Η γκάφα του αιώνα: Όταν η Λίβερπουλ έκλεισε με 5 εκατ. ευρώ παίκτη που δεν υπήρχε
Βρείτε μας στο
Ιστορίες

Η γκάφα του αιώνα: Όταν η Λίβερπουλ έκλεισε με 5 εκατ. ευρώ παίκτη που δεν υπήρχε

Για άλλους ο Ντιντιέ Μπαπτίστ ήταν μια εξαίρετη περίπτωση και για άλλους ένας υπερκοστολογημένος παίκτης

O αγγλικός Τύπος είχε βουίξει για ένα διήμερο. O Ζεράρ Ουγιέ ετοιμαζόταν να πλαισιώσει με ακόμα ένα παίκτη τη γαλλόφωνη παροικία της Λίβερπουλ. Δική του ανακάλυψη ο συγκεκριμένος, καθώς ήταν άγνωστος στο ευρύ κοινό. Ο παίκτης λεγόταν Ντιντιέ Μπαπτίστ, αγωνιζόταν στη Μονακό και ήταν μέλος της Εθνικής Γαλλίας u21. Ήταν Νοέμβρης του 1999 και το deal φερόταν να είναι κλεισμένο ενόψει της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου. Το κόστος της μεταγραφής «άγγιζε» τα 5 εκατ. ευρώ (3,5 εκατ. λίρες). Ένα πρόβλημα υπήρχε μόνο για να ολοκληρωθεί. Παίκτης Ντιντιέ Μπαπτίστ δεν υπήρξε ποτέ στα χρονικά του ποδοσφαίρου…

O Monsieur Μπαπτίστ δεν ήταν πάντως ολότελα αποκύημα φαντασίας. Υπήρξε ως χαρακτήρας μιας σαπουνόπερας, με τον τίτλο «Dream Team», που προβλήθηκε για μια δεκαετία (1997-2007) στην αγγλική τηλεόραση.

Η σειρά εξιστορούσε τις περιπέτειες της φανταστικής ομάδας Χάρτσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία λίγες ημέρες προτού «σκάσει» η είδηση ενδιαφέρθηκε, βάσει του σεναρίου, για την απόκτηση του Γάλλου αμυντικού.

Η γκάφα του αιώνα: Όταν η Λίβερπουλ έκλεισε με 5 εκατ. ευρώ παίκτη που δεν υπήρχε

H Dream Team Χάρτσεστερ Γιουνάιτεντ

Στη σειρά ο Μπαπτίστ παίζει στην AS Monaco PRO και δηλώνει πως είναι ενήμερος για το ενδιαφέρον μιας μεγάλης ομάδας που έχει Γάλλο προπονητή. Όταν τον ρωτούν αν πρόκειται για τη Λίβερπουλ του Ζεράρ Ουγιέ ή την Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ, αποφεύγει να απαντήσει, χαμογελώντας στην κάμερα με νόημα.

Μια εβδομάδα αργότερα, η «News of the World» βγάζει από το κάδρο την Άρσεναλ και δημοσιεύει ότι ο παίκτης είναι έτοιμος να περάσει το κατώφλι του «Άνφιλντ»! Λέγεται πως η όλη ιστορία ξεκίνησε από ένα φόρουμ φίλων της Άρσεναλ, η οποία έψαχνε αμυντικό εκείνη την περίοδο. Κάνοντας πλάκα μεταξύ τους, οι συνομιλούντες απέρριψαν τον Μπαπτίστ, «στέλνοντας» τον στη Λίβερπουλ.

Παραδόξως, ένα πρακτορείο ειδήσεων με μακρά ιστορία, το «Hayters», έκανε το καλαμπούρι είδηση και το έδωσε με τη μορφή τέτοιας στη «News of the world». Μέσα σε λίγες ώρες η είδηση είχε μεταδοθεί από διάφορα ειδησεογραφικά πρακτορεία σε Βρετανία και Ευρώπη.

Η γκάφα του αιώνα: Όταν η Λίβερπουλ έκλεισε με 5 εκατ. ευρώ παίκτη που δεν υπήρχε

Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;

Ο τηλεοπτικός Ντιντιέ Μπαπτίστ

Ανάμεσα τους κολοσσιαίες εκδοτικές επιχειρήσεις, όπως οι «Times» και ο «Guardian», στον οποίο είχε μάλιστα την επιγραφή «exclusive»! Ακόμα και το «Liverpool ClubCall», μια τηλεφωνική υπηρεσία των «Reds», η οποία χρέωνε 0,80 ευρώ το λεπτό για νέα του συλλόγου, έδινε πληροφορίες για τη μετακίνηση του Γάλλου στη Λίβερπουλ!

Το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα όμως είναι ότι τόσο στη «News of the World», όσο και στους (ομόσταυλους λόγω Ρούπερτ Μέρντοχ) «Times», η είδηση έπαιξε με σχόλιο για το… ποιόν του παίκτη. Ο Μάικ Νταν, συντάκτης που έκανε την… αποκάλυψη, έγραψε το εξής: «Πιστεύουμε πως ο Ντιντιέ Μπαπτίστ θα είναι μια ιδανική προσθήκη για την άμυνα της Λίβερπουλ. Είναι πολύ καλός παίκτης και θα μαθαίνετε συχνά νέα του από την “News of the World”»!

Οι «Times» δεν είχαν την ίδια άποψη, αναφέροντας ότι στην πραγματικότητα η Λίβερπουλ πληρώνει υπεραξία για τον συγκεκριμένο αριστερό μπακ. «Τίμια» αν μη τι άλλο τοποθέτηση, δεδομένου ότι επρόκειτο για έναν ανύπαρκτο παίκτη. Αν και τα χάλασε η υποσημείωση ότι «δεν θα έπρεπε να κοστίζει πάνω από 1 εκατ. λίρες…».

Η γκάφα του αιώνα: Όταν η Λίβερπουλ έκλεισε με 5 εκατ. ευρώ παίκτη που δεν υπήρχε

Φωτομοντάζ, με τον Ζεράρ Ουγιέ να ρίχνει στη μάχη τον Γάλλο αμυντικό

Μια τέτοια γκάφα δεν ήταν φυσικά δυνατό να διαρκέσει για πολύ. Η ενημέρωση από Γαλλία μεριά ότι δεν υπάρχει τέτοιος παίκτης διοχετεύθηκε γρήγορα από Μέσο σε Μέσο. Η καθολική παραπλάνηση των Μ.Μ.Ε. είχε όμως ήδη γράψει ιστορία.

Στη σειρά «Dream Team» ο Μπαπτίστ σνόμπαρε και τη Λίβερπουλ και την Άρσεναλ για να παίξει φυσικά στη Χάρτσεστερ Γιουνάιτεντ. Η θητεία του εκεί όμως ήταν μικρή και τελείωσε με τρόπο ξεδιάντροπο.

Ύστερα από ένα χρόνο έφυγε κακήν κακώς για τη Μαρσέιγ, έχοντας προσπαθήσει να «στήσει» ένα παιχνίδι. Με την ομάδα του να είναι υποψήφια για υποβιβασμό, αστόχησε σε πέναλτι της τελευταίας στιγμής και αργότερα αποδείχτηκε ότι το έκανε σκόπιμα.

Ποιος ξέρει, ίσως τελικά θα ήταν καλύτερα για την καριέρα του να είχε υπογράψει στη Λίβερπουλ…