Χοσέ Μανουέλ Μαρτίνεζ: Ο πληρωμένος δολοφόνος με το καλοσυνάτο χαμόγελο
Βρείτε μας στο

«Πήγα στην εγγονή μου, την αγκαλιάσα και της είπα “εσύ κι εγώ θα μπούμε σε αυτό το μαγαζί για μία ώρα και θα πάρεις όποιο παιχνίδι θέλεις. Εντάξει;”. Την φίλησα και πήγαμε μαζί στο μαγαζί». Αν άκουγες μια τέτοια φράση θα σκεφτόσουν πως ο άνθρωπος που την ξεστόμισε είναι ένας κλασσικός παππούς που αγαπάει το εγγόνι του. Δεν θα φανταζόσουν με τίποτα πως είναι μεν αυτό, αλλά είναι και ταυτόχρονα ένας από τους πιο διαβόητους πληρωμένους δολοφόνους στις ΗΠΑ. Για την ακρίβεια, είναι αυτός με το μεγαλύτερο νούμερο σε επιτυχημένες εκτελέσεις. 36 τον αριθμό! Ο Χοσέ Μανουέλ Μαρτίνεζ είναι ο εγκληματίας που θα τον αφηγούνται στο μέλλον.

Δεν είναι καμία αγιοποίηση των εγκληματιών και των εγκλημάτων που έκανε. Είναι απλώς η παραδοχή ότι το πέρασμα του χρόνου απαλύνει την συνείδηση των ανθρώπων. Ακυρώνει την έννοια των τύψεων και μας επιτρέπει να εξιστορούμε ανθρώπους και τα πεπραγμένα τους δίχως να είναι τόσο ισχυρός ο αποτροπιασμός και η σκληρότητα απέναντι στις πράξεις τους. Γινόμαστε αντικειμενικοί. Για τον Χοσέ Μανουέλ Μαρτίνεζ είναι ακόμα νωρίς για να του χαριστεί αυτό το προνόμιο.

Αν ο σπουδαίος Λομπρόζο τον έβλεπε σήμερα, θα έγραφε ένα νέο βιβλίο Φυσιογνωμικής. Ή και όχι. Πιθανότατα σε κάποια θεωρία του ο Χοσέ Μανουέλ Μαρτίνεζ να έχει τα χαρακτηριστικά που προέβλεψαν το τι θα κάνει. 36 δολοφονίες κατέγραψε στο ενεργητικό του ο Μεξικανός, πρώην μέλος του μεγαλύτερου καρτέλ ναρκωτικών, αυτό του Ελ Τσάπο. Σε αυτές υπάρχουν και 3-4 που εξελίχθηκαν σε απόπειρες.

Ο Χοσέ είναι κάτι το διαφορετικό για τον τομέα του. Οι περισσότεροι hitmen φτάνουν με δυσκολία τα 10 θύματα. Οι περισσότεροι δεν προσέχουν την κάθε λεπτομέρεια και αφήνουν πίσω τους το νήμα που οδηγεί κατά πάνω τους. Έχουν έναν ερασιτεχνισμό και επίσης δρουν πάντοτε για χάρη ενός μεγάλου jefe. Ο Μαρτίνεζ έφτασε σε αυτόν τον αριθμό λειτουργώντας και για προσωπική «ευχαρίστηση». Για παράδειγμα, το τελευταίο του θύμα, αυτό που οδήγησε και στη σύλληψή του, το σκότωσε γιατί προσέβαλε την κόρη του.

Μην υποθέσεις ότι είχε αφήσει τίποτα ίχνη. Η αστυνομία και ο Τιμ ΜακΓουόρτερ προχώρησαν στη σύλληψή του γιατί είχαν απλές ενδείξεις και γιατί ταίριαζε στο προφίλ τους η εγγονή του. Μην αντέχοντας να εμπλακεί η αθώα οικογένειά του σε δικές του βρωμοδουλειές, ο Χοσέ αποφάσισε να παραδοθεί. Δεν μπορούσαν να τον κλείσουν φυλακή όμως. Για να συμβεί αυτό ο Χοσέ Μανουέλ Μαρτίνεζ έπρεπε να ομολογήσει.

«Παιδιά, μου φέρεστε με τρομερό σεβασμό και το εκτιμώ. Θέλετε να σας πω την αλήθεια; Ναι, τον σκότωσα τον καργ…η. Είπε άσχημα πράγματα για την κόρη μου. Δεν τα επιτρέπω εγώ αυτά για την οικογένειά μου.»

Η επαγγελματική του δράση του Μαρτίνεζ ξεκινάει το 1980. Ήταν 21 Οκτωβρίου όταν σκότωσε τον Νταβίντ Μπεντόγια, καθώς επέστρεφε σπίτι του με τη γυναίκα, τον αδερφό του και τον κουνιάδο του. Τότε ο Μαρτίνεζ ήταν 18 ετών.

