Steph: Best. Shooter. Ever. Period.
Longdocs

Steph: Best. Shooter. Ever. Period.

Και δεν υπάρχει καν σύγκριση…

Ο πρώτος (και μοναδικός στα χρονικά) unanimous MVP στα χρονικά της κορυφαίας λίγκας του πλανήτη- ναι, ο μοναδικός που πίσω στο 2016 συγκέντρωσε όλες τις ψήφους πρώτης θέσης και βγήκε ομόφωνα καλύτερος παίκτης του ΝΒΑ.

Για την ακρίβεια, στην τροπαιοθήκη του υπάρχουν 2 σερί βραβείο κορυφαίου παίκτη. 7 εμφανίσεις σε All Star Games. Το βραβείο του κορυφαίου σκόρερ του πρωταθλήματος (2016), του πρώτου στα κλεψίματα (2016), 6 All-NBA Teamsεπιλογές και μέλος του εξαιρετικά σπάνιου κλαμπ του 50-40-90 (ποσοστό ευστοχίας σε σουτ/ τρίποντα/ βολές). Α, ναι: και 3 ολόλαμπρα δαχτυλίδια πρωταθλητή.

Πέραν όλων αυτών, η κοινή παραδοχή πως μιλάμε για τον νο1 σουτέρ που έχουμε δει ποτέ στο  μπασκετικό στερέωμα, κάτι που αναμένεται να «επισημοποιηθεί» και τυπικά μόλις περάσει τον Ρέι Άλεν στην κορυφή με τα περισσότερα τρίποντα στην ιστορία του ΝΒΑ.

Ο Στεφ Κάρι δεν είναι ένας ακόμα σούπερ σταρ της από εκεί πλευράς του Ατλαντικού- όχι. Είναι ένα ταλέντο που βγαίνει μια φορά στα 100 χρόνια. Ωστόσο, αυτό που κάνει τον ηγέτη των Ουόριορς να ξεχωρίζει είναι (και) η δράση του εκτός των τεσσάρων γραμμών.

Εκκωφαντικό παράδειγμά, αυτό που συμβαίνει με το νέο εγχείρημα του Στεφ Κάρι, σε συνεργασία με την UNDERARMOUR, The Curry Brand. Ένα νέο brand που αποτελείται από μια ολοκληρωμένη συλλογή, η οποία αποτελείται από υποδήματα, ενδύματα και αξεσουάρ, πλαισιωμένα από τις καινοτόμες τεχνολογίες της UNDERARMOUR.

Ένα ποσοστό των ετήσιων εσόδων του Curry Brand θα επενδύεται σε κοινότητες με λιγότερους πόρους. Οι στόχοι είναι τόσο υψηλοί όσο τα ρεκόρ του στο μπάσκετ. Πιο συγκεκριμένα, έως το 2025, το Curry Brand στοχεύει να δημιουργήσει τουλάχιστον 20 γήπεδα μπάσκετ, να υποστηρίξει 125 προγράμματα που θα επηρεάζουν νέους αθλητές και να προσφέρει ευκαιρίες σε νέους, εκπαιδεύοντας περισσότερους από 15.000 προπονητές με σκοπό να επηρεάσει θετικά πάνω από 100.000 νέους.

Steph: Best. Shooter. Ever. Period.

Με «αφορμή» την κυκλοφορία του νέου signature shoe του Στεφ Κάρι- το νέο CURRY 8 FLOW με την επαναστατική τεχνολογία που θα αλλάξει τα δεδομένα στο χώρο του μπάσκετ- το menshouse απευθύνθηκε σε 5 μπασκετικούς δημοσιογράφους προκειμένου να μας μιλήσουν για τον τύπο με το 30.

Τι λέτε, πάμε να δούμε τι μας είπαν;

 

Τόλης Κοτζιάς (Sportday)

Η πανδημία έκοψε εκτός των άλλων την συνηθισμένη αεροπορική σύνδεση της Αμερικής με την Ελλάδα, οπότε εγώ πρέπει να θεωρούμαι από τους τυχερούς, που συνάντησα τον Κάρι πριν από ένα χρόνο. Λίγο, δηλαδή, πριν αρχίσει να εξαπλώνεται το μεγάλο κακό.

Ηταν αρχές του Φλεβάρη και ο λόγος γίνεται για το Μπρούκλιν, εκεί όπου οι Νετς υποδέχονταν τους –τότε- άθλιους αγωνιστικά Ουόριορς. Κάρι υπήρχε στο γήπεδο, όχι, όμως, και στο παρκέ, αφού ήταν στο τελικό στάδιο της αποθεραπείας του. Είδα από πολύ κοντά όλο το ζέσταμα που έκανε, ενώ τον συνάντησα και στα αποδυτήρια μετά το τέλος ρου ματς. Σαν παιδάκι είναι φυσιογνωμικά, αλλά βέβαια μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ είναι γίγαντας. Γίγαντας του σκοραρίσματος και όχι μόνο.

