Φαινόμενο Τρέισι Λορντς: Η τετραπέρατη πορνοστάρ που δεν ήταν και τόσο... Λολίτα
Ιστορίες

Φαινόμενο Τρέισι Λορντς: Η τετραπέρατη πορνοστάρ που δεν ήταν και τόσο… Λολίτα

Το κοριτσάκι με το αγγελικό πρόσωπο που «γλέντησε» ένα ολόκληρο σύστημα, φτάνοντας τη... χάρη του έως το γραφείο του προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν

To 1984 το εξώφυλλο της στο «Penthouse» σάρωσε σε πωλήσεις, δημιουργώντας νέο εισπρακτικό ρεκόρ. Στη συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ήταν 22 ετών, ότι ήταν παρθένα έως τα 19 και ότι είχε αποφοιτήσει από Κολέγιο με δίπλωμα εσωτερικής διακοσμήτριας.

Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν ήταν αλήθεια. Το κορίτσι με το… καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Τρέισι Λορντς είχε «δανιστεί» μια άλλη ζωή για να ξεγελάσει τους πάντες και να χρησιμοποιήσει την επιροή που ασκούσε στους άνδρες για να πλουτίσει. Δεν ήταν τόσο η ομορφιά και οι αναλογίες της, αλλά η παιδική αθωότητά της, που την εκτόξευσαν στην κορυφή των προτιμήσεων του ανδρικού κοινού.

Το εξώφυλλο στο «Penthouse» ήταν η εξέλιξη της ως γυμνό μοντέλο σε ανδρικά περιοδικά. Και παράλληλα το διαβατήριο της για τη βιομηχανία του πορνό.

Φαινόμενο Τρέισι Λορντς: Η τετραπέρατη πορνοστάρ που δεν ήταν και τόσο... Λολίτα

Η δεκαετία του ‘80, με τη ραγδαία διάδοση της βιντεοκασέτας, θεωρείται η χρυσή περίοδος της πορνογραφίας και η ψευδεπίγραφη σε όλα της, Τρέισι Λορντς εξελίχθηκε στην απόλυτη σταρ αυτής της βιομηχανίας. H νεανική της εμφάνιση και οι παθιασμένες ερμηνείες της την κατέστησαν περιζήτητη μεταξύ των παραγωγών και των σκηνοθετών του χώρου.

Δεν βάδιζε πάνω στο… σενάριο, αλλά αυτοσχεδίαζε λειτουργώντας με το ένστικτό της και κάπως έτσι εξελίχθηκε στην κότα με τα χρυσά αυγά. Ο μισθός της έφτασε τα 1.000 δολάρια τη μέρα, περίπου τα διπλάσια από τον αντίστοιχο άλλων πορνοστάρ.

Μέσα σε δύο χρόνια, η Τρέισι είχε γίνει η πιο πετυχημένη πορνοστάρ στον κόσμο, πρωταγωνιστώντας σε πάνω από 100 ταινίες. Κάθε μία από αυτές είχε κάνει τεράστιες πωλήσεις, προσδίδοντάς στην «Λολίτα» του πορνό τον τίτλο του κοριτσιού – φαινόμενο.

Κανείς δεν γνώριζε ακόμα τότε ότι η παιδικότητα της Τρέισι δεν ήταν επιτηδευμένη, αλλά πραγματική…

Το 1986, η Τρέισι ίδρυσε δική της εταιρεία παραγωγής και έγινε αφεντικό του εαυτού της. Στα μάτια του κόσμου, ήταν 23 χρόνων, αλλά στην πραγματικότητα είχε μόλις ενηλικιωθεί. Τον Ιούλιο του 1986, ένα μήνα μετά τα 18α γενέθλιά της, το FBI εισέβαλε στο σπίτι της και τη συνέλαβε, μετά από ένα ανώνυμο τηλεφώνημα που υποστήριζε ότι η Τρέισι ήταν ανήλικη όταν πρωταγωνιστούσε στις πορνοταινίες.

Κατά την ανάκριση, η Τρέισι δεν είχε καμία αναστολή να παραδεχτεί την πραγματική ηλικία της.

