοκάμια παραπέμπουν στην ιαπωνική μυθολογία που έχει πάντοτε ένα πλοκαμοειδές τέρας στο επίκεντρο της.

Το 2014 συνέβη το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό. Η 12χρονη Payton Leutner βρέθηκε σε ένα δάσος της Μασαχουσέτης να σέρνεται στα αίματα της, με έναν περαστικό ποδηλάτη να την βρίσκει και να την σώζει ουσιαστικά. Παρά το γεγονός ότι είχε μαχαιρωθεί 19 φορές, κατάφερε να ζήσει. Κάτι που είναι θαύμα αν σκεφτούμε την ευθραυστότητα που έχει η ηλικία των 12 ετών.

Φτάσαμε στις 21 Δεκεμβρίου για να ολοκληρωθεί η δικαστική μοίρα αυτού του περιστατικού. Δύο 15χρονες, τρία χρόνια μικρότερες τότε και συμμαθήτριες της Payton, οι Anissa Weier και Morgan Geyser, ομολόγησαν τον περασμένο Αύγουστο ότι διέπραξαν τα μαχαιρώματα. Η μία μαχαίρωνε και η άλλη παρακολουθούσε. Ο λόγος που το έκαναν αυτό ήταν για να αποδείξουν την αφοσίωση τους στον Slender Man.

Πρώτο κίνητρο βέβαια ήταν να γλυτώσουν τις οικογένειες τους και μετά να γίνουν ακόλουθοι του. Βλέπετε, για κάποιο λόγο τους είχε περαστεί ως ιδέα ότι αυτή η πράξη ήταν επιταγή του Slender Man.

Slender Man: Ένας αστικός μύθος τρόμου και μαχαιρωμάτων γίνεται ταινία

Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα

Αν δηλαδή δεν διέπρατταν το έγκλημα, θα πάθαιναν κακό οι οικογένειες τους. Αν το έκαναν θα είχαν την τιμή να ζήσουν μαζί του στο mansion του. Η αρχική τιμωρία της Anissa κατέπεσε και θεωρήθηκε ότι ήταν πνευματικά ασταθής εκείνη την περίοδο. Στις 21 Δεκεμβρίου αποφασίστηκε να εγκλειστεί σε ψυχιατρική κλινική για 25 χρόνια!

Η περίπτωση της Anissa βέβαια είχε κι άλλα σημάδια πριν καταλήξει στα μαχαιρώματα. Τα αστυνομικά έγγραφα στον φάκελο της αναφέρουν ότι σχεδίαζε καιρό αυτό που έκανε. Πολλές φορές η συμπεριφορά της παραξένευε, αλλά την δικαιολογούσε το μικρό της ηλικίας.

Όταν ποστάρεις βίντεο όπου μια γάτα σκοτώνει σαδιστικά ένα ποντίκι, είσαι παράξενος, αλλά ως εκεί. Όταν κάνεις repost βίντεο tutorial που σου δείχνει πως να σκοτώσεις κάποιον με την άκρη από ένα γλειφιτζούρι, είσαι ακόμα πιο creepy. Και πάλι όμως. Όλοι θα σκεφτούν ότι πρέπει να πας σε ψυχολόγο. Όχι ότι θα βρεθείς να μαχαιρώνεις αδυσώπητα μια συμμαθήτρια σου.

Τα όσα έγραψε στο σημειωματάριο της ως εξοπλισμό για το έγκλημα ήταν ακόμα πιο τραγικά. Σπρέι πιπεριού, χάρτη του δάσους, κάμερα, σπρέι κανονικό, τσιζκέικ, την επιθυμία για ζωή και μαχαίρι κουζίνας. Μιλάμε για οργάνωση εγκλήματος, για παράνοια όπως γίνεται αντιληπτό από το τσιζκέικ (λες και η δολοφονία είναι μια εκδρομή στο δάσος και θα γιορτάσουμε στο τέλος με γλυκό) και για ολοκληρωτική εμβύθιση του μυαλού της στο φάσμα του Slender Man.

Slender Man: Ένας αστικός μύθος τρόμου και μαχαιρωμάτων γίνεται ταινία

Η συγκεκριμένη υπόθεση ήταν που γιγάντωσε ακόμα περισσότερο τον μύθο του. Και του δημιουργού του Eric Knudsen. Ο Slender Man εμφανιζόταν σαν τα στοιχειά πίσω από παρέες σε φωτογραφίες, απέκτησε ένα τεράστιο fanbase διαδικτυακά, μέχρι που έχει και δική του σειρά στο Youtube, το Marble Hornets, με μισό εκατομμύριο subscribers.

Παρά το γεγονός ότι η εξάπλωση αυτού του fakelore (ψεύτικης folklore) μύθου άρχισε να φθίνει τα τελευταία 2 χρόνια, η ταινία έρχεται να επαναφέρει ορισμένες από τις τρομακτικές «παρουσίες» του. Να ανασύρει όσες ιστορίες τον είχαν στο επίκεντρο και ξεχάστηκαν. Να κάνει ξανά το horror meme μια πνευματική συνθήκη.

Ο Γάλλος σκηνοθέτης Sylvain White και ο σεναριογράφος David Birke έχουν να διαχειριστούν ένα περιεχόμενο που μπορεί να τους κατακεραυνώσει. Η επίδραση του Slender Man στα μυαλά των δύο μικρών κοριτσιών και σε όσες άλλες περιπτώσεις δεν έφτασαν ευτυχώς σε τέτοιο έγκλημα, είναι μια γραμμή ισορροπίας και τρόμου. Για να την περάσεις χωρίς να πέσεις, οφείλεις να είσαι απόλυτα προσεκτικός!