CJNG: Το ισχυρότερο καρτέλ του Μεξικού αφήνει μόνο πτώματα πίσω του
Βρείτε μας στο
Ιστορίες

CJNG: Το ισχυρότερο καρτέλ του Μεξικού αφήνει μόνο πτώματα πίσω του

Ένα δεκάχρονο κορίτσι το οποίο απήγαγαν, βίασαν ομαδικά και στη συνέχεια έκαψαν, αποκάλυψε όλη την αλήθεια για τον Mencho και το συνδικάτο του.

Τον Ιούνιο του 2009, σε μια γειτονιά της πόλης Κανκούν, μέσα σε ένα φορτηγάκι οι Αρχές βρίσκουν τα πτώματα τριών ανδρών κι ένα γραπτό μήνυμα που επιβεβαιώνει τις αρχικές υποψίες πως πρόκειται για νέα θύματα του πολέμου μεταξύ των καρτέλ του Μεξικού. «Είμαστε οι δολοφόνοι των Zetas. Μια νέα ομάδα, που εναντιωνόμαστε στις τακτικές των απαγωγών και των βασανιστηρίων. Θα τους κυνηγήσουμε σε κάθε πόλη με στόχο ένα πιο καθαρό Μεξικό». Οι νεκροί αποδείχθηκε πως ήταν οι «πρωταγωνιστές» ενός βίντεο που κυκλοφόρησε εκείνες τις μέρες και τους έδειχνε να «ανακρίνονται» και να παραδέχονται εγκλήματα, αλλά και τα ονόματα των αστυνομικών που τους παρείχαν προστασία. Ήταν μέλη του διαβόητου καρτέλ Zetas και αυτοί οι… νεοφερμένοι είχαν βαλθεί να τους εξοντώσουν.

Σύντομα απέκτησαν και το δικό τους όνομα. Επρόκειτο για τη Νέα Γενιά του Χαλίσκο ή συντομογραφικά, το CJNG.

Οι πρώτες μέρες

Το CJNG (Cartel Jalisco Nueva Generación) προέκυψε μετά τη διάλυση του καρτέλ Sinaola, γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία πολλών μικρότερων ομάδων οι οποίες εποφθαλμιούσαν τη θέση του στη διακίνηση ναρκωτικών. Μετά από πολλές διαμάχες και πισώπλατα μαχαιρώματα, με τις διάφορες συμμορίες να αλλάζουν συμμαχίες ανάλογα με τα συμφέροντά τους, το CJNG κατόρθωσε μέσα σε μόλις 6 μήνες να κυριαρχήσει στην περιοχή του Χαλίσκο και σύντομα να επεκταθεί έξω από αυτήν.

Οδηγούμενοι από τον Νεμέσιο Οσεγέρα Θερβάντες, πιο γνωστό ως El Mencho, σύντομα άφησαν πίσω τους την… ιδρυτική διακήρυξή τους για ένα πιο καθαρό Μεξικό, λερώνοντάς το με το αίμα αμέτρητων θυμάτων. Αντίθετα από τις υποσχέσεις τους, τα μέλη των CJNG δεν έφεραν δικαιοσύνη στην αιματοβαμμένη Γουαδαλαχάρα και στην υπόλοιπη χώρα. Επιδόθηκαν σε ένα ανηλεές ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τα υπόλοιπα καρτέλ και καταπάτησαν οποιοδήποτε «κανόνα» στην προσπάθειά τους να κυριαρχήσουν.

El Mencho

Εάν κάπου έχει πάρει το μάτι σας τον Mencho και δώσετε πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του, θα γίνεται πλουσιότεροι κατά 5 εκατομμύρια δολάρια. Όσο και το ποσό με το οποίο έχουν επικηρύξει το κεφάλι του οι αμερικανικές διωκτικές Αρχές. Ωστόσο, με τέτοιο βιογραφικό να τον συνοδεύει, ελάχιστοι θα μπουν σε πειρασμό από ένα τέτοιο ποσό. Ως παιδί έβγαζε χαρτζιλίκι στις φυτείες μαριχουάνας της περιοχής και σιγά-σιγά άρχισε να ανεβαίνει στην «τροφική αλυσίδα». Κόλλησε τα πρώτα «γαλόνια» όταν συνελήφθη στην Καλιφόρνια για ναρκωτικά. Βγαίνοντας από εκεί, ξεκίνησε μια νέα καριέρα. Πρώτα εκτελεστής για λογαριασμό της Sinaola (με αρχηγό τον θρυλικό El Chapo) και στη συνέχεια (αφού πέρασε άλλη μια πενταετία στη φυλακή) sicario. Ένας από τους καλύτερους, κιόλας.

Όταν αποστάτησε, εκμεταλλεύτηκε τον πόλεμο διαδοχής και αφού περίμενε υπομονετικά να αποδυναμωθούν όλοι, βγήκε μπροστά με την ομάδα του φέρνοντας νέα… ήθη στον ναρκοπόλεμο του Μεξικού.