Είχε διαπράξει όμως δύο φόνους όταν ήταν λίγο πιο μικρός. Ήταν οι δολοφόνοι της αδερφής του. Στην κηδεία της είχε υποσχεθεί στον πατέρα του να τους βρει και να τους σκοτώσει. «Νιώθω τόσο περήφανος. Ήταν…δεν ξέρω. Ένιωσα πολύ καλά. Επέρχεται μια ηρεμία στην καρδιά σου όταν παίρνεις εκδίκηση» θα πει αρκετές φορές στην περιγραφή αυτής της ιστορίας.

Χοσέ Μανουέλ Μαρτίνεζ: Ο πληρωμένος δολοφόνος με το καλοσυνάτο χαμόγελο

Από το 1980 και μέχρι το 2011 δρούσε ως πληρωμένος δολοφόνος και η αστυνομία του προσάπτει 11 δολοφονίες. Αυτό σημαίνει πως πολλές ανακαλύφθηκαν αργότερα ή ότι ο Μαρτίνεζ βρέθηκε σε έξαρση την επόμενη διετία και σκότωσε άλλους 25-26 σαν να πετούσε το τσόφλι από το πασατέμπο.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Σε αυτές τις 3 δεκαετίες δούλεψε για όλα τα μεγάλα καρτέλ του Μεξικό, ενώ ο ίδιος κινείτο περισσότερο στην Καλιφόρνια, με τον τόπο διαμονής του να είναι το Ριτσγκρόουβ. Στην επαρχία Τουλάρε είναι που έδρασε περισσότερο απ΄αλλού. Στο στόχαστρό του έμπαιναν αποκλειστικά άντρες, αγρότες ή ντίλερς που ενεργούσαν για κάποιο καρτέλ και είχαν παραβεί κανονισμούς. Υπήρξαν βέβαια και περιπτώσεις όπως η παραπάνω. Όπου ο Μαρτίνεζ δρούσε εν βρασμώ ψυχής.

«Θέλετε να μάθετε ποιος τους σκότωσε όλους; Εγώ τους σκότωσα. Έχω σκοτώσει πάνω από 35 άνδρες στη ζωή μου. Και το άξιζαν. Οι περισσότεροι είχαν φερθεί άσχημα σε γυναίκες και παιδιά» λέει με μια ηρεμία και το «ψευδό» του χαμόγελο ο El Mano Negra. Το Μαύρο Χέρι. Αυτό ήταν το παρατσούκλι του στην πιάτσα των πληρωμένων δολοφόνων. Κάπου ανάμεσα στα λόγια του διακρίνεις έναν αυτόκλητο τιμωρό. Έναν που πατάει πάνω σε ένα δικό του ηθικό κίνητρο για τις πράξεις του.

Πώς γίνεται ένας άνθρωπος που πηγαίνει τα παιδιά και τα εγγόνια του εκδρομή στην Disneyland, να έχει αγιοποιήσει την εκδίκηση και το θάνατο;

Για να καταφέρει να πετύχει όλες αυτές τις δολοφονίες, ο Χοσέ Μανουέλ Μαρτίνεζ είχε στήσει διάφορες κομπίνες. Ένα ψεύτικο Stop, δύο πληρωμένες γυναίκες που παρέσυραν τα θύματα σε πιο σκοτεινά σημεία ή ένα ψεύτικο μαγαζί που προσέλκυε ως πελάτες τους στόχους του. Για κάθε του δολοφονία έπαιρνε από 500 ως 1.500 δολάρια. Ανάλογα τον στόχο.

Μπροστά στην αφοπλιστική ομολογία του, οι αστυνομικοί είχαν σαστίσει. Και πάνω που άρχιζαν να χαίρονται γιατί είχαν πιάσει έναν κατά συρροή δολοφόνο, εκείνος τους αποτέλειωνε. «Τόσα χρόνια δεν με πιάνατε γιατί είμαι πολύ έξυπνος και εσείς πάρα πολύ χαζοί.»

Στην κατάθεσή του ο Μαρτίνεζ αποκάλυψε κιόλας ότι θα είχε έναν τελευταίο στόχο. Τον ανακριτή του, τον σερίφη Τιμ ΜακΓουόρτερ. Ο λόγος; Επειδή θα έφερνε στην αστυνομία την εγγονή του. Ευτυχώς ο ΜακΓουόρτερ απολύθηκε λίγο αργότερα με κατηγορίες για ενδοοικογενειακή βία και γλύτωσε.

Τώρα ο Χοσέ Μανουέλ Μαρτίνεζ εκτίει την ποινή του. Μια ποινή που μπορεί να μην εκτιθεί ποτέ αν το ανώτατο δικαστήριο της Φλόριντα αποφασίσει να του επιβάλει θανατική ποινή. Μέχρι τότε, ο Μαρτίνεζ θα διαβάζει στο κελί του βιβλία και ρομαντικά άρλεκιν ή θα γράφει ερωτικές επιστολές σε γυναίκες. Ανάμεσά τους και η Μελάνια Τραμπ!