Πέλλα – Αβάνα σημειώσατε «Χ»: Το ελληνικό premium πούρο που θα κάπνιζε αυτάρεσκα ο Φιντέλ Κάστρο

Το πιο ποιοτικό ευρωπαϊκό πούρο προέκυψε από το όραμα και το παράτολμο εγχείρημα δύο αδελφών στην Κρύα Βρύση. Πλέον συναγωνίζεται στα ίσια την αυθεντία του είδους...

Η απόλαυση ενός πούρου, για τους λάτρεις του είδους, αποτελεί συνήθως μια ιεροτελεστική διαδικασία. Συνοδευόμενο από ένα special ουίσκι ή ένα παλαιωμένο κονιάκ, προσφέρεται για… προνομιακές στιγμές χαλάρωσης, είτε σε single «έκδοση» για την επισφράγιση μιας προσωπικής επιτυχίας, εν ώρα ψυχικής ευφορίας.

Κοινός τόπος όλων αυτών των μερακλήδων που «τιμούν» το ν λόγω ακριβό χόμπι είναι η Κούβα. Η Αβάνα έχει ως γνωστόν ταυτιστεί με την ποιοτική αφρόκρεμα του προϊόντος σε παγκόσμιο επίπεδο. Εδώ και κάποια χρόνια ωστόσο υπάρχει και μια γωνιά της ελληνικής επικράτειας, που έχει γίνει διάσημη, από το Μανχάταν έως την Κίνα (!), για την παραγωγή κορυφαίων «κομματιών» του είδους.

Η κωμόπολη Κρύα Βρύση των 5.000 κατοίκων, στο νομό Πέλλας, μπορεί να είναι άγνωστη στους περισσότερους Έλληνες, ωστόσο για τους οπαδούς του καλού πούρου ανά τον κόσμο, συνιστά κάτι πολύ περισσότερο από μια κουκίδα στο χάρτη.

Tα αδέλφια Άρης και Κώστας Κωνσταντινίδης από την Κρύα Βρύση έχουν καταφέρει να καθιερώσουν το ελληνικό πούρο Vamma Del Sol σε όλο τον κόσμο, ως το πρώτο Premium του είδους που παρήχθη στην Ευρώπη!

Ο Άρης Κωνσταντινίδης επί το έργον

Μετά τις σπουδές του στα χρηματοοικονομικά στο City College στην Θεσσαλονίκη και το μεταπτυχιακό στην Αγροτική Οικονομία στο πανεπιστήμιο Aberdeen στην Σκωτία, ο Άρης Κωνσταντινίδης επέστρεψε στο χωριό του, διερωτώμενος ποιο δρόμο θα ακολουθήσει. Όπως συμβαίνει συχνά στα παιδιά γεωργικών οικογενειών. Αυτόν της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων – ήτοι την καλλιέργεια της γης, ή της εξαργύρωσης των σπουδών και πτυχίων;

Αν και έμοιαζε αδύνατο να τα συνδυάσει μένοντας στο χωριό του, τα κατάφερε θέτοντας ως στόχο ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Η επιστροφή του από την Σκωτία συνέπεσε με την αποσύνδεση της παραγωγής καπνού από την επιδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στον τόπο του δουλεύουν τα καπνά για πολλές γενιές κι άρχισε να ψάχνεται για την επόμενη ημέρα. Και κάπως έτσι το πήγε ένα βήμα παραπέρα. Ή μάλλον… κάμποσα βήματα παραπέρα. Έψαξε και βρήκα ότι το μικροκλίμα της περιοχής, που ήταν ιδανικό για καπνά τύπου burley, ταίριαζε για τα μεγαλόφυλλα Ανατολικού τύπου τα οποία χρησιμοποιούσαν οι Κουβανοί για τα πούρα τους.

