Βασίλης Μηλιώνης
Ιστορίες

Βασίλης Μηλιώνης: Το golden boy που δεν τιμωρήθηκε ποτέ

Έξι χρόνια μετά κι ακόμα αναρωτιόμαστε πως γίνεται να μην πέρασε σχεδόν καθόλου χρόνο στη φυλακή.

Μπορεί τα 6 χρόνια να είναι ένα πολύ μικρό διάστημα για να εκτιμήσει κανείς μια παρελθοντική κατάσταση, όμως ζούμε στην εποχή που η έννοια του χρόνου έχει αλλάξει. Τα 6 χρόνια μοιάζουν με μια ολόκληρη ζωή. Άπειρα πράγματα ήταν άρδην διαφορετικά πριν 6 χρόνια. Τότε για παράδειγμα είχαν εμφανιστεί για πρώτη φορά εταιρείες-πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, που γίνονταν οι αντίστοιχες Tellas, CYTA κλπ του ρεύματος. Ανάμεσα τους και η Hellas Power. Μια εταιρεία που τότε διαφημιζόταν πολύ και προσλάμβανε σωρηδόν κόσμο, ιδίως στο τηλεφωνικό κέντρο. Ηγέτης της ο Βασίλης Μηλιώνης.

Η Hellas Power δεν περπάτησε πολύ. Και αυτό συνέβη γιατί αποδείχτηκε ότι η εταιρεία δεν απέδιδε φόρους και λήστευε ουσιαστικά το ελληνικό κράτος προς τέρψιν του ιδιοκτήτη της. Αυτή η ιστορία και η κατάληξη της μοιάζουν με περσινά ξινά σταφύλια. Δεν είναι όμως. Γιατί πριν λίγες μέρες ο Βασίλης Μηλιώνης αγόρασε τη Βίλα Σαραντόπουλου στο Πόρτο Χέλι. Μια βίλα θρυλική με πολλά δωμάτια και μπάνια. Και τιμή αγοράς στα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Και φτάνεις στο σημείο να αναρωτιέσαι: πώς ένας τύπος που βρέθηκε μια ανάσα από τη φυλακή και καταδικάστηκε μαζί με τον ηγέτη της Energa, για κλοπή κοντά στα 250 εκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό κράτος, καταφέρνει να προβεί σε μια τέτοια αγορά; Πώς το κατάφερε αυτό ο Βασίλης Μηλιώνης;

Βασίλης Μηλιώνης: Το golden boy που δεν τιμωρήθηκε ποτέ

Αρχικά, μιλάμε για έναν τύπο που σπούδασε στα καλύτερα πανεπιστήμια. Business Administration στο City του Λονδίνου, μεταπτυχιακό στο Cass, αργότερα δουλειές σε εταιρείες-κολοσσούς της ενέργειας όπως η Clarksons και γενικά μια τρίφυλλη ζωή στο Λονδίνο. Το 2008 αποφάσισε να ιδρύσει την Aegean Power που αργότερα ονόμασε Hellas Power. Μέχρι το 2012, όταν και συνελήφθη, ζούσε μια ζωή που ελάχιστοι στην Ελλάδα μπορούν να ζήσουν.

Πανάκριβα αυτοκίνητα όπως η Porsche Cayenne με την οποία συμμετείχε στον διεθνή διαγωνισμό αυτοκινήτων Dustball 4000. Ή όπως η Ashton Martin που την περιέφερε με θόρυβο στο Κολωνάκι. Πρώτο τραπέζι πίστα στα μπουζούκια με την παρέα του, όπου η χαμηλότερη ταρίφα στα έξοδα του ήταν τα 40-50 χιλιάρικα. Γνωστά μοντέλα και γενικώς εντυπωσιακές γυναίκες συνεχώς στο πλάι του. Χαρέμια από γυναίκες. Εκείνος πότε με πανάκριβα κουστούμια που τα έραβε σε οίκους μόδας και πότε με πολύ casual ντύσιμο. Φωτογραφίες με πολιτικούς.

