Μουσικό Κουτί
Βρείτε μας στο

Όταν ξεκίνησε το Μουσικό Κουτί στην ΕΡΤ, όταν ανακοινώθηκε για την ακρίβεια, δημιούργησε μια περιέργεια. Και για τη σύνδεση του Νίκου Πορτοκάλογλου με τη Ρένα Μόρφη, αλλά και για τη φιλοσοφία που ήθελε να φέρει στην τηλεόραση ως εκπομπή.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που φαντάζονταν ότι το Μουσικό Κουτί στην ΕΡΤ πάει να ακολουθήσει μια πεπατημένη. Πολύ γρήγορα είδαν ότι απέχει, ότι είναι κάτι δικό του, ότι είναι αυθεντικό και κάνει μια διάνοιξη νέων μουσικών μονοπατιών, έστω και στιγμιαίων, που διαρκούν σίγουρα αυτές τις σχεδόν 2 ώρες προβολής της εκπομπής κάθε Τετάρτη στις 22:00

Πώς είναι όμως να βλέπει κανείς το Μουσικό Κουτί πίσω από τις κάμερες; Συνήθως, όταν κάτι το έχεις μυθοποιήσει, δε θες να το δεις και μακριά από το φως, κάτω από το βάθρο που το έχεις ανεβάσει, γιατί φοβάσαι πως θα χάσεις πάσα ιδέα.

Με το Μουσικό Κουτί είναι αλλιώς. Αυτό που βλέπει ο τηλεθεατής, είναι αυτό που συμβαίνει και στα γυρίσματα. Λες και βλέπει live όλες τις μουσικές διαδρομές και συνδέσεις.

Οι άνθρωποι της εκπομπής με φιλοξένησαν στο γύρισμα για την εκπομπή στο στούντιο της Foss Productions, όπου συναντήθηκαν η Έλλη Πασπαλά με τον Vasilliko και τη Δήμητρα Σελεμίδου και είχα το προνόμιο να δω τις καλλιτεχνικές ζυμώσεις για να βγει το τελικό αποτέλεσμα που και πάλι ανυπομονώ να το δω, ιδίως γιατί η αδυναμία στην Έλλη είναι μεγάλη.

Μουσικό Κουτί: Πίσω από τις κάμερες της πιο ευχάριστης τηλεοπτικής έκπληξης των τελευταίων ετών

Σε ένα στούντιο που έχει στηθεί με κεντρική ιδέα τη ζεστασιά, την οικειότητα, τη συνάντηση ανθρώπων και συναισθημάτων, κατάλαβα ότι δεν ήρθε τίποτα τυχαία και πως διόλου άδικα το Μουσικό Κουτί έχει βρει πόρτες ανοιχτές σε κάθε ηλικία. Υπενθυμίζει στους παλιότερους, συστήνει σε παλιούς και νέους και χτίζει μια βάση αρμονίας ανάμεσα σε φαινομενικά ετερόκλητους καλλιτέχνες.

Σε αυτές τις σχεδόν δύο σεζόν που προβάλλεται στην ΕΡΤ, το Μουσικό Κουτί έχει καταφέρει να κερδίσει το κοινό και μέσω της τηλεοπτικής του μετάδοσης, αλλά και μέσω του Ertflix όπου μπορεί κάποιος να δει την ίδια στιγμή την εκπομπή ή να την δει κάποια άλλη στιγμή. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η απήχηση που έχει σε άλλες πλατφόρμες, όπως στο Youtube, με εκατοντάδες χιλιάδες views.

Είναι ένα πάρτυ πολλών ωρών το γύρισμα. Όχι από εκείνα τα πάρτυ που πίνεις ό,τι βρίσκεις μπροστά σου και δε θυμάσαι τίποτα την επόμενη. Αλλά από εκείνα τα πάρτυ που μια παρέα έχει μαζευτεί γύρω από τη φωτιά στην παραλία το καλοκαίρι ή σε ένα ζεστό σαλόνι το χειμώνα, και τραγουδάνε μαζί, τρώνε, γελάνε, θυμούνται όσα έζησαν, μιλάνε για όσα θα ήθελαν να ζήσουν.

Για λίγο ένιωσα ότι το στούντιο που γυρίζεται το Μουσικό Κουτί είναι ένα μέρος όπου τα Χριστούγεννα παντρεύτηκαν το καλοκαίρι. Το Μεξικό ή κάποια χώρα στον Ισημερινό.

Κι αυτό το ζωογόνο συναίσθημα δεν το ένιωσα μόνο εγώ. Το συναντούν κάθε εβδομάδα ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη, οι δύο οικοδεσπότες που μου χάρισαν μερικά λεπτά για να μάθω όσα περισσότερα μπορώ για το Μουσικό Κουτί.

Νίκος Πορτοκάλογλου

Μουσικό Κουτί: Πίσω από τις κάμερες της πιο ευχάριστης τηλεοπτικής έκπληξης των τελευταίων ετών

«Το συναίσθημα μου είναι μια μόνιμη έκπληξη σε συνδυασμό με αρκετή αγωνία, γιατί κάθε βδομάδα κάνουμε μια πρεμιέρα. Κάθε βδομάδα στήνουμε κάτι καινούργιο. Και το κάνουμε με χαρά, με ευγνωμοσύνη γι΄αυτό που συμβαίνει.

