Η εξαφάνιση της Γκουλνάρα Καρίμοβα: Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του 21ου αιώνα
Βρείτε μας στο
Ιστορίες

Η εξαφάνιση της Γκουλνάρα Καρίμοβα: Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του 21ου αιώνα

Κανείς δεν έχει δει την πανέμορφη, πάλαι ποτέ πανίσχυρη και επίδοξη κυβερνήτρια του Ουζμπεκιστάν εδώ και τρία χρόνια και οι φήμες με το τι της έχει συμβεί οργιάζουν...

Στη ζωή της Γκουλνάρα Καρίμοβα όλα έμοιαζαν να έχουν έρθει ιδανικά. Και η λέξη «ιδανικά» είναι πολύ σπάνια για τη ζωή ενός ανθρώπου όταν ζει στο Ουζμπεκιστάν, αυτή τη χώρα που μοιάζει να έχει παγώσει ο χρόνος πάνω της. Πρόκειται, άλλωστε, για μια χώρα που από το 1991, οπότε και αυτονομήθηκε λόγω της πτώσης της Σοβιετικής Ένωσης, μέχρι και το 2016 διοικούταν από τον ίδιο άνθρωπο, τον Ισλάμ Καρίμοφ, έναν αληθινό δικτάτορα.

Ο Καρίμοφ πέθανε το 2016 αλλά η 25ετής ηγεσία του στο Ουζμπεκιστάν άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της πάνω του. Ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία: σε μια τέτοια χώρα η καριέρα της Γκουλνάρα Καρίμοβα έμοιαζε βγαλμένη από παραμύθι.

Ποπ σταρ, μοντέλο, τηλεοπτική παρουσιάστρια, σχεδιάστρια ρούχων και κοσμημάτων, κολλητή με αστέρες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής: η Καρίμοβα υπήρξε η απόλυτη σταρ του Ουζμπεκιστάν.

Μικρή λεπτομέρεια; Πλάι σε όλες τις φανταχτερές ιδιότητές της που την έκαναν την απόλυτη celebrity της χώρας, πρέπει να μπει και άλλη μια. Κόρη του Καρίμοφ! Και πίσω από το φανταχτερό περιτύλιγμά της, διάφορες ιστορίες ακουγόντουσαν για αυτή. Το ότι εκμεταλλεύτηκε τα λεφτά του πατέρα της για να κάνει καριέρα ήταν κάτι παραπάνω από προφανές.

Η εξαφάνιση της Γκουλνάρα Καρίμοβα: Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του 21ου αιώνα

Η ερμηνεία που ήθελε τον πατέρα της να «βολεύεται» από το δημόσιο προφίλ της για να φτιάξει εμμέσως και το δικό του, ίσως να μην απέχει πολύ από την πραγματικότητα αλλά είναι μάλλον απλοϊκή. Διότι η Καρίμοβα ήταν κάτι παραπάνω από μια απλή, καλογυαλισμένη «βιτρίνα» του δικτάτορα μπαμπά της.

Ήταν η ίδια μια στυγνή επιχειρηματίας, βουτηγμένη στο βρώμικο χρήμα, τις υπόγειες συμφωνίες για το έδαφος του Ουζμπεκιστάν με επιχειρηματίες, αναμεμειγμένη σε πλήθος από οικονομικά σκάνδαλα γεμάτα δωροδοκίες και εκβιασμούς, που φυσικά κουκουλώθηκαν πανεύκολα από την ίδια -όταν ο πατέρας σου φημίζεται για τα άγρια βασανιστήρια των πολιτικών του αντιπάλων είναι εύκολο να κρυφτείς…- και μια σειρά από άλλες δραστηριότητες.

Η Καρίμοβα, η περιουσία της οποίας υπολογιζόταν σε κάτι δισεκατομμυριάκια, ήταν απλά η αυτονόητη διάδοχος του πατέρα της στην ηγεσία της χώρας.

Η εξαφάνιση της Γκουλνάρα Καρίμοβα: Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του 21ου αιώνα

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Φαίνεται όμως ότι όσο και να προσπάθησε να αυτονομηθεί και να γίνει η ίδια ένα μεγάλο πολιτικό πρόσωπο του Ουζμπεκιστάν, ποτέ δεν κατάφερε να φύγει από την προστασία του πατέρα της.

Όταν τον Σεπτέμβρη του 2016, ο τελευταίος πέθανε από εγκεφαλικό στα 78 του, ξέσπασε μια διαμάχη για την αντικατάστασή του από διάφορους επίδοξους κυβερνήτες της χώρας και άπαντες πίστευαν πως η Καρίμοβα θα κάνει το μεγάλο μπάσιμο ώστε να γίνει εκείνη η διάδοχός του.

Και ενώ η χώρα βρισκόταν υπό την προσωρινή κυβέρνηση του προέδρου της Γερουσίας, μόλις ένα μήνα μετά το θάνατο του Καρίμοφ, η κόρη του εξαφανίστηκε…

Το μυστήριο συνεχίζει να ταλαιπωρεί πολύ κόσμο στο Ουζμπεκιστάν: τι απέγινε η μεγάλη ποπ σταρ, το ίνδαλμα τόσων και τόσων, η κόρη του Καρίμοφ;

Για κάποιους, οι φήμες επιβεβαιώθηκαν: η βρώμικη ζωή της Καρίμοβα πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας ήταν δεδομένη και χωρίς τον πανίσχυρο μπαμπά της να την προστατεύει, η ζωή αυτή αποδείχθηκε πολύ πιο σκληρή από όσο η ίδια είχε φανταστεί.

Μάλλον μια από τις πολλές μαφιόζικες συμφωνίες της είχε πάει στραβά και οι δυσαρεστημένοι γκανγκστερ που δεν θα μπορούσαν να την πειράξουν υπό άλλες συνθήκες, βρήκαν την ευκαιρία τους.

Η εξαφάνιση της Γκουλνάρα Καρίμοβα: Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του 21ου αιώνα

Η ίδια η Καρίμοβα άλλωστε είχε αρχίσει να αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας από το 2013 και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίσω από την αποστασιοποίησή της έβλεπαν ρήξη με τον πατέρα της. Οι φήμες έδιναν και έπαιρναν: άλλοι έλεγαν πως την είχε κλείσει σε ψυχιατρείο, άλλοι ότι είχε μετακομίσει στο Ισραήλ.

Όπως και να έχει, αν όντως η Καρίμοβα τα είχε «σπάσει» με τον πατέρα της, αν οι εξουσιαστικές βλέψεις της γινόντουσαν ανεξάρτητα από αυτόν, το σενάριο που την θέλει να δολοφονείται αποκτά μεγαλύτερο ρεαλισμό.

Ένα από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του Ουζμπεκιστάν αποκάλυψε πως η Καρίμοβα δηλητηριάστηκε και έπεσε νεκρή και συγκεκριμένα από άνδρες των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Μάλιστα, τόνισε πως ετάφη στην πρωτεύουσα Τασκένδη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Καρίμοβα είχε αποφασίσει να έρθει σε επικοινωνία με δημοσιογράφους για να εκφράσει φόβους για τη ζωή της και των παιδιών της, τα οποία πιθανότατα βρίσκονταν στο Λονδίνο.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο σενάριο: η 46χρονη (πλέον) Καρίμοβα είναι ζωντανή, η διαφωνία της με τον μπαμπά της ήταν αρκετή για να την απομακρύνει από την εξουσία και τις διασυνδέσεις γνωρίζοντάς το αυτό απλά εξαφανίστηκε από προσώπου Γης για να μην πληρώσει την έλλειψη προστασίας της.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια διέσπειρε σενάρια περί δολοφονίας της για να στείλει το μήνυμα σε όλους τους εχθρούς της πως δεν χρειάζεται να την ψάχνουν και πλέον βρίσκεται κρυμμένη σε κάποια βίλα, κάπου στην Ευρώπη.

Το καλοκαίρι του 2017 βγήκε η είδηση πως η Καρίμοβα είναι κρατούμενη των αρχών του Ουζμπεκιστάν και πως εκκρεμεί δίκη εις βάρος της. Παρά τη συγκεκριμένη είδηση ωστόσο, κανείς δεν την έχει δει ζωντανή, ο Ελβετός δικηγόρος της όταν κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός τόνισε πως έχει χρόνια να την δει και οι φήμες πως η κράτησή της από τις αρχές είναι ένα ακόμα ψέμα δίνουν και παίρνουν…

Άραγε, θα λυθεί ποτέ το υπέρτατο μυστήριο; ο χρόνος θα δείξει.

Όπως και να έχει το Hollywood πρέπει να αρχίσει να ετοιμάζει ταινία για την «ομιχλώδη» ιστορία της…