Φαινόμενο Τρέισι Λορντς: Η τετραπέρατη πορνοστάρ που δεν ήταν και τόσο... Λολίτα

Η Νόρα Κούζμα, όπως ήταν το πραγματικό όνομά της, κόρη Ουκρανών μεταναστών, είχε γεννηθεί τον Μάη του ’68 και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να μη γίνει… επαναστάτρια. Όταν ήταν 12 ετών, η μήτερα της εγκατέλειψε τον αλκοολικό πατέρα της και μαζί με τις τρεις αδελφές της μετακόμισαν στην Καλιφόρνια.

Εκεί, η μητέρα της δεν τα πήγε πολύ καλύτερα στην επιλογή συντρόφου. Σύναψε σχέσεις με έναν τοξικομανή, ο οποίος δεν δίσταζε να παρενοχλεί σεξουαλικά τη μικρή Νόρα.

Η τελευταία στράφηκε κατά της μητέρας της, θεωρώντας ότι ήταν υπεύθυνη για την πορεία που είχε πάρει η ζωή της οικογένειας. Όταν αυτή χώρισε με τον τοξικομανή Ρότζερ Χάϊες και ξεκίνησε σχέση με ένα φίλο του, η Νόρα αρνήθηκε να μετακομίσει μαζί τους σε νέο σπίτι. Έμεινε με τη μεγαλύτερη αδελφή της, ενώ οι δύο μικρότερες εγκαταστάθηκαν με τη μητέρα τους σε άλλο διαμέρισμα.

Η Νόρα έπρεπε πια να αυτοσυντηρηθεί και η πρώτη δουλειά της ήταν ως baby sitter. Η γυναίκα, το μωρό της οποίας φρόντιζε, προθυμοποιήθηκε να αυξήσει τις εργασιακές ευκαιρίες της. Έχοντας δουλειά σε καίρια θέση, έβγαλε στη Νόρα πλαστό πιστοποιητικό γεννήσεως και δίπλωμα αυτοκινήτου. Χρησιμοποιώντας τα πλαστά χαρτιά έβγαλε ταυτότητα. Η 15χρονη είχε… μεγαλώσει κατά έξι χρόνια. Το νέο όνομα της ήταν Κρίστι Ελίζαμπεθ Νούσμαν.

Φαινόμενο Τρέισι Λορντς: Η τετραπέρατη πορνοστάρ που δεν ήταν και τόσο... Λολίτα

Με αυτή την ταυτότητα μπήκε στο χώρο της πορνογραφίας και προκειμένου να θολώσει ακόμα περισσότερο τα νερά, χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Τρέισι Λορντς.

Η αποκάλυψη της πραγματικής ηλικίας της αποτέλεσε ένα «σοκ» για τη βιομηχανία του πορνό. Κόστισε εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες, πρακτορεία και περιοδικά που αναγκάστηκαν να αποσύρουν εκατοντάδες χιλιάδες ταινίες και περιοδικά από τα ράφια ώστε να μην τους ασκηθεί δίωξη για διακίνηση παιδικής πορνογραφίας.

Το ίδιο συνέβη φυσικά με όλες τις ταινίες και το φωτογραφικό υλικό της Τρέισι. Η κυβέρνηση του Ρόναλντ Ρίγκαν είχε βάλει στο στόχαστρο την πορνογραφία και σκόπευε να την καταστρέψει ολοσχερώς. Πολλές εταιρείες παραγωγής κήρυξαν πτώχευση.

Μαζί με την Τρέισι συνελήφθησαν οι ιδιοκτήτες της εταιρείας παραγωγής X-Citement Video και ο ατζέντης της. Η ίδια η Τρέισι δεν κατηγορήθηκε επειδή ακριβώς ως ανήλικη δεν θα μπορούσε να έχει δώσει «νόμιμη συγκατάθεση» για συμμετοχή σε απεικόνιση και εκτέλεση ερωτικής πράξης επί χρήμασι.

Οι ατζέντηδες και οι παραγωγοί που αποδέχθηκαν την πλαστή ταυτότητά της διώχθηκαν ποινικά και όλοι όσοι είχαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο σχέση με τις εν λόγω ταινίες αντιμετώπισαν προβλήματα με το νόμο για πολλά χρόνια.

