33 χρόνια από τη «Ληστεία του Αιώνα» - Λεία 26 εκατ. Λιρών κάνει φτερά από αποθήκη του Χίθροου!

26 Νοεμβρίου 1983, Αγγλία: Το πιο καλοσχεδιασμένο και πιο παράτολμο σχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή και μένει στην ιστορία ως «η μεγαλύτερη ληστεία του κόσμου».

Ξημερώματα της 26ης Νοεμβρίου, έξι πάνοπλοι άντρες με καλυμμένα τα πρόσωπά τους εισβάλουν στην αποθήκη «Μπρινκς – Ματ», του αεροδρομίου του Χίθροου, αποφασισμένοι να φύγουν με τη μεγαλύτερη λεία στα χρονικά. Είναι έτοιμοι για όλα.

Προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιτυχία του σχεδίου που μελετούσαν επί τρία χρόνια, δε διστάζουν να περιλούσουν το προσωπικό της αποθήκης με βενζίνη, απειλώντας τους πως αν δεν συμμορφωθούν στις απαιτήσεις τους, θα τους κάψουν ζωντανούς.

listeia-2-500

Δεν υπάρχει περιθώριο λάθους. Οι έξι πανούργοι ληστές είναι πράγματι ικανοί να φτάσουν στο έγκλημα για να φύγουν με τα τρία εκατομμύρια λίρες που είχαν υπολογίσει πως θα έβρισκαν στα χρηματοκιβώτια. Μόνο που όπως αποδείχθηκε, ήταν πιο τυχεροί από ό,τι περίμεναν…

Η ληστεία των πέντε λεπτών, καταλήγει… δύο ωρών

Ο πανικός και ο τρόμος των εργαζομένων είναι υπέρ των κακοποιών, με τους φύλακες να αποκαλύπτουν αμέσως τους κωδικούς των συστημάτων ασφαλείας και να «υπογράφουν» την επιτυχία της μεγαλύτερης ληστείας όλων των εποχών. Τα 3,2 εκατομμύρια λίρες σε μετρητά που περίμεναν να βρουν οι έξι άνδρες, γίνονται… 26, δηλαδή 40 εκατομμύρια δολάρια! Να και κάτι που δεν είχαν προβλέψει.

Η ομάδα, καταλήγει να περάσει περισσότερη ώρα από την προβλεπόμενη μέσα στην αποθήκη, αφού τους περίμεναν -εκτός από τα μετρητά που ήταν σαφώς περισσότερα-, διαμάντια των οποίων η αξία ξεπερνούσε τις 100.000 λίρες και 6.800 ράβδοι χρυσού, συνολικού βάρους 10 τόνων, οι οποίες προορίζονταν για την Άπω Ανατολή.

Έρευνες της αστυνομίας στον εξωτερικό χώρο

Το αρχικό σχέδιο ήταν να ολοκληρώσουν τη ληστεία μέσα σε πέντε λεπτά, η τεράστια λεία, όμως, δεν τους το επέτρεψε. Μερικοί από αυτούς αναγκάζονται να φύγουν –κυριολεκτικά σαν τους κλέφτες- για να επιστρέψουν με μεγαλύτερο μεταφορικό μέσο.

Μεταφέρουν σχετικά γρήγορα τα βαριά κιβώτια με τις ράβδους χρυσού και τα διαμάντια και στις 8.15 το πρωί βγαίνουν από την αποθήκη κι εξαφανίζονται. Οι φύλακες πάτησαν το συναγερμό, μέχρι όμως να εμφανιστεί η αστυνομία, είχαν εξαφανιστεί. Παρόλα αυτά, όμως, γρήγορα θα προδίδονταν για τον πιο ανόητο λόγο.

Ο φύλακας – συνεργός και η ταυτότητα των ληστών

Η αστυνομία αμέσως έκανε λόγο για βοήθεια «εκ των έσω». Το μόνο που έμενε ήταν να βρουν τον άνθρωπο της αποθήκης που συμμετείχε ως αφανής ήρωας στη ληστεία. Όλα οδηγούσαν στον Άντονι Μπλακ, το φύλακα ο οποίος κατά σύμπτωση (;) το πρωινό της εισβολής είχε καθυστερήσει να φτάσει στη δουλειά του.

Ήταν εκείνος που αποκάλυψε στους συνεργούς του πώς να μπουν στην αποθήκη, πώς να ακινητοποιήσουν τους συναδέλφους του, αλλά και τον τρόπο να απενεργοποιήσουν τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας. Οκτώ μέρες μετά, είχε ομολογήσει τα πάντα. Ο πρώτος ένοχος είχε πιαστεί.

