Τα 3 μεγαλύτερα ψέματα που μάθαμε στην ελληνική ιστορία
Βρείτε μας στο
Ιστορίες

Τα 3 μεγαλύτερα ψέματα που μάθαμε στην ελληνική ιστορία

Είναι κρίμα να αφήνεις την πραγματικότητα να χαλάει μια ωραία ιστορία

Δεν είναι ελληνικό το φαινόμενο αλλά ειδικά στην Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένο. Είναι άλλωστε γνωστό πως είναι κρίμα να αφήνεις την πραγματικότητα να χαλάει μια ωραία ιστορία: αν η αλήθεια είναι διαφορετική ως προς αυτή τότε τόσο χειρότερο για την αλήθεια. Οι λαοί μοιάζουν να αποδέχονται στο έπακρο αυτό το απόφθεγμα στον τρόπο που αντιμετωπίζουν την ιστορία.

Μια ιστορική ανακρίβεια μετασχηματίζεται για πλάκα σε επίσημο ιστορικό γεγονός αν είναι ελκυστική και ειδικά αν είναι κολακευτική. Δεν αποκλείεται να μπει ακόμα και στα σχολικά βιβλία όταν τα όρια ανάμεσα στον αστικό θρύλο και το γεγονός παύουν να υφίστανται. Θα ήταν ψεύτης όποιος ισχυριζόταν πως δεν έχει πιστέψει έστω και για λίγο κάποιους από αυτούς τους μύθους που παρουσιάζονται ως πραγματικότητα.

Και μπορεί στα χρόνια του διαδικτύου, στα χρόνια δηλαδή της τόσο διαδεδομένης πληροφορίας να έχει μειωθεί το ποσοστό της μεγαλοποίησης των αστικών μύθων που κυκλοφορούν ανάμεσά μας αλλά, τα ψέμματα που μάθαμε στην ελληνική ιστορία δεν ήταν και λίγα.

Μερικά πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εξής:

Το ψέμα του «κρυφού σχολειού»

Τα 3 μεγαλύτερα ψέματα που μάθαμε στην ελληνική ιστορία

Μας το μάθαιναν και στα σχολικά βιβλία. Όχι ως λαϊκό παραμύθι αλλά ως αλήθεια! Το συγκεκριμένο ψέμα έλεγε ότι κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας στην Ελλάδα, οι Τούρκοι απαγόρευαν στους Έλληνες να διδάσκονται την ιστορία τους και τον πολιτισμό τους και έτσι, ο περήφανος ελληνισμός δημιούργησε το κρυφό σχολειό, δηλαδή κάτι σχολεία που λειτουργούσαν το βράδυ και στα οποία δίδασκαν ορθόδοξοι παπάδες.

30 ετών, εφοριακός, δεν γέμιζε το μάτι σε κανέναν: Ο παιχταράς που «τερμάτισε» τον Εκατομμυριούχο χωρίς «μαξιλαράκια»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 30 ετών, εφοριακός, δεν γέμιζε το μάτι σε κανέναν: Ο παιχταράς που «τερμάτισε» τον Εκατομμυριούχο χωρίς «μαξιλαράκια»

Φυσικά, η πραγματικότητα απέχει πολύ: κρυφό σχολείο δεν υπήρξε ποτέ. Κυρίως, διότι… δεν υπήρχε λόγος να υπάρξει. Οι Τούρκοι δεν ενδιαφερόντουσαν για τα εσωτερικά των Ελλήνων, ούτε για το επίπεδο της μόρφωσής τους, ούτε και για το πόσο θα αναπτυχθεί ο πολιτισμός τους. Τους ενδιέφερε απλά να εισπράττουν τα χαράτσια, όλα τα υπόλοιπα τους ήταν αδιάφορα. Οι Έλληνες είχαν κανονική εκπαίδευση ανέκαθεν και μάλιστα υπό τη σκέπη του Πατριαρχείου.

Το ψέμα για τα ελληνικά και τις ΗΠΑ

Τα 3 μεγαλύτερα ψέματα που μάθαμε στην ελληνική ιστορία

Ό,τι πιο άκυρο θα μπορούσε να σκεφτεί ανθρώπινος νους και όμως για πάνω από μισό αιώνα όλη η ελληνική κοινωνία (ή τέλος πάντων ένα μεγάλο κομμάτι της) είχε τη βεβαιότητα στο κεφάλι της πως οι ΗΠΑ λίγο έλειψε να μιλάνε ελληνικά! Συγκεκριμένα, ο μύθος θέλει τις ΗΠΑ, όταν απελευθερώθηκαν από την βρετανική κατοχή, να κάνουν δημοψήφισμα για το ποια θα είναι η επίσημη γλώσσα τους και στην δεύτερη θέση, πίσω από την αγγλική, βρέθηκε η ελληνική που «έχασε» για ελάχιστες ψήφους. Έτσι, για πολύ λίγο τα ελληνικά δεν έγιναν παγκόσμια γλώσσα…

Φυσικά, όλο αυτό είναι μια τεράστια ράδιο αρβύλα. Αφενός, το δημοψήφισμα αυτό δεν έγινε ποτέ καθώς οι ΗΠΑ συγκροτήθηκαν εξαρχής ως ένα πολυπολιτισμικό κράτος μεν με αυτονόητη την αγγλική γλώσσα ως κυρίαρχη δε. Αφετέρου είναι αστείο να πιστεύει κανείς πως εκείνα τα μακρινά χρόνια της συγκρότησής του τα ελληνικά είχαν καταλάμβαναν έστω και στο ελάχιστο σημαντικό χώρο στο εσωτερικό του για να φτάσουν τόσο κοντά στο να γίνουν επίσημη γλώσσα του!

Το ψέμα για τις «ανθελληνικές» δηλώσεις του Κίσινγκερ

Τα 3 μεγαλύτερα ψέματα που μάθαμε στην ελληνική ιστορία

Το συγκεκριμένο ψέμα είναι και το πιο πρόσφατο. Μέχρι και στα μέσα των 90s κάποιοι το υποστήριζαν στα σοβαρά ως μια ιστορική πραγματικότητα. Σύμφωνα με αυτή, ο Χένρι Κίσινγκερ, εξέχουσα προσωπικότητα των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ, είχε δηλώσει στα πλαίσια μιας εκδήλωσης προς τιμήν του: «Ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Εννοώ, δηλαδή, να πλήξουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει…».

Αυτή η φράση έσκασε μύτη το 1997 (!) ως δήλωση που είχε κάνει εκείνη τη στιγμή ο συγκεκριμένος πολιτικός. Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, τις διαβολικές αυτές δηλώσεις τις είχε κάνει το 1973 αλλά πήρε πάνω από 20 χρόνια για να τις μάθουμε στην Ελλάδα. Άραγε, γιατί ο Κίσινγκερ είχε τέτοια καούρα να καταστρέψει τον ελληνικό λαό; Κανείς δεν έμαθε ποτέ και άλλωστε ήμασταν και απασχολημένοι από το μίσος απέναντι του για να μάθουμε. Τελικά, κάποια στιγμή ένας Έλληνας δημοσιογράφος τον βρήκε στο τηλέφωνο και του ζήτησε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την φήμη αυτή. Ο Κίσινγκερ απόρησε και προφανέστατα αρνήθηκε πως έχει πει κάτι τέτοιο.

Βέβαια μπορεί να λέει και ψέμματα για να μην αποκαλυφθεί το μεγάλο του σχέδιο για τον αφανισμό του ελληνισμού, έτσι;