Να σου πω την αλήθεια, σε όλη μου τη διαδρομή δε σκεφτόμουν ποτέ το κοινό, με την έννοια του να κάνω κάτι που να απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη ηλικία. Έτσι και με το Μουσικό Κουτί αυτό που είχα στο μυαλό μου ήταν κάτι που είχα ανάγκη να ακούσω.

Ήθελα να πάμε στο παρελθόν, μιλώντας για τις ρίζες των καλεσμένων καλλιτεχνών και τις δικές μας, αλλά να πάμε και στο μέλλον εξερευνώντας, να ψάξουμε νέους δημιουργούς, νέες φωνές, να συνδυάσουμε τις γενιές. Προσπαθώ πάντοτε να έχω δύο ή τρεις καλεσμένους που να πιάνουν όλη τη γκάμα. Από τη γενιά μου ως την πολύ νέα γενιά. Κι αυτό είναι μαγικό.

Η μουσική μας ενώνει. Κάθε γενιά διαφέρει, έχει τις δικές της ιστορίες να πει, αλλά στον πυρήνα μας έχουμε κάτι κοινό, την αγάπη για τη μουσική και την αγωνία για την έκφραση.

Είναι κάτι το αναζωογονητικό για εμένα το Μουσικό Κουτί. Στην ηλικία μου άλλοι σκέφτονται τη σύνταξη κι εγώ ξεκίνησα νέα δουλειά. Δε θέλω να χάσω την επαφή μου με τη δημιουργία, την ηχογράφηση, τις συναυλίες. Το χρειάζομαι κι αυτό για να ισορροπήσω. Αλλά αυτή η εμπειρία είναι κάτι συμπυκνωμένο που κι εγώ ακόμα δεν έχω συνειδητοποιήσει τι μου έχει προσφέρει.

Ίσως όταν τελειώσουμε να κατασταλάξει μέσα μου η εμπειρία. Κάθε εβδομάδα μαθαίνω καινούργια πράγματα, μπαίνω στον κόσμο άλλων συναδέλφων, παίζω τραγούδια που δεν έχω παίξει ποτέ ξανά, μπαίνω βαθιά στην παραδοσιακή μουσική, τα ρεμπέτικα, τα λαϊκά, τα μπλουζ…

Ένα από τα σλόγκαν της εκπομπής είναι ότι αποτελεί σχολείο και παιδική χαρά. Κι αυτό ισχύει για μένα και έχω εισπράξει ότι ισχύει κι από τον κόσμο. Είναι πολύ ευτυχής στιγμή για εμένα».

Ρένα Μόρφη

Μουσικό Κουτί: Πίσω από τις κάμερες της πιο ευχάριστης τηλεοπτικής έκπληξης των τελευταίων ετών

«Έχω τον ίδιο ενθουσιασμό σε σχέση με την πρώτη εκπομπή, αλλά πια πιστεύω ότι δεν έχω άγχος για το πώς θα είμαι το ίδιο καλή οικοδέσποινα για κάθε καλεσμένο. Αισθάνομαι άνεση και αγάπη στο πλευρό του Νίκου, οπότε νομίζω πως έχουμε φτιάξει μια οικογενειακή ατμόσφαιρα, σαν να ανοίγουμε το σπίτι μας.

Εγώ προσπαθώ να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό, το Μουσικό Κουτί ήταν κάτι το διαφορετικό και χαίρομαι που βρήκα τον ρόλο μου μέσα σε αυτό.

Το Μουσικό Κουτί θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όσο έχει νόημα μέσα μας. Όταν σταματήσουμε να έχουμε ιδέες και να είμαστε δημιουργικοί, δεν θα το κάνουμε μόνο από ρουτίνα ή για την επιτυχία της σεζόν.

Από την αρχή ήμουν σίγουρη πως πρόκειται για κάτι ξεχωριστό, μια καινούργια ιδέα με ειλικρινείς προθέσεις. Πιστεύω ότι το κοινό, ανεξαρτήτως ηλικίας, ακολουθεί κάτι όταν εντοπίζει ότι είναι αυθεντικό. Από την εμπειρία που έχω από συναυλίες και τηλεόραση, το κοινό κάνει πράγματα για τη διασκέδασή του, αλλά κάνει και για την ψυχαγωγία του.

Κατά τη δική μου άποψη δεν υπάρχει κανένα μουσικό όριο στο Μουσικό Κουτί. Σαφώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στο τι θα έχει χώρο στην εκπομπή, με βασικότερο τους ίδιους τους καλεσμένους, τι χημεία θα έχουν, τι είναι διατεθειμένοι να φέρουν στο Μουσικό Κουτί. Δεν υπάρχει όριο εφόσον υπάρχει σωστή συνεννόηση και κάτι ιδιαίτερο που να μπορεί να βγει απ΄αυτό.

Δεν το βλέπω ως ευθύνη να αναδείξω κάτι που έχει περάσει, αλλά είναι μια ευκαιρία να καταγράψει το Μουσικό Κουτί ένα μουσικό γίγνεσθαι που είναι ίσως πιο ευρύ απ΄αυτό που νομίζουμε. Κι εμείς ως μουσικοί ζούμε σε ένα τέτοιο περιβάλλον,  βρισκόμαστε διαρκώς με μουσικούς και αυτοί έχουν βγει προς τα έξω με την εκπομπή και αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα του Νίκου και της εκπομπής εν συνόλω».

Τα λέμε στο επόμενο Μουσικό Κουτί, στις 22:00 κάθε Τετάρτης. Στο ακριβώς της εβδομάδας.

Φωτογραφίες: Μανώλης Μανούσης