Είχε άδικο σε αυτά που είπε ο Γιώργος Κοψιδάς;
Βρείτε μας στο
Media

Είχε άδικο σε αυτά που είπε ο Γιώργος Κοψιδάς;

Απέχει τόσο η στάση του Τριαντάφυλλου από αυτά που του καταλόγισε ο Κοψιδάς;

Αν μας έλεγε κάποιος πριν μερικές εβδομάδες ότι θα καθόμασταν να ασχοληθούμε σοβαρά με το Survivor και να το κάνουμε ζήτημα σημασίας, ειδικά σε μια περίοδο που υπάρχουν άπειρα σοβαρά θέματα να μας τριβελίζουν, δεν θα τον πιστεύαμε.

Αλλά καθώς το μυαλό και η διάθεση έχουν την ανάγκη να βρίσκουν αφορμές για να ξεφεύγουν από όλο αυτό που ζούμε, κυρίως εδώ και δύο βδομάδες με την αστυνομική βία και τις κυβερνητικές αστοχίες, δε χάλασε κι ο κόσμος να ανοίξουμε μια κουβέντα σχετικά με το φετινό Survivor, η οποία δεν θα το διαφοροποιήσει σε σχέση με κάθε άλλο ριάλιτι.

Επίκεντρο του κειμένου και της συζήτησης εν γένει είναι τα όσα είπε εμφανώς πικραμένος και σοκαρισμένος ο Γιώργος Κοψιδάς το βράδυ της Τετάρτης, ύστερα από την ανακοίνωση της αποχώρησής του από τον Γιώργο Λιανό.

Είναι μια πραγματικότητα πως μαζί με τον Κοψιδά σοκαρίστηκαν όλοι οι παίκτες του ριάλιτι, μαζί και ο Τριαντάφυλλος που αν έπρεπε να βάλει σε μια σειρά τις πιθανότητες αποχώρησης, θα έδινε τις περισσότερες στη Μαριάνθη, μετά θα έβαζε τον εαυτό του και τελευταίο τον Κοψιδά. Ίδια λογική είχε και ο Κοψιδάς όταν ζήτησε από τη Νικολέτα να τον προτείνει για τρίτο υποψήφιο και πιθανότατα αυτή τη σκέψη ασπάστηκε και η Νικολέτα.

Ενδεχομένως να περίμενε και αυτός και εκείνη ότι σε μια αναμέτρηση ενώπιον κοινού, θα υπερτερούσε έναντι της Μαριάνθης και του Τριαντάφυλλου και ένας από αυτούς τους δύο θα αποχωρούσε, άρα ένα «κακό σπυρί» σύμφωνα με τα 9/11 της κόκκινης ομάδας θα έσπαγε.

Τα πράγματα δεν ήρθαν έτσι και ο Γιώργος Κοψιδάς εκφράστηκε με τρόπο που για πολλούς θεωρήθηκε προσβολή προς το κοινό και έγινε αιτία για να τον…στήσουν στον τοίχο.

«Χαίρομαι διπλά. Αρχικά, γιατί θα επιστρέψω στους δικούς μου ανθρώπους, θα γιατρέψω τις πληγές μου, το σώμα μου, θα φάω ωραία φαγητά, θα δω τους φίλους μου. Επίσης, χαίρομαι γιατί με την ψήφο του ο κόσμος έδειξε τι θέλει να βλέπει. Προφανώς δεν ήθελε να βλέπει αυτά που πρεσβεύω εγώ: την αλήθεια, την υγεία, την εντιμότητα, την ευθύτητα, την ηθική. Προτιμά να βλέπει κουτσομπολιό, ίντριγκες, τσακωμούς, ανταλλαγή κακίας.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Οπότε χαίρομαι που θα φύγω από όλα αυτά και θα επιστρέψω στη ζωή μου. Το παιχνίδι μου έδωσε πάρα πολλά. Παίρνω μαζί μου υπέροχες εικόνες και υπέροχες συζητήσεις. Λυπάμαι λίγο για την Κόκκινη ομάδα, γιατί προσπάθησα να καθαρίσω την ενέργεια που υπήρχε, αλλά θα συνεχίσουν να έχουν πολλά προβλήματα».