Στο ντραφτ του 2009 τον είχαν περάσει παίκτες, που αγωνιστικά εξαφανίστηκαν γρήγορα, όπως ο Φλιν και ο Ταϊρίκ Εβανς. Ο ίδιος ο Κάρι θα λέγαμε ότι έχει ξεπεράσει τον εαυτό του, αφού ναι μεν πολλοί περίμεναν μία μεγάλη καριέρα, αυτός, όμως, έχει κάνει το κάτι πολύ παραπάνω. Και συνεχίζει, οδεύοντας στα 33 του.

Και έχει φτάσει εδώ, που έχει φτάσει, έχοντας σαφώς την πρώτη ύλη, αλλά δουλεύοντας σκληρά, και ειδικά πριν από περίπου 10 χρόνια, όταν και άρχισε να εκτινάσσεται η καριέρα του.

Γιώργος Ζάκκας (SDNA)

Το ημερολόγιο γράφει 27 Φεβρουαρίου 2016. Ο μπασκετικός πλανήτης ζει στους ρυθμούς ενός Αμερικανού, χαμογελαστού γκαρντ, ύψους 1,91μ. Ενός τύπου που μοιάζει με το -κλισέ- παιδί της διπλανής πόρτας και αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε το παιχνίδι.

Ο Στεφ Κάρι, ο μπροστάρης των Ουόριορς στη δυναστεία της ομάδας του Στιβ Κερ, αποφασίζει να τους σοκάρει όλους. Το παιχνίδι – θρίλερ με την Οκλαχόμα έχει οδηγηθεί στην παράταση και εκείνος σηκώνεται από τα 9 μέτρα, στο φινάλε. “Curry, way downtown… BANG! BANG!”, αναφωνεί ο Μάικ Μπριν και όλοι φαντάζεστε το αποτέλεσμα της προσπάθειας του γεννημένου στη Σάρλοτ σκόρερ. Μία από τις πιο iconic στιγμές της προηγούμενης δεκαετίας. Ναι, ο Κάρι μας πρόσφερε πολλές τέτοιες και εξακολουθεί να το κάνει, γιατί παραμένει στο top επίπεδο του ΝΒΑ.

«Να είσαι πάντα η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, σε οτιδήποτε κάνεις. Δεν χρειάζεται να ζήσεις μέσα στην ιστορία κάποιου άλλου», είχε πει πριν από μερικά χρόνια. Μέχρι και σήμερα, ο… Στέφανος με το Νο. 30 στην πλάτη συνεχίζει να είναι η καλύτερη version του κορυφαίου σουτέρ που έχουμε δει ποτέ.

Γιάννης Σταυρουλάκης (gazzetta.gr)

Οι Ουόριορς της περιόδου 2015-19 ήταν μία εξαιρετική ομάδα, αλλά για τον κόσμο ανήκαν στον Στεφ Κάρι.

Το… πρόβλημα δεν ξεκινάει από εκεί. Αρχίζει όταν ο Κάρι αποφασίζει να διαχωρίσει τον εαυτό του από τους υπόλοιπους πόιντ γκαρντ και να κάνει μία αξιομνημόνευτη κούρσα στην οποία διεκδικεί τη θέση του στο μύθο και όχι απλώς στην ελίτ του πρωταθλήματος.

Εκεί ανήκε, άλλωστε, ακόμα και την περίοδο 2013-14, όταν ο Μαρκ Τζάκσον είδε τους Ουόριορς ως μία αμυντική ομάδα που έτσι θα προσπαθούσε να νικήσει και όχι ως ένα παρανοϊκό δημιούργημα, όπως το έκανε τα επόμενα χρόνια ο Στιβ Κερ. Αν ο Κάρι ήταν ένας εκπληκτικός σουτέρ μετά από ντρίμπλα, ένας «δολοφόνος», ένας «εκτελεστής», σε μία ομάδα που είχε ρεκόρ, παραδείγματος χάρη, 42-15, τότε θα ήταν πολύ πιο εύκολο για οποιονδήποτε να αναφέρεται με κολακευτικούς χαρακτηρισμούς σε αυτόν.

Ωστόσο, οι δικοί του Ουόριορς κατέκτησαν τρία πρωταθλήματα σε τέσσερα χρόνια και σμπαράλιασαν το ασύλληπτο 72-10 των Μπουλς.