Έχει κι άλλα. Πτήσεις με το ιδιωτικό του lear jet προς το Μαϊάμι κι από κει μετάβαση στις Μπαχάμες, σε ένα σπίτι απ΄αυτά που βλέπουμε σε φωτογραφίες και μας τρέχουν τα σάλια. Ταξίδια σε μέρη που εμείς, οι «εργοδότες» του, θέλουμε τρεις ζωές να τα κάνουμε. Μια φορά είχε μπουχτίσει από τη Μύκονο και μαζί με την παρέα του έκλεισε τελευταία στιγμή εισιτήρια για Κωνσταντινούπολη. Εννοείται first class. Και διαμονή στο Four Seasons. 7 χιλιάρικα έφυγαν σε ένα τριήμερο. Του Αγίου Πνεύματος γαρ.

Βασίλης Μηλιώνης: Το golden boy που δεν τιμωρήθηκε ποτέ

Για κάθε ώρα που περνούσε στο γραφείο του, περνούσε πέντε σε καφέδες, ποτά, μπουζούκια και συζητήσεις για τα ταξίδια του. Μια εβδομάδα πριν τη σύλληψη του βρισκόταν στο Μαζωνάκη και είχε ξοδέψει ξανά 80.000 ευρώ. Όχι λεφτά που τα δούλεψε προφανώς.

Ο ισχυρισμός του ότι από το 2011 είχε πουλήσει την εταιρεία σε ρωσοαραβικά funds και δεν ήξερε ότι από πίσω βρισκόταν ο Άρης Φλώρος, του απέφεραν μια ποινή κάθειρξης 10 ετών. Μια ποινή που αν την είχε εκτίσει, θα λέγαμε ότι υπάρχει μια χαρά δικαιοσύνη. Αμ δε…

Στην πρώτη του σύλληψη έκατσε ελάχιστα στη φυλακή. Βγήκε σχεδόν άμεσα και προσπάθησε να διατηρήσει ένα χαμηλό προφίλ. Άλλωστε, έπρεπε κάθε δύο βδομάδες να δίνει το «παρών» σε αστυνομικό τμήμα. Προφανώς και δεν έγινε ποτέ αυτό με το χαμηλό προφίλ. Το 2014 η Μύκονος έγινε τόπος απίστευτης σπατάλης από εκείνον για τα γενέθλια του. Μια βδομάδα κράτησαν οι εορτασμοί. Όχι με φτήνια. Το ακριβώς αντίθετο.

Βασίλης Μηλιώνης: Το golden boy που δεν τιμωρήθηκε ποτέ

Τέσσερις πολυτελείς βίλες των 2.500 ευρώ τη βραδιά, τέσσερα θηριώδη τετράτροχα με κόστος 7.500 ευρώ την εβδομάδα, ένα φορτηγό ανεφοδιασμού εκλεκτών αλκοολούχων ποτών, προσωπικός σεφ και ρεζερβέ πρώτη ξαπλώστρα- κύμα για τριάντα καλεσμένους του στα πανάκριβα beach bar-restaurants του νησιού. Οι σαμπάνιες Moet να ρέουν άφθονες, το χρυσό του ρολόι να τυφλώνει και γύρω του μια πλειάδα ανθρώπων που δεν τους πολυένοιαζε ότι ο εορτάζων είχε κατασπαταλήσει ένα τεράστιο ποσό από το ελληνικό κράτος.

Το συνολικό κόστος του πάρτι έφτασε τα 100.000 ευρώ. Τριάντα χιλιάρικα παραπάνω από την εγγύηση που είχε πληρώσει.

Τον Φεβρουάριο του 2017 ο Βασίλης Μηλιώνης καταδικάστηκε σε αυτή την 10ετη ποινή, αλλά λόγω πρότερου έντιμου βίου, ήταν με αναστολή. Εν τέλει, αφέθηκε ελεύθερος. Για να αγοράσει άνετος τη βίλα στο Πόρτο Χέλι.

Σχεδόν την ίδια εποχή που ο Μηλιώνης έγραφε ιστορία με το πάρτι του στη Μύκονο, στη Γερμανία η δικαιοσύνη επέβαλε ποινή κάθειρξης 42 μηνών σε έναν από τους πιο  classy πολίτες της χώρας. Δίχως αναστολή. Ο Ούλι Χένες, ποδοσφαιρικός θρύλος και πρόεδρος κοτζάμ Μπάγερν, καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή, μένοντας τελικά 21 μήνες στη φυλακή.

Οποιαδήποτε σύγκριση ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις είναι μάταιη. Στην Ελλάδα απλώς έχουμε καλύτερους δικηγόρους απ’ ότι στη Γερμανία…