Πραγματικά, κανείς δε μπορεί να γνωρίζει ποια είναι τα κριτήρια του κοινού, ποιους λόγους έχει να ψηφίσει κάποιον και περισσότερο αν το αποτέλεσμα που ανακοινώνεται είναι αποκλειστικά από τις ψήφους ή εκφράζει και μια…επιθυμία της παραγωγής.

Σε αυτούς τους 3 μήνες που προβάλλεται το Survivor, αν έπρεπε να πούμε ποιος από τους Κοψιδά και Τριαντάφυλλο έχει κρατήσει μια στάση που να ρέπει προς την τηλεοπτική ίντριγκα και στοιχεία που βρίσκονται στον πυρήνα της έννοιας του ριάλιτι, τότε ο Τριαντάφυλλος προπορεύεται ως επιλογή.

Από την αλλαγή των ομάδων και την ανάμειξη διάσημων με τους μαχητές, ο Τριαντάφυλλος είναι ο πιο λαλίστατος από την κόκκινη ομάδα στα συμβούλια και στο διάστημα που η κόκκινη ομάδα κέρδιζε συνέχεια και το κλίμα ήταν ευχάριστο, επιχειρούσε διαρκώς να φέρει ένταση στη μπλε ομάδα.

Τουλάχιστον αυτό έδειχνε η εικόνα του κάθε επεισοδίου όπως το βλέπαμε μετά από το μοντάζ. Μπορεί όλο αυτό να είναι και μέρος καθοδήγησης ή στόχευσης της παραγωγής. Ποιος ξέρει..;

Φυσικά η κόκκινη ομάδα δεν ενοχλούνταν από τη δράση του, αφού ήταν στην πλευρά του νικητή και μέχρι τότε έφερνε και νίκες. Όταν όμως άρχισε να χάνει, ήρθε ο τραυματισμός και στην πορεία εμφανίστηκαν θολούρες με κατηγορίες σχετικά με το αν υποδύεται τον τραυματία, τότε άρχισε και η ενόχληση.

Η ψήφιση του από τον Κορόμι πριν από μερικές ημέρες έβγαλε στη φόρα έναν άλλο εαυτό του Τριαντάφυλλου σύμφωνα με όλη την ομάδα, που αυτή τη φορά προκάλεσε τους τσακωμούς. Εκτός κι αν κάποιος πιστεύει ότι ξαφνικά 9 άτομα, μεταξύ των οποίων οι πιο διαλλακτικοί και χαμηλών τόνων Παύλος Γαλακτερός και Ελένη Χαμπέρη ή ο Ηλίας Μπόγδανος που δίνει τα πάντα για την ομάδα του, έστησαν μια ολόκληρη πλεκτάνη εναντίον του…

Η εικόνα που μας δίνουν τα επεισόδια είναι ότι όντως ο Τριαντάφυλλος, είτε λόγω ψυχολογικής αδυναμίας ένεκα της έλλειψης φαγητού είτε για άλλους λόγους, έχει προβεί σε κάποιες παρεξηγήσιμες συμπεριφορές που έχουν ανεβάσει τους τόνους αρκετά και δημιουργούν δύο στρατόπεδα στους κόκκινους.

Από κοντά και η Μαριάνθη που 9/11 συμπαίχτες την κατηγορούν για ψέμματα, ένα από τα οποία παραδέχτηκε και η ίδια, λέγοντας πως είπε ψέμματα γιατί ένιωσε πιεσμένη που τη ρωτούσαν αν βρήκε φαγητό και δεν το μοιράστηκε.

Άρα πού είναι το άδικο ή το ψέμα σε αυτό που υποστήριξε ο Κοψιδάς; Αυτό που έδειξε όλο το διάστημα ήταν η εικόνα ενός ανθρώπου που δεν θα εμπλακεί στα δρώμενα της αντίπαλης ομάδας και που θα επιχειρήσει να κρατήσει ως αρχηγός κάτω από τα φτερά του κάθε παίχτη της ομάδας του.

