Αμύθητα ποσά: Πού βρίσκεται θαμμένος ο θησαυρός του Εσκομπάρ που ψάχνουν όλοι οι κυνηγοί του κόσμου (Pics)

Τα θαμμένα μετρητά δεν βρέθηκαν ποτέ, αλλά οι αναφορές στο βιβλίο του αδελφού του Εσκομπάρ διατηρούν ολοζώντανο το θρύλο...

Ένα εκατομμύριο δολάρια ήταν η αμοιβή των ανδρών του για κάθε νεκρό αστυνομικό, τον καιρό του ανένδοτου πολέμου ανάμεσα στο Καρτέλ Μεδεγίν με την ειδική μονάδα της αστυνομίας, Search Bloc. Ποσό που βρισκόταν σε ψιλά στην τσέπη του Πάμπλο Εσκομπάρ, ο οποίος υπολογίζεται ότι την εποχή της παντοδυναμίας του έβγαζε περίπου 420 εκατ. δολάρια την εβδομάδα, χάρη στην εξαγωγή 15 τόνων κοκαΐνης από τα σύνορα του Μεξικού και την Καραβαϊκή προς το Μαϊάμι.

Τόσο χρήμα δεν ξεπλένοταν φυσικά με τίποτα, για να καταλήξει σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Ούτε χωρούσε στους ήδη υπάρχοντες αποθηκευτικούς χώρους. Έπρεπε να δημιουργούνται συνεχώς νέοι και μάλιστα να γνωρίζουν όσο το δυνατόν λιγότεροι άνθρωποι την υπάρξη τους. Ιδανικά δύο: Ο Πάμπλο Εσκομπάρ και ο αδελφός του, άμεσος συνεργάτης και υπεύθυνος οικονομικών, των «επιχειρήσεων», Ρομπέρτο Ντε Χεσούς Εσκομπάρ Γκαβίρια (που στη σειρά Narcos του Neftlix εμφανίζεται ως ξάδερφός του).

Το 2009 ο Ρομπέρτο Ντε Χεσούς (ο οποίος φυλακίστηκε για μόνο 10 χρόνια) εξέδωσε βιβλίο, με τον τίτλο: «Η ιστορία του λογιστή: Μέσα στον βίαιο κόσμο του καρτέλ Μεδεγίν».

Σε αυτό, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τους δύο επικεφαλής ήταν που να κρύβουν τα χρήματα. «Δημιούργησα το σύστημα των caletas, μικρές κρυψώνες στους τοίχους των σπιτιών και των διαμερισμάτων. Μία μόνο καλέτα μπορούσε να περιέχει έως και 5 εκατ. δολάρια. Επιπλέον θάφτηκαν χρήματα σε διαφορετικά αγροκτήματα μέσα σε πλαστικές σακούλες. Κανείς δεν γνώριζε την ακριβή τοποθεσία».

Λέγεται ότι το 10% του ετήσιου τζίρου, δηλαδή περίπου 200.000 εκατ. δολάρια χάνονταν, είτε λόγω μούχλας (από την υγρασία), είτε διότι κατέληγαν τροφή για ποντίκια. Όπως επίσης ότι και η οργάνωση ξόδευε περίπου 2.500 δολάρια το μήνα μόνο για τα λαστιχάκια που χρειάζονταν για να χωρίζονται σε δεσμίδες τα χαρτονομίσματα.

Οι μαρτυρίες του Νο. 2 του Καρτέλ Μεδεγίν είναι ουσιαστικά ο λόγος που δημιουργήθηκε ο θρύλος για το χαμένο θησαυρό του Πάμπλο Εσκομπάρ. Έναν θησαυρό που 23 χρόνια μετά το θάνατό του αναζητά κόσμος και κοσμάκης. Από τους παραδοσιακούς κυνηγούς τέτοιων, έως φτωχούς Κολομβιανούς αγρότες και πράκτορες της CIA, με πάσα επισημότητα.

Το 2015, ένας αγρότης φέρεται να βρήκε θαμμένα στο Μεντεγίν 600.000 δολάρια. Η ιστορία αποκαλύφθηκε στο διαδίκτυο και ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε ούτε από τον ίδιο τον αγρότη, ούτε από την κυβέρνηση της Κολομβίας. Καμία βέβαια από τις δύο πλευρές δεν είχε λόγους να επιβεβαιώσει μια τέτοια είδηση.

