Δέος: Ο Κένεντι «μίλησε» μέσα από τον τάφο

Αλλά δυστυχώς δεν αποκάλυψε τους πραγματικούς δολοφόνους του

Κανένα άλλο μεμονωμένο γεγονός δεν έχει στοιχειώσει περισσότερο την αμερικανική πολιτική από τη δολοφονία του Κένεντι. Κι ενώ όσο πιο πολύ απομακρυνόμαστε χρονικά από το περιστατικό ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να βγουν στο φως οι πραγματικές αιτίες (και οι ένοχοι) για το θάνατό του, δεν συμβαίνει το ίδιο και με άλλα στοιχεία που συνδέονται με μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας των ΗΠΑ. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας ο JFK «ανασταίνεται» για να εκφωνήσει την ομιλία που δεν πρόλαβε ο κόσμος να ακούσει όταν οι σφαίρες έκοψαν το νήμα της ζωής του. Ποιος ξέρει, ίσως μια μέρα να συμβεί κάτι ανάλογο που θα βοηθήσει τον ποιο αγαπημένο πρόεδρο των Αμερικανών να αποκαλύψει τους δολοφόνους του.

Μια βιομηχανία θεωριών συνομωσίας

Σε ένα σχετικά πρόσφατο άρθρο της Washington Post φιλοξενείται μια έρευνα σύμφωνα με την οποία για τη δολοφονία του Τζον Κένεντι έχουν κατηγορηθεί 42 διαφορετικοί «εγκέφαλοι». Η CIA, οι Σοβιετικοί, η Μαφία, ακόμη και ο Αριστοτέλης Ωνάσης φιγουράρουν μεταξύ αυτών. Πρακτικά, η λίστα είναι τόσο μεγάλη που θα χώραγε μέχρι και εξωγήινους. Η ίδια έρευνα ονοματίζει 82 άτομα ως δυνητικούς φονιάδες, ενώ το 62% των Αμερικανών παραμένει πεπεισμένο πως ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ είτε δεν είχε σχέση με το περιστατικό είτε δεν έδρασε μόνος του. Ειδικά με αυτό το τελευταίο δεν βρίσκεις εύκολα άνθρωπο που να μπορεί να διαφωνήσει.

Παραμένουν top secret

Πριν μερικούς μήνες η κυβέρνηση Τραμπ άναψε το «πράσινο φως» ώστε να αποχαρακτηριστούν περίπου 2.800 έγγραφα τα οποία αναφέρονται στη δολοφονία του Κένεντι. Το αποτέλεσμα κρίθηκε απογοητευτικό από τους ερευνητές και τους δημοσιογράφους που έσπευσαν να τα μελετήσουν. Σε συμφωνία με τη CIA, το FBI και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκρινε πως πολλές χιλιάδες φάκελοι δεν θα ήταν προς το συμφέρον της υπερδύναμης να βγουν στη δημοσιότητα, ακόμη και 55 ολόκληρα χρόνια μετά το γεγονός που συντάραξε τη χώρα.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των ιστορικών τείνει να συμφωνήσει πως ακόμη κι όταν αυτό τελικά συμβεί, παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο το αν οδηγήσει στην αλήθεια. Η αιτία που έστειλε τον JFK στον τάφο θα μείνει ένα καλά κρυμμένο μυστικό.

Η ομιλία που δεν εκφωνήθηκε ποτέ

Όμως δεν ισχύει το ίδιο και για το λόγο που θα εκφωνούσε εκείνη τη μέρα του Νοέμβρη του ’63 αν εκείνες οι τρεις σφαίρες (από το όπλο του Όσβαλντ ή οποιουδήποτε άλλου) δεν τρυπούσαν το κορμί του. Έτσι κι αλλιώς το κείμενο είχε ήδη γραφεί. Το περιεχόμενο ήταν λίγο-πολύ γνωστό. Γραμμένο σε ένα άψυχο κομμάτι χαρτί που ο πρόεδρος δεν πρόλαβε να βγάλει από την τσέπη του και να του δώσει ζωή με τη φωνή του.

Οι λονδρέζικοι Times πήραν μια τολμηρή πρωτοβουλία. Με το πρόγραμμα «JFK: Unsilenced» έψαξαν να βρουν τρόπο ώστε το κείμενο να «ντυθεί» από τον ίδιο τον εκλιπόντα. Ένα πρότζεκτ που φάνταζε αδύνατο, αλλά τελικά πραγματοποιήθηκε χάρη σε δύο εταιρείες που ανέλαβαν να το φέρουν εις πέρας και τα κατάφεραν. Η CereProc και η Rothco συνεργάστηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα και κατόρθωσαν το αδιανόητο. Να δώσουν την ευκαιρία σε όλο τον πλανήτη να ακούσει τον Κένεντι, μέσα από τον τάφο του, δίνοντας στη δημοσιότητα ένα απόσπασμα που προκαλεί το δέος.

https://www.youtube.com/watch?v=1fNYIXRrRSE

Ένα τεχνολογικό θαύμα

Για να συμβεί αυτό οι δύο εταιρείες χρησιμοποίησαν κάθε διαθέσιμο ηχητικό αρχείο με τη φωνή του Κένεντι. Προεκλογικές ομιλίες, παρουσίες στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, ακόμη και τηλεφωνικές συνομιλίες, μπήκαν σε υπολογιστικά προγράμματα που είναι ικανά να κάνουν πράγματα που εμείς οι «κοινοί θνητοί» αδυνατούμε να κατανοήσουμε. Παράλληλα, κάποιοι άλλοι τύποι που επίσης δεν είναι σαν εμάς, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια τεχνητή, φωνή, όμοια με του JFK. Το επόμενο βήμα περιελάμβανε ένα σαφώς πιο… κατανοητό για τους αδαείς πρόγραμμα μετατροπής κειμένου σε ομιλία. Όταν αυτά τα δύο συνδυάστηκαν επιτυχώς, ο Κένεντι μπορούσε ξανά να «μιλήσει».

Τα λόγια που δεν ειπώθηκαν

Από την Daily Mail δημοσιοποιήθηκε ένα μέρος του λόγου του 35ου προέδρου των ΗΠΑ. Αν έπρεπε να επιλέξουμε ένα απόσπασμα, αυτό θα ήταν το παρακάτω. Κυρίως επειδή μεταφέρει ένα μήνυμα που ξεπερνά εποχές, έθνη και ιδεολογίες. Είναι υπερβατικό και πανανθρώπινο. Μια προτροπή, μια συμβουλή που αποτυπώνει τη στάση που ίσως οφείλουμε -έστω ως ένα βαθμό- να υιοθετήσουμε.

«Πάντα θα ακούμε σε αυτή τη χώρα φωνές αμφισβήτησης που θα διατυπώνουν την αντίθεσή τους χωρίς να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις. Που θα βρίσκουν το λάθος, αλλά ποτέ το θετικό. Που θα βλέπουν την καταστροφή σε κάθε τι και που θα επιδιώκουν να αποκτούν επιρροή χωρίς την ανάληψη οποιασδήποτε ευθύνης. Αυτές οι φωνές  είναι αναπόφευκτες. Δεν μπορούμε να προσδοκούμε ότι όλοι, για να χρησιμοποιήσω τη φράση της περασμένης δεκαετίας, θα μιλούν τη γλώσσα της λογικής στον αμερικανικό λαό. Όμως μπορούμε να ελπίζουμε ότι όλο και λιγότεροι άνθρωποι θα τείνουν ευήκοα ώτα στις ανοησίες»…