Η αναφορά και μόνο του ονόματος του Πάμπλο Εσκομπάρ ήταν ικανή να παγώσει το αίμα οποιουδήποτε, φίλου ή εχθρού. Εκτός βέβαια από τις περιπτώσεις που κάποιος έχει καταγράψει στο βιογραφικό του απαγωγή και φόνο από την ηλικία των 11 ετών μόλις. Και αυτός ο… κάποιος στην πραγματικότητα ήταν κάποια που δεν χαρακτηρίστηκε άδικα «Μαύρη Χήρα».
Η κατά κόσμο Γκρισέλντα Μπλάνκο επιβίωσε στην άγρια κοινωνία του Μεντεγίν και μέσα από δολοφονίες, βία, επιτυχημένους γάμους που κατέληξαν στο θάνατο των συζύγων της και κάθε φύσεως εγκληματική δραστηριότητα, κατάφερε να μείνει στην ιστορία ως «η βασίλισσα της κοκαΐνης» που κόντραρε στα ίσια ακόμη και τον Πάμπλο.
Γεννήθηκε αδίστακτη
Σε έναν νορμάλ κόσμο ένα παιδί στα 11 ετοιμάζεται να τελειώσει το δημοτικό σχολείο. Όχι στο Μεντεγίν των αρχών της δεκαετίας του ’50, εκεί όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Γκρισέλντα. Σύντομα δικό της σχολείο ήταν οι δρόμοι των παραγκουπόλεων όπου βασίλευε η βία. Η νεαρή κοπέλα δεν δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον και να παίξει με τους κανόνες του.
Κέρδισε τα πρώτα παράσημά της και παράλληλα τον σεβασμό όταν απήγαγε ένα 10χρονο αγόρι (όταν εκείνη ήταν μόλις ένα χρόνο μεγαλύτερη). Ζήτησε από τους γονείς του λύτρα και όταν εκείνοι δεν συμμορφώθηκαν στις απαιτήσεις της, το σκότωσε. Έτσι τουλάχιστον θέλει να έχει συμβεί ο αστικός μύθος που την συνόδευε έκτοτε.
Αφού πέρασε ένα διάστημα προσαρμογής στην κουλτούρα της εγκληματικότητας, προσθέτοντας στις δραστηριότητές της την πορνεία, ξεκίνησε να χρησιμοποιεί οτιδήποτε έβρισκε διαθέσιμο μπροστά της για να αναρριχηθεί στην κλίμακα του υποκόσμου. Παντρεύτηκε τον νταβατζή της. Και αφού πήρε όλα όσα είχε να της προσφέρει, τον σκότωσε. Όπως έκανε και με τους επόμενους συζύγους της.
Ναρκωτικά
Ο σωματέμπορος Κάρλος Τρουχίγιο ήταν ο πατέρας των τριών παιδιών της. Αυτό δεν την εμπόδισε να τον δολοφονήσει, όταν ένιωσε έτοιμη να αποδεσμευτεί από την προστασία του. Άλλωστε τα πραγματικά λεφτά δεν ήταν στο αγοραίο σεξ, αλλά στην κοκαΐνη. Και στα μέσα της δεκαετίας του ’60, η Κολομβία ήταν ακόμη γεμάτη ευκαιρίες για ανθρώπους που ήθελαν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο ναρκωτικό που σιγά-σιγά έκανε την εμφάνισή του.
Ένας τέτοιος ήταν ο Αλμπέρτο Μπράβο. Ο επόμενος σύζυγός της και ο άνθρωπος που της άνοιξε την πόρτα στο εμπόριο κόκας, με το οποίο έβγαζε το… ψωμί του. Το μόνο που χρειάζονταν για να απογειώσουν τις δουλειές και τα κέρδη τους ήταν μια δυνατή αγορά κι έναν τρόπο μεταφοράς της. Και οι ΗΠΑ ήταν προκλητικά κοντά… Η «Νονά», όπως ονομάστηκε αργότερα, είδε την ευκαιρία. Ήταν από τους πρώτους που συστηματοποίησαν τη μεταφορά της σκόνης από την Κολομβία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, χρησιμοποιώντας δικά τους αεροπλάνα και πιλότους, ενώ στην πορεία η «Μαύρη Χήρα» επινόησε διάφορους τρόπους για να μπορεί να χρησιμοποιεί τα πολύ πιο φτηνά και αναλώσιμα «βαποράκια» κρύβοντας τα ναρκωτικά στο σώμα τους.