Ίσως η λέξη της εντιμότητας και της ηθικής να ήταν τραβηγμένη, γιατί τέτοιες έννοιες πάνε περίπατο όταν μιλάμε για ένα ριάλιτι που βασίζεται στη λογική της ζούγκλας, της αγέλης που δεν διστάζει να θέσει εκτός αυτόν που θεωρεί αδύναμο.

Αλλά αν τη δούμε υπό το πρίσμα ενός ανθρώπου που ηγείται μιας ομάδας σε ένα σκληρό ριάλιτι επιβίωσης, όπου στόχος είναι οι νίκες στα αγωνίσματα για να φάνε, βλέπει έναν συμπαίχτη του να διασαλεύει το ενωτικό κλίμα και σε κάποιες περιπτώσεις να εγκαταλείπει την ομάδα και τη μάχη και το κοινό προτιμάει αυτόν τον παίχτη, τότε δεν είναι παράλογη η αντίδραση του.

Το αν έχει δίκιο ο Τριαντάφυλλος ή οι 9 παίχτες της κόκκινης ομάδας είναι σε αυτή την περίπτωση το λιγότερο ενδιαφέρον. Είναι όμως μια πραγματικότητα όπως μας έρχεται από τους δέκτες ότι όλη η κόκκινη ομάδα δεν τον θέλει και αναστατώνεται με τις πράξεις του.

Άρα η επιλογή του κοινού να τον κρατήσει έχει δύο, σίγουρα, ερμηνείες: είτε την ανάγκη που εμφανίζει πάντοτε ο άνθρωπος να προστατεύσει αυτόν που βάλλεται απ΄όλους, χωρίς να κρίνει τους λόγους που βάλλεται, είτε μια επιβράβευση για τον τρόπο που κινείται ο Τριαντάφυλλος στο Survivor και κατ΄επέκταση στήριξη των εντάσεων που δημιουργούνται.

Φυσικά ο Κοψιδάς δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Όταν έβλεπε κι αυτός και όλη η κόκκινη ομάδα τον Τριαντάφυλλο να ανακατεύεται στα της μπλε ομάδας και να προκαλεί ανακατωσούρα, δεν είχαν πρόβλημα. Μόλις ο Τριαντάφυλλος έγινε ο αδύναμος κρίκος της ομάδας, τότε τον έθεσαν απέναντι και απέρριψαν τον τρόπο του.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον Παππά στη μπλε ομάδα που βλέποντας τις συγκρούσεις του Τριαντάφυλλου με τους υπόλοιπους, επιχείρησε να προκαλέσει περισσότερη ένταση στην κόκκινη ομάδα. Δεν είναι τυχαίο πως και ο Τριαντάφυλλος και ο Παππάς, πρώην φίλοι στο ξεκίνημα, όπως λένε χαριτολογώντας, χρησιμοποιούν πολύ συχνά τη λέξη «αντρίκιο» λες και το αντρίκιο είναι συνώνυμο του ηθικού του θετικού και το μη αντρίκιο δεν είναι. Έχουν δηλαδή μια αρκετά ταυτόσημη συμπεριφορά.

Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για ριάλιτι, ο Κοψιδάς ίσως αφελώς θεώρησε πως θα μπορούσε να κρατήσει μακριά από την κόκκινη ομάδα την ίντριγκα, ίσως ένιωθε ως αρχηγός ότι είχε την ευκαιρία να αλλάξει τους συσχετισμούς τέτοιας μορφής ριάλιτι, ενώ είχε σαφώς και ανάγκη τα λεφτά.

Δεν θεωρούμε λοιπόν πως τα λόγια του ξεφεύγουν από το εύρος της πραγματικότητας, αλλά δεν την καλύπτουν εξ ολοκλήρου κι ίσως δε λαμβάνουν υπ΄όψιν τη συνθήκη της μεγάλης ψυχολογικής πίεσης από την κακή σίτιση.