Τι θα γινόταν με τους υπόλοιπους έξι;

Προς μεγάλη έκπληξη της αστυνομίας, ο εντοπισμός τους αποδείχθηκε εύκολη υπόθεση, μιας και η δίψα τους για τη μεγάλη ζωή, τους οδήγησε σε βλακώδεις πράξεις που κίνησαν αμέσως τις υποψίες. Οι αξιωματικοί της Σκότλαντ Γιαρντ, γρήγορα πέτυχαν τη σύνδεση του φύλακα που κατηγορήθηκε για συνέργεια με έναν από τους εγκεφάλους της ομάδας ληστών.

listeia-katadikes-500

Μίκι Μάκαβοϊ & Μπράιαν Ρόμπινσον

Όπως αποδείχθηκε, επρόκειτο για τον γαμπρό του, Μπράιαν Ρόμπινσον, ο οποίος μαζί με τον Μίκι Μάκαβοϊ συνέλαβαν την ιδέα και κατέστρωσαν το σχέδιο. Το λάθος των δυο τους δεν ήταν άλλο από την επίδειξη του ξαφνικού τους πλούτου.

Τόσο ο Ρόμπινσον όσο και ο Μάκαβοϊ, ενέδωσαν στον πειρασμό και αγόρασαν υπερπολυτελέστατες βίλες στο Κεντ, μία από της διόλου φθηνές περιοχές της Αγγλίας. Ο δεύτερος όμως, προχώρησε σε ακόμα μία κίνηση θράσους, καθώς όχι μόνο αγόρασε δύο απειλητικά Ροτβάιλερ να φυλούν την περιουσία του, με τους έδωσε το όνομα της αποθήκης που καταλήστεψε, βγάζοντας τα Μπρινκς και Ματ!

listeia-tou-aiona-500

Μπλακ, Ρόμπινσον και Μάκαβοϊ ήταν τα μόνα μέλη που συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν, καθώς οι υπόλοιποι τέσσερις δε βρέθηκαν ποτέ παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειας της αστυνομίας.

Πολλοί ακόμα που βρέθηκαν να έχουν εμπλακεί με τον κλεμμένο χρυσό συνελήφθησαν, με τρανταχτό παράδειγμα αυτό του χρυσοχόου Τζον Πάλμερ, ο οποίος οδηγήθηκε στην αστυνομία όταν βρέθηκε χρυσό στα χέρια του, όμως αφέθηκε ελεύθερος, καθώς υποστήριξε πως δεν γνώριζε πως αυτός προερχόταν από τη ληστεία το αιώνα. Δολοφονήθηκε στις 24 Ιουνίου του 2015, με πολλούς να συνδέουν το θάνατό του με την εμπλοκή του στην υπόθεση.

john-palmer-500

Τζον Πάλμερ

Τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη της συμμορίας παραμένουν μέχρι σήμερα άγνωστα, παρά τις εξονυχιστικές έρευνες της αστυνομίας επί δύο δεκαετίες. Οι τρεις που συνελήφθησαν, «πλήρωσαν» για όλους.

Ο Μπλακ καταδικάστηκε σε έξι χρόνια κάθειρξη, έχοντας ομολογήσει και βοηθήσει στη σύλληψη των άλλων δύο, ενώ οι Ρόμπινσον και Μάκαβοϊ που έπεσαν στα χέρια της αστυνομίας λίγους μήνες αργότερα (και οι οποίοι έτσι κι αλλιώς θα κατέληγαν στη φυλακή με ή χωρίς τη βοήθεια του Μπλακ), σε 25 χρόνια έκαστος.

Τι απέγινε η λεία;

Τρεις από τους δέκα τόνους χρυσού δε βρέθηκαν ποτέ, ενώ λέγεται πως κατέληξαν στα χέρια χρυσοχόων που τις έλιωσαν και τις έκαναν κοσμήματα. Αστικοί μύθοι θέλουν όλα τα χρυσά κοσμήματα που φτιάχτηκαν στην Αγγλία από το 1983 και μετά, να προέρχονται από τη ληστεία στην αποθήκη Μπρινκς – Ματ του Χίθροου.

Το BBC υποστήριξε χαρακτηριστικά: «Όσοι φορούν χρυσά κοσμήματα αγορασμένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, πιθανότατα έχουν ένα κομμάτι από τη ληστεία Μπρινκς – Ματ». Τα Panama Papers αποκαλύπτουν πάντως πως ο χρυσός εκείνος έχει ταξιδέψει πολύ μακριά…

xryso-500

Η «Κατάρα της Μπρινκς – Ματ» και οι δεκάδες δολοφονίες

Η ληστεία αυτή οδήγησε σε μία σειρά τραγικών γεγονότων που στοίχισαν τη ζωή σε πολύ κόσμο. Όσοι αναμείχθηκαν άμεσα ή έμμεσα με τη ληστεία και τα κλοπιμαία (χρυσοχόοι, διακινητές και όσοι ανέλαβαν το «ξέπλυμα» χρήματος) κατέληξαν νεκροί, συγκεκριμένα άγρια δολοφονημένοι. Κάπως έτσι ξεκίνησε και ο θρύλος της «κατάρας του θησαυρού» του Χίθροου, που μέχρι σήμερα προκαλεί ενδιαφέρον και ερωτηματικά.

Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή και ο χρυσός… άφαντος.