Ο Όσκαρ Ρόμπερτσον είπε ότι «ο Κάρι σουτάρει καλά επειδή το μπάσκετ παίζεται έτσι σήμερα», ενώ στην πραγματικότητα ο Κάρι σουτάρει καλά επειδή σουτάρει καλά, καλύτερα από κάθε άλλο στην Ιστορία του μπάσκετ.

Χρήστος Τσάλτας (SDNA)

Ο Στεφ Κάρι είναι ο καλύτερος σουτέρ στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Δεν τίθεται θέμα επ’ αυτού, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Αυτό φροντίζει να το επιβεβαιώνει με την παρουσία του σε κάθε αγώνα. Είτε παίζει κόντρα στους Καβαλίερς είτε κόντρα στους Λέικερς, ο Στεφ κάνει τα… δικά του και τρελαίνει όλο το ΝΒΑ.

Η κουβέντα που έχει ανοίξει τελευταία γύρω από το όνομά του είναι μία. “Πότε θα προσπεράσει τον Ρέι Άλεν στη λίστα των παικτών με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα;” Η πιο πιθανή απάντηση είναι πως μέχρι τα μέσα της σεζόν 2021-22 θα έχει καταφέρει να γράψει ακόμα μια χρυσή σελίδα στην καριέρα του. Αν και με τους ρυθμούς που αγωνίζεται ίσως αυτό το επίτευγμα να έρθει και νωρίτερα.

Αυτό που κάνει ξεχωριστό τον ηγέτη των Ουόριορς πάντως είναι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει το παιχνίδι. Δεν είναι ο ηγέτης με την κλασσική έννοια του όρου. Είναι αυτός που θα διασκεδάσει την παρουσία του πάνω στο παρκέ, θα αποτελέσει έμπνευση για τους συμπαίκτες του και χωρίς να πει πολλά δίνει στους υπόλοιπους το κίνητρο που χρειάζονται για να ανεβάσουν επίπεδο το παιχνίδι τους. Γι’ αυτό είναι τόσο αγαπητός, γι’ αυτό είναι τόσο ξεχωριστός. Και θα συνεχίσει να είναι μέχρι να κρεμάσει τα παπούτσια του.

Γι’ αυτό ας τον χαρούμε τώρα που τον ζούμε στο πικ της καριέρας του…

Δημήτρης Πετρίδης (All Star Basket)

Κάνει μια ντρίμπλα, step-back: bang! Έπειτα crossover στον προσωπικό του αντίπαλο, ξανά σταυρωτή, δύο πλάγια βήματα, σουτ από το logo: bang! Στην επόμενη επίθεση το μόνο που χρειάζεται είναι ένα pick στις 45 μοίρες, καλό πάτημα, τέλειο release: bang! Ακολουθεί το περιβόητο shimmy dance κι ένα χαμόγελο αιώνιο, θαρρείς, στο πρόσωπό του.

Η μπάλα πίσω από τα 7.25 πέφτει ξανά (bang!) και ξανά (bang!) και ξανά (bang!) στο καλάθι, την στιγμή που οι αντίπαλοι μένουν να κοιτάζουν με το στόμα ανοιχτό τις Curry Flow 8 παπουτσάρες του και τις δέστρες των ταλαντούχων ποδιών του.

Ξέρετε, είναι εύκολο: αν είναι κανείς λίγο παραπάνω οξύθυμος από δάσκαλο αυτοσυγκράτησης στο Θιβέτ, δε θέλει και πολύ για να «μισήσει», σε αγωνιστικό πλαίσιο, τον Στεφ Κάρι.

Ωστόσο, όλοι ξέρουμε πως το μπασκετικό μίσος δεν είναι τίποτα περισσότερο από αγάπη που έχει ξεθυμάνει. Και ο αρχηγός του Γκόλντεν Στέιτ έχει τη μοναδική ικανότητα κάθε φορά που δένει τα Under Armour του και μπαίνει στο παρκέ να γίνεται άκρως ερωτεύσιμος.

Ο Κάρι, για κάθε ακραιφνώς μπασκετικό, είναι εύηχη μουσική για τα μάτια, ένα μελίρρυτο ποίημα πορτοκαλί αποχρώσεων εν κινήσει, ένας διάβολος με πρόσωπο αγγέλου που μπορεί να σε «σκοτώσει» ανά πάσα ώρα και στιγμή από την γραμμή του τρίποντου- και όχι μόνο.

Άλλωστε, μιλάμε για τον κορυφαίο σουτέρ όλων των εποχών.

Bang.

«Ανακάλυψε τώρα το νέο signature παπούτσι του Στέφ Κάρι,  CURRY 8 FLOW  σε διάφορους χρωματισμούς στο επίσημο eshop της UNDER ARMOUR στην Ελλάδα και σε επιλεγμένα καταστήματα».