Ο τελευταίος στον οποίο προξένησε εντύπωση ήταν μάλλον ο Ρομπέρτο Ντε Χεσούς. Ο οποίος είχε επίσης αναφέρει στο βιβλίο του ότι «όταν παραδοθήκαμε και πήγαμε οικειοθελώς στη φυλακή, θάψαμε περισσότερα από 10 εκατ. δολάρια σε πλαστικές σακούλες».

Ερωτηθείς για το ποια είναι η πιο συχνή ερώτηση που του κάνουν, μαθαίνοντας ότι είναι ο γιος του πιο διαβόητου εγκληματία που έζησε ποτέ, ο Χουάν Πάμπλο Εσκομπάρ δεν το σκέφτηκε στιγμή, στη συνέντευξη που έδωσε τον Μάρτιο του 2017 στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Που είναι τα λεφτά»;

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το ίδιο αναρωτιέται κι αυτός. «Είναι αλήθεια, κληρονομήσαμε πάρα πολλά πράγματα: τα πάντα. Είναι επίσης αλήθεια ότι το Καρτέλ Κάλι και η κυβέρνηση, όλοι ήθελαν ένα κομμάτι του «γλυκού». Μας απειλούσαν. Γι αυτούς ήταν πολύ εύκολο να μας πάρουν τα πάντα και για εμάς πολύ εύκολο να τα δώσουμε όλα, γιατί θέλαμε να σώσουμε τη ζωή μας. Υπήρχε πολύ χρήμα βέβαια, πολλή πολυτέλεια, αλλά τώρα που ξανακοιτάζω εκείνη την εποχή, βλέπω ότι μας έκαναν χάρη. Γιατί μας απελευθέρωσαν από αυτού του είδους τα χρήματα, ώστε να αρχίσουμε ξανά από την αρχή, ελεύθεροι».

Λίγες εβδομάδες μετά το θάνατο του Εσκομπάρ, η χήρα του, Μαρία Βιτόρια Ενάο Εσκομπάρ πήγε μόνη της, μαυροφορεμένη, σε μια συνάντηση ενώπιον περίπου 40 ανδρών, της ελίτ των εμπόρων ναρκωτικών της Κολομβίας, οι οποίοι μόνο φιλικά διακείμενοι δεν ήταν απέναντί της.

«Κοιτάξτε, κύριοι, τον πόλεμο τον χάσαμε. Βρισκόμαστε εδώ για να επιτύχουμε μια συμφωνία και να σώσω τη ζωή μου και τη ζωή των παιδιών μου, την οικογένεια Εσκομπάρ, τους δικηγόρους μας και γενικότερα τους ανθρώπους του Πάμπλο Εσκομπάρ».

Η επίθεση όχι εναντίον της αλλά κατά του νεκρού συζύγου της, των αδερφών του και άλλων συγγενών ήταν μεγάλης έντασης από όλους σχεδόν τους παριστάμενους. Οι περισσότεροι εξ’ αυτών ήταν εκπρόσωποι του Καρτέλ Κάλι, το οποίο πολέμησε λυσσαλέα ο Εσκομπάρ.

Κάποιοι από αυτούς είχαν απαχθεί από τον Εσκομπάρ, σε άλλους είχε σκοτώσει τα αδέρφια τους, είχε κάψει τα σπίτια τους και τους είχε αναγκάσει να εγκαταλείψουν την Κολομβία.

Η απόφασή τους ήταν να ζήσουν όλοι εκτός από τον υιό Χουάν Πάμπλο, ενώ η οικογένεια Εσκομπάρ έπρεπε να καταβάλλει ως αποζημίωση για τον πόλεμο ανάμεσα στο καρτέλ του Μεδεγίν και στο καρτέλ του Κάλι, ποσό 120.000.000 δολαρίων.

Τις επόμενες εβδομάδες η Μαρία Βιτόρια προσπάθησε μαζί με δικηγόρους και συμβολαιογράφους να αποτιμήσει την περιουσία του νεκρού συζύγου της.

