Bayraktar: Αυτό είναι το τουρκικό όπλο- έκπληξη που έχει κρατήσει την Ουκρανία όρθια στον πόλεμο

Έχουν βρει τον μπελά τους τα ρωσικά στρατεύματα

Μετά από 18 ημέρες πολέμου, η Ρωσία, που (σύμφωνα με όσα προέβλεπαν έγκυροι αναλυτές) θα κατακτούσε το Κίεβο μέσα σε 72 ώρες, συναντά τη σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης γι’ αυτό ανήκει στα drones Bayraktar TB2.

Τις προηγούμενες ημέρες έκανε τον γύρο του κόσμου ένα βίντεο που δείχνει ένα drone να διεμβολίζει ένα κονβόι με ρωσικά τανκς που είχαν παραταχθεί μερικά χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο. Κι αν τα βίντεο που μοιράζονται ένθεν κακείθεν μπορεί να είναι προϊόν προπαγάνδας και να αμφισβητηθούν, εκείνο που σίγουρα δεν αμφισβητείται είναι ότι οι Ουκρανοί φρόντισαν να εξοπλίζονται με φθηνές, αλλά άκρως αποτελεσματικές λύσεις.

Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, με το σενάριο του πολέμου να μην ήταν απόλυτο, αλλά να άρχιζε να φαίνεται, η Ουκρανία είχε αγοράσει από την Τουρκία μερικές δεκάδες drones  στρατιωτικού τύπου. Οι αναφορές έκαναν για εξαγορά 25 συσκευών, ενώ στο οπλοστάσιο υπήρχαν ήδη περίπου 20 από προηγούμενα deals.

Η ανεπτυγμένη βιομηχανία drones της Τουρκίας

Η Τουρκία έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε μια δύναμη στην παραγωγή στρατιωτικών drones. Αποτελεί ενδεχομένως το αντίβαρο των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη και προς Ασία μεριά. Επιχειρεί εξάλλου να διαδραματίσει ρόλο στην κατάπαυση πυρός, λειτουργώντας ως μεσάζοντας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με τον Τσαβούσογλου να συναντιέται με Λαβρόφ και Κουλέμπα, τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, στην Αττάλεια την Πέμπτη.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των Bayraktar TB2, που κατασκευάζει η Baykar Technologies είναι πως έχουν 7 φορές μικρότερο βάρος από τα αμερικάνικα Reaper, έχουν μήκος φτερών ως και 12 μέτρα και μπορούν να βρίσκονται στον αέρα για ως και 30 ώρες σε κάθε τους πτήση. Πάνω τους φέρουν 4 μικρούς πυραύλους με laser οι οποίοι καταφέρνουν τα χτυπήματα. Πρόεδρος της Baykar είναι ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, γαμπρός του Ερντογάν.

Η κυκλοφορία αυτού του βίντεο με τις εκατομμύρια προβολές δείχνει και τη δύναμη της εικόνας. Τα Bayraktar ανέβασαν τις μετοχές τους και ταυτόχρονα οι Ουκρανοί τόνωσαν το ηθικό τους, ενώ οι Ρώσοι στρατιώτες είδαν πως δεν έχουν να κάνουν με ερασιτέχνες.

Τα Bayraktar έχουν γίνει ένα εργαλείο μάρκετινγκ, καθώς ναι μεν δεν είναι όπλα που θα αλλάξουν την τύχη ενός πολέμου, είναι όμως όπλα που προσφέρουν χρόνο για να θωρακιστούν οι άμυνες, για να χαλάσει η ψυχολογία του αντιπάλου και να προκληθούν φθορές σε προμήθειες.

Η Κύπρος το τόλμησε, η Ελλάδα όχι: Με μια απλή κίνηση η αμόλυβδη θα έκανε αύριο το πρωί 1,65€…

Τα Bayraktar γίνονται όπλο στα χέρια του Ερντογάν

Στην περασμένη δεκαετία η Τουρκία παρέδωσε drones σε Αιθιοπία, Λιβύη, Συρία και Αζερμπαϊτζάν. Για πολλούς τα Bayraktar έδωσαν πλεονέκτημα στους Αζέρους στη σύγκρουση που ξέσπασε το 2020. Στην Ουκρανία τα drones που πωλήθηκαν τον Δεκέμβριο, είχαν κόστος της τάξης των 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Είναι ένα ποσό αρκετά χαμηλό κι αυτό προσφέρει ένα ακόμα πλεονέκτημα.

Ένα ζήτημα με τα drones, ιδίως τα Reaper, είναι ότι αποτελούν μια τεράστια επένδυση και προτιμώνται μόνο ως έσχατη λύση, γιατί ένα drone, μόλις εντοπιστεί, είναι εύκολο να καταστραφεί. Τα Bayraktar είναι τόσο φθηνά, που η απώλεια τους στο πεδίο της μάχης δεν επιφέρει κάποιο δυσβάσταχτο κόστος για ένα κράτος.

«Στα πρόσφατα χρόνια, τα Bayraktar έχουν πετύχει μερικές πολύ φημισμένες επιτυχίες. Θα έλεγα ότι είναι τα διασημότερα drones. Το πιο σημαντικό είναι πως μιλάμε για φθηνά drones και όταν είναι τόσο φθηνά, δε σε νοιάζει αν θα τα χάσεις ή αν θα καταστραφούν.

Μπορείς να τα ρίξεις στη μάχη και αν πετύχουν κάποιο καίριο χτύπημα, όπως αυτό που είδαμε, τότε έχεις βγει νικητής στον πόλεμο φθοράς», αναφέρει ο Tony Osborne στο Time, διευθυντής του περιοδικού Aviation Week, που ασχολείται με τη βιομηχανία αεροδιαστήματος.

Η παραγωγή drones αποτελεί για την Τουρκία ένα σημαντικό χαρτί σε επίπεδο γεωπολιτικό και διεθνών σχέσεων.

Δεν κάλυπτε μόνο την άρνησή επιστροφής στη Γη: Το διασημότερο ασφαλιστήριο ζωής του Δημήτρη Κοντομηνά που έγραψε ιστορία

«Τα drones δίνουν γεωπολιτικό έρεισμα στην Τουρκία. Είναι ένα πράγμα να εμπλέκεσαι στη συμβατική μάχη σε μέρη όπως η Λιβύη και η Συρία και άλλο να επιστρατεύεις drones. Τα drones κάνουν τη δουλειά της Τουρκίας ευκολότερη.

Τώρα που η Τουρκία έχει μια αυξανόμενη αμυντική βιομηχανία, αυτό που θέλει να δείξει είναι ότι τα προϊόντα της έχουν αποδείξει την ικανότητα τους στη μάχη. Τέτοιου είδους ζώνες σύγκρουσης αποτελούν μεγάλο κομμάτι του PR της βιομηχανίας drone της Τουρκίας».

Το παραπάνω σημαίνει ότι η Τουρκία διαδραματίζει ρόλο στις γεωπολιτικές διακυμάνσεις με τρόπο που δεν την εμπλέκει άμεσα, δεν την εκθέτει και δεν τη θέτει στο στόχαστρο. It’s just business.

Πηγή: TIME