Σε αντίθεση με τα πιο… παραδοσιακά προϊόντα που εμπορεύονταν τα καρτέλ, δηλαδή κοκαΐνη και ηρωίνη, το «φάντασμα» όπως τον αποκαλούν, είδε το μέλλον στη μεθαμφεταμίνη. Με τους δικούς του «Walter White» να «μαγειρεύουν» crystal meth και να κατακλύζουν την αγορά, βρήκε τεράστιους διαθέσιμους πόρους που χρηματοδοτούσαν το καρτέλ του και το έφεραν σε θέση ισχύος έναντι των άλλων. Μέσα σε λίγα χρόνια έγινε τόσο ισχυρός ώστε να φτάσει σε σημείο να κηρύξει πόλεμο εναντίον του ίδιου του κράτους. Μετά από αμέτρητους αστυνομικούς, δικαστές και κρατικούς λειτουργούς που έπεφταν νεκροί από τα πυρά ή τις βόμβες των ανδρών του, έδειξε τη δύναμή του καταρρίπτοντας στρατιωτικό ελικόπτερο που είχε σταλεί με κομάντος για να τον συλλάβουν. Κάτι που δεν είχε κάνει ούτε ο Εσκομπάρ στην Κολομβία. Με προσωπική περιουσία που υπολογίζεται στα 20 δις δολάρια, κάνει ακόμη και τον Πάμπλο να μοιάζει με ερασιτέχνης μπροστά του.

Τώρα όλοι βλέπουν πρωτιά: Οι πρώτες εικόνες από το εύρημα του Φωκά Ευαγγελινού που θα απογειώσει το «Ζάρι» στη Eurovision (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τώρα όλοι βλέπουν πρωτιά: Οι πρώτες εικόνες από το εύρημα του Φωκά Ευαγγελινού που θα απογειώσει το «Ζάρι» στη Eurovisio

CJNG: Το ισχυρότερο καρτέλ του Μεξικού αφήνει μόνο πτώματα πίσω του

Οι σφαγές

Μετά από εκείνη την αποτυχημένη απόπειρα σύλληψής του, ένα νέο κύμα βίας και θανάτου σάρωσε το Μεξικό. Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο, αφού το  CJNG εκεί ακριβώς στήριξε τη λειτουργία του. Στις μαζικές δολοφονίες. Ακόμη και ακολουθώντας μια απλή φήμη ή ψιθύρους. Για τον Mencho δεν χρειάζονταν αποδείξεις ενοχής, προκειμένου να ανοίξει ένας ομαδικός τάφος που θα χωρούσε τα πτώματα των πραγματικών ή υποτιθέμενων εχθρών του. Πολλές φορές δεν έμπαινε καν στον κόπο να ανοίξει τάφους. Τα άψυχα κορμιά έμεναν εκεί σε δημόσια θέα προς εκφοβισμό και παραδειγματισμό των υπολοίπων.

Στις σφαγές της Βέρακρουζ, του Χαλίσκο, της Γουαδαλαχάρα ή του Νουέβο Λάρδο, οι Αρχές δεν προλάβαιναν να περισυλλέγουν πτώματα κατά δεκάδες. Άλλοι βρέθηκαν καμένοι ζωντανοί, άλλοι ακρωτηριασμένοι, άλλοι δεμένοι χειροπόδαρα και με εμφανή τα σημάδια μαρτυριών. Τα θύματα ήταν αμέτρητα κι έστελναν ένα και μόνο μήνυμα. Κουμάντο στο Μεξικό κάνει η Νέα Γενιά. Ο Mencho…

Σήμερα

Πλέον πρόκειται για το πιο δυνατό καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών στη χώρα. Σπέρνει τον τρόμο, όχι μόνο λόγω της πρωτοφανούς δύναμης που έχει συγκεντρώσει, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν δείχνει τον παραμικρό οίκτο απέναντι σε οποιονδήποτε. Αθώοι πεθαίνουν δίπλα σε πραγματικούς ενόχους στη βάση μιας φήμης ή απλά επειδή έτυχε να βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Γυναίκες ή παιδιά δεν έχουν καλύτερη τύχη. Ένα δεκάχρονο κορίτσι το οποίο απήγαγαν, βίασαν ομαδικά και στη συνέχεια έκαψαν, είπε όλη την αλήθεια για τον Mencho και το συνδικάτο του. Και να σκεφτεί κανείς πως τελικά αποδείχθηκε πως δεν ήταν καν κόρη ενός αντιπάλου, όπως νόμιζαν αρχικά.

CJNG: Το ισχυρότερο καρτέλ του Μεξικού αφήνει μόνο πτώματα πίσω του

Όσο το «Φάντασμα» παραμένει άφαντο και κινεί τα νήματα, κανείς στο Μεξικό δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Εκτός κι αν βρεθεί κάποιος που θα τον «δώσει» και θα εισπράξει εκείνα τα 5 εκατομμύρια που λέγαμε. Αν και ήδη έχει αποδειχθεί πως –όπως και η φύση- έτσι και τα καρτέλ, μισούν τα κενά. Ό,τι κι αν συμβεί, θα είναι θέμα χρόνου να βρεθεί κάποιος που θα καλύψει τη θέση του.