Αυτό που συνέβη με τη Μαλέσκου στην εκπομπή της Ηλιάνας δεν είναι λόγος σφοδρής γυναικείας αντίδρασης;
Βρείτε μας στο

Η αντιμετώπιση της Ιωάννας Μαλέσκου φέτος ειδικά που έχει δική της εκπομπή σε κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας έχει φτάσει σε επίπεδο ντροπής από την πλειοψηφία των ιστοσελίδων που δεν χάνουν ευκαιρία να πλασάρουν σημεία του σώματος της. Ενδεχομένως η ίδια να προσπαθεί να κλείσει τα αυτιά και να συνεχίσει χωρίς – πολύ σωστά – να ντρέπεται επειδή είναι μια ωραία γυναίκα με αυτό το σώμα, το οποίο το δίχως άλλο δεν είναι που καθορίζει τον χαρακτήρα της αποκλειστικά.

Όποια όμως διαχείριση κι αν επιλέγει η ίδια ως προς την εικόνα της, δεν δικαιολογείται πια στην εποχή μας καμία αντιμετώπιση, απροκάλυπτα και μη, σεξιστική. Κι αν από άντρες της ελληνικής τηλεόρασης έχουμε δει τα μύρια όσα, πάντοτε θα μας ξαφνιάζει να υιοθετούν τέτοιες τακτικές γυναίκες και να υποτάσσονται στην σαρκοφαγική αντίληψη που διέπει τα στελέχη των καναλιών και όσους αναλαμβάνουν θέσεις αρχισυνταξίας.

Είναι βλέπετε το πιο εύκολο πράγμα να στήσεις μια εκπομπή που να σχολιάζεις διάσημες για τα σωματικά τους προσόντα και να πουλάς λίγο σεξουαλικότητα για ένα άτομο δίχως τη συγκατάθεσή του.

Αυτή την πεπατημένη ακολουθούν όλοι, αυτή ακολούθησε και η εκπομπή PopUp της Ηλιάνας Παπαγεωργίου, όπου μια κατά λάθος αποκάλυψη μέρους του στήθους της Μαλέσκου κέρδισε χώρο στη θεματολογία με έναν τρόπο αρκετά αισχρό και με συνθήκες καφρίλας που διέπει τις παρέες αγοριών και αντρών. Μόνο που μια τηλεοπτική εκπομπή δεν είναι παρέα σε καφετέρια ή στο σπίτι όπου το καφριλίκι δεν θα πάρει έκταση και ίσως να μην προβληματίσει-θίξει-επηρεάσει σοβαρά ψυχολογικά κάποια.

Έχει μια εμβέλεια, απευθύνεται σε μια μεγάλη μάζα κοινού και του διαμορφώνει μια κουλτούρα, την οποία δεν είμαι ιδιαιτέρως βέβαιος ότι την αντιλαμβάνονται ούτε οι πομποί ούτε οι δέκτες. Είναι πλέον κάτι το μηχανικό, μια συνήθεια για κάθε «ψυχαγωγική» εκπομπή να γεμίζει το πάτωμα με σάλια όταν βλέπει περιπτώσεις όπως η Μαλέσκου και να της συμπεριφέρεται για το ντύσιμο της με αντίστοιχη λογική των σεξιστών που λένε «αφού ντύνεται πρόστυχα, καλά της κάνουν».

Αν αυτά που ακούστηκαν στην εκπομπή της Ηλιάνας είχαν βγει από το στόμα άντρα ή ήταν άντρας που παρουσίαζε την εκπομπή, η αντίδραση θα είχε πάρει πανδικτυακές διαστάσεις και θα συζητιόταν σε κάθε τοίχο στα social media. Τώρα όμως που είναι η Ηλιάνα, ένα τόσο hot τηλεοπτικό όνομα, και έχει και στο πάνελ της δύο γυναίκες δεν θα κουνηθεί φύλλο.

Τι κι αν η ίδια η Μαλέσκου βγήκε στην εκπομπή της και μίλησε για σεξιστική αντιμετώπιση; Τι κι αν έδειξε φανερά ενοχλημένη; Όλα καλά όλα ανθηρά.

Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική

Τι για «δύο φίλες» ακούσαμε από το στόμα πανελίστα του PopUp, σχόλιο που αφορά το στήθος της κ. Μαλέσκου, τι κοντινά είδαμε από την κάμερα σε έτερο πανελίστα που είχε γουρλώσει μάτια και στόμα για να δει το αποκαλυπτικό ατύχημα, γενικώς ένας σχολιασμός που θα έπρεπε να έχει κατακεραυνωθεί, μα ησυχία απόλυτη έπεσε στη Νινευί…

Ευτυχώς και προς τιμήν της η Πετρογιάννη προσπάθησε να συμμαζέψει το πράγμα και να αποτρέψει μια περαιτέρω εκτροπή της κουβέντας που είχε μπει σε απόλυτα υποτιμητικές προς την κυρία Μαλέσκου ράγες, αλλά και πάλι, λίγα άλλαξαν.

Με όλο το συμπάθειο, αλλά αν αυτές ήταν οι βλέψεις της κ. Παπαγεωργίου όταν άφησε το GNTM – όπου κι εκεί δεν εξέλειπε η υποτίμηση προς το γυναικείο σώμα και προσωπικότητα – και τόσο εύκολα υποτάσσεται στις επιταγές της τρασίλας-ξεφτίλας που διέπει την ελληνική τηλεόραση, τότε ίσως να πρέπει να αναθεωρήσει το κοινό το πώς την βλέπει.

Κι αυτό δεν το γράφω με έννοια τηλεοπτικής τιμωρίας, αλλά με την ηθική προέκταση που έχει αυτό το ζήτημα. Κάποια στιγμή, κάπως θα πρέπει οι εκπομπές να πάρουν το μάθημα τους. Δεν μπορεί τα σχόλια στην εκπομπή Λιάγκα να προκαλούν, δικαίως και ορθότατα, τέτοια σύμπλευση και απαίτηση για αλλαγή, ενώ παρεμφερούς αισχύνης σχόλια να τα αφήνουμε να ρέουν σαν ποτάμι!

Σε όλο αυτό φυσικά θα πρέπει και τα ίδια τα θιγόμενα πρόσωπα, όπως η κυρία Μαλέσκου, να σταθμίζουν πολύ διαφορετικά τον τρόπο που τους χειρίζονται ακόμα και τα ίδια τα κανάλια για τα οποία εργάζονται. Δεν είναι καμία αδαής, ξέρει σε ποιον χώρο βρίσκεται και οφείλει να ξέρει πως αυτός ο χώρος αρνείται πεισματικά να γίνει καλύτερος. Θέλει να κυλιέται στον βούρκο του. Άλλωστε, κι η ίδια κάνει μια εκπομπή που, αν όχι ακόμα, θα βρεθεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλευρά αυτού που κατηγορεί, γιατί αυτή είναι η υποκουλτούρα των καναλιών.