«Μετά από 2,5 δεκαετίες τιμωρούμαι ακόμα για κάτι που πράγματι έκανα. Υπάρχουν άνθρωποι που σκότωσαν και βίασαν, που πήγαν φυλακή και βγήκαν. Εγώ απλά έσπασα τους κανόνες στο άθλημά μου και ακόμα σταυρώνομαι».
Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Μπεν Τζόνσον, έναν από τους πιο γρήγορους δρομείς που πέρασαν ποτέ από τον παγκόσμιο στίβο και ειπώθηκαν το 2013. Δηλαδή 25 χρόνια μετά το σοκ με το σκάνδαλο ντόπινγκ που είχε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του: ο Μπεν Τζόνσον είχε πάντα το παράπονο ότι θα τον θυμούνται σαν τον άνθρωπο που -χωρίς να το θέλει προφανώς- εισήγαγε στην δημόσια συζήτηση για τον αθλητισμό το θέμα του ντόπινγκ.
Το ημερολόγιο έγραφε 26 Σεπτεμβρίου 1988 όταν γνωστοποιούταν στον Μπεν Τζόνσον πως είχε βρεθεί θετικός στο τεστ ντόπινγκ για την κούρσα των 100 μέτρων στην οποία είχε θριαμβεύσει δυο μέρες νωρίτερα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ. Στη κούρσα αυτή, ο Τζόνσον όχι απλά πήρε το χρυσό αλλά έκανε και παγκόσμιο ρεκόρ μες 9.79.
Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν αποκαλυφθεί πολύ μεγαλύτερα σκάνδαλα σε επίπεδο ντόπινγκ. Η περίπτωση του Τζόνσον είναι απλά ένα πταίσμα μπροστά στα όσα ακολούθησαν τις επόμενες δεκαετίες. Όμως, όπως τα πάντα πρέπει να κρίνονται με βάση την εποχή τους, έτσι και το φαινόμενο Μπεν Τζόνσον πρέπει να κρίνεται με βάση τα δεδομένα του 1988. Διότι αυτό το περιστατικό υπήρξε το πρώτο μεγάλο σοκ που είχε να κάνει με αναβολικές ουσίες.
Ήταν μια εποχή που -σε αντίθεση με την τωρινή- ο κόσμος ήταν ανυποψίαστος ως προς τα συγκεκριμένα ζητήματα. Η αντιπαλότητα ανάμεσα στον Μπεν Τζόνσον και τον Καρλ Λιούις για το ποιος εκ των δυο θα κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το βασικό θέμα συζήτησης σε όλο τον πλανήτη και κανείς δεν μπορούσε να υποψιαστεί πως αυτή η τεράστια αντιπαλότητα θα είχε να κάνει με οτιδήποτε άλλο εκτός από τον ίδιο το αθλητισμό.
Ο Τζόνσον δεν σταμάτησε ποτέ να κάνει δεικτικές δηλώσεις ώστε να καταδείξει ότι δεν έκανε κάτι που ήταν ασυνήθιστο στο χώρο του αθλητισμού, ότι απλά τιμωρήθηκε και στιγματίστηκε για πρακτικές που ακολουθούν πολλοί αθλητές και όχι μόνο εκείνος. Ο ίδιος για παράδειγμα έκανε χρήση από το 1981 μέχρι το 1988 Ντιαναμπόλ, Στανοζολόλ, Φουραζαμπόλ, αυξητικής ορμόνης, τεστοστερόνης, διουρητικών και το έχει παραδεχθεί δημοσίως.
Συν τοις άλλοις, πλέον έχει αποδειχθεί πως στην επίμαχη κούρσα του 1988, οι έξι από τους οκτώ που πήραν μέρος είχαν εμπλακεί σε υποθέσεις ντόπινγκ: δεν έμεινε τυχαία στην ιστορία ως «ο πιο βρώμικος αγώνας στην ιστορία». Ανάμεσα σε αυτούς και ο Καρλ Λιούις που λίγους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς της Σεούλ είχε βρεθεί θετικός σε κοκτέιλ διεγερτικών και όχι απλά δεν τιμωρήθηκε ποτέ αλλά παρέλαβε και το χρυσό από τον Τζόνσον όταν αυτός τιμωρήθηκε.
Τότε, η πλευρά του Τζόνσον είχε μιλήσει ανοικτά για σαμποτάζ. Ο μάνατζέρ του το δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων: λίγο πριν την κούρσα του ημιτελικού, ο Τζόνσον ήπιε ένα αναψυκτικό που εμπεριείχε την απαγορευμένη ουσία. Όπως, τόνισε μάλιστα, ο Τζόνσον του είχε αναφέρει το περιστατικό αλλά δεν θυμόταν αν του έδωσε το αναψυκτικό άνδρας ή γυναίκα. Μάλιστα, ο Τζόνσον πήρε το μπουκάλι μαζί του στο δωμάτιό του και ο γιατρός του ανέφερε για κάποια κίτρινη ουσία που βρέθηκε μέσα.
Από τις πιο αξιοσημείωτες ιστορίες παραπλεύρως της… κεντρικής είχε αναφερθεί στον Τύπο της εποχής, ο οποίος είχε γράψει τότε πως ο Τζόνσον είχε τεράστια δυσκολία να δώσει ούρα και μόνο αφού ήπιε δέκα ολόκληρα κουτιά μπύρα κατάφερε να γεμίσει τα μπουκαλάκια για το κοντρόλ, μετά από δυόμιση ώρες αναμονής!
Το τραγικό θύμα μιας μεγάλης πλεκτάνης ή απλά ένοχος και ταυτόχρονα άτυχος; Όπως και να έχει, το όνομα του Μπεν Τζόνσον θα είναι πάντα συνδεδεμένο με την έξαρση των υποθέσεων γύρω από θέματα ντόπινγκ. Έστω και με διαφορετικό τρόπο απο αυτόν που είχε ονειρευτεί, ο Καναδός δρομέας άλλαξε τον αθλητισμό.