Ο τύπος που γονάτισε τους book ποντάροντας ότι ο άνθρωπος θα πάει στο φεγγάρι

Καμιά φορά τα γυρίσματα της τύχης είναι πιο αναπάντεχα κι από εκείνα του καιρού...

Το 1962 ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι απευθύνεται στους συμπατριώτες του και υπόσχεται ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας οι ΗΠΑ θα έχουν στείλει τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι. Εκείνος ο λόγος του προέδρου, που μερικούς μήνες αργότερα δολοφονείται στο Τέξας , εμπνέει ένα ολόκληρο έθνος, το οποίο μέχρι τότε έβλεπε την πλάτη της Σοβιετικής Ένωσης στην κούρσα κατάκτησης του διαστήματος. Ένας Βρετανός ονόματι Ντέιβιντ Θρέλφολ παίρνει τα λόγια του JFK τοις μετρητοίς. Μερικά χρόνια αργότερα θα πληρωθεί με επιταγή για ένα από τα πιο τρελά πονταρίσματα που έχουν υπάρξει ποτέ. Στοιχηματίζοντας με απόδοση 1000 προς 1 ότι τελικά το είδος μας θα σπάσει οριστικά το φράγμα της βαρύτητας και θα φτάσει στη σελήνη, γίνεται μέσα σε ένα βράδυ πλούσιος! Κάπου εκεί, όμως, βλέπει τη ρέντα του να γυρίζει. Από ένα παράξενο καπρίτσιο της τύχης, πεθαίνει λίγο καιρό αργότερα οδηγώντας την Jaguar που έκανε δώρο στον εαυτό του από τα κέρδη…

A man on the moon

Στις αρχές των 60’s το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ βρίσκεται στην κορύφωσή του. Κάτω στη Γη η μία υπερδύναμη χώνεται στα χωράφια της άλλης μέσα από περιφερειακές συγκρούσεις (βλέπε Βιετνάμ) ή εντάσεις (βλέπε Κούβα) που απειλούν την παγκόσμια ισορροπία και ειρήνη. Την ίδια ώρα ψηλά στους ουρανούς η μάχη συνεχίζεται, αλλά με άλλο τρόπο. Οι Σοβιετικοί έχουν πάρει ξεκάθαρο κεφάλι, στέλνοντας πρώτα την Λάικα και μετά τον Γιούρι Γκαγκάριν στο διάστημα. Το πληγωμένο γόητρο της αστερόεσσας ψάχνει απάντηση. Και ο Κένεντι δίνει την μεγαλύτερη και πιο δύσκολη υπόσχεση που έχει δώσει ποτέ πολιτικός ηγέτης. Με την περίφημη φράση του «we choose to go to the moon» θέτει το στόχο. Με βάση το χρονοδιάγραμμά του, αυτό θα συνέβαινε μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Όταν ο Νιλ Άρμστρονγκ πάταγε το πόδι του στη σελήνη το ημερολόγιο έγραφε 21 Ιουλίου 1969.. Ο διοικητής του «Apollo 11» θα πει «That’s one small step for man, one giant leap for mankind» και τα λόγια του θα φτάσουν στα αυτιά 450 εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτοί ήταν οι μάρτυρες πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε τιμήσει τη δέσμευσή του. Τώρα ήταν σειρά άλλων να πράξουν ανάλογα.

https://www.youtube.com/watch?v=YFx1Dz0e1wc

Το τρελό στοίχημα

Στην Αγγλία υπήρχε ένας παράξενος κανόνας σε ό,τι αφορά τις στοιχηματικές αποδόσεις. Εάν κάποιος τύπος εμφανιστεί από το πουθενά και θέλει να τζογάρει σε οτιδήποτε, η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να του προσφέρει μια απόδοση. Ο Ντέιβιντ Θρέλφολ ήταν ένας από αυτούς τους ανθρώπους. Αντί να παίξει σε ποδόσφαιρο, κρίκετ, ιπποδρομίες, κυνοδρομίες ή ό,τι άλλο αποτελεί τη συνηθέστερη μορφή τζόγου, αποφάσισε να ποντάρει στα… άστρα.