Φαινόμενο Τρέισι Λορντς: Η τετραπέρατη πορνοστάρ που δεν ήταν και τόσο... Λολίτα

Καθώς η βιομηχανία του πορνό προσπαθούσε να ανασυνταχθεί, εν μέσω μιας τεράστιας κρίσης, η Τρέισι έβαλε σε εφαρμογή το μεγάλο κόλπο. Χρησιμοποιώντας τα ψεύτικα στοιχεία της, έβγαλε διαβατήριο και μετέβη στη Γαλλία, για να πρωταγωνιστήσει σε ακόμα μία ερωτική ταινία.

Ήταν η μοναδική που γυρίστηκε με την Τρέισι ως ενήλικη πρωταγωνίστρια και ανήκε στη δική της εταιρεία παραγωγής. Η ταινία, με τίτλο «Traci, I Love You», γυρίστηκε στις Κάνες και έγινε η πιο περιζήτητη πορνοταινία της δεκαετίας του ’80. Συνεπακόλουθο του γεγονότος ότι όλες οι άλλες ταινίες της είχαν αποσυρθεί και η κατοχή ή παρακολούθησή τους ήταν παράνομη.

Η Τρέισι πούλησε τα δικαιώματα της ταινίας αντί 100.000 δολαρίων, αποδεικνύοντας ότι πίσω από το αγγελικό προσωπείο βρισκόταν ένα δαιμόνιο επιχειρηματικό μυαλό. Το ότι κατάφερε να ξεγελάσει ακόμα και το δημόσιο των ΗΠΑ, φεύγοντας από τη χώρα με πλαστό διαβατήριο, χρησιμοποιήθηκε από τους παλιούς συνεργάτες της ως (αθωωτική) απόδειξη ότι δεν γνώριζαν και ήταν λογικό να παραπλανηθούν και οι ίδιοι. Την ίδια ώρα όμως το μίσος τους για την πρώην «βασίλισσα» του χώρου, έγινε άσβεστο.

Κατηγορήθηκε ανοιχτά ότι είχε κάνει το ανώνυμο τηλεφώνημα στο FBI και κατέδωσε τον εαυτό της, για να αποκομίσει τα οφέλη κατοχής της μοναδικής νόμιμης ταινίας με την υπογραφή της. Στην αυτοβιογραφία της, η Τρέισι αρνείται αυτή την κατηγορία και δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι πούλησε τα δικαιώματα, διότι ήθελε να αλλάξει ρότα στην καριέρα της και να μην έχει καμία σχέση με τις ταινίες τέτοιου είδους.

Φαινόμενο Τρέισι Λορντς: Η τετραπέρατη πορνοστάρ που δεν ήταν και τόσο... Λολίτα

Πράγματι, το «Traci, I Love You» ήταν η τελευταία τέτοιου περιεχομένου. Μετά τα 18 της σπούδασε υποκριτική και πρωταγωνίστησε στην ταινία «Not of This Earth». Στη δεκαετία του ‘90 συμμετείχε σε αρκετές ταινίες, κυρίως βέβαια σε χαμηλού προϋπολογισμού παραγωγές.

Μολονότι έπαιξε στο πλευρό του Τζόνι Ντεπ στο «Cry Baby» και εμφανίστηκε ως guest star σε μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες, όπως το «Love and Married» και το «Melrose Place», δεν έγινε ποτέ αυτό που ονειρευόταν στη δεύτερη απόπειρα της στην υποκριτική.

Μικρό το κακό. Το 2003 δημοσίευσε την αυτοβιογραφία της με τίτλο «Traci Lords: Underneath It All». Η ονομασία του βιβλίου προϊδέαζε ότι το κοριτσάκι που εξαπάτησε ένα ολόκληρο κραταιό σύστημα, βάζοντας βόμβα στα θεμέλια του, θα έκανε τα αποκαλυπτήρια του, λέγοντας (επιτέλους…) όλη την αλήθεια.

Έχει καμία σημασία αν την είπε; Όπως και το «Traci, I Love You», το βιβλίο έγινε best seller.

Και πράγματι, ειλικρινής ή όχι με αυτόν, η Τρέισι, Νόρα ή Κρίστι – Ελίζαμπεθ αγαπά πολύ τον εαυτό της…