Επιστροφή
Για σχεδόν 15 χρόνια η δίψα της Αμερικής να γεμίσει τα ρουθούνια της, γέμιζε τους δικούς της τραπεζικούς λογαριασμούς. Υπολογίζεται ότι στο απόγειο της δόξας του το ζευγάρι «καθάριζε» 80 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα. Στην πορεία, όμως, χώρισαν τόσο ως οικογένεια όσο και ως επιχείρηση. Μερικά… εκατομμύρια έλειπαν και αποδείχτηκε πως είχαν… παντελονιαστεί από τον Μπράβο. Φυσικά, τον σκότωσε η ίδια πυροβολώντας τον έξω από ένα νάιτ κλαμπ… Τότε ήταν που μετακόμισε στην Φλόριντα όπου μέσα από εκβιασμούς, δολοφονίες, απαγωγές και τακτικά δωράκια στην αστυνομία συντηρούσε την μπίζνα της.
Όμως όλο αυτό το σκηνικό δεν άφησε ασυγκίνητο το FBI που σταδιακά άρχισε να την πλησιάζει και να στενεύει τον κλοιό γύρω από αυτήν. Σε μια από τις μεγαλύτερες τέτοιες επιχειρήσεις στην ιστορία της χώρας, οι ομοσπονδιακοί κατάφεραν να δώσουν ένα καίριο πλήγμα στην Μπλάνκο, η οποία είδε περίπου 30 συνεργάτες της να συλλαμβάνονται και πήρε χαμπάρι πως έπρεπε να επιστρέψει στην πατρίδα της. Εκεί όπου ο Εσκομπάρ, αλλά και άλλοι έμποροι κοκαΐνης απειλούσαν την αυτοκρατορία της.
Πλέον ήταν η «Μαύρη Χήρα», έχοντας «φάει» και τους δύο άντρες με τους οποίους είχε μοιραστεί τη ζωή της. Μοίρα την οποία δεν απέφυγε ούτε ο τρίτος, όταν την εγκατέλειψε παίρνοντας μαζί και τα παιδιά τους. Η Μπλάνκο δεν θα μπορούσε να ανεχτεί μια τέτοια προσβολή. Εκείνη δεν την άφηνε κανείς, εκτός κι αν το αποφάσιζε.
Κυρίαρχη
Πλέον η «Νονά» έκανε κουμάντο στο Μεντεγίν. Διοικούσε μια εγκληματική οργάνωση. Μια αυτοκρατορία από την οποία αποκόμιζε εκατομμύρια δολάρια. Διέθετε τεράστια οικονομική δύναμη και άπλετη επιρροή στη χώρα. Στην πραγματικότητα έμοιαζε ανέγγιχτη. Όμως και πάλι η αλματώδης ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της ώθησε τους Αμερικανούς να βρεθούν ξανά στο κατόπι της.
Όσο εκείνη διοργάνωσε όργια, καθώς ήταν ανοιχτά μπαισέξουαλ και ναρκομανής (της άρεσε να καπνίζει ακατέργαστη κόκα), οι αρχές προετοίμαζαν το χτύπημά τους. Στις 17 Φεβρουαρίου του 1985 πράκτορες της DEA τη συνέλαβαν και την οδήγησαν σε δίκη στις ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι υπολογίζεται πως είχε «φάει» 200 ανθρώπους, η αστυνομία δεν μπόρεσε να δέσει τις υποθέσεις καθώς δύσκολα έβρισκες μάρτυρα πρόθυμο να καταθέσει εναντίον της. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και το διάστημα που παρέμεινε στη φυλακή, συνέχισε να διευθύνει την εγκληματική δράση του κυκλώματός της.
Θάνατος
Μετά από περίπου μια εικοσαετία πίσω από τα σίδερα και αφού είχε εκδοθεί στην Κολομβία, λόγω της επιβαρυμένης από τις καταχρήσεις υγείας της, παρέδωσε τα ηνία στα εναπομείναντα στη ζωή παιδιά της, αφού κάποια από αυτά είχαν χάσει τη ζωή τους στους διάφορους πολέμους μεταξύ των «βαρόνων» της κοκαΐνης.
Ίσως έτσι πίστεψε πως πλέον δεν κινδύνευε, δίνοντας την εντύπωση πως είχε αποσυρθεί. Όταν, όμως, έχεις δημιουργήσει τόσους πολλούς εχθρούς ο θάνατος παραμονεύει σε κάθε σου βήμα. Ο δικός της την περίμενε στις 12 Σεπτεμβρίου του 2012. Στα 69 της πια, μόλις είχε βγει από ένα χασάπικο όπου είχε αγοράσει κρέας αξίας 150 δολαρίων. Μια μοτοσυκλέτα την πλησίασε και ο συνοδηγός την πυροβόλησε με δύο σφαίρες στο κεφάλι. Πιθανότατα δεν την έκλαψε κανείς…
* Η κεντρική φωτό είναι απ’ την ταινία «Cocaine Godmother» όπου η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς υποδύθηκε την Γκρισέλντα Μπλάνκο