Περίπου 1,5 χρόνο μετά την ομιλία του Κένεντι απευθύνθηκε με επιστολή στην William Hill ζητώντας να βάλει ένα στοίχημα υπέρ της κατάκτησης της σελήνης από τον άνθρωπο. Θεωρώντας πως ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-ΕΣΣΔ θα αύξανε τις πιθανότητές του για επιτυχία, δεν έβαλε περιορισμούς. Το στοίχημα ήταν πως άντρας, γυναίκα ή παιδί, από οποιοδήποτε κράτος της Γης, θα έφτανε στο φεγγάρι, κάποιον άλλον πλανήτη ή οποιοδήποτε ουράνιο σώμα στο διάστημα, πριν τον Ιανουάριο του 1971. Οι bookmakers της William Hill εισηγήθηκαν απόδοση 1000 προς 1. Οι υπεύθυνοι το δέχτηκαν, ο Ντέιβιντ Θρέλφολ συμφώνησε και το πρωινό της 10ης Απριλίου 1964 έβαλε -για το καλό- το ευτελές ποσό των 10 λιρών. Προφανώς όταν η NASA έφερνε εις πέρας την αποστολή της, ο ίδιος είχε όχι έναν αλλά χιλιάδες λόγους παραπάνω για να είναι ενθουσιασμένος!

Payday και payback

Όπως είναι φυσικό, η είδηση πως κάποιος είχε βάλει ένα τέτοιο στοίχημα ώθησε και άλλους να κάνουν το ίδιο. Οι στοιχηματικές εταιρείες άλλαξαν τις αποδόσεις, ενώ στον Θρέλφολ προσφέρθηκε αρκετές φορές η δυνατότητα του cash out. Αρνήθηκε όλες τις προτάσεις και τελικά παρέλαβε το τσεκ του κατά τη διάρκεια ειδικής ζωντανής εκπομπής στην ITV. Με ένα χαμόγελο τόσο πλατύ όσο μπορεί να έχει κάποιος που κρατά στα χέρια του μια επιταγή 10.000 λιρών. Ένα ποσό που σε σημερινές τιμές ξεπερνά τις 160.000 λίρες ή περίπου τις 190.000 ευρώ.

Με μια μικρή περιουσία στην τσέπη, ο τυχερός θα δώσει από ένα δεκάρικο στον αδελφό και τον εξάδελφό του. Με ένα μέρος από τα υπόλοιπα θα πραγματοποιήσει το όνειρό του. Μια ολοκαίνουρια Jaguar E-Type. Επρόκειτο για ένα θαύμα της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, που στο dna του έτρεχαν τρεις σερί νίκες στις 24 Ώρες του Λε Μαν και ανάγκασε ακόμη κι αυτόν τον Έντσο Φεράρι να παραδεχτεί πως ήταν το πιο όμορφο αυτοκίνητο που είχε κατασκευαστεί ποτέ.

Μέσα σε ένα τέτοιο συνάντησε το θάνατο ο Ντέιβιντ Θρέλφολ. Σε μια σύμπτωση πραγματικά κοσμικών διαστάσεων, ο άνθρωπος που έβγαλε μια περιουσία ποντάροντας -κόντρα στις πιθανότητες- ότι το είδος μας θα έφτανε στο φεγγάρι, έχασε τη ζωή του χρησιμοποιώντας το αντικείμενο με το οποίο γιόρτασε την απίστευτη τύχη του… Οδηγώντας το πολυτελές αυτοκίνητό του, ο Βρετανός «υπερτυχερός» εμπλέκεται σε τροχαίο και τελικά αφήνει την τελευταία πνοή του πίσω από το τιμόνι της. Ποιος θα το πίστευε…