Όταν πριν από ένα χρόνο και κάτι έγραφα για τις μεγαλύτερες συμμορίες μηχανόβιων στην Αμερική, δε φανταζόμουν ότι θα υπήρχε ελληνική έκδοση σε αυτό. Ίσως να μου είχε διαφύγει, ίσως να κοιμόμουν τον ύπνο του δικαίου όπως πάντα, αλλά πίσω στο 2015 η Ελλάδα είχε μια τεράστια διεθνή διάκριση. Ένας 49χρονος Χαρλεάς είχε συλληφθεί για πληθώρα παραβιάσεων του ποινικού κώδικα, με το ελαφρύτερο του έγκλημα να είναι κακούργημα. Αυτό έφερε τότε στο φως την δράση του ελληνικού παραρτήματος των περίφημων Hell’s Angels.
Δεν θα περιμέναμε με τίποτα ότι μπορεί η Ελλάδα να μετέχει σε μια οργάνωση διεθνούς απήχησης και δράσης. Οκ, για πλάκα λέμε ότι είναι τιμή, όμως μοιάζει πολύ περίεργο ότι θελήσαμε να αντιγράψουμε και αυτό το πράγμα από τους Αμερικάνους.
Ο 49χρονος που συνελήφθη το 2015 έδωσε την ευκαιρία στις αστυνομικές αρχές, αλλά και στο ευρύ κοινό να μάθουν πολλά πράγματα για την εν Ελλάδι δράση των Hell’s Angels. Και η Ελλάδα δεν είναι μια μεμονωμένη χώρα, αλλά ένα μεγάλο κέντρο των βαλκανικών δράσεων της «συμμορίας».
Ο λόγος που το τοποθετώ σε εισαγωγικά είναι γιατί τα μέλη των Hell’s Angels δεν αποδέχονται με τίποτα αυτό τον όρο. Τουλάχιστον όχι με την έννοια της εγκληματικής οργάνωσης και τονίζουν ότι οι πράξεις μελών δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν όλη την οργάνωση.
Απ΄όλες τις πληροφορίες που συνέλεξε η αστυνομία τότε, φάνηκε ότι οι Άγγελοι είχαν και έχουν 6 παραρτήματα στην Ελλάδα. Η Γλυφάδα, το Κορωπί, η Ηγουμενίτσα είναι τα τρία μεγάλα και πιο γνωστά. Μάλιστα, στο κάμπινγκ στο Δρέπανο είχε γίνει η παγκόσμια συνάντηση των μελών των Hell’s Angels, με περίπου 3.500 μέλη να καταφτάνουν στην περιοχή.
Τα περιστατικά που φανερώνουν τη δράση τους
Στις διάφορες κατηγορίες που απαγγέλθηκαν τότε στον 49χρονο υπήρχαν εκβιασμοί, σεξουαλική εκμετάλλευση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις, διακίνηση ναρκωτικών, υπεξαίρεση και παραχάραξη εγγράφων. Ανάλογα τέτοια περιστατικά απαντώνται σε δικογραφίες του πρόσφατου παρελθόντος.
Το 2010 συντάχθηκαν έγγραφα της Europol, για εμπλοκή σε εγκληματική δράση μελών των «Hells Angels» που βρίσκονται σε βαλκανικές χώρες και οι οποίοι επεκτείνουν συνεχώς τη δράση τους σε μία προσπάθεια ελέγχου της διακίνησης ναρκωτικών, μέσω του επονομαζόμενου «Βαλκανικού Αξονα». Δυόμισι χρόνια μετά συνελήφθησαν 25 μέλη των «Hell Angels» στη Μαγιόρκα. Τα μέλη του κλαμπ φέρεται ότι εμπλέκονταν σε διακίνηση ναρκωτικών, εκβιάσεις αλλά και «ξέπλυμα χρήματος». Λίγους μήνες αργότερα συνελήφθησαν στην Ισπανία και άλλοι από το ίδιο κλαμπ-οργάνωση μοτοσικλετιστών για εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από τις ΗΠΑ.
Στις 12 Οκτωβρίου 2011 σημειώθηκε έκρηξη σε στούντιο τατουάζ που στεγαζόταν σε εμπορικό κέντρο στην οδό Α. Μεταξά στη Γλυφάδα. Η αστυνομία απέδωσε την έκρηξη σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ μελών των Hell’s Angels.
Ένα χρόνο αργότερα, στις 20 Νοεμβρίου 2012, ένας 31χρονος Ελληνοκαναδός, μέλος συμμορίας που εισήγαγε τόνους κοκαΐνης από το Μεξικό στην Αμερική, βρέθηκε δολοφονημένος στον Χάρακα Κερατέας. Τα στοιχεία λένε ότι του είχε χορηγηθεί υπνωτικό και οι θύτες τον έδεσαν, τον στραγγάλισαν και τον έκαψαν.
Μόλις το 2013 στα νότια προάστια της Αθήνας συνελήφθη 42χρονος μέλος του κλαμπ για διακίνηση 8 κιλών κοκαΐνης.
Τον Νοέμβριο του 2014 εξερράγη βόμβα στη λέσχη των Hell’s Angels στην οδό Γορτυνίας στην περιοχή Σκάρπιζα Κορωπίου. Όταν την επόμενη μέρα έγινε έφοδος στα γραφεία της λέσχης, εντοπίστηκαν ρόπαλα, σπαθιά και έντυπο υλικό με λεπτομέρειες για την εσωτερική λειτουργία της λέσχης. Στα σπίτια δύο εκ των 12 μελών βρέθηκαν πιστόλια. Κατασχέθηκαν και οι κάτοχοι οδηγήθηκαν στη φυλακή.
Στο έντυπο υλικό αναγραφόταν επ΄ακριβώς πως μπορεί κάποιος να γίνει μέλος και έμπιστος των ηγετών των παραρτημάτων. Για να γίνει κάποιος μέλος έπρεπε πρώτα να προταθεί από υπάρχοντα μέλη της λέσχης. Στη συνέχεια καλούνταν να αποδείξει την αξία του με μικροπαρανομίες, όπως κλοπές και εκφοβισμοί. Στη συνέχεια πήγαινε σε πιο βαριά εγκλήματα. Στο αντίστοιχο καταστατικό της Αμερικής έφταναν ως και τη δολοφονία. Στο ελληνικό έδαφος δεν ήταν σαφές αν είχε ισχύ αυτό.
Όποιο μέλος δεν συμμετείχε στις δράσεις ή αρνούνταν κάποια αποστολή, ήταν υποχρεωμένο να πληρώσει πρόστιμο. Ειδάλλως τον περίμενε άλλου είδους τιμωρία. Όσοι κερδίσουν την εμπιστοσύνη, μπορούν να πάρουν και το παράσημο τους. Αυτό είναι δερμάτινο τζάκετ με κέντημα το σήμα των Angels με το μότο τους.
«Όταν κάνουμε το σωστό, κανείς δεν το θυμάται. Οταν κάνουμε λάθος, κανείς δεν το ξεχνά»