Είναι το Για Την Παρέα η πιο αδικαιολόγητα επιτυχημένη εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης;

Ακόμα δεν μπορούμε να καταλάβουμε τις προτιμήσεις του κοινού.

Όταν ξεκίνησε την πρώτη του εκπομπή στους δέκτες το Open στις 24 του περασμένου Οκτωβρίου, δεν θα έβαζε κανείς το ποντάρισμα του από τα στελέχη ότι ο Νίκος Μουτσινάς και το Για Την Παρέα θα έκαναν τόσο μεγάλη επιτυχία.

Όχι γιατί δεν είναι ικανός ο παρουσιαστής-ηθοποιός για κάτι τέτοιο. Απλώς γιατί προερχόταν από αποτυχίες στον ΑΝΤ1 και πό την αποτυχία του Ξαναδέστε Τους, όπου έκανε πάνω κάτω ότι κάνει και στο Για Την Παρέα. Είχε επίσης περάσει και μια πολύ ζόρικη προσωπική κατάσταση για την οποία έχει αναφερθεί αρκετές φορές φέτος.

Και ξαφνικά το Για Την Παρέα σημείωνε για πλάκα 15άρια και, πολύ περισσότερο, έκανε πολλά views στον player του Open Beyond στην ιστοσελίδα και ακόμα πιο πολλά στο Youtube. Μέσα σε ένα δίμηνο έγινε η εκπομπή-flagship του σταθμού.

Τι ήταν αυτό που την έκανε τόσο πετυχημένη; Σίγουρα όχι κάτι καινοφανές. Απλώς πάτησε σε έναν συνδυασμό. Από τη μία τα πάμπολλα ευτράπελα στην ελληνική τηλεόραση κι από την άλλη το ταλέντο του Μουτσινά στον stand up σχολιασμό που περιστρέφεται γύρω από τη σόουμπιζ.

Σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν αυτά δεν στάθηκαν αρκετά για να κρατήσουν μια εκπομπή τόσο ψηλά για μια ολόκληρη σεζόν. Κι όμως το Για Την Παρέα πέτυχε κάτι που πραγματικά δεν έχει λογική από πίσω του.

Πρώτα απ΄όλα, αν δει κανείς μια εκπομπή του Δεκεμβρίου με μία του Μαΐου, θα νομίζει ότι βλέπει το ίδιο. Μόνο τα διαφορετικά ρούχα του προδίδουν ότι είναι διαφορετικές εκπομπές. Δεύτερον, από ένα σημείο και μετά, ιδίως από τη στιγμή που απέκτησε τη δύναμη και όλοι ήθελαν να πάνε καλεσμένοι στην εκπομπή, ο Νίκος Μουτσινάς περιόρισε πολύ τον σχολιασμό του και στρογγυλοποίησε τις γωνίες του, έγινε πιο εγκρατής. Έγινε πιο…δημοσιοσχετίστας.

Είναι πολλές οι φορές που πήγαινε να κριτικάρει κάποιο πρόσωπο που έδειχνε το βίντεο στη Χρυσή Τηλεόραση και αυτό το πρόσωπο εμφανιζόταν στο πλατό λίγο μετά ή σε κάποια επόμενη εκπομπή. Ξαφνικά αυτά που έλεγε γι΄αυτό το πρόσωπο έφευγαν από το τραπέζι και έμπαιναν τα γλυκόλογα.

Τρίτο στοιχείο η φάση με τη μουσική. Ας αφήσουμε στην άκρη τις φορές που τραγουδούσαν οι στην καλύτερη μέτριοι Αλκαtrash και την πολλαπλή κακοποίηση τραγουδιών που έκαναν. Αναφέρομαι στη μουσική που έπαιζε μετά από κάθε απόσπασμα που μπορεί να κρατούσε και ένα λεπτό. Φανταστείτε το αυτό επί 10 φορές σε μια στήλη 30 λεπτών. Ξαφνικά το δυνατό στοιχείο της εκπομπής, δηλαδή η πρόζα και η κωμική ικανότητα του Μουτσινά είχαν καταβυθιστεί και βλέπαμε ένα trash party όπου μαζεύεται το κοινό και τραγουδάει.

Τέταρτο στοιχείο, η στήλη με τον σχολιασμό του τι φόρεσε κάθε τηλεπερσόνα είναι πραγματικά τόσο παλιακή. Από το Κους Κους το Μεσημέρι την θυμάμαι που ήμουν 14 ετών και ένιωθα ντροπή να κρίνεται ένας άνθρωπος γιατί φόρεσε ένα ρούχο που είχε βάλει σε παλιότερη εκδήλωση. Κι όμως αυτή η στήλη έγινε μέρος μιας επιτυχημένης εκπομπής. Χειρότερα, έγινε αιτία της επιτυχίας της εκπομπής.

Συνολικά το Για Την Παρέα έγινε μια εκπομπή τόσο προβλέψιμη. Ακόμα και πέντε εκπομπές να είχε δει κανείς σε όλη τη χρονιά, θα μπορούσε να προβλέψει πολλά απ΄αυτά που θα έλεγε ο Νίκος Μουτσινάς. Με λίγα λόγια, η βάση της εκπομπής δεν επέτρεπε στον παρουσιαστή να διαφοροποιηθεί. Πόσες φορές να σχολιάσεις άλλωστε διαφορετικά τον βιασμό της ελληνικής γλώσσας από τα φιντάνια του Power of Love; Από ένα σημείο και μετά κουράζεσαι.

Ο ίδιος ο παρουσιαστής είχε πει μετά το τέλος της εκπομπής για φέτος ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές. Σαφώς αντιλαμβάνεται κι εκείνος μέσα του ότι σε αυτό το μοτίβο δε μπορεί να πάει παρακάτω. Βέβαια, το κοινό της τηλεόρασης φέρεται με τόσο αλλοπρόσαλλο τρόπο, ώστε μπορεί να γυρίσει την πλάτη στην εκπομπή επειδή δεν θα είναι ακριβώς ίδια.