Το 15% των Ελλήνων είδε την εκπομπή που εξευτελίζει το γυναικείο φύλο…
Βρείτε μας στο

Δεν χρειάζεται να αναζητήσει κανείς βαθιά, να σκάψει σε αβυθομέτρητα μέρη για να βρει τον διαρκή σεξισμo που παράγεται στην ελληνική τηλεόραση. Δεν χρειάζεται να είναι καν ευαισθητοποιημένος πάνω σε τέτοια ζητήματα για να θεωρήσει κάποια πράγματα υπερβολικά.

Μετά από 20 σεζόν στην αμερικανική τηλεόραση, το πρόγραμμα που τιτλοφορείται Bachelor ήρθε στην Ελλάδα με σκοπό να αποτελέσει την ένοχη απόλαυση των τηλεθεατών. Χρησιμοποιούμε αυτόν τον όρο, καθώς έτσι ακριβώς το χαρακτηρίζουν πολλοί celebrities στις ΗΠΑ που το παρακολουθούν.

Κάποιος θα μπορούσε με πολλή άνεση να γυρίσει και να πει ότι για να κάνουν ένα τέτοιο πρόγραμμα οι Αμερικάνοι που είναι κορυφαίοι στο κομμάτι του μάρκετινγκ, τότε κάτι θα ξέρουν. Είμαστε όμως ακόμα στην εποχή που τα πράγματα στην τηλεόραση κρίνονται αποκλειστικά από τηλεοπτικά κριτήρια; Εδώ σε άλλες πιο ευρείες μορφές έκφρασης και επικοινωνίας δε συμβαίνει αυτό, όπως στο σινεμά.

Ζούμε στην εποχή που αναθεωρούμε πολλά από τα θέσφατα, πολλές από τις συμπεριφορές και δράσεις μας, με στόχο να αφαιρέσουμε όσο γίνεται απ΄αυτές εκφάνσεις άσχημων πραγμάτων όπως ο ρατσισμός, ο σεξισμoς και οτιδήποτε άλλο μπορεί να λανθάνει μέσα σε αυτές.

Επομένως, ένα πρόγραμμα τηλεοπτικό δεν γίνεται να κριθεί μόνο από τηλεοπτική σκοπιά. Οφείλουμε να το δούμε και ηθικά-κοινωνικά.

Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, θα ήταν σαν να εθελοτυφλούμε αν δε λέγαμε πως το κόνσεπτ του Bachelor είναι εξ ορισμού υποβιβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, θυμίζει έθιμα δεκαετιών πίσω, βγαλμένα από αυτοκρατορίες κι όχι δημοκρατίες. Θα ήταν επίσης άβολο αν δεν τονίζαμε πως αυτά ισχύουν μια φορά για την αμερικάνικη έκδοση, μα ισχύουν 2 και 3 φορές για την ελληνική version.

Πριν καν κάτσει ο κουρνιαχτός απ΄όσα είπε ο παίκτης του Big Brother, έχουμε την προβολή ενός προγράμματος που δεν τίθεται αμφιβολία πως προάγει μια αντικειμενοποίηση της γυναίκας και μια μετατροπή της σε σκλάβα σκλαβοπάζαρου, όπου ο αφέντης περνάει για να ελέγξει τις επιλογές του και να φορτώνει στην πραμάτεια του.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Αυτό βέβαια, αν δεν είσαι άνθρωπος που δουλεύει στην τηλεόραση, δηλαδή ως επί το πλείστον απορροφημένος, έκων ή άκων, σε μια σαπίλα, το γνωρίζαμε πριν καν το δούμε.

Εκείνο όμως που έρχεται να επιβεβαιωθεί ξανά και περίτρανα, είναι πως τα πρόσωπα της τηλεόρασης είναι έμπλεα υποκρισίας. Δεν είναι δυνατόν να κάνεις – σωστά – βαρύγδουπες δηλώσεις για τις ατάκες στο Big Brother, αλλά το Bachelor να το αφήνεις ασχολίαστο επειδή προβάλλεται στο κανάλι που είσαι. Δεν γίνεται να του αφιερώνεις χρόνο στην εκπομπή σου και να μην μπαίνεις στη διαδικασία να τονίσεις τον σεξισμo που βγάζει.

Όπως ακριβώς συμβαίνει κι εντοπίζεται και στο Χόλιγουντ, έτσι και στα καθ’ ημάς η υποκρισία είναι κυρίαρχη. 

Γίνεται επί τούτου συγκεκριμένη αναφορά σε θηλυκό γένος, καθότι είναι οι γυναίκες παρουσιάστριες που θα έπρεπε πρώτες απ΄όλες να στηλιτεύσουν το Bachelor και το κάθε Bachelor. Είναι αυτές που δεν θα έπρεπε να υποθάλπτουν με τη σιωπή ή τη δημόσια στήριξή τους στο Bachelor τις μεγάλες προσπάθειες του γυναικείου κινήματος για ισότιμη θέση τους στην κοινωνία.

Δεν γίνεται μέχρι την καμπούρα μας να μπορούμε να αναδείξουμε το εις βάρος μας ανήθικο, μα για την αναξιοπρέπεια που επιβάλλεται ως εικόνα προς το γυναικείο φύλο τα μάτια μας να κάνουν πουλάκια…

Γιατί το πρόβλημα τελικά με τέτοια προγράμματα δεν είναι ότι βγαίνουν στον αέρα των καναλιών. Το πρόβλημα είναι ότι βγαίνουν κατόπιν εγκρίσεως γυναικών που αποφασίζουν ως διευθύντριες προγράμματος, στηρίζονται από γυναίκες εντός των καναλιών και είναι και γυναίκες στο συνολικό team που φροντίζει για την προώθηση και επιτυχία του κάθε Bachelor.

Είναι και γυναίκες που συμβάλλουν στη «σκηνοθέτηση» των καταστάσεων και συμμετέχουν-συναινούν στην καθοδήγηση των γυναικών ώστε να βγαίνει μια τόσο λάθος εικόνα.

Θα πει κανείς πως και σε άλλες χώρες υπάρχει τέτοια τρασίλα και ίσως σε χειρότερο βαθμό, λέγε με Βρετανία καλή ώρα. Είναι κι αυτό ένα επιχείρημα. Σημαίνει όμως πως πρέπει να δηλώσουμε τυφλή υποταγή σε κάτι επειδή δεν συμβαίνει μόνο εδώ..; Μάλλον όχι.

Επομένως, εκείνο που πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουν όλοι όσοι μιλούν μόνο για το θεαθήναι για τον σεξισμo, είναι πως έχουν χάσει από καιρό κάθε δικαίωμα να το κάνουν αυτό, βάζοντας πλάτη σε τέτοιου είδους προγράμματα!