Αυτό κατέστη δυνατό μόνο για το 30% και αυτό σε ακίνητα, αεροπλάνα, σκάφη αναψυχής, πανάκριβα αυτοκίνητα, μηχανές και έργα τέχνης, τα οποία στάλθηκαν με λίστες στους υποψήφιους νέους ιδιοκτήτες τους. Με τη… γενναιόδωρη στάση της, η χήρα του Εσκομπάρ κατάφερε να σώζει τη ζωή του Χουάν Πάμπλο.

Τα θαμμένα μετρητά όμως δεν βρέθηκαν ποτέ, γεννώντας αστικούς μύθους για σπηλιές γεμάτες με εκατομμύρια δολάρια, για πλαστικές σακούλες θαμμένες στην γη, για τοίχους χτισμένους με λεφτά και κρύπτες με κασόνια γεμάτα δολάρια.

Αυτά ψάχνουν να βρουν ακόμη κάποιοι και μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και οι πρώην πράκτορες της CIA, Doug Laux και Ben Smith. Πρωτοπαλίκαρα πλέον της «τρέλας» για το βίο και την πολιτεία του Πάμπλο, που έχει καταβάλλει τους Αμερικανούς, μετά την προβολή της σειράς «Narcos».

Το Discovery έχει στήσει ειδική εκπομπή για να εξάψει ακόμα περισσότερο τη φαντασία και να εδραιώσει το θρύλο. Ο τίτλος της «Finding Escobar’s Millions». Πρωταγωνιστές είναι οι Laux και Smith, οι οποίοι ηγούνται μίας ερευνητικής ομάδας στην Κολομβία, ώστε να ανακαλύψουν τον κρυμμένο θησαυρό του Εσκομπάρ, σε μετρητά, ράβδους χρυσού και κοσμήματα.

Όλα αυτά, σύμφωνα με ανεπίσης πηγές, κοστολογούνται στα 58 δισεκατομμύρια δολάρια…

Οι Laux και Smith παρουσιάζονται να μιλούν με ανθρώπους που στο παρελθόν εμπλέκονταν με κάποιο τρόπο στη μεταφορά των τεράστιων ποσοτήτων κοκαΐνης. Σε πρώτη φάση, η έρευνα δεν τους έβγαλε στο κολομβιανό υπέδαφος, αλλά στο… βυθό της Καραβαϊκής.

Οι δύο πρώην πράκτορες ανακάλυψαν τον Ιανουάριο το μεταλλικό σκελετό ενός εκ των υποβρυχίων που χρησιμοποιούσε το Καρτέλ για να μεταφέρει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας την άσπρη σκόνη από την Κολομβία στο Πουέρτο Ρίκο, προτού αναλάβουν τα ταχύπλοα να τη βγάλουν στις ακτές του Μαϊάμι.

Το εύρημα φέρεται να αποκαλύφθηκε μετά από μία θύελλα που μετατόπισε την άμμο στον πυθμένα. Με τη χρήση υποβρύχιων καμερών, οι δύτες βρήκαν αρκετό μέταλλο, αλλά όχι τους θησαυρούς για τους οποίους έψαχναν. Πιστεύουν όμως (ή θέλουν να πιστεύουν) ότι η εξερεύνηση του υποβρυχίου θα τους δώσει στοιχεία που θα τους οδηγήσουν στα ίχνη ενός μέρος από τα αμύθητα πλούτη του ναρκοβαρώνου.

Ο άνθρωπος που «χιόνισε» με κοκαΐνη όλη την υφήλιο ήταν επί εφτά διαδοχικά χρόνια στη λίστα των 10 πλουσιότερων του κόσμου, με βάση τα στοιχεία του Forbes. Σήμερα, βάσει αυθαίρετων (προφανώς) υπολογισμών, θα ήταν ο 5ος στη σχετική λίστα – ικανός να δίνει ετήσιο βοήθημα 728 δολαρίων σε κάθε έναν από τους 50 εκατομμύρια πολίτες της Κολομβίας.

Οι δεκάδες μικροί θησαυροί που έκρυψε πριν πεθάνει, διεγείρουν τη φαντασία και τεστάρουν την τύχη των κατοίκων κυρίως του Μεδεγίν. Θα την μακάριζαν αν έβρισκαν μόνο ένα μικρό τμήμα, αντίστοιχο των 2 εκατ. δολαρίων, που έκαψε κάποτε, μέσα σε λίγες ώρες, ο κυνηγημένος Πάμπλο για να ζεστάνει την μικρή του κόρη σε ένα δάσος της Κολομβίας…