1000 φορές μεγαλύτερη ισχύ απ' τη βόμβα στη Χιροσίμα: Η έκρηξη-μυστήριο που έκαψε 1000 τ. χλμ δάσους σε 5''
Βρείτε μας στο

Το 1908 ήταν μια σημαντική χρονιά για την ανθρωπότητα. Δεν αναφερόμαστε, φυσικά, στην ίδρυση του… Παναθηναϊκού, αλλά σε ένα άλλο γεγονός που συνέβη χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα. Στα τέλη Ιουνίου εκείνης της χρονιάς, στον απομακρυσμένο ποταμό Τουνγούνσκα στη Σιβηρία, η περιοχή συνταράσσεται από μία έκρηξη που σύμφωνα με τους ερευνητές ήταν χίλιες φορές ισχυρότερη από την πυρηνική βόμβα της Χιροσίμα. Η επίσημη εκδοχή κάνει λόγο για σύγκρουση κομήτη, αστεροειδούς ή μετεωρίτη. Ακόμη και σήμερα, όμως, οι θεωρίες συνωμοσίας για το τι συνέβη πραγματικά δίνουν και παίρνουν.

Το συμβάν

Το γεγονός συνέβη το πρωί της 30ής Ιουνίου και προήλθε από τη διάλυση στη γήινη ατμόσφαιρα ενός ουράνιου σώματος, περίπου 5 με 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Το αποτέλεσμα ήταν να ισοπεδωθούν περίπου 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους και να εξαφανιστούν περίπου 80.000.000 δέντρα, ενώ η περιοχή που ένιωσε την ισχύ της τρομακτικής έκρηξης, με βάση τις μαρτυρίες, εκτεινόταν στα 2,15 εκατομμύρια στρέμματα. Μπορεί να μην συγκρίνεται καν με εκείνη που κάποτε εξαφάνισε τους δεινόσαυρους, αλλά είναι βέβαιο πως αν αντί για μια απομονωμένη περιοχή στη Σιβηρία είχε «σκάσει» σε αστικό περιβάλλον, αμέτρητοι εκπρόσωποι του ανθρώπινου είδους θα είχαν την τύχη των γιγαντιαίων ερπετών.

Όπως είναι λογικό, ένα τέτοιο συμβάν δεν άργησε να «γεννήσει» αμέτρητες θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την προέλευσή του.

Το πείραμα του Τέσλα

Το όνομα ενός από τους μεγαλύτερους φυσικούς και επιστήμονες του 20ού αιώνα δεν θα μπορούσε να λείπει από το «Συμβάν του Τουνγκούσκα». Σύμφωνα με τη θεωρία, εκείνη την περίοδο δούλευε πάνω στο «πρότζεκτ» της περίφημης «ακτίνας θανάτου». Έχοντας κάνει σκοπό της ζωής του την εξεύρεση ενός τρόπου μεταφοράς ενέργειας χωρίς καλώδια, ο Τέσλα πίστευε πως μια τέτοια τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως επιθετικό και αμυντικό όπλο σε περίοδο πολέμου. Πιστεύεται πως εκείνο το βράδυ «σημάδεψε» τον Βόρειο Πόλο, όμως για κάποιο λόγο η ακτίνα ενέργειας χτύπησε την περιοχή με τα αποτελέσματα που αναφέραμε νωρίτερα.

ΑΤΙΑ

Για τους οπαδούς της συγκεκριμένης θεωρίας, το γεγονός αναφέρεται ως το «Ρωσικό Ρόσγουελ». Πιστεύουν δηλαδή πως η έκρηξη προήλθε από τη συντριβή ενός ΑΤΙΑ, το οποίο προσέγγιζε στη Γη, για δικούς του λόγους, με πιθανότερο την αναζήτηση γλυκού νερού από τη λίμνη Βαϊκάλη προκειμένου να το χρησιμοποιήσει στους πυρηνικούς του αντιδραστήρες. Σύμφωνα με τη διήγηση, δεν είναι καθόλου τυχαίο πως σε σχετικά κοντινή απόσταση (για τα δεδομένα στης Σοβιετικής Ένωσης) βρίσκεται το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, η «καρδιά» του διαστημικού προγράμματος της πρώην ΕΣΣΔ.

Μαύρη Τρύπα και Αντιύλη

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 δύο φυσικοί από το πανεπιστήμιο του Τέξας, οι Άλμπερτ Τζάκσον και Μάικλ Ράιαν, λοιπόν, δημοσίευσαν την εργασία τους με βάση την οποία η έκρηξη της Τουνγκούσκα προήλθε από μία «μικρή» Μαύρη Τρύπα που τυχαία βρέθηκε στο δρόμο μας. Αν και ακόμη και σήμερα γνωρίζουμε ελάχιστα για αυτά τα… πράγματα, η απάντηση που δόθηκε από την υπόλοιπη κοινότητα ήταν πως η πορεία της δεν θα σταματούσε στην επιφάνεια της γης, αλλά θα συνεχιζόταν μέχρι να βγει από την άλλη πλευρά και κατόπιν θα προχωρούσε στο ταξίδι της στο διάστημα, έχοντας προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη καταστροφή στον πλανήτη.

Αντίστοιχο ήταν και το κενό μιας άλλης συναφούς θεωρίας που αναπτύχθηκε το 1965 από τους Κόουαν, Ατλούρι και Λίμπι. Με τη μόνη διαφορά πως το γεγονός δεν αποδόθηκε σε Μαύρη Τρύπα, αλλά σε κάτι άλλο για το οποίο ο μέσος άνθρωπος δεν έχει την παραμικρή ιδέα: Την φοβερή και τρομερή αντιύλη. Μια μορφή ύλης που αποτελείται από τα αντισωματίδια των σωματιδίων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να δημιουργήσουν πολλαπλάσια ενέργεια σε σχέση με τους συνηθισμένους τρόπους που ο άνθρωπος έχει στη διάθεσή του.

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»

Κανείς ακόμα δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι συνέβη εκείνη τη μέρα. Σε ένα πράγμα μόνο συμφωνούν όλοι. Ότι μιλάμε για μια τρομακτική έκρηξη που απελευθέρωσε σε ενέργεια το χιλιαπλάσιο της ατομικής βόμβας της Χιροσίμα. Και αυτό τα λέει όλα για την ισχύ της…