Αφού εισήγαγε τα πρώτα φυτά, έβαλε μπρος την καλλιέργεια, παλαίωσε τα φύλλα για ένα χρόνο και έστειλε δείγμα σε εργαστήριο του Μανχάταν για να διαπιστώσει εάν πέτυχε να βγάλει ένα προϊόν με ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Η απάντηση που έλαβε από το εργαστήριο -το οποίο έκρινε ότι πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας καπνά- ήταν αυτή που τον όπλισε με θάρρος για να κάνει το μεγάλο βήμα. Ταξίδεψε δια δύο εβδομάδες στην Κούβα, επισκεπτόμενος καθημερινά το φημισμένο εργοστάσιο των Partagas.

Μπήκε σε οικοτεχνίες, για να παρακολουθήσει τον τρόπο με τον οποίο «ζυμώνονται» τα φημισμένα πούρα και να αφουγκραστεί τα μυστικά της δουλειάς. Όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξη του, κανείς φυσικά δεν του αποκάλυψε τα μυστικά τους, αλλά για κάποιον που γεννήθηκε μέσα στα ξηραντήρια και οι πρώτες μυρωδιές της ζωής του ήταν αυτές του καπνού, δεν ήταν καθόλου δύσκολο να αντιληφθεί.

Ο Άρης επέστρεψε από την Κούβα με όλα τα απαραίτητα σύνεργα: καλούπια, κόπτες, κόλλες, αλλά και με τη βεβαιότητα ότι τα καπνά του τόπου του βγάζουν ένα εξαιρετικό τελικό προϊόν. Χωρίς επιδότηση, χωρίς στήριξη, χωρίς δάνεια και με ένα ανύπαρκτο θεσμικό πλαίσιο, που κάλυπτε μόνο τις βιομηχανίες, έβαλε πλώρη για το μεγάλο σχέδιο.

Αρχικά ξεκίνησε να πειραματίζεται με την ιεροτελεστία του δεσίματος του πούρου. Έχοντας άψογα καπνά και σωστά παλαιωμένα, το επόμενο στοίχημα ήταν να προκύψει ένα σωστά δεμένο προϊόν. Κατά δήλωση του πετάχτηκαν στην κυριολεξία χιλιάδες κομμάτια, έως ότου «αποκρυσταλλωθεί» η τελική εικόνα των Vamma del Sol, που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από την εικόνα και την ποιότητα των κουβανέζικων πούρων.

Το 2012 τα πρώτα premium πούρα (σ.σ. 100% καπνός, 100% χειροποίητα με μεγάλα γεμίσματα) στην Ευρώπη ήταν γεγονός, αντιπροσωπεύοντας το 1,5% της παγκόσμιας παραγωγής.

Λόγω της οικοτεχνικής καθετοποιημένης διαδικασίας, επιτεύχθηκε με πάρα πολύ δουλειά να διατηρηθεί το κόστος σε λογικά πλαίσια και να διατίθεται στην αγορά η συσκευασία των πέντε τεμαχίων έναντι 25 ευρώ.

Τα δύο αδέλφια δεν αρκέστηκαν εκεί. Οραματίστηκαν κάτι τελείως καινοτόμο, φτάνοντας σε αχαρτογράφητα νερά για την παγκόσμια παραγωγή πούρων. Προχώρησαν στη δημιουργία πούρων από καπνά που καλλιεργήθηκαν σύμφωνα με τους κώδικες ορθής πρακτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χωρίς κανένα χημικό ή αρωματικό πρόσθετο, δημιούργησαν τα πρώτα βιολογικά πούρα.

Μετά την καλλιέργεια των κατάλληλων ποικιλιών σπόρων και φυτών, ακολουθεί η συγκομιδή. Ο καπνός παραμένει 2-3 χρόνια στην ωρίμανση. Είναι το στάδιο που οι καπνοπαραγωγοί λένε μεταξύ τους, ότι ο καπνός «ξυπνάει» και μεταποιείται. Μετά πλένεται, αποστειρώνεται και ξεχωρίζεται ποια φύλλα προορίζονται για γέμισμα και ποια για πρώτο ή τελικό περιτύλιγμα. Τελευταίο στάδιο, το δέσιμο και η παραμονή στον υγραντήρα για 6 μήνες. Κατόπιν, είναι έτοιμο να πάρει το δρόμο της αγοράς.

Όλα είναι… Ελλάδα από την αρχή έως το τέλος. Αμιγώς ντόπια είναι και η συσκευασία – αρμόδιο για τη δουλειά ένα τυπογραφείο της Θεσσαλονίκης. Ο ζωγράφος Γιάννης Μουρατίδης μάλιστα έβαλε την υπογραφή του στην απεικονιζόμενη γυναίκα που βγαίνει από καπνό και αποτελεί το εμπορικό σήμα της εταιρίας.

Τα Vamma Del Sol διατίθεται σε τρεις κατηγορίες. Το κλασικό Cοrona (15,6 x 1,8 εκ.), το κάτι σαν light Petit Corona (15,6 x 1,2 εκ.) και το Rosbusto (12,6 Χ 2,2 εκ.), με πιο δυνατή επίγευση.

Το μεγάλο πλεονέκτημα – αυτό που καθιστά τελικά βιώσιμη την επιχείρηση – είναι ότι δεν αγοράζουν πρώτες ύλες και δεν εμπλέκονται μεσάζοντες. Παράγουν οι ίδιοι το προϊόν τους και το επεξεργάζονται από το πρώτο στάδιο έως την άφιξη του στα σημεία πώλησης.

Αυτή είναι και η βασική διαφορά του προϊόντος, σε σχέση με κορυφαία είδη πούρων προέλευσης Αγίου Δομίνικου, Νικαράγουα ακόμα και Κούβας. Η εξ’ ολοκλήρου παραγωγή, από τον σπόρο έως το συσκευαζόμενο προϊόν, στην ίδια ακριβώς περιοχή (Πέλλα).

Εν μέσω βαθιάς οικονομικής ύφεσης, ο Άρης και ο Κώστας Κωνσταντινίδης πέτυχαν κάτι που στην αρχή έμοιαζε σχεδόν ακατόρθωτο. Το project που ξεκίνησε το 2006 προσφέρεται για διδαχή σε σεμινάρια, με τη μορφή… διδακτορικής εργασίας.

Σήμερα, τα ελληνικά χειροποίητα πούρα έχουν κυκλοφορήσει στις πιο απαιτητικές αγορές. Αφότου διαφημίστηκαν στο γερμανικό δίκτυο Αrte, η φήμη τους εξαπλώθηκε σε ευρεία κλίμακα. Το εμπόρευμα ταξιδεύει σε εκλεκτούς πελάτες σε Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία, Ιταλία, ακόμα και Κίνα, ενώ προσφάτως η χάρη του brand name έφτασε στο Μανχάταν.

Η ετήσια παραγωγή της οικοτεχνίας διαμορφώνεται περίπου στα 30.000 πούρα και το μότο «λίγα και ξεχωριστά» θα διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού. «Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου η μαζική παραγωγή. Το μόνο που μας απασχολεί είναι να διατηρήσουμε τη μοναδικότητα του χειροποίητου πούρου που κάνουμε και ας είναι και για λίγους», έχει δηλώσει στο ΑΠΕ ο Κώστας Κωνσταντινίδης.

Vamma Del Sol σημαίνει «απόσταγμα του ήλιου», από την ελληνική φράση «Vamma» και την ισπανική (ή καλύτερα… κουβανέζικη) «Del Sol».

Σημαίνει όμως και… πούρο της νίκης, για αυτούς που κόντρα σε όλα τα προγνωστικά κατάφεραν να αποδείξουν ότι σε επίπεδου καπνού η Αβάνα είναι ένα πούρο δρόμος από την Πέλλα…

Φωτογραφίες: fortunegreece.gr