Πίσω από τις κλειστές πόρτες: Μύθοι και αλήθειες για τη μυστήρια Λέσχη Μπίλντεμπεργκ
Βρείτε μας στο
Ιστορίες

Πίσω από τις κλειστές πόρτες: Μύθοι και αλήθειες για τη μυστήρια Λέσχη Μπίλντεμπεργκ

Υπάρχει άραγε αυτή η μυστήρια συμμαχία που καθορίζει τις τύχες ολόκληρης της Γης;

Υπάρχει ένας θρύλος για μια σκιώδη κυβέρνηση όλου του πλανήτη. Ο θρύλος αυτός υποστηρίζει πως οι πρωθυπουργοί και οι αρχηγοί κρατών σε όλο τον κόσμο είναι απλές μαριονέτες. Εκείνοι που αποφασίσουν στα αλήθεια είναι τα μέλη μιας μυστηριώδους λέσχης.

Της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ.

Από αυτήν έχουν περάσει οι πιο πλούσιοι και ισχυροί άνθρωποι του κόσμου και δύσκολα δέχεται νέα μέλη. Οι θεωρίες συνωμοσίας λένε πως πολλά από τις μεγάλα ιστορικά συμβάντα έχουν συμβεί έπειτα από αποφάσεις της Μπίλντεμπεργκ.

Από πτώσεις ολόκληρων κυβερνήσεων μέχρι φασιστικές εκτρωπές, αυτοί οι πάμπλουτοι τύποι διοικούν τον κόσμο ανάλογα με τα οικονομικά τους συμφέροντα και όλοι οι υπόλοιποι είμαστε απλά οι κομπάρσοι στο στημένο σκηνικό τους.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ ας πούμε ή ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έχασαν τις θέσεις εξουσίας τους επειδή η Λέσχη Μπίλντεμπεργκ το αποφάσισε ενώ ο πόλεμος στο Ιράκ είναι ένα από τα βασικά επενδυτικά τους σχέδια- έτσι αναφέρουν οι τρελές θεωρίες συνωμοσίας.

Και όλες αυτές οι αποφάσεις παίρνονται απλά σε μια ετήσια συνάντηση. Αυτοί οι αδίστακτοι τύποι βρίσκονται μια φορά το χρόνο σε κάποιο πολυτελές ξενοδοχείο της Ευρώπης (το οποίο, για προφανείς λόγους, δεν είναι ποτέ το ίδιο) και αποφασίζουν για τις τύχες του πλανήτη.

Η πρώτη συνάντηση έγινε το 1954 στο ολλανδικό ξενοδοχείο Μπίλντεμπεργκ, εξού και το όνομά τους. Τα ιδρυτικά μέλη ήταν οι επιχειρηματίες Ντένις Χέλεϊ, Τζόζεφ Ρέτινγκερ, Ντέιβιντ Ροκφέλερ και ο Πρίγκιπας Βερνάρδος της Ολλανδίας.

Πλέον, η συμμαχία αυτή απαριθμεί περίπου 120 μέλη και στις ετήσιες συναντήσεις τους, που γίνονται σε μυστικό μέρος και σε άγνωστη τοποθεσία μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, πίνουν, τρώνε, γελάνε, παίζουν γκολφ, αποφασίζουν τι θα γίνει φέτος στον κόσμο και μετά επιστρέφουν στις πολυτελείς κατοικίες τους.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες: Μύθοι και αλήθειες για τη μυστήρια Λέσχη Μπίλντεμπεργκ

Υπάρχει, βέβαια, και ένας άλλος μύθος που λέει πως η Λέσχη Μπίλντεμπεργκ είναι πολύ πιο παλιά. Υπάρχει από τον μεσαίωνα και αποφασίζει για το μέλλον μας εδώ και 800 χρόνια. Το 1954 απλά πήρε το τωρινό της όνομα και έγινε γνωστή η ύπαρξή της. Γιατί κανείς δεν ήξερε καν πως υπάρχει τον υπόλοιπο καιρό της μακροχρόνιας λειτουργίας της.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Ο Τζιμ Τάκερ, ένας δημοσιογράφος που από το 1975 που έμαθε για την Λέσχη Μπίλντεμπεργκ έγινε εμμονικός με αυτή και αφιέρωσε τη ζωή του στο να ψάχνει στοιχεία για την ύπαρξή της και τις αποφάσεις της, είχε γράψει στην εφημερίδα του για την ιστορία της αποπομπής της Μάργκαρετ Θάτσερ από την κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας.

Λέει πως η Μπίλντεμπεργκ εντυπωσιάστηκε από τον χαρακτήρα της και την κάλεσε να γίνει μέλος. Όμως οταν η ίδια πήγε σε μια συνάντησή τους δεν είχε τι να πει με κανέναν από αυτούς, βαρέθηκε και το έδειξε. Έτσι, τα μέλη της Μπίλντεμπεγκ, εκνευρισμένοι από την ασεβή συμπεριφορά της αποφάσισαν να της δείξουν πόσο ασήμαντη είναι και της αφαίρεσαν την εξουσία.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες: Μύθοι και αλήθειες για τη μυστήρια Λέσχη Μπίλντεμπεργκ

Το 1999, ο Τάκερ σε συνεργασία με τον συγγραφέα Τζον Ρόνσον, πέρασαν μια εβδομάδα στην Ποτογαλία προσπαθώντας να βρουν το μέρος που θα συνεδρίαζε η Μπίλντεμπεργκ. Ήξεραν τη χώρα, αλλά όχι το μέρος. Ο Ρόνσον είχε ψαρώσει από τη μυστικοπάθεια του Τάκερ, ο οποίος έπαιρνε τηλέφωνο κάθε μέρα στην Αμερική για να επιβεβαιώσει πως είναι ζωνταντός και πως δεν τον έχει σκοτώσει η Μπίλντεμπεργκ.

Τελικά, βρήκαν που γινόταν η συνάντηση και κατάφεραν να προσεγγίσουν το ξενοδοχείο. Ωστόσο, όταν ο Ρόνσον είδε τι ακριβώς συμβαίνει, απογοητεύτηκε.

Έγραψε πως πρόκειται απλά για μια λέσχη πολύ πλούσιων ανθρώπων που βρίσκονται κάθε χρόνο και περνάνε χαλαρά την ώρα τους. Μιλάνε φυσικά για τις πολιτικές και τις οικονομικές εξελίξεις, αλλά δεν παίρνουν αποφάσεις. Δεν διακατέχονται από κάποια μυστικότητα, μιλάνε ανοιχτά μπροστά σου και δεν σε βάζουν να ορκιστείς πως δεν θα τα πεις πουθενά, ούτε σε σε σκοτώνουν. Αυτά είπε ο Ρόνσον, όμως φυσικά πολλοί ήταν εκείνοι που δεν τον πίστεψαν.

Προφανώς, σύμφωνα με πολλούς, η Μπίλντεμπεργκ ξεγέλασε τον Ρόνσον και τα μέλη της προσποιήθηκαν μπροστά του ή απλά τον εξαγόρασαν για να μην πει την αλήθεια ή ίσως και να έπεσε θύμα υπνωτισμού!

Διάφορα σενάρια ακούγονται για τον άνθρωπο που κατάφερε να βρεθεί σε μια συνάντηση της Μπίλντεμπεργκ και δεν είχε τίποτα ενδιαφέρον να πει για αυτή. Μόνο κάποιες δηλώσεις του έκαναν κάποια μέλη αλλά ανώνυμα. Μα γιατί ανώνυμα; Τι μυστήριο είναι αυτό;

Πίσω από τις κλειστές πόρτες: Μύθοι και αλήθειες για τη μυστήρια Λέσχη Μπίλντεμπεργκ

«Τα δημόσια πρόσωπα συνηθίζουν να κάνουν ανώνυμες δηλώσεις, δεν είναι προνόμιο των μελών της Μπίλντεμπεργκ αυτό», λέει ο Ρόνσον αποδομώντας κάθε θεωρία συνωμοσίας που πάντως παραδέχεται πως «Αυτή η Λέσχη μοιάζει ό,τι πιο κοντινό σε σκιώδη οργάνωση έχω δει».

Ο Τζον Τάκερ πάντως δεν χάνει τον ιδιαίτερο ενθουσιασμό του. Μάλιστα, έχει βγάλει και ένα βιβλίο που λέγεται: «Το ημερολόγιό μου για την Λέσχη Μπίλντεμπεργκ: Η 25ετής μάχη ενός ρεπόρτερ για να λάμψει η αλήθεια». Στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία είναι ανάρπαστο. Όταν ένας δημοσιογράφος κάποτε τόνισε πως αυτά που λέγονται μέσα στο βιβλίο είναι τραβηγμένες θεωρίες συνωμοσίας, ο Τάκερ αντέδρασε, λέγοντας «Πως τολμάς να το λες αυτό. Για το βιβλίο μου μίλησα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίο».

Το 2010 διέρρευσε πως η ετήσια συνάντηση της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ θα γίνει στη Σίτζες, μια μικρή παραλαθάλασσια πόλη έξω από τη Βαρκελώνη. Τα βασικά θέματα την ετήσια αντζέντα ήταν οι κινήσεις της Άγγελα Μέρκελ και το αν ο Ομπάμα πρέπει να συνεχίσει τον πόλεμο των ΗΠΑ με το Αφγανιστάν.

Κάποιοι διαδηλωτές βρέθηκαν έξω από το ξενοδοχείο και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον της Μπίλντεμπεργκ αλλά δεν είδαν ιδιαίτερη κινητικότητα και αφού… βαρέθηκαν, έφυγαν.

Πάντως, οι τρεις βασικοί πολιτικοί που φέρεται να προώθησε η Μπίλντεμπεργκ, σαν «ταλέντα» που ανακάλυψε και θέλησε να τους δώσει ευκαιρίες, ήταν ο Τόνι Μπλερ, ο Μπιλ Κλίντον και η Μάργκαρετ Θάτσερ, προτού βέβαια η τελευταία εξοργίσει τα μέλη της και την καταστρέψουν.

Ποιος ξέρει; Ίσως η Μπίλντεμπεργκ να έχει κρυφά σχέδια και για εσένα προσωπικά που διαβάζεις αυτό το κείμενο και να μην το ξέρεις. Αλλά είναι λογικό: γι’ αυτό εκείνοι είναι ισχυροί και εσύ ανίσχυρος.

Αν τα ήξερες όλα θα ήσουν